Хан (објекат)

Хан је грађевински објекат из периода Османског царства који је служио за преноћиште путника и њихових каравана. Ханови су били зграде са шталом за коње, просторијом за путнике и просторијом за ханџију. Најстарији писани извор о постојању хана у Босни и Херцеговини је 1462. године.

Nicosia Buyuk Han 02
Bujuk han na Kipru

Опис

Зграда хана је приземна са правоугаоном основом, зидовима високим 2 — 2,5 m. Зидови су од камена, а врата довољно широка да може кроз њих да прође коњ са товаром. Унутар хана се налазило једно или два огњишта где се зими ложила ватра да се путник угреје и осуши одећу. било је ханова са одвојеном собом и собом на спрату у којој је боравио ханџија и ноћивали имућнији путници. Собе за имућније путнике су биле боље опремљене ћилимима, серџадом и миндером. Тек од краја 19. века се у хановима користе кревети, столови и столице. За расвету су служиле свеће — лојанице. Пред ханом је била софа на којој би се пролазници одмарали. Неки ханови су имали шталу одвојену од остатка објекта.

Види још

Литература

Стара скопска чаршија

Стара скопска чаршија (тур. Üsküp Çarşısı, алб. Çarshia e Vjetër) је највећа чаршија на Балкану ван Истанбула и налази се у Скопљу, Северна Македонија. Скопска чаршија је привредни, културни и историјски део Скопља и једна од највећих атракција града. Смештена је на подручју од Душановог моста до Бит-пазара, те од тврђаве Кале до реке Сераве. Према административној подели града, чаршија се налази на подручју општинâ Чаир и Центар.

Стара скопска чаршија је била трговачки центар још од 12. века. Постоје и наводи о томе да су трговци из Дубровника и Венеције почели да је граде. У време турске владавине Скопљем, место је нагло порасло и постало највећи трговачки део града, у којем се поред продавница налазило око 30 џамија, бројне палате и пансиони, као и други турски споменици. Скопска атракција је претрпела велику штету у земљотресима 1555. године, пожару који се догодио 1689. године, те два светска рата, након чега је реновирана више пута. Чаршија је огромну штету претрпела и у земљотресу из 1963. године. Међутим, и поред много нанетих штета, чаршија представља јединствен споменик културе у Северној Македонији, на ком се препознаје наслеђе многих култура и цивилизација које су учествовале у њеном стварању.Чаршијом преовладава османска архитектура, иако се могу наћи и значајни остаци византијске, а у последње време и примена модерне архитектуре. Многе зграде које су некада служиле као преноћишта за трговачке путнике или хамами за намеснике и управнике града, данас се користе као места за одржавање културних догађаја. На простору данашње чаршије и њеној околини налази се још неколико џамија, маузолеј, две цркве и сат-кула, а у другој половини 20. века изграђене су зграде које чине Музеј Македоније и зграду Музеја савремене уметности. О развоју чаршије у историји, њеној културној вредности, као и о занатима који су били распрострањени у области, сведоче предмети изложени у Музеју старе скопске чаршије, који се налази у оквиру Сули хана.

Закон о Старој скопској чаршији, Собрање Републике Северне Македоније донело је 13. октобра 2008. године, а чаршија је проглашена културном баштином од посебног значаја и од тада је под сталном заштитом државе. Почетком 2010. године започето је спровођење петогодишњег програма за ревитализацију чаршије, који има за циљ да обнови објекте, подржи занате, као и остварење привредног и културног развоја на подручју чаршије.

Хан

Хан се може односити на:

Хан Кинези, највећа етничка заједница на свету

Династија Хан,или:

Хан (Котор), насељено место у општини Котор, Република Црна Гора

Хан Пијесак, насељено место и општина у Републици Српској, БиХ

Хан (Француска), насељено место у департману Де Севр, Република Француска

Хан сир Нијед, насељено место у департману Мозел, Република Француска

Владичин Хан, град и сједиште истоимене општине, Пчињски округ, Република Србија

Хан (река у Кореји), река у Јужној Кореји

Хан (Немачка), град у њемачкој савезној држави Северна Рајна-Вестфалија. Једно је од 10 општинских средишта округа Метман

Хан (Фелипе Кариљо Пуерто), насеље у Мексику у савезној држави Кинтана Ро у општини Фелипе Кариљо Пуерто

Хан (Хунсрик), општина у њемачкој савезној држави Рајна-Палатинат

Хан ам Зе, општина у њемачкој савезној држави Рајна-Палатинат

Хан бај Маринберг, општина у њемачкој савезној држави Рајна-Палатинатили:

Хан (титула), владарска титула

Хан (објекат), грађевински објекти из периода Османског царства намењени за смештај путника и њихових караванаили:

Хан Ји, кинески есејиста и песник

Хан Соло, лик из универзума Звезданих ратова

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.