Филипински језик

Филипински језик или филипино (фил. Wikang Filipino) је национални и званични језик Филипина. Овај статус је утврђен уставом из 1987. То је језик из групе аустронезијских језика и представља стандардизовану верзију језика тагалог.

Још 1936. језик тагалог је одабран за основу националног језика Филипина. Термин филипински језик је ушао у употребу 1959. Првобитна намера да национални језик постане амалгам филипинских језика никада није реализована.

Види још: тагалог

филипински
Говори се уФилипини
аустроазијски
латиница
Званични статус
РегулишеКомисија за филипински језик (Komisyon sa Wikang Filipino)
Језички кодови
ИСО 639-2fil
ИСО 639-3fil
{{{mapalt}}}
  Државе са више од 500000 - 1000000 говорника
  Државе са више од 100000 говорника
  Државе у којима се филипински језик говори у малим заједницама

Спољашње везе

Варајски језик

Варајски језик (или варај-варај, варај, самар-лејте и самарнон) је језик говорен у регији Источни Висаји у Филипинима. Име долази од речи waray, која има значење ништа или не. Варајски језик говоре Варајци на острвима Самар и Билиран. Блиско је повезан је с мазбатенским и хилигајнон језицима.

Висајанци (народ)

Висајанци (Mga Bisaya) је термин који се користи за етнолингвистичке групе настањених на Висајанским острвима, највећим деловима Минданаа и најјужнијим деловима Лузона. Највећи број Висајанаца говори једним или већим бројем висајанских језика, међу којима је најраспрострањенији себуано, којим говори свега 25 милиона људи. Немали број њих живи у Метро Манили и околним провинцијама због негативних ефеката економске централизације своје нације. Велика већина Висајанаца припада хришћанској вери (90%), углавном су склони католицизму.

Укупно их има око 33.222.900.

Капампангански језик

(Ка)пампангански језик или (ка)пампанган (памп. ) један је од главних језика Филипина.

Корејске драме

Корејске драме (Хангул:드라마,хангук драме), или К-драме, су телевизијске серије (Хангул:드라마; деурама) на корејском језику, снимљене у Јужној Кореји.

Корејске драме су популарне широм света, делимично због ширења корејске културе ("корејски талас"), и доступне су путем сервиса за стримованје који нуде вишејезичне титлове. Они су добили адаптације широм света и имали су утицај на друге земље.Неке од најпознатијих драма емитују се преко традиционалних телевизијских канала; на пример, Дае Јанг Геум (2003) који је продат у 91 земаља

Манила

Манила (фил./таг. Maynilà, IPA: /maj.ˈni.laʔ/ или /maj.ni.ˈla/), званично Град Манила (фил./таг. Lungsod ng Maynilà, IPA: /luŋ.ˈsod nɐŋ maj.ˈni.laʔ/; шп. Ciudad de Manila, IPA: /sju.ˈðað ðe ma.ˈni.la/; енгл. City of Manila, IPA: /ˈsɪt̬.i əv mə.ˈnɪl.ə/; памп. Menila; самб. Ibali), главни је и други најнасељенији град Филипина.

Основао га је шпански конкистадор Мигел Лопез де Легаспи, 24. јуна 1571. године. Један је од најстаријих филипинских градова и био је седиште моћи већине колонијалних владара у овој земљи. Смештен је на источној обали залива Манила и има мноштво знаменитости од којих неке датирају и до 16. века. Прву повељу је добио 31. јула 1901. године, усвајањем Акта Филипинске комисије 183; аутономију је стекао 18. јуна 1949. године, доношењем Републичког акта бр. 409 познатог и као Ревидирана повеља Града Маниле. Истраживачка мрежа глобализације и главних градова (енгл. Globalization and World Cities Research Network, GaWC) сврстала је 2012. године Манилу међу глобалне градове.У градском језгру 2015. године је живело 1.780.148 становника; оно чини историјско језгро Метро Маниле, региона главног града. Метрополитанска област, која обухвата и много већи Кезон Сити те Централни пословни дистрикт Макати, једно је од најнасељенијих урбаних подручја на свету. Манила је најгушће насељен град (градско језгро) на свету, са 41.515 ст./km2. Термин Манила иначе се односи или на цело метрополитанско подручје или на само уже градско језгро.

Манила је смештена на источној обали залива Манила, у једној од најбољих филипинских лука. Чини је укупно 16 дистрикта: Бинондо, Ермита, Интрамурос, Кијапо, Лука Манила, Малате, Пако, Пандакан, Сампалок, Сан Андрес, Сан Мигел, Сан Николас, Санта Ана, Санта Круз, Санта Меса и Тондо. Град има шест конгресних дистрикта за доњи дом Конгреса Филипина.

