Царина

Царина представља обавезу увозника-извозника да, у моменту када роба прелази националну границу, плати прописану суму новца у корист државе. Царина представља врсту посредног пореза који се наплаћује када роба прелази царинску линију. Циљ царине није да повећа државни приход, већ заштита домаће производње, нарочито оне која тек почиње да се развија.

Царине предствљају стабилан и дугорочан инструмент регулисања спољне трговине и заштите домаћег тржишта. У већини земаља царинска тарифа се прописује законом. Царинска тарифа не може да се мења од случаја до случаја и према тренутној потреби као други инструменти спољнотрговинске политике.

Врсте царине

Основна подела царина, по критеријуму кретања робе у односу на национално тржиште, је на увозне, извозне и транзитне царине.

Подела царина према циљу примене је на заштитне, фискалне, прохибативне и реторзивне. Такође, царине могу бити аутономне и уговорне (конвенционалне).

Види још

6. фебруар

6. фебруар је тридесет седми дан у години у Грегоријанском календару. 328 дана (329 у преступним годинама) остаје у години после овог дана.

Боривоје Ж. Милојевић

Боривоје Ж. Милојевић (Царина, 22. децембар 1885 — Београд, 22. октобар 1967) је био српски географ, професор Београдског универзитета, академик САНУ.

Бочешти (Алба)

Бочешти (рум. Bocești) је насеље је у Румунији у округу Алба у општини Могош. Општина се налази на надморској висини од 782 m.

Град Смедерево

Град Смедерево је град у Подунавском округу у централној Србији. По подацима из 2004. град заузима површину од 484 km² (од чега на пољопривредну површину отпада 38.817 ha, а на шумску 2.617 ha).

Седиште града као и округа је градско насеље Смедерево. Град Смедерево се састоји од 28 насеља: једног градског и 27 осталих насеља. По подацима из 2011. године у граду је живело 108.209 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -1,7‰, а број запослених у граду износи 30.219 људи. У граду се налазе 33 основне и 4 средње школе.

Град Смедерево:

Смедерево:

градске месне заједнице:МЗ Доњи Град

МЗ Славија

МЗ Златно Брдо

МЗ Ладна Вода

МЗ Свети Сава

МЗ Плавинац

МЗ Карађорђев Дуд

МЗ Папазовац

МЗ Царина

МЗ Лештар

МЗ 25. Maj

приградска насеља:

Вучак

Враново

Липе

Петријево

Радинац

Сеоне

Удовице

Шалинац

сеоска насеља:

Бадљевица

Биновац

Водањ

Врбовац

Добри До

Друговац

Колари

Кулич

Ландол

Лугавчина

Луњевац

Мала Крсна

Мало Орашје

Михајловац

Осипаоница

Раља

Сараорци

Скобаљ

Суводол

Дворана Смедерево

Дворана Смедерево је вишенаменска спортска дворана у Смедереву, Србија. Користе је КК Смедерево 1953, КМФ Смедерево, ОК Смедерево Царина, РК Смедерево као и други спортски клубови из Смедерева. Дворана се налази у скопу СЦ Смедерево.

Дворана поседује све могућности за организовање спортова са лоптом (кошарка, одбојка, рукомет, футсал...). У подруму дворане постоји изграђена мала сала за куглање, од 4 до 6 стаза, као и простор за стрељану.

Дубровачка република

Дубровачка република (лат. Respublica Ragusina) је била најзначајнија град-република и трговачки центар на источном Јадрану. Развила се око византијског Дубровника у раном средњем веку и постојала је све до 1806. године када су је заузеле Наполеонове снаге и припојиле новоствореним Илирским провинцијама 1808. године.

Свој врхунац је достигла у XIV и XV веку захваљујући веома развијеној трговини у унутрашњости Балканског полуострва на коме су се Дубровчани бавили и закупљивањем тргова, рудника и царина од месних владара Србије и Босне, чиме су додатно повећавали своје приходе. У циљу поспешења своје трговине, Дубровчани су у већим градовима у унутрашњости оснивали своје колоније (Ново Брдо и други). У доба свог највећег обима, република је захватала простор од Пељешца (Стонски рат) до бококоторске Превлаке са деловима Конавла и Поповог поља. Откриће Америке и поморског пута за Индију, као и стагнација Османског царства у XVII веку која је за последицу имала давање трговачких повластица другим западним земљама, довели су до опадања дубровачке привреде и целокупне државе, а преломну тачку представља велики земљотрес који је град погодио 6. априла 1667. године и од кога се он више никада није опоравио.

