Хафис-паша

Хафиз паша (око 1770-те — август 1805.) је био османски великодостојник у време Првог српског устанка. Рођен је у Нишу у сиромашној муслиманској породици негде око 1770-тих. Право име му је било Мустафа, а Хафиз означава титулу човека који је напамет научио Куран. Као младић учествовао је у Аустријско-турском рату из 1788-1791, где се истакао храброшћу и примереним војничким држањем. Брзо узнапредовао у служби и стекао велики углед и моћ. Његов успон у војничкој хијерархији је отпочео када је као војник учествовао у борбама против побуњених јањичара у Београдском пашалуку, у саставу јединица Шашит паше Лесковачког. Постављен је за муселима, покрајинског намесника у Нишу. Касније му је дотељена титула капиџибаше. Учествовао је у протеривању побуњених јањичара из Београдског пашалука.[1] Према описима био је врло енергичан и амбициозан човек, одан служењу Отоманској империји, који је на себе преузео сав терет решавања питања Срба и њихове буне.[2] Водио је велики углед како међу Турцима тако и међу Србима, јер се није понашао попут силника и ајана. На његов лични захтев, Султан га је у јулу 1805.те године по сугестији Наполеона Бонапарте поставио за команданта војске окупљене у рејону Ниша, која је послата да преузме власт у Београду после мисије Бећир паше и да умири Србе. Погинуо је током боја на Иванковцу 1805. године.

Референце

  1. ^ Васа Чубриловић, Бој на Иванковцу 1805, стр. 33,34,35,36
  2. ^ Други српски устанка, Жељко Фајфрић. стр. 37.

Литература

  • Васа Чубриловић, Бој на Иванковцу 1805. стр. 40, 41.
  • Жељко Фајфрић, Други српски устанак. стр. 37.
Бој на Иванковцу

Иванковац је брдо код Ћуприје, на десној обали Велике Мораве, на којем су се 18. августа 1805. устаници у Првом српском устанку сукобили са турском војском.

Медошевац (Ниш)

Медошевац је градско насеље које се налази у градској општини Црвени Крст на подручју града Ниша у Нишавском управном округу. Налази се у западном квадранту Ниша, на десној обали Нишаве, удаљен од центра града 2,8 км. До педесетих година 20. века био је село, затим до седамдесетих година приградско мешовито насеље, а после 1970. године градска четврт (део града). Према попису из 2002. било је 2704 становника (према попису из 1991. било је 2564 становника).

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.