Фарма

Фарма[1][2][3][4][5], пољопривредно имање, газдинство или пољопривредни посед, понекад сељачко имање, назив је за имање, односно земљиште које са припадајућим објектима — кућама и другим грађевинама (амбари, штале, складишта), пољопривредним машинама, стоком, живином и другим ресурсима чини заокружену економску целину намењену пољопривредној производњи. У последње време, под утицајем модерне културе, односно настојањем да се избегну негативне конотације израза село и сељак, за пољопривредна имања се све више користи реч фарма која потиче из енглеског језика (farm).[1][2][3][4][5]

Постоје различите врсте пољопривредних имања, односно фарми, било по њиховој величини, било по њиховој сврси, било по различитим моделима власништва.[1][2][3][4][5]

Види још

Референце

  1. 1,0 1,1 1,2 „Tiny Farm Wiki”. Архивирано из оригинала на датум 26. 05. 2012. Приступљено 09. 08. 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 „Farming styles and extension in broadacre cropping”. The Australian Society of Agronomy. Приступљено 18. 4. 2007.
  3. 3,0 3,1 3,2 „What is Sustainable Agriculture?”. University of California. 1997. Архивирано из оригинала на датум 21. 04. 2007. Приступљено 18. 4. 2007. Непознати параметар |month= игнорисан (помоћ)
  4. 4,0 4,1 4,2 Diver, Steve (2002). „Introduction to Permaculture: Concepts and Resources”. The ATTRA Project. Архивирано из оригинала на датум 16. 03. 2007. Приступљено 18. 4. 2007. Непознати параметар |month= игнорисан (помоћ)
  5. 5,0 5,1 5,2 „Tiny Extremadura Farm”. Архивирано из оригинала на датум 12. 09. 2018. Приступљено 09. 08. 2018.
Џорџ Орвел

Џорџ Орвел (енгл. George Orwell), право име Ерик Артур Блер (енгл. Eric Arthur Blair; Мотихари, 25. јун 1903 — Лондон, 21. јануар 1950) је био енглески књижевник. Стекао је славу романима, међу којима се посебно истичу „Животињска фарма“ и „1984-та“, критикама, политичким и књижевним радовима. Орвел се сматра једним од најпознатијих енглеских есејиста 20. века .

Бомонт (Алберта)

Бомонт (енгл. Beaumont) је градић у централном делу канадске провинције Алберта, у оквиру статистичког региона Велики Калгари. Удаљен је свега 3,2 км јужно од главног града провинције Едмонтона, и 6 км североисточно од Ледука.

У непосредној близини вароши су индустријска зона Ниску и међународни аеродром Едмонтон.

Насеље је настало 1895. као франкофона фарма а остаци француске архитектуре видљиви су и данас у централном делу вароши, где се налази и црква светог Витала саграђена 1919. године. Име насеља потиче од француских речи Beau (лепо) и mont (узвишење) а које су се односиле на малени брежуљак у средишњем делу данашњег насеља на којем се налази црква.

Према резултатима пописа становништва из 2011. у градићу је живело 13.284 становника што је за чак 48,2% више у односу на резултат пописа из 2006. године када је регистрован 8.961 становник. Бомонт је тко сврстан међу насеља са највећим растом становништва у Канади у периоду између два пописа (оних из 2006. и 2011). Сличну стопу раста Бомонт је имао и у периоду 2001. до 2006. када се број становника насеља повећао за скоро трећину.

У граду се тардиционално сваке године одржава фестивал блуз музике.

Владимир Станојевић (водитељ)

Владимир „Влада“ Станојевић (Трстеник, 17. фебруар 1982) српски је водитељ.Каријеру ТВ водитеља је започео као водитељ емисије „Сити“ на РТВ Пинк упоредо завршавајући Вишу школу за информационе и комуникационе технологије — смер Интернет технологије. Био је учесник друге и шесте сезоне ријалитија „Фарма“. Радио је на РТВ Пинк као водитељ јутарњег програма и емисије „Стотка“, као ПР издавачке куће Сити рекордс и као модел.

Године 2016. отишао је у Сједињене Државе, по једнима да учи енглески а по другима да би био ван досега српске полиције због суђења за насиље према ранијој животној партнерки.

Дудовица

Дудовица је насеље у градској општини Лазаревац у граду Београду. Према попису из 2011. имало је 701 становника.

Овде се налази осмогодишња основна школа Михаило Младеновић Сеља, школска зграда је подигнута 1968. године. Овде се налазе споменици културе Кућа породице Перлић и Кућа породице Ђурђић. Овде се налази и фарма свиња „Стевановић“, добитник Награде града Београда за пољопривреду у 2015. години.

Душица Јаковљевић

Душица Јаковљевић (Београд, 14. новембар 1981) српска је новинарка и ТВ водитељка.

