Хуана Белтранка

Хуана од Трастамаре (шп. Juana de Trastamara; Мадрид, 28. фебруар 1462Лисабон, 12. април 1530), позната још и као Хуана Белтранка (шп. Juana la Beltraneja), била је кастиљанска принцеза, кћерка Енрикеа IV и Жоане од Португалије. На основу гласина да је краљ Енрике IV био импотентан, с обзиром да није имао порода у свом претходном браку који је трајао 13 година и који је папа Никола V поништио јер се претходно утврдило да се брак све те године уопште није конзумирао, у јавности је одувек постојала јака сумња да је Хуана заиста његова кћерка, што је довело до многих потреса у краљевству, а након његове смрти, и до петогодишњег грађанског рата за престо.

Велики део кастиљанског племства је тврдио да је Хуанин прави отац био заправо племић Белтран де ла Куева, војвода од Албукерка, за кога се сумњало да је краљичин љубавник, а на основу његовог веома брзог успона на двору.

Енрике је прво под притиском племства потписао споразум у ком престо оставља свом брату Алфонсу, а кад је овај напрасно умро, био је присиљен да потпише други споразум у ком као престолонаследницу Кастиље проглашава своју полусестру, Изабелу. Међутим, тај споразум је садржао и клаузулу која је обавезивала Изабелу да се уда само уз Енрикеово одобрење, тако да кад се она тајно венчала са Фернандом II од Арагона, Енрике је сматрао да је уговор прекршен, те је прогласио Хуану својом наследницом. Након његове смрти, разбуктао се грађански рат око престола између Изабелиних и Хуанинин присталица, који се завршио пет година касније, победом Изабеле, која је постала Изабела I од Кастиље.

Са 13 година постала је краљица Португалије — 1475. године удала се за потругалског краља, Алфонса V, што је довело до четворогодишњег португалско-кастиљанског рата у којем је Алфонсо био побеђен (1479) и присиљен да се одрекне брака са Хуаном, а самим тим и на право на кастиљански престо.

Хуана је имала 17 година (1479) када је била присиљена да се повуче у манастир Санта Клара де Коимбра у Португалији, где ће провести остатак свог живота, све до своје смрти 1530.

Хуана Белтранка
Juana la Beltraneja
Хуана Белтранка
Датум рођења28. фебруар 1462.
Место рођењаМадрид
Датум смрти12. април 1530. (68 год.)
Место смртиЛисабон
ДинастијаТрастамара
ОтацЕнрике IV од Кастиље или Белтран де ла Куева
МајкаЖоана од Португалије
СупружникАфонсо V од Португалије
Краљица Португалије
Период30. мај 1475 – 11. новембар 1477.
ПретходникИзабела од Коимбре
НаследникEleanor of Viseu

Породично стабло

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Енрике IV од Кастиље или Белтран де ла Куева
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Хуана Белтранка
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Жоана од Португалије
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Литература

  • DE AZCONA, Tarsicio. Juana de Castilla, mal llamada la Beltraneja, Madrid 2007.
  • MENÉNDEZ PIDAL, Ramón. Historia de España. Tomos XV y XVII * y **.
  • SITGES, J.B. Enrique IV y la Excelente Señora, Madrid 1912.
  • Cándida Martínez et al. Mujeres en la Historia de España. Juana la Beltraneja. Planeta, Barcelona. 2000. ISBN 978-84-08-03541-1. стр. 137.–140
  • Luis Suárez. Isabel la Católica. Biblioteca ABC, Ed. Folio, Barcelona 2004

Спољашње везе

1462

1462. је била проста година.

21. фебруар

21. фебруар је педесет други дан у години у Грегоријанском календару. 313 дана (314 у преступним годинама) остаје у години после овог дана.

Enrike IV od Kastilje

Enrike IV od Kastilje (šp. Enrique IV de Castilla; Valjadolid, 25. januar 1425 — Madrid, 11. decembar 1474), takođe poznat i kao Enrike Nemoćni ili Impotentni, bio je kralj Kraljevine Kastilje između 1454. i 1474. Bio je sin Huana II od Kastilje i Marije od Aragona, kao i polubrat Izabele Katoličke.

Афонсо V од Португалије

Афонсо V од Португалије (Синтра, 15. јануар 1432 — Синтра, 28. август 1481) био је дванаести краљ Португалије. Носио је надимак „Африканац” због својих освајања на северу Африке. Био је син Дуартеа I и Елеоноре Арагонске. Рођен је у Синтри 15. јануара 1432. године. Од 1433. године, након смрти старијег брата, носи титулу Принца престолонаследника.

Жоана од Португалије

Жоана од Португалије (Алмада, 20. март 1439 - Мадрид, 12. децембар 1475) је била супруга Енрикеа IV. Била је кћерка Дуартеа I и Елеоноре Арагонске.

Принц од Астурије

Принц од Астурије је главна титула од свих титула које носи наследник шпанске круне. Тренутно носилац ове титуле је Његово Краљевско Височанство Дон Фелипе од Бурбона и Грчке. Године 1977. донет је Краљевски декрет по коме наследник шпанске круне држи следеће историјске титуле:

Принц од Астурије

Принц од Ђироне

Принц од Вијане

Војвода од Монблана

Гроф од Сервере

Господар Балагера

Наследник краљевина Кастиље (од 1388), Арагона (од 1351), Наваре (од 1424), Кнежевине Каталоније (од 1387), и краљевина Валенсије(од 1351) и Мајорке (од 1413).

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.