Хунски каганат

Хунски каганат или царство је назив за државу која је постојала у средњој и источној Европи између 4. и 5. века. Основао је номадски народ Хуни. Средиште каганата је било у Панонској низији, а обухватао је подручје од Северног мора на западу до Кавказа на истоку и од Балтичког мора на северу до Балкана на југу. Поред Хуна, у саставу каганата су били и други народи, укључујући Германе, Словене и Сармате. Савез германских племена на челу са Гепидима у бици на реци Недао 454. године победио је Хуне и уништио њихов каганат, чија територија је онда подељена између Краљевине Гепида и Краљевине Острогота.

Хунски каганат
Мапа Каганата

Географија
Континент Европа
Регија Средња Европа, Источна Европа
Политика
Облик државе Каганат
 — Каган Атила
Историја
Историјско доба Антика
 — Оснивање 370.
 — Укидање 469.
Земље претходнице и наследнице
Претходнице: Наследнице:
Vexilloid of the Roman Empire.svg Римско царство Краљевина Гепида Gepid kingdom 6th century-sr.png
Краљевина Острогота Europe at the fall of the Western Roman Empire in 476.jpg

Владари

Главни чланак: Списак хунских владара.

Види још

Литература

  • Драган Брујић, Водич кроз свет Византије, Београд, 2004.
  • The Times History of Europe, Times Books, London, 2002.

Спољашње везе

Битка код Ишасега

Битка код Ишасега била је део Мађарске револуције 1848.

Битка код Каполне

Битка код Каполне била је део Мађарске револуције 1848.

Битка код Мора

Битка код Мора била је део Мађарске револуције 1848.

Битка код Пакозда

Битка код Пакозда била је део Мађарске револуције 1848.

Битка код Темишвара (1849)

Битка код Темишвара (1849) била је последња битка Мађарске револуције 1848.

Битка код Швехата

Битка код Швехата била је део Мађарске револуције 1848.

Битка код Шегешвара

Битка код Шегешвара (1849) била је део Мађарске револуције 1848. Верује се да је мађарски песник Шандор Петефи погинуо у овој бици.

Гепидска краљевина

Гепидска краљевина је назив за државу која је постојала у средњој Европи између 5. и 6. века. Основали су је Гепиди, народ германског порекла. Пре стварања краљевине, Гепиди су били под влашћу Хунског каганата, али су, победивши Хуне у бици на реци Недао 454. године, збацили хунску власт и створили сопствену државу.

Етелкез

Етелкез (мађ. Etelköz), је била област коју су насељавали Мађари од 830. до 895. пре него што су под притиском Печењега дошли на данашње просторе Панонске низије. (Aτελκoυζoυ, Aτελ και Oυζoυ.., изговор: Ателкузу (Atelkuzu, Atel ke uzu).

Не зна се поуздано где се налазио Етелкез. Етел на старотурском је у ствари река Волга, а кез (мађ. köz) значи између. По томе место Етелкез би било између реке Волге и доњег дела Дунава (Локација на мапи линијом од броја 3 до броја 4.) По неким теоријама и историчарима Етелкез је био у околина реке Дњепар.

Земље круне Светог Стефана

Земље круне Светог Стефана (мађ. Szent István Koronájának Országai) је био назив за земље које су се налазиле у историјској вези са Краљевином Угарском. Назив је коришћен као ознака за угарски део Аустроугарске монархије између 1867. и 1918. године, а односио се на такозвану ужу Угарску, Хрватску-Славонију, град Ријеку и Босну и Херцеговину, која је чинила аустроугарски кондоминијум.

Краљевина Мађарска

Краљевина Мађарска (мађ. Magyar Királyság) је службени назив који се користио за мађарску државу од 1920. до 1946. године, када је формирана Народна Република Мађарска.

Краљевина Острогота

Краљевина Острогота је назив за државу која је постојала у Европи између 5. и 6. века. Основали су је Остроготи, народ германског порекла. Пре стварања краљевине, Остроготи су били под влашћу Хунског каганата, али су, победивши Хуне у бици на реци Недао 454. године, збацили хунску власт и створили сопствену државу.

Леведија

Леведија је била област коју су Мађари насељавали у 9. веку. Та област је лоцирана у данашњој источној Украјини. У то подручје Мађари су дошли из Магна Хунгарије, која је била западно од Урала. Под навалом нових племена Хазара, Печењеза, Мађари су се повукли из тих крајева и преселили су се на просторе познате под називом Етелкез.

Мађарска Демократска Република

Мађарска Демократска Република (мађ. Magyar Demokratikus Köztársaság) је била република проглашена 1918. године, након распада Аустроугарске.

Народна Република Мађарска

Народна Република Мађарска (мађ. Magyar Népköztársaság) је била социјалистичка држава, која је постојала од 1949. до 1989. године. Историју Мађарске у том периоду обележила је револуција 1956. године и тзв. „гулаш социјализам“. Вође НР Мађарске сматрали су ову државу наследницом краткотрајне Мађарске Совјетске Републике из 1919. године.

Опсада Будима (1849)

Опсада Будима (1849) била је део Мађарске револуције 1848.

Панонија Прима

Панонија Прима или Панонија Прва (лат. Pannonia Prima) је била римска провинција која је постојала између 3. и 5. века. Формирана је од северног дела бивше провинције Горње Паноније 296. године, у време цара Диоклецијана. Престоница провинције је била Саварија (лат. Savaria), данашњи Сомбатхељ. Провинција је обухватала данашњу западну Мађарску, источну Аустрију, као и мање делове данашње Словеније и Хрватске. Налазила се у саставу римске Дијецезе Паноније (лат. Dioecesis Pannoniarum), а приликом поделе државе 395. године припала је Западном римском царству. Тешко је пострадала током инвазије Хуна средином 5. века, а око 490. године потпала је под власт Острогота.

Република Мађарска (1946—1949)

Република Мађарска (мађ. Magyar Köztársaság) је била парламентарна република која је настала нако распада Краљевине Мађарске 1. фебруара 1946, а престала је да постоји 20. августа 1949. године када је формирана Народна Република Мађарска.

Списак бивших држава

Ово је списак бивших држава.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.