Фрањевачки самостан у Суботици

Фрањевачки самостан у Суботици је подигнут средином 18. века и представља заштићено непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Фрањевачки самостан и црква јeсу посвећене Светом Михајлу, налазе се на месту једне од најважнијих стратегијских тачака у борби против Турака, суботичке тврђаве, подигнуте 1439. године трудом Јанка Сибињанина. Све до 1773. године представљали су једину жупу у Суботици, што је одредило њихову улогу у историји читавог краја, посебно када су у питању католички верници.[1]

Црква је подигнута 1730. године, проширивањем капеле коју су 1695. године основали фрањевци у великој дворани приземља суботичке куле. Остатак просторија претворен је 1716. године у самостан. У њега се улази из подножја јужног торња цркве, саграђеног за време турске окупације. Састоји се од приземља и спрата који формирају простран атријум правоугаоне основе. Дуж оба нивоа пружају се ходници засведени сферним сводовима. Одсуство фасадне декорације уобичајено је за резиденцијалне објекте фрањевачког реда. Изузетак је кордонски венац који дели зидове на два дела.

У самостану је отворена 1731. године прва основна школа у Суботици, 1747. године прва гимназија, а нешто касније и виша школа реторике и филозофије. Јака просветна делатност утицала је да се одлука цара Јосифа II о укидању фрањевачких самостана не примени.

Рестаурација зидних слика у трпезарији изведена је 1995. године, а санациони радови на крову 1999. године.

Spomenik-franjevacki-samostan
Споменик Исуса Христа, детаљ испред Фрањевачког самостана
Фрањевачки самостан у Суботици
Subotica, Franjevačka crkva, 01
Фрањевачки самостан у Суботици
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанкаполовина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
СедиштеСуботица
АдресаТрг Слободе 1 24000
Званични веб-сајт

Види још

Референце

  1. ^ Суботичка бискупија/Самостан у Суботици

Спољашње везе

Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.

Списак споменика културе од великог значаја

Културна добра су ствари и творевине материјалне и духовне културе од општег интереса које уживају посебну заштиту утврђену овим законом. Културна добра, у зависности од физичких, уметничких, културних и историјских

својстава, јесу: споменици културе, просторне културно-историјске целине, археолошка налазишта и знаменита места - непокретна културна добра; уметничко-

историјска дела, архивска грађа, филмска грађа и стара и ретка књига - покретна културна добра.

Културна добра, у зависности од свог значаја, разврставају се у категорије: заштићена културна добра, културна добра од великог значаја и културна добра од изузетног значаја.

Списак споменика културе у Севернобачком округу

Следи списак знаменитих места у Севернобачком округу.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.