Краљевство Тондо је једно време владало Манилом, након чега је град накратко постао провинција краљевства Маџапахит. Током брунејске инвазије (1368—1888) Филипина, султан Болкијах (1485—1524) заузео је Селудонг (село у данашњој Манили) и преименовао га у Мајнила (фил./таг. Maynilà), што на тагалогу означава распрострањеност грма нила (лат. Scyphiphora hydrophyllacea). Мајнила је постала вазална држава Брунеја, основана с циљем да се надјача Тондо.

Конкистадори су 1571. стигли из колонијализованог Мексика, преко Пацифика, и основали данашњу Манилу где је сада Интрамурос. Шпански мисионари су убрзо христијанизовали град, инкорпорисали Тондо, а потом изградили неке од најстаријих филипинских цркава — укључујући Цркву Сан Агустин. Конкистадори су област преименовали у Ново Краљевство Кастиља (шп. Nuevo Reino de Castilla).

Манила је постала шпански центар на Далеком истоку и један крај трговачког галеона Манила—Акапулко, повезујући Шпанску Америку са Азијом — један од најранијих примера глобализације. Због централне локације за трговачке путеве преко Пацифика, Манила је добила надимак „Бисер Оријента” (шп. Perla del Oriente). Шпанска управа Филипинског архипелага трајала је више од три века, све до 1898. године. У различитим моментима током колонијалног раздобља, било је локалних револта, кинеских побуна, пиратских напада, јаких земљотреса, холандских рација и покушаја инвазије, те британска окупација града. Ред је најчешће био брзо успостављан, а град се враћао трговини и сличним пословима.

Током 19. века, Манила је била један од најмодернијих градова у Азији. Пре Шпанско-америчког рата, у граду се одвила Филипинска револуција. Након рата, тадашње Сједињене Америчке Државе су преузеле контролу, замениле званични језик шпански са енглеским и увеле неке промене у образовању, локалним законима и урбанистичком планирању. Пред крај Другог светског рата, током битке за Манилу, већина града је била сравњена са земљом од интензивног ваздушног бомбардовања USAF. Као резултат овога, у Манили је остало релативно мало предратне и колонијалне архитектуре; и даље су у току неки пројекти рестаурације — поготово старог каменог града Интрамуроса.

Моро (народ)

Термин Моро се користи за 13 исламизираних етнолингвистичких група у Минданау, Сулуу и Палавану. Као већински исламске етничке групе, чине највећу нехришћанску етничку групу на Филипинима. Највећи број Мора припада сунитском исламу шафитског мезхеба.

Данас, народ Бангсаморо живи претежно у аутономној регији Муслимански Минданао на југозападу Минданаа. Неке етничке групе Моро живе изван Филипина, попут народа Баџао (већином у Индонезији, Малезији и Брунеју). Овај некада моћан народ је имао развијене заједнице целим Филипинским архипелагом, док су данас једни од филипинских мањина. Сматра се да припадника ове етничке скупине широм света има нешто више од 10 милиона (према попису из 2015. године). Моро султанати се први пут јављају неколико стотина година, међу којима је био највећи султанат Сулу основан 1450.

Ова скупина је подељен на 13 мањих народа - Таусуг, Баџао, Иранун, Калаган, Калибуган, Магинданао, Палаванци, Маранао, Сама, Џама Мапун, Молбог, Сангил и Јакан.

Језици којима говори ова скупина народа припада малајско-полинежанској грани аустронезијске породице језика.

Списак ISO 639-1 кодова

ISO 639 има пет списака језичких ознака. Следеће је списак ISO 639-1 језичких ознака, укључујући ISO 639-2 и ISO 639-3 ознака ако постоје. Подаци су распоређени према 639-1 кодовима.

Тагалог (језик)

Тагалог (изворни назив: Wikang Tagalog) је најраспрострањенији језик на Филипинима. Припада групи аустронезијских језика. У својој стандардизованој форми (филипински језик) то је званични језик Филипина.

Име језика потиче од речи tagá (порекло) и ílog (река). Тагали су народ који је изворно говорио овај језик.

Као део аустронезијске језичке породице тагалог је сродан са малајским, индонежанским, фиџијанским, маорским, хавајским, малгашким, самоанским, тахићанским, језиком тетум и аустронезијским језицима Тајвана.

Језици који су извршили утицај на језик тагалог су: шпански, мин нан кинески, енглески, малајски, санскрит, арапски и северно-филипински језици.

Хало - хало

Хало-хало (у преводу „измешано заједно“) је популаран филипински десерт са мешавинама комадића леда и кондензованог млека коме се могу додати разни састојци, као што су кувана зрна слатког пасуља, кокос, саго, агар, кртоле и разне врсте воћа. Може се сервирати у великој чаши или чинији.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.