Фазан

Фазан или обични фазан (лат. Phasianus colchicus), је широко распрострањена врста птице из реда кока (лат. Galliformes). Фазан потиче из Средње Азије, али је још у време античког Рима пренет у Европу. Ова птица насељава претежно шумарке, ливаде, пределе око речне обале, поља и њиве на којима се храни.

Фазан
Bazant obecny
Одрасли мужјак (фазан, петао)
Phasianus colchicus 4 hen (Lukasz Lukasik)
Одрасла женка (фазанка, кока)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Phasianus
Врста:
P. colchicus
Биномијално име
Phasianus colchicus
(Linnaeus, 1758)
Phasianus colchicus distribution2
Ареал фазана, аутохтон (сива), пренет (црвена)
Phasianus colchicus distribution
Простор где су различите подврсте и групе подврста фазана аутохтоне
Phasianus colchicus MHNT
Phasianus colchicus
Phasianus colchicus MHNT Skeleton
Phasianus colchicus
Phasianus colchicus 01
Phasianus colchicus

Особине

Фазан је велика птица. Обичан фазан дугачак је 90 цм, од чега половина отпада на реп. Распон крила је до 60 цм. Боја перја на глави и врату је зелена, са ковним преливима. Прса као и трбух су му затворено црвене боје, са попречним смеђе-црвеним пругама. Тежина му је око 1 кг. Код фазана се појављује албинизам (бела боја) што је знак дегенерације. Такве фазане треба одстрелити без обзира на ловостај, јер су штетни за приплод. Мужјак је већи, понекад и дупло већи од женке. Његово јарко обојено перје је претежно браон боје, док је глава зелено-плаве боје. Око очију се налазе пера црвене боје, а око врата се, код неких подврста, налази прстен беле боје. Женка, звана кока нема тако живописан изглед. Има мањи реп и једноставнију боју, а и мања је од мужјака. Перје јој је сивожућкасте боје, са белосивим шарама. Дешавају се случајеви да фазанка има боју перја сличну мужјаковом. Такве фазанке су јалове, или имају повреду или поремећај јајника, или су пак претерано старе, због чега их треба одстрелити. Међутим већина фазана се узгаја у фазанеријама, а уочи сезоне лова се пуштају. Фазани лете на кратким дистанцама, али могу и да брзо трче по земљи.

Распрострањење

Врста у Европи шири свиј ареал гнежђења у највећој мери вештачким узгојем. Стигла је до средишта Финске (пуштањем у природу). У јужној Европи изостаје на гнежђењу.

У Србији је редовна гнездарица, односно станарица. Распрострањеност и бројност у Србији такође зависе од вештачког узгоја, односно пуштања у природу и ловног одстрела. Најчешће се среће у Војводини, на равничарским култивисаним степама и влажним ливадама.[2]

Природни непријатељи

Природни непријатељи фазана су лисица, мачке, јастреб, за младе још и ласица, соко и твор. Свраке, пацови, јежеви и дивље свиње пљачкају гнезда. У току лета, поља у којима фазан борави, пружају довољну камуфлажу, док у зимском периоду остаје на немилост својих бројних непријатеља. Смањењем животног простора фазана, њихов број се у нашим крајевима драстично смањује, због чега се проводи систематско насељавање ових птица.

Размножавање

Већ у рано пролеће петлови окупљају око себе коке. Долази време парења. Тада се петловима црвени кожа око очију, красте нарочито поцрвене, а са стране добијају уздигнута перја у виду ушију. За време парења, фазан има нарочити зов и изводи „свадбену игру” скачући и ударајући крилима о земљу. За време парења кока на земљи ископа плитко примитивно гнездо, у које снесе 10 до 18 јаја, на којима лежи око 24 дана. Парење почиње крајем марта и ношење јаја у априлу. С обзиром да фазанке често праве гнездо на детелиштима или ливадама, то много страдају од косе (од које не беже), или се оголи гнездо тако да штеточине униште јаја. Пред косидбу потребно је са српом обићи терен и тамо где се пронађе гнездо оставља се један квадратни метар непокошене детелине, односно траве. Ако јој страда насад, фазанка средином лета поново носи јаја, само за половину мање него нормално. Дешавају се случајеви да носи по трећи пут. Младе фазанке понекад снесу јаја у гнезду јаребице, па фазанчиће излеже јаребица и води их. Мужјак се уопште не брине за подмладак. Читаву бригу препушта мајци.

Прилагођавање

Фазан се брзо прилагођава условима терена на коме живи. Он је шумска птица, али се задржава и на пољима и у шумарцима, воћњацима и ритовима. За време док су усеви необрани одрасли фазани и њихов подмладак налазе се у пољима. Када се усеви скину, фазан се повлачи на покривене терене. Нарочито воли равничарске и пригорске младе шуме, брањевине. Исто тако радо се задржава на тршћацима бара, језера и река. Већину времена проводи на земљи. Ноћу је на дрвету или у трсци, на некој џомби. Вид и слух су му невероватно оштри. Зна да искористи и најмањи заклон, тако да постоје скоро невидљив.Ако је терен без вегетације, на погодно место легне и непомичан је, чека да онај који му се приближава удаљи. Гоњен пред ловцима и псима, пешачи све до краја шуме или наседа, па се тек тада диже, обично непосредно испред гоница. Мужјак се зове петао, а женка кока. Када мужјак полеће обично кокодаче. Лет фазана, и поред кратких крила је брз и оштар. Глас фазана обично се чује ујутру и пред вече. Иако има одлично чуло вида и слуