Хрватска Република Херцег-Босна

Хрватска заједница Херцег-Босна је била политичка, културна, економска и територијална цјелина, која је основана 18. новембра 1991. године од стране политичког врха Хрвата у СР Босни и Херцеговини. У „Одлуци о успостави“ ове заједнице наводи се да ће заједница поштовати демократски изабрану власт Републике Босне и Херцеговине док постоји њена независност у односу на Југославију. Хрватска заједница Херцег-Босна 28. августа 1993. прераста у Хрватску Републику Херцег-Босну, државу[1] хрватског народа у Босни и Херцеговини. Вашингтонским споразумом, 18. марта 1994. године договорено је да се од територије Херцег-Босне и територије која је била под контролом Армије РБиХ формира Федерација БиХ.

Иако су самопроглашене границе Херцег-Босне обухватале знатно већи простор, она је дефакто постојала само на територији која је била под контролом Хрватског вијећа одбране. Хрватска заједница Херцег-Босна никада није усвојила предвиђени статут, а Хрватска Република Херцег-Босна није усвојила предвиђени устав, поштујући формално на тај начин суверенитет Републике БиХ. На територији Републике Херцег-Босне, тј. на територији која је била под контролом ХВО-а, примјењивани су важећи прописи Херцег-Босне, као и прописи Републике БиХ који нису у супротности са прописима Херцег-Босне.

BiH - ES N 1991 1

Етничка карта БиХ по насељеним мјестима из 1991. године

Хрватска Република Херцег-Босна
Херцег-Босна
BeforeDayton

Територија под контролом Хрвата (плаво) пред преговоре у Дејтону
Географија
Континент Европа
Регија Балкан
Земља  СР Босна и Херцеговина,
 Република Босна и Херцеговина
Главни град Мостар
Друштво
Службени језик хрватски
Политика
Облик државе република
 — Председник Крешимир Зубак
Историја
Постојање  
 — Оснивање 1991.
 — Укидање 1996.
 — Статус бивша непризната држава
Догађаји  
 — оснивање Хрватске заједнице Херцег-Босне 18. новамбар 1991.
 — Муслиманско-хрватски сукоб 19. јуна 1992. 
 — проглашење републике 28. август 1993. 
 — Вашингтонски споразум 18. март 1994. 
 — самоукинуће 14. август 1996. 
Географске и друге карактеристике
Валута босански динар, хрватски динар
Земље претходнице и наследнице
Херцег-Босне
Претходнице: Наследнице:
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg СФР Југославија Федерација Босне и Херцеговине Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Flag of Bosnia and Herzegovina (1946–1992).svg Социјалистичка Република Босна и Херцеговина (СФР Југославија) Федерација Босне и Херцеговине (Босна и Херцеговина) Flag of the Federation of Bosnia and Herzegovina (1996–2007).svg
Портал:Историја

Види још

Референце

  1. ^ „Архивирана копија” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 30. 4. 2014. Приступљено 28. 8. 2013.

Литература

Спољашње везе

Атиф Дудаковић

Атиф Дудаковић (Орахова, 2. децембар 1954) бивши је генерал и командант 5. корпуса Армије Републике БиХ.

Вашингтонски споразум (1994)

Вашингтон споразум је споразум о прекиду ватре између зараћених страна Републике Хрватске, Херцег-Босне и Републике Босне и Херцеговине. Споразум је потписан у Вашингтону 18. марта 1994, а ратификован касније у Бечу. Споразум је потписан од стране премијера промуслиманске владе Босне и Херцеговине Хариса Силајџића, хрватског министра иностраних послова Мате Гранића и председника Херцег-Босне Крешимира Зубака. Према споразуму, комбинована територија под контролом хрватских и промуслиманских снага је подељена на десет аутономних кантона, и успоставља се Федерација Босне и Херцеговине. Кантонални систем се успоставља са циљем да спречи доминацију једне етничке групе над другом.

Касније потписани Сплитски споразум је имао за циљ стварање слабе федерације (или конфедерације) између Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине.

Грб Херцег-Босне

Грб Херцег-Босне представља варијацију хрватског грба, на мало другачијем штиту и са златним троплетом у врху. Овај грб се користи као грб Западнохерцеговачког кантона и Кантона 10, иако је његова употреба у те сврхе проглашена неуставном и поништена одлуком Уставног суда Федерације БиХ од 20. новембра 1997. и 19. фебруара 1998.

Европска економска заједница

Европска економска заједница (ЕЕЗ; енгл. European Economic Community (EEC)) била је регионална организација која је за циљ имала економску интеграцију међу својим државама чланицама. Створена је 1957. године Римским уговором. Након формирања Европске уније 1993. године, ЕЕЗ је постала њен дио и преименована у Европску заједницу (ЕЗ; енгл. European Community (EC)). Институције Европске заједнице су 2009. године апсорбоване у шири оквир ЕУ, чиме је Заједница престала да постоји.

Почетни циљ Заједнице је била економска интеграција, укључујући јединствено тржиште и царинску унију, међу својих шест оснивача: Белгија, Француска, Италија, Луксембург, Холандија и Западна Њемачка.

Живота Панић

Живота Панић (Горња Црнишава, 3. новембар 1933 — Београд, Србија, 19. новембар 2003) је био генерал-пуковник ЈНА. Био је последњи вршилац дужности Савезног секретара за народну одбрану СФРЈ и последњи начелник генералштаба ЈНА.