Животињска фарма

Животињска фарма (енгл. Animal Farm) алегоријски и антиутопијски је роман британског писца Џорџа Орвела. Радња овог романа, који је објављен 17. августа 1945. у Уједињеном Краљевству, на сатиричан начин говори о догађајима који су довели до Руске револуције, као и о периоду Стаљинове владавине Совјетским Савезом. Орвел, који је био демократски социјалиста, критиковао је Стаљина, те је био непријатељски настројен према стаљинизму кога је предводила Москва. Орвелова искуства током шпанског грађанског рата су значајно обликовала ту настројеност. Веровао је да је Совјетски Савез постао брутална диктатура, саграђена од култа личности којим је владао терор. У свом писму Ивони Давет, Орвел је описао Животињску фарму као сатиричну причу против Стаљина („un conte satirique contre Staline”). У свом есеју „Зашто пишем” (из 1946), написао је да је Животињска фарма била прва књига у којој је свесно покушао да „споји политички и уметни смисао у једно”.

Првобитни наслов књиге је гласио Animal Farm: A Fairy Story (односно Животињска фарма: Бајка). Међутим, амерички издавачи су изоставили овај поднаслов када су књигу објавили 1946. Након овог објављивања, сви преводи осим једног (за врема Орвелова живота) су изоставили овај поднаслов. Постоје и друге варијације наслова попут Сатира (енгл. A Satire) и Савремена сатира (енгл. A Contemporary Satire). Орвел је предложио да превод за француско издање гласи Union des républiques socialistes animales, од чега би се добила скраћеница URSA – латинска реч за медведа и симбол Русије. Такође га је предложио јер се сећао да је француски назив за Совјетски Савез био Union des républiques socialistes soviétiques.Орвел је књигу написао од новембра 1943. па до фебруара 1944. Војни савез са Совјетским Савезом, у то време, био је на самом врхунцу. Британци су Стаљина тада обожавали, а то је била околност коју је Орвел мрзeо. Велики број америчких и британских издавача га је првобитно одбио, укључујући и Орвеловог издавача Виктора Голанча, те је објава романа самим тим била успорена. Роман је доживео значајан комерцијални успех када се коначно појавио на тржишту – првенствено зато што је Хладни рат толико брзо следео Други светски рат.Часопис Тајм је роман навео на свој списак 100 најбољих романа на енглеском језику у периоду од 1923. до 2005. Такође се пласирао на 31. место списка најбољих романа 20. века Модерне библиотеке. Освојио је награду Хуго 1996, те се налази на једном од свезака Најбољих књига западног света.

Животињска фарма (цртана серија)

Животињска фарма (енгл. Farmkids) аустралијска је дечја анимирана серија у две сезоне. Синхронизацију на српски језик урадио је студио Лаудворкс за ТВ канал Мини.

Задруга (ријалити-шоу)

Задруга је српски ријалити-шоу чији је творац Жељко Митровић. Представља наследника ријалити-шоуа Фарма. Шоу се емитује од 6.септембра 2017. године, са великим успехом, иако су оцене и реакције критичара наставље да расту све негативније. Шоу је од тада настављао бити хит за Пинк.

Шоу прати групу разноликих такмичара, познатих под називом Задругари, који заједно живе у грађевинском комплексу, под сталним надзором. Задругари су потпуно изоловани од спољног света и не могу имати никакву комуникацију са онима који нису у кући. Такмичари се такмиче за награду од 50.000 евра, са недељним номинацијама и елиминацијама која одређују ко ће победити у шоуу.

Зорица Марковић

Зорица Марковић (Косјерић, 9. јун 1959) српска је певачица фолк музике. Каријеру започиње седамдесетих година, да би током следеће деценије постала један од најистакнутијих извођача народне музике, са преко пет милиона продатих плоча. 1988. године се појављује у трећем делу култног серијала Тесна кожа, у којем пева своју песму Лијте кише.

Власница је београдског ресторана Лепеза. Учествовала је у ријалитијима Велики Брат, Фарма и Задруга, а у четвртој сезони Фарме је дисквалификована због физичког напада на Станију Добројевић.Зорица је у младости тренирала рукомет, а каже да су јој, иако пева фолк песме, омиљене групе Пинк Флојд и Корн. Има двојицу синова, Дејана и Илију.

Катарина Живковић

Катарина Живковић (Лесковац, 2. јул 1989) српска је поп-фолк певачица.

Постала је позната широкој јавности учешћу у Звездама Гранда (2007), а своју популарност стиче након победе у трећој сезони ријалити-шоу програма Фарма. Била је у вези са Браниславом Јанковићем, такође учесником тог програма.

Ла Паз

Ла Паз (шп. Nuestra Señora de La Paz, ајмара Chuqiyapu - златна фарма) је град у Боливији у ком се налази седиште владе. Де јуре главни град је Сукре. Ла Паз се налази у боливијском департману Ла Паз, а са оближњим градом Ел Алто сачињава провинцију Педро Доминго Муриљо. Лежи у кањону реке Чокејапу (река је данас углавном испод грађевина), на висини од 3.658 m. Убраја се међу највише градове на свету.

Сам град има 789.541 становника (2015), док агломерација Ла Паза, у којој су и градови Ел Алто и Виача, има преко 1,8 милиона становника. Са предграђима, Ла Паз је највећи град Боливије, а без њих је други највећи, после града Санта Круз де ла Сијера. Индијанци чине 50 % становништва.

Град Ла Паз је основан 1548. Уз старо градско језгро с културно-историјским споменицима из 16. и 18. века, изграђене су модерне стамбене, трговачке и индустријске четврти. Ла Паз је и старо образовно средиште: истиче се Универзитет Сан Андрес, основан 1830. Недалеко од Ла Паза налазе се рушевине старог перуанског града Тијаванако (на језеру Титикака) и летовалиште Копакабана.

Од привредних грана, значајна је производња папира, текстила, покућства, пластичних маса, лекова, прерада коже и дувана.

Мина Костић

Мина Костић (право име Минира Јашари, 5. мај 1975, Орашје) српска је поп-фолк певачица ромског порекла.

Била је учесница друге сезоне ријалити шоуа „Фарма“.

Пинк ријалити

Пинк ријалити српска је телевизијска мрежа која је са емитовањем почела 1. маја 2013. Емитује се путем кабловске, сателитске и ИПТВ мреже у српској дијаспори.Налази се у потпуном власништву Пинк међународне компаније и емитује уживо пренос ријалити-шоу програма телевизије Пинк, као што су Велики Брат, Фарма, Двор и Задруга.

Пинчер Крик (Алберта)

Пинчер Крик (енгл. Pincher Creek) је варошица на крајњем југозападу канадске провинције Алберта, у оквиру статистичке регије Јужна Алберта. Варошица се налази у сливном подручју реке Олдмен, на источним обронцима Стеновитих планина на надморској висини од 1.030 метара. На 101 км источно је град Летбриџ, док је Калгари смештен 210 км северно.

Подручје у ком се варошица налази карактеришу изразито јаки удари ветра чинук, чија снага достиже и до 177 км/час. Енергија ветра у овим областима је искориштена за покретање ветроелектрана.

Подручје око варошице су од давнина насељавали припадници локалних првих народа. Занимљив је начин на који је место добило име. Према предању група рудара је током боравка у овом подручју 1868. у једном малом речном кориту (крик) изгубила алатку сличну клештима (енгл. pincer) која су кориштена за поткивање коња. Када су 1874. припадници канадске коњичке полиције боравили у овом подручју, један од полицајаца је пронашао кородирану алатку и по њој прозвао место као Пинчер Крик.

Године 1876. на месту данашње вароши подигнута је фарма коња из које се доцније развило данашње насеље. Пинчер Крик је 1898. добио статус села, а 1906. и статус вароши.

Према резултатима пописа становништва из 2011. у варошици је живело 3.685 становника у 1.581 домаћинству, што је за 1,7% више у односу на попис из 2006. када је регистровано 3.625 житеља.На око 57 км јужно од вароши налази се национални парк Вотертон Лејкс, а 49 км југозападно је скијашки центар Касл Маунтин.

Семјон Буђони

Семјон Михајлович Буђони (рус. Семён Михайлович Будённый; фарма Кузорин, 25. април 1883 — Москва, 26. октобар 1973) је био совјетски војни командант, и савезник совјетског вође, Стаљина.

Станија Добројевић

Станија Добројевић (Вировитица, 17. март 1985) српски је фото-модел, телевизијска личност и певачица.

Фарма (вишезначна одредница)

Фарма може бити:

Фарма, основно значење;

Фарма (филм), југословенски филм из 1975:

Фарма (ријалити-шоу), ријалити-шоу.

Фарма (ријалити-шоу)

Фарма српски је ријалити-шоу заснован на Шведској истоименом телевизијском шоу Стрикса који је првобитно направљен 2001. године и произведен у сарадњи са компанијама Сони интертејмент и Ендемол. Шоу је премијерно емитован од 20. септембра 2009. до 29. јуна 2016. године. Наследник Фарме је ријалити-шоу Задруга.

Шоу је заснован на групи познатих личности које живе заједно двадесет и четири сата дневно на фарми, изолованој од спољашњег света (превасходно из масовних медија, као што су новине, телефони, телевизија и интернет), а све њихове кораке прате свакодневно камере, без приватности.

Такмичари се такмиче за шансу да освоје главну награду избегавањем недељних елиминација, све док последња позната особа не остане на крају сезоне која може да освојити главну награду. Водитељи шоуа током првих шест сезона били су Огњен Амиџић и Александра Јефтановић, док им се од шесте сезоне придружила Душица Јаковљевић.

Фарма (филм)

Фарма је југословенски ТВ филм из 1975. године. Режирао га је Александар Мандић, а сценарио је писао Дејвид Стори.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.