Иако је Дубровачка република номинално признавала врховну власт већих држава (Византија, Млетачка република, Српско царство, Османско царство), она је фактички увек била независна. Француска војска је заузела Дубровник 1806. Генерал Огист Мармон је 31. јануара 1808. прогласио анексију, чиме је престала да постоји Дубровачка република. Град Дубровник је 1815. на Бечком конгресу додељен Аустрији.

Калник (Алба)

Калник (рум. Câlnic) је насеље је у Румунији у округу Алба у општини Калник. Општина се налази на надморској висини од 367 m.

Кучлат

Кучлат или Кушлат је средњовјековни град у Републици Српској подигнута на шпиц стјени недалеко од Паљевића на мјесту ушћа ријеке Јадар у Дрињачу, у општини Зворник. Град је саградио српски бан Радован, пише Евлија Челебија.Кучлат се први пут помиње 1345. године, а у повељи краља Стефана Остоје из 1417. године, као свједок наводи се Никола Кучлатовић лат. Cuclatovich. По Николиној породици град се звао Кучлат. Град је имао и своје предграђе у коме је била и Дубровачка колонија трговаца, а у њему је била смјештена и царина. У току 15. вијека Кучлат је прелазио из руке у руку, па је тако осим српских владара краља Стефана Остоје и деспота Стефана Лазаревића, прелазио и у руке Мађара и Турака. Кучлат је од 1404. био у посједу Хрвоја Вукчића Хрватинића, а од 1410. године, споразумно је предат угарском краљу Жигмунду Луксембуршком.Пао је под Турке 1463. године и од тада, па до 1833. године у њему је била смјештена турска посада. Турски путописац Евлија Челебија пише да је Кучлат округао камени град тврдих бастиона, подигнут на врлетној стијени; нема опкопа али је опасан пакленим понором. Важи за један од најнеприступачнијих градова Босне и Херцеговине. Данас су видљиви остаци зидова некадашњег града, али је немогуће утврдити тачну основу тврђаве. Заједно са околним литицама основа изгледа као изломљена елипса што се Челебији учинило као да је град округлог облика, сматра Реџић.

Лунка Метешулуј (Алба)

Лунка Метешулуј (рум. Lunca Meteșului) је насеље је у Румунији у округу Алба у општини Метеш. Општина се налази на надморској висини од 622 m.

ОК Смедерево Царина

ОК Смедерево Царина је српски одбојкашки клуб из Смедерева. Клуб се тренутно такмичи у Првој лиги Србије, другом рангу такмичења, након што је у сезони 2014/15. заузео 1. место у Другој лиги Србије група Центар.

Порез

Порез је недобровољно плаћање држави које није праћено противуслугом коју би од ње примио платилац пореза. Неплаћање или избегавање или отпор опорезивању се кажњава законом. Порези се састоје од директног или индиректног пореза и могу бити исплаћени у новцу или као радни еквивалент. Већина земаља има систем пореза којим се плаћа за јавне / заједничке / усаглашене националне потребе и функције владе: неке одређују једну стопу пореза на лични годишњи приход, неке користе скалу засновану на годишњим износима прихода, а неке земље су скоро у потпуности без опорезивања или имају врло ниске стопе пореза за одређене области пореза. Неке земље наплаћују порез и на приходе корпорације и дивиденде. Ово се често назива двоструко опорезивање, јер ће поједини акционари који примају ову исплату од компаније такође бити опорезовани на тај лични доходак.

Смедерево

Смедерево је град и седиште Подунавског округа. Налази се на обалама Дунава у североисточном делу Србије. Према попису из 2011. било је 64.175 становника (према попису из 2002. било је 62.805 становника). Шире подручје града Смедерева има 108.209 становника.

Смедерево је са изградњом Смедеревске тврђаве 1430. постало престоница Српске деспотовине пошто је Београд, дотадашња престоница, враћен Угарској 1427. године. Смедеревску тврђаву је основао тадашњи српски деспот Ђурађ Бранковић. Смедеревска тврђава је тада представљала највећу равничарску тврђаву у Европи.