Застава Херцег-Босне

Застава бивше Хрватске Републике Херцег-Босне данас се користи као застава Западнохерцеговачког кантона и Кантона 10. Од 1996. до 2000. године је кориштена и као застава Посавског кантона. Застава Херцег-Босне је варијација хрватске заставе и од ње се разликује само по грбу, који је варијација хрватског грба, на мало другачијем штиту и са златним троплетом на врху.

Одлуком Уставног суда Федерације БиХ од 20. новембра 1997. и 19. фебруара 1998, употреба заставе као симбола кантона је проглашена неуставном. Од тада је само у de facto употреби.

Уставни суд је то пресудио заједно са одлуком о неуставности имена (Херцегбосанска жупанија) кантона (са образложењем, да ни један његов дио не укључује подручје Херцеговине).

Збор народне гарде

Збор народне гарде (ЗНГ- зенге је био колоквијални назив за припаднике ЗНГ-а) је име прве модерне хрватске војске. Основао ју је Фрањо Туђман 20. августа 1991. године. Због законских и политичких разлога била је у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске, али јединицама ЗНГ-а наређивало је Министарство одбране.

Зелене беретке (БиХ)

Зелене беретке су паравојна формација Странке демократске акције пре, током и након грађанског рата у Босни и Херцеговини.Уз Патриотску лигу и неке друге мање паравојне формације, чинили су претечу будуће про-муслиманске Армије БиХ. Познати су по бројним злочинима над заробљеним припадницима ЈНА и над српским цивилима.

Зелене беретке су одговорне за масакр у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, за који још нико није одговарао пред судом.

Логор Дретељ

Логор Дретељ био је концентрациони логор близу Чапљине који су формирале Хрватске одбрамбене снаге у периоду од 1992—1993. године током Рата у Босни и Херцеговини, где су смештани Срби, Муслимани и други нехрватски цивили.

Масакр у Зеници

Масакр цивила у Зеници се догодио 19. априла 1993. око поднева, када је од граната испаљених на центар Зенице са положаја ХВО-а позиционираним у Путичеву, 16 километара западно од Зенице погинуло и рањено више цивила у тренутку велике гужве.У то доба дана одвијала се велика трговачка активност у самом центру града, а у географској зони која је била гранатирана налазило око две до три хиљаде људи.Тачан број граната испаљених на центар Зенице остао је неутврђен, иако се помиње бројка од девет граната испаљених из хаубице.

Мате Бобан

Мате Бобан (Совићи, 12. фебруар 1940 — Совићи, 7. јул 1997) био је хрватски политичар из Босне и Херцеговине.

Био је један од оснивача и први предсједник Хрватске заједнице Херцег-Босне, као и оснивач и врховни заповједник Хрватског вијећа одбране, те један од предсједника Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине.

Миле Новаковић

Миле Новаковић (Кирин, 29. април 1950 — Београд, 14. септембар 2015) био је ратни официр, генерал, командант Српске Војске Крајине.

Момчило Перишић

Момчило Перишић (Коштунићи, 22. мај 1944) је генерал-пуковник ВЈ, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије.

Операција Врбас 92

Операција Врбас 92 је била војна операција Војске Републике Српске, која је била покренута током јула 1992. године. Борбе за Јајце су трајале до краја октобра, када је 30. лака пјешадијска дивизија ВРС заузела сам град и протерала хрватске и муслиманске снаге.

Операција ОУН за враћање поверења

Операција Уједињених нација за враћање поверења, познатије као УНКРО је завршена мисије Уједињених нација. Заменила је Заштитне снаге Уједињених нација (УНПРОФОР) у Хрватској.

Радио-телевизија Херцег-Босне

Радио-телевизија Херцег-Босне (хрв. Radiotelevizija Herceg-Bosne), позната и као РТВ Херцег-Босне или РТВХБ, босанскохерцеговачка је јавна телевизија.

Регистарске ознаке у Босни и Херцеговини

Садашње регистарске ознаке у Босни и Херцеговини за возила користе се од 28. септембра 2009. године. Најчешћи облик димензија је 520×110 mm. При лијевој ивици таблице налази се плаво поље, са трословном ознаком државе, исписаном бијелим латиничким писмом. На већој површини ознаке налази се регистарски број возила, који се састоји од три знака (два слова и пет бројева), груписана у три дијела. У првом дијелу је једно слово и две бројке; у другом дијелу је друго слово, а у трећем дијелу су три бројке. Та три дијела одвојени су један од другог цртицама у висини средине знакова.

Република Босна и Херцеговина

Република Босна и Херцеговина је назив бивше државе која је постојала за вријеме рата у Босни и Херцеговини. Све до 9. априла 1992. године за ову државу се званично користио стари назив Социјалистичка Република Босна и Херцеговина.Иако међународно призната у границама југословенске републике СР БиХ, она је дефакто постојала само на простору који је био под контролом Армије РБиХ. Од тог простора и територије Хрватске Републике Херцег-Босне Вашингтонским споразумом 1994. године је договорено формирање Федерације БиХ. Дејтонским споразумом Федерација БиХ постала је један од два ентитета Босне и Херцеговине.

Српска добровољачка гарда

Српска добровољачка гарда је била паравојна формација коју је основао и предводио Жељко Ражнатовић Аркан, услед чега је била позната и под именом Арканови тигрови или Аркановци.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.