Финеас

Финеас (хебр. פינחס) је био јеврејски пророк и првосвештеник, унук пророка Арона и син пророка Елеазара (Друга Мојсијева 6:25), остао је упамћен по својој ревности у борби против јереси, идолопоклонства и неморала (Књига бројева 25:1-9).

Помиње се у књизи Исуса Навина, када племена Рубен и Гад, заједно са пола племена Манасова, освајају земље преко реке Јордан, и тамо граде велики храм, а остатак Јевреја то прихвата као сепаратизам и стварање новог религиозног центра, Финеас је послан да то истражи. (Јосија 22:9-34).

Православна црква прославља пророка Фенеаса 2. септембра по јулијанском календару.

Јаков

Јакоб (хебр. יַעֲקֹב Yaʿăqōḇ), Јаков (грч. Ἰακώβ) или Јакуб (арап. يَعْقُوب‎ Yaʿqūb), познат и као Израел или Израиљ (хебр. יִשְׂרָאֵל Yiśrāʾēl - „истрајан у Богу“) је био трећи патријарх јеврејског народа, са којим је Бог начинио завет, и легендарни предак дванаест племена Израела, која су названа по њему.

Као пророк се поштује у јудаизму, хришћанству, исламу и другим абрахамским религијама.

Језекиљ (пророк)

Пророк Језекиљ (хебр. יְחֶזְקֵאל) јеврејски - „Бог ће ојачати“) - један од великих старозаветних пророка. Рођен је у Јудеји око 622. п. н. е.. Био је свештеник.

597. п. н. е. пророк Језекиљ је са јеврејским народом поробљен и одведен у Вавилон. Тамо је живео у селу Тел Авив поред реке Ховар код Нипура, једног од религијских центара Вавилоније. Поред реке Ховар, пророку Језекиљу се јавио Бог у неколико визија. Након једне од њих 592. п. н. е. започео је своју пророчку мисију.

Тада је Језекиљу било око 30 година. Пророкова кућа у Тел Авиву, као и домовима многих свештеника у изгнанству, постала је место где се прогнани Јевреји окупљали. Ту је велики број јевреја слушао његове проповеди.

Аутор је старозаветнекњиге, назвена по њему Књига Језекиља. Због њеног обима(48 поглавља) и значаја сматра се великим пророком. Умро је 571. п. н. е..

Јеремија (пророк)

Свети пророк Јеремија (хебрејски: יִרְמְיָהוּ, односно Yirməyāhū најчешће погрешно спеловано као Yirmiyahu) је хришћански светитељ и старозаветни пророк.

Јов

Јов (пуно име Јовав; хебр. אִיּוֹב, арап. أيوب‎) библијска је личност из Старог завета.

Јоил (пророк)

Пророк Јоил (хебр. יואל) је био пророк древног Израела, други од дванаест мањих пророка и аутор Књиге пророка Јоила.

Он се помиње по имену само једном у књигама Старог завета (Јоил 1:1). Име Јоил на јеврејском значи „онај коме је Господ Бог“.

Време његовог живота је непознато, може бити да је живео између 9. в. п. н. е. и 5. в. п. н. е., у зависности од датирања старозаветне књиге. Живео је у Јудеји и, судећи по значај у његовом пророчанству, био је сасвим везан за старозаветни храм.

У православном календару, Пророк Јоил празнује се 19. октобра.

Авакум (пророк)

Авакум (хебр. חֲבַקּוּק) је један од дванаесторе јеврејских малих пророка.

Амос

Амос (עָמוֹס на хебрејском) је био старозаветни пророк који је живео у VIII веку п. н. е.

Арон

У јеврејској традицији Мојсијев брат. Први пут је споменут у приповести о Мојсијевом виђењу на брду Хорив (Из 4, 14) када га је Јахве назначио за Мојсијевог помоћника. Јахве је након тога назначио њега и његове наследнике свештеницима (Из 28 и 29; Бр 8 и 18) упркос његовом учешћу у прављењу златног телета (Изл. 32, 1-6). Сила његовог свештеничког посредовања је наглашена у причи о заустављању заразе (Бр 17, 1 - 8). Ароново свештенство, чији је главни задатак био приношење жртава прихватљивих Богу, дао му је јединствени положај. Он је био глава својих синова и Левита. Он сам је приносио тамјан у Светињи над Светињама и посредовао између Бога и људи. И, он је попут краља био помазан и крунисан диадемом и тиаром (Изл. 28).

У хришћанској теологији он је прототип Христа. Овако схваћен, Арон је, у посланици Јеврејима у којој је наглашена надмоћност голготске жртве над жртвовањем животиња које је вршило ароновско свештенство био замењен Христом.