Смедерево је данас велики индустријски центар.

УНМИК

Привремена административна мисија Уједињених нација на Косову (енгл. United Nations Interim Administration Mission in Kosovo), верб. скраћ. Унмик (од енгл. UNMIK — акр. скраћ. УНМИК), је званично задужена мисија Уједињених нација на Косову и Метохији. Тренутно, УНМИК описује свој мандат као „помоћ Савету безбедности у постизању свеобухватног циља, наиме, да обезбеди услове за миран и нормалан живот за све становнике Космета и унапреди регионалну стабилност на западном Балкану.”УНМИК је основан на основу Резолуције 1244 Савета безбедности, која је усвојена 10. јуна 1999. У тој резолуцији, УН су одлучиле да „распореде на Косову, под окриљем Уједињених нација, међународно цивилно и безбедносно присуство”.

УНМИК и данас постоји, али његове свакодневне функције су релативно мале јер је Косово прогласило независност и усвојило нови устав, након оснивања Мисије Европске уније за владавину права на Косову (Еулекс), која сама функционише у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности. Еулекс помаже и подржава косовске власти у области владавине права, посебно у областима полиције, правосуђа и царина. У септембру 2012. године, међународни надзор је окончан а Косово је постало одговорно за властито управљање.Скупштина Косова усвојила је декларацију о независности 17. фебруара 2008. Парламентарци косовских Срба бојкотовали су седницу.

Косово је предмет дугогодишњег политичког и територијалног спора између српске владе и углавном етнички албанског становништва на Косову и Метохији. Јасна већина косовског становништва подржава независност Косова. На међународном плану, 100 од 193 земље чланице Уједињених нација (укључујући већину европских земаља) признало је независност Косова.

Шеф УНМИК-а је специјални представник генералног секретара (СПГС), а именује га генерални секретар под саветима држава чланица УН. Захир Танин, авганистански дипломата, СПГС је од 19. августа 2015. године.

Фантанеле (Алба)

Фантанеле (рум. Fântânele) је насеље је у Румунији у округу Алба у општини Черу-Бакаинци. Општина се налази на надморској висини од 556 m.

Хузарешти (Алба)

Хузарешти (рум. Huzărești) је насеље је у Румунији у округу Алба у општини Гарда де Сус. Општина се налази на надморској висини од 955 m.

Царина (Алба)

Царина (рум. Țarina) је насеље је у Румунији у округу Алба у општини Рошија Монтана. Општина се налази на надморској висини од 979 m.

Царина (Осечина)

Царина је насеље у Србији у општини Осечина у Колубарском округу. Према попису из 2011. било је 529 становника.

У Царини је рођен Боривоје Ж. Милојевић (1885—1967), био је српски географ, професор Београдског универзитета, академик САНУ.

„CITES“ конвенција

„CITES“ конвенција о међународном промету угрожених врста дивље флоре и фауне (енгл. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – CITES) како се у службеним докумантима назива или, краће Вашингтонски споразум о заштити врста је међународни споразум између влада земаља чланица, сачињен на иницијативу IUCN 1973. године, у Вашингтону. Циљ конвенције је да спречи губитак биодиверзитета, проузрокован прекомерном експлоатацијом живог света од стране човека.

CITES је у истој мери споразум као и организација чији циљ је контролисање међународне трговине биљним и животињским врстама до мере која не може довести до угрожавања преживљавања истих. CITES своје циљеве остварује кроз сарадњу са царинама, полицијом и судским органима, кроз комуникацију са међудржавним органима, путем изграђене мултилатералне мреже, као и кроз билатералну сарадњу са свим заинтересованим странама. Као организација, CITES се не меша у суверенитет држава, оне су одговорне за имплементацију одредаба конвенције (члан VIII), али у тежим случајевима злоупотребе може да пружи техничку подршку у решавању проблема (нпр. у случају грубог кршења међународног права, недозвољено рибарење у интернационалним водама, или неконтролисани криволов крајње угрожених врста, као што су тигрови, панде или китови). Секретаријат конвенције је активно укључен у давање препорука, у зависности од случаја, и контролише спровођење обавезе чланица у спречавању илегалне трговине угроженим врстама.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.