ХК Спартак Суботица

Хокејашки клуб Спартак је српски хокејашки клуб из Суботице. Своје домаће утакмице игра у отвореном градском клизалишту, капацитета 1.000 места. Тренутно се такмичи у Балканској хокејашкој лиги.

ХК Спартак Суботица
HKSpartakSubotica
Град/држава Суботица, Србија
Основан 1945. год.
Угашен 2016
Боја дреса          
Дворана Стадион малих спортова
Капацитет 4.000
Лига Хокејашка лига Србије
Веб сајт hkspartak.site40.net

Историја

Хокеј на леду се у Суботици играо пре Другог светског рата, тада се играло на оближњем Палићком језеру, када је било замрзнуто зими. Сам клуб је основан 1945., а прву званичну утакмицу је одиграо 1947. године. Изградња вештачког леда, од 1969. је помогла развоју клуба. Клуб је играо у Првој лиги Југославије, а након распада СФРЈ у првенству Србије. Међутим, клуб није играо сваку сезону због разних проблема, недовољног броја играча и финансијских проблема. Клуб је због недостатка играча у неколико категорија и финансијских проблема 2016. године угашен.

Успеси

Дворана

Стадион малих спортова у Суботици' је отворено клизалиште у Суботици. Стадион је изграђен 1963. године, док су рефлектори и лед постављени шест година касније. Капацитет стадиона је 4.000 места.

У плану је било да се стадион покрије, али до тога није дошло због тога што би бетонски носачи крова захватили простор ван стадиона. Ипак током 2013. године очекује се да се покрије стадион и тако постане ледена дворана како би се несметано играле утакмице.

Види још

Спољашње везе

Богдан Јанковић

Богдан Јанковић (Београд, 1. септембар 1982) je бивши српски хокејаш на леду и репрезентативац Србије.

Спартак (вишезначна одредница)

Спартак може бити:

Спартак, вођа побуњених робова у старом Риму.

Спартак (филм из 1960), историјски филм из 1960. који је режирао Стенли Кјубрик.

2579 Спартак, астероид главног астероидног појаса.

Јован Микић Спартак, југословенски репрезентативац и рекордер у атлетици.

Спартак (ТВ серија)или

ФК Спартак Златибор вода, српски фудбалски клуб из Суботице

ФК Спартак Москва, руски фудбалски клуб из Москве

ФК Спартак Дебељача, фудбалски клуб из Дебељаче

ФК Спартак Цхинвали, грузијски фудбалски клуб из Горија

ФК Њиређхаза, мађарски фудбалски клуб из Њиређхаза

ХК Спартак Суботица, хокејашки клуб из Суботице

Стадион малих спортова у Суботици

Стадион малих спортова у Суботици је отворено клизалиште у Суботици. Користи га хокејашки клуб Спартак.

Стадион је изграђен 1963. године, док су рефлектори и лед постављени шест година касније. Капацитет стадиона је 4.000 места.

У плану је било да се стадион покрије, али до тога није дошло због тога што би бетонски носачи крова захватили простор ван стадиона. Ипак током 2013. године очекује се да се покрије стадион и тако постане ледена дворана како би се несметано играле утакмице. Овај пут ради се о лакој конструкцији, која је много јефтинија варијанта.

Суботица

Суботица је најсевернији град у Србији, други по броју становника у Војводини. Према попису из 2011. године има 105.681 становника. Налази се на 10 km удаљености од границе Србије са Мађарском, на северној ширини од 46°5'55" и источној дужини од 19°39'47". Административни је центар Севернобачког округа.

Суботица се први пут помиње 1391. под латинским именом Zabatka. Године 1526,—1527. Суботица је била престоница краткотрајне српске државе самопроглашеног цара Јована Ненада. Османско царство је владало градом од 1542. до 1686, када је Суботица постала посед Хабзбуршке монархије. Током османске управе име града је било Sobotka. Половином 18. века име јој је званично промењено у Sancta Maria, по аустријској царици Марији Терезији. Име града је поново промењено 1779. у Maria Tereziopolis, а мађарско име Szabadka је привремено ушло у службену употребу 1845. а потом поново 1867. године. Суботица је 1918. ушла у састав Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Локални Срби и Буњевци су од 17. века користили назив Суботица, који је након 1918. године и озваничен. Од 2007. године Суботица има статус града.

Хокејашки клубови Србије у сезони 2015/16
Активни клубови
Не такмиче се у ХЛС
Угашени клубови

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.