Дизни канал (Србија)

Дизни канал (енгл. Disney Channel) је српска верзија Дизни канала. Играни програм је титлован на српски језик, док се цртани програм емитовао нелокализован до 1. јануара 2019, од када се поједине цртане серије емитују титловане. Канал се емитује 24 сата дневно у Србији, Црној Гори, Северној Македонији и у деловима Босне и Херцеговине.

Српска верзија је део Дизни канал (Европа, Средњи исток и Африка). Дистрибутер за српску верзију Дизни канала је Агенција Маркон, са титловима које ради Ес-Ди-Ај мидија.

Захарија

Захарија (хебр. זְכַרְיָה) је хебрејски пророк из Старог завета.

Заједно с пророком Агејем побуђивао кнеза Зоровавеља да обнови храм јерусалимски. Прорекао свечани улазак Христов у Јерусалим на магарету, младету магаричину; (Зах 9, 9) и Јудино издајство за тридесет сребрника: и измјерише ми плату, тридесет сребрника; (Зах 11, 12) и бежање апостола од Христа у време Његовог страдања: удариће пастира, и овце ће се разбјећи. (Зах 13, 7) Пророк Захарија назива се Срповицем, зато што је у визији видео срп што силази с неба да покоси неправеднике, нарочито лопове и хулитеље имена Божјег. Умро је последње године царовања Дарија Хистаспа, око 520. године пре Христа.

Српска православна црква слави га 8. фебруара по црквеном, а 21. фебруара по грегоријанском календару.

Велики део овог текста је преузет из охридског пролога светог владике Николаја Велимировића. Он не подлеже ауторским правима

Илија (пророк)

Илија или Елаја (хебр. אליהו [Eliyahu]) је био израелски пророк из 9. века п. н. е. Помиње се у Талмуду, Библији и Курану.

Исак

Исак (хебр. יִצְחָק – „смејаће се“) је био један од тројице јеврејских патријарха у Старом завету. Према Библији Исаков отац је био Аврам а мајка Сара. Исак се 70 пута помиње у Првој књизи Мојсијевој и још 33 пута у другим библијским књигама. Такође се помиње у Курану као исламски пророк.

Бог је заповедио Авраму да жртвује свог сина како би испитао његову послушност. Кад је видео да ће послушати заповест, спречио је жртвовање и потом благословио Аврама. Исак је био ожењен Ребеком, са којом је имао два сина, Исава и Јакова. Вероватно су живели у околини Биршебе. Касније у животу је Исак скоро потпуно ослепео, а умро је са 180 година.

Михеј

Свети пророк Михеј I (מִיכָה на хебрејском) је савременик пророка Илије.

Прорекао је цару Ахаву погибију у рату с Асирцима (I цар 22; II Днев 18). Прорицао је све усмено и није писао ништа. Други је, пак, био онај Михеј који је прорекао рођење Господа у Витлејему, и књигу пророчанства написао.

Српска православна црква слави га 5. јануара по црквеном, а 18. јануара по грегоријанском календару.

Ноје

За истоимени филм види Ноје (филм)

Ноје (хебрејски: נוֹחַ или נֹחַ, модерни: Nóaḥ, тиберијски: Nōªḥ; арапски: نوح, Nūḥ; „почивати“) био је десети и последњи од антедилувијалних патријарха, најпознатији по потопу који се догодио у његово време. Прича о њему је садржана у хебрејској Библији, у књизи Постања, поглавља 5-9. Библија каже да је Ноје син Ламеха и да је једанаеста генерација после Адама. Умро је 350 година после потопа када му је било 950 година (Постање 9,28-29).

Док су Потоп и Нојева барка најпознатији елементи приче о Ноју, такође се спомиње и као „први пољопривредник“ и проналазач вина, исто као у вези с епизодом пијанства и каснијим проклетством Хама (Постање 9,20-27). Неке анализе текста приповести сугеришу да њен данашњи облик у ствари сажима два првобитно различита извора, вероватно темељена на две различите приче, те да садржи елементе раније месопотамске митологије, иако су обе тврдње постале предметом оспоравања и контроверзи.

Ноје је по библијском сведочењу имао три сина Сема, Хама и Јафета од којих воде порекло три велике групе народа, односно три људске расе: Семити – жута (народи Азије), Хамити – црна (народи Африке) и Јафетити – бела (народи Европе).

Прича о Ноји је још темељније обрађена у каснијим абрахамским традицијама, те је имала огроман утицај на целу западну културу.

Пророк Авдеј

Авдеј, Авдија или Обадија (хебр. עֹבַדְיָה Obhadyah или модерни хибру Ovadyah - „слуга Бога“) је четврти у низу од 12 малих старозаветних пророка.

Књига пророка Авдије садржи једно поглавље, највећи део се састоји од понављања Књиге пророка Јеремије (7-16). Када и где је живео Авдија не може се прецизно рећи, али се поуздано зна да је живео у време првог пораза Јевреја од Вавилонаца, када и Пророк Јеремија. То је евидентно из његовог обраћања Едомцима са оптужницом за издају против своје браће Израелаца, који су у тренутку њиховог пораза блокирали пут којим би се могли спасти.

Пророк Наум

Свети пророк Наум (хебр. נַחוּם) је један од 12 малих пророка Светог писма. Његова књига, по њему названа Књига пророка Наума. Описао је крај асирског царства, и његов главни град, Ниниву, у живом поетском стилу.

Мало се зна о личном животу пророка Наума. Његова дела узимају се као пророчанство или као историја. Претпотставља се да су његови списи записани око 615. п. н. е., непосредно пред пад Асирије.

Пророк Осија

Свети пророк Осија (הוֹשֵׁעַ на хебрејском) је старозаветни светитељ и пророк. Син Веиријин из племена Исахарова. Живео је око 800 година пре Христовог Рођења. Његове речи налазе се у књизи пророка Осије, која садржи 14 глава. Укоравао је Израиљ и Јуду због идолопоклонства, прорицао казну Божију за грехе, пропаст Самарије и Израиља због богоодступништва, али и милост Божију колену Јудину. Према хришћанском веровању, прорицао је укидање и престанак старозаветне жртве и укидање суботе (уместо које је Христос установио недељу), и долазак Господа, и богатство дарова, које ће Он донети са Собом на земљу. Тако у његовој књизи пише за старозаветну синагогу јеврејску: „И укинућу сваку радост њезину, светковине њезине, младине њезине и суботе њезине и све празнике њезине“ (Ос. 2, II). Умро је у дубокој старости.

Велики део овог текста је преузет из охридског пролога светог владике Николаја Велимировића. Он не подлеже ауторским правима

Сара

Сара (хебр. ‏שָׂרָה‏‎‎ – Сара; арап. سارا‎ или سارة – Сара) је била Аврамова жена и полусестра и Исакова мајка, описана у Библији и Курану. Њено првобитно име је било Сарај. По Књизи постања, Бог је промјенио њено име у Сара као дио споразума када је Хагара родила Аврамовог првог сина, Измаела.

Хебрејско име Сара означава жену високог положаја и може се превести као принцеза или племкиња.

Фића и Феђа

Фића и Феђа (енгл. Phineas and Ferb) америчка је цртана серија. Оригинално емитована 17. августа 2007. године као једноепизодни преглед и затим опет 28. септембра 2007 године, када је серија кренула са премијерним емитовањем од 1. фебруара 2008. до 12. јуна 2015. године на Дизни каналу. Серија прати Фићу Флина и његовог полубрата Феђу Флечера на летњем распусту. Сваког дана, дечаци раде на неком великом пројекту; који су обично нереални због узраста протагониста (понекад и пројекте који су физички немогући), што нервира њихову сестру Слађану, која покушава то да открије Фићиној мајци, Линди Флин-Флечер, као и ређе Феђином оцу, Лоренсу Флечеру. Серија прати стандардни заплет приче, пројекти које дечаци праве спадају у први заплет, док у други заплет спада Фићин и Феђин кућни љубимац Паја кљунар који ради као шпијун (назван „Агент П”) за ОБКА (Организацију без кул акронима), како би поразио нову схему злог др. Хајнца Дуфеншмрца, лудог научника који је углавном вођен потребом да потврди своју злобу (иако он није посебно зао и има добро срце у неким ситуацијама.) Два заплета се на крају епизоде пресеку, бришући све трагове пројекта дечака пре него што их Слађана покаже мајци, што је чини јако нервозном.

Креатори Ден Павенмир и Џеф „Свомпи” Марш раније су радили зајено на Симпсоновима и Роковом модерном животу. Креатори такође позајмљују глас два главна лика из другог заплета: мајору Монограму и др. Дуфеншмрцу. Фића и Феђа су настали након што је Ден нацртао троугластог лика — прототипа за Фићу — у ресторану. Ден и Свомпи радили су заједно на концепту серије и продавали је каналима шеснаест година пре него што ју је Дизни канал купио.

Библијски пророци
Пророци у петокњижју
Пророци у времену судија
и уједињеног краљевства
Пророци писари
Други пророци

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.