Хајнрих II Свети

Хајнрих II Свети или Хајнрих II Свети (нем. Heinrich II.; 97213. јул 1024) је био цар Светог римског царства (1014—1024) и краљ Немачке (1002—1024). Био је последњи цар из Саксонске односно Отонске династије.

Детињство и младост

Отац му је био Хајнрих II Баварски, који се често бунио против два претходна цара. Због тога је млади Хајнрих II Свети често био у егзилу. Цркви се окренуо још у младом добу, најпре у егзилу код бискупа Абрахама у Фрајзингу. Касније се образовао у катедралској школи у Хилдесхајму. Постао је војвода Баварске 995. године.

Избор за краља

Био је на путу према Риму да спаси свог рођака, опседнутог цара Отона III, али цар је умро јануара 1002. године. Пошто је знао да је отпор његовом именовању за краља врло јак, Хајнрих је одузео краљевске ознаке од пратилаца мртвог краља.

Противници Екарт из Мајсена и војвода Швабије Херман оштро су се супротстављали његовом постављању за краља. Уз помоћ надбискупа Мајнца Вилигиса успева да осигура свој избор за краља. Крунисање је обављено 7. јуна 1002. у Мајнцу. Требало је чекати још годину дана да би га сви признали за краља.

Kronung Heinrich II
Хајнрих II Свети на минијатури

Против Болеслава Храброг

Неколико година је провео у консолидацији политичке моћи на границама краљевине. Болеслав Храбри је заузео Лужице и Мајсен. Искористио је Хајнрихову заузетост свађама око наследства, тако да је преузео царске територије. Болеслав је и раније подржавао Хајнриха II против краља Отона III. Подржавао га је и током борбе за наслеђе, али је заузео територије на истоку.

Болеслав Храбри је освојио Бохемију и постао је војвода Чешке и Моравске. Хајнрих II је неколико пута ратовао против Болеслава. Хајнрих није имао проблема само на истоку, него и у Италији, тако да се враћао из похода у поход. У првом походу против њега повратио је неке територије. Посебно му је био значајан Мајсен.

Хајнрих је стално ратовао против Болеслава и на крају је 1018. склопљен Будишински мир по коме Лужице и Моравска припадају Болеславу, а Бохемија и Мајсен припадају Хајнриху. Болеслав се осим тога обавезује да признаје да је Хајнрихов вазал, а да те земље припадају Болеславу као феуд.

Рат у Италији са Ардуином Иврејским

Чим је постао краљ имао је проблема у Италији са Ардуином Иврејским, који се прогласио краљем Италије. У почетку је Хајнрих послао Ота Корушког против Ардуина, али Ардуин је успешно победио. Хајнрих је дошао са великом војском у марту 1004. и срео се са Ардуином крај Вероне. Ардуину није дошла очекивана подршка, па је побегао.

Хајнрих је крунисан као краљ Италије у Павији 15. маја 1004. године. Хајнрих је веома сурово поступио спаливши град, који је Ардуину пружио заштиту. Цела Италија је била запрепаштена и уплашена, тако да је Хајнрих овладао великим делом Италије. Ардуин поступа једнако сурово према онима, који му нису били верни. Уништио је тако многа места, али без успеха јер је ипак Хајнрих надјачао.

Bamberg Maximiliansbrunnen 2
Статуа Хајнриха II Светог у Бамбергу

Однос са црквом

Хајнрих се 1013. поново враћа у Италију. Папа Бенедикт VIII га крунише 14. фебруара 1014. за цара Светог римског царства. Хајнрих поставља Немце да управљају Италијом. Подржава бискупе против манастира и помаже бискупима да успоставе секуларну власт на ширим територијама. Присилио је свештенике да целибат буде строго очуван унутар цркве. На тај начин кад додели земљу неком од бискупа, не може ту земљу наследити нико од наследника, јер се ови не смеју женити. Додељивањем земље осигурао је лојалност бискупа.

Оснива бискупију у Бамбергу 1007, која брзо постаје центар школства и уметности. Папа је брзо након тога посветио 1020. у Бамбергу нову катедралу. Хајнрих је бискупији дао велике комаде земље, а касније је са женом Кунингундом ту и сахрањен.

Поход у јужној Италији

Папа је замолио Хајнриха да му помогне у јужној Италији. Византија је на југу Италије постала главна сила под вођством способног генерала Васила Војаниса. То је било први пут после неколико векова слабљења Византије на том подручју. Папа је подстицао побуне на југу Италије. Византија се суочавала са побунама, па је током 1018. Васил победио ломбардског генерала Мелуса Барског и његову норманску војску у другој бици код Кане. После тога Васил је саградио велику тврђаву названу Троја, која је штитила планински пролаз у Апулију, која је била под влашћу Византије. Као посаду Троје Васил користи Нормане.

Побуне на југу Италије подстицао је папа, па је кршењем тих побуна, односно јачањем Византије постао незадовољан. Папа Бенедикт VIII отишао је 1020. код Хајнриха II да тражи помоћ. Хајнрих није био вољан да одмах помогне.

Васил и његов савезник Пандулф од Капуе успевају да 1021. победе Мелусовог рођака и заузму нове територије. Хајнрих II је зато 1022. кренуо са великом царском армијом. Заузео је Капу и заробио Пандулфа од Капуе. Безуспешно је покушао да заузме Троју, као тврђаву стратешког значаја на превоју за Апулију. Гарнизон у Троју се одржао и никад није пао.

Смрт

На повратку са похода на југу Италије присуствовао је црквеном синоду у Павији, где се Хајнрих залагао за црквену реформу. Затим је радио заједно са папом на новом црквеном концилу, који би потврдио нови систем политичко-црквене контроле. Међутим, изненада умире 1024., па тај рад остаје незавршен. Он и његова жена Кунингунда нису имали деце, па се тако окончава Отонска или Саксонска династија.

Хајнрих II Свети
Nuremberg chronicles - Henry II and Cunegundis (CLXXXVIr)
Хајнрих II Свети са Кунингундом
Датум рођења6. мај 972.
Место рођењаGrone
Датум смрти13. јул 1024. (51/52 год.)
Место смртиГетинген
Свето римско царство
ДинастијаОтонска династија
ОтацХајнрих II, војвода Баварске
МајкаГизела од Бургундије
СупружникКунигунда од Луксембурга
Цар Светог римског царства
ПретходникОтон III, цар Светог римског царства
НаследникКонрад II
Краљ Немачке
ПретходникОтон III
НаследникКонрад II
Краљ Италије
ПретходникОтон III
НаследникКонрад II
Војвода Баварске
ПретходникХајнрих II, војвода Баварске
НаследникХајнрих V, војвода Баварске

Породично стабло

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Хајнрих I Птичар
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Хајнрих I, војвода Баварске
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Матилда од Рингелхајма
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Хајнрих II, војвода Баварске
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Арнулф Лоши
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Јудита од Баварске
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Judith of Friuli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Хајнрих II Свети
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Рудолф II од Бургундије
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Конрад Бургундски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Берта Швапска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Гизела од Бургундије
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Adelaide of Bellay
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Спољашње везе

Претходник:
Отон III
Краљ Немачке
(10021024)

Наследник:
Конрад II
Претходник:
Отон III
цар Светог римског царства
(10141024)
Наследник:
Конрад II
Бамбершки коњаник

Бамбершки коњаник (нем. Der Bamberger Reiter) такође и камени коњаник- пример је за средњовековну скулптуру коњаника. То је камена скулптура које представља мушкарца на коњу из половине 13. века (1237. године) која се налази у Бамбершкој катедрали (Дом- Нојхаузу у Бамбергу). То је прва од времена антике монументална скулптура коњаника у европском вајарству.

Конрад II, цар Светог римског царства

Конрад II (нем. Konrad II.; 990—4. јун 1039) је био цар Светог римског царства (1027—1039) и краљ Немачке (1024—1039). Први је цар из Салијске династије.

Током његове власти немачка монархија се учвршћује, тако да више није била зависна од уговора између краља и племства.

Кунигунда од Луксембурга

Света Кунигунда од Луксембурга (око 975 - 3. март 1040) била је светоримска царица, односно супруга римско-немачког цара Хенрија ΙΙ Светог. Римокатоличка црква је слави као светицу, односно заштитницу Луксембурга; њен датум славе је 3. март.

Отон III, цар Светог римског царства

Отон III (нем. Otto III.; 980—23. јануар 1002) је био краљ Немачке (983—1002) и цар Светог римског царства (996—1002). Четврти је владар из Отонске династије.

Списак владара светитеља

Списак владара светитеља представља списак свих монарха и племића који су канонизовани или беатификовани као свеци или мученици.

Фирт

Фирт (њем. Fürth) град је у њемачкој савезној држави Баварској.

Хајнрих I, маркгроф Аустрије

Хајнрих I (, 960те - Вирцбург, 23. јун 1018) је био маркгроф Аустрије. Био је син Леополда I и Рихарда од Зуалафелдгауа. Под његовом владавином се године 996. први пут у службеним документима спомиње име Источна марка (Ostarrîchi), од које се развио савремено њемачко име за Аустрију (Österreich). Хајнрих се као пребивалиште одабрао Мелк, односно мјесто гдје је сахрањен Свети Коломан. Територију му је проширио цар Хајнрих II Свети, давши му земље између река Кампа и Мораве те Бечке шуме.

Хајнрих II, војвода Баварске

Хајнрих II, војвода Баварске (951 - Бад Гандерсхајм, 28. август 995), познат и као Хајнрих Свађалица, је био војвода Баварске, познат по борби против Отонске династије њемачких краљева и римско-њемачких царева.

Био је син Хајнриха I и Јудите од Баварске. Оца је наслиједио у доби од четири године, под надзором своје мајке. Оженио се за принцезу Гизелу од Бургундије, а 974. отпочео устанак с циљем да цара Отона II свргне с њемачког пријестоља. Прво је ухваћен у Ингелхајму, али је успео да подигне нови устанак у Баварској, који ће касније бити познат коа Рат три Хајнриха. Године 976. је ухваћен, а након двије године му је одузето војводство, чији је део постао Источна марка - претеча данашње Аустрије. Године 985. му је враћена титула војводе. Након смрти Отона II је без успјеха покушао отети његовог малодобног сина Отона III.

Његова кћер Гизела од Баварске се удала за угарског краља Стефана I, док му је син постао цар Светог римског царства под именом Хајнрих II.

Хенрик II

Хенрик II може бити:

Хајнрих II Свети (972-1024), цар Светог римског царства

Хенри II Плантагенет (1133-1189), енглески краљ

Хенрик II Шампањски (1166-1197), гроф Шампање и јерусалимски краљ

Хенрик II Побожни (око 1196-1241) војвода Шлезије

Хенрик II Јерусалимски (?-1324), јерусалимски краљ и краљ Кипра

Енрике II од Кастиље (1334-1379), краљ Кастиље и Леона

Енрике II од Наваре (1503-1555), краљ Неваре

Анри II Валоа (1519-1559), француски краљ

Хајнрих II, војвода Баварске, војвода Баварске

Хајнрих II, војвода Аустрије, војвода Аустрије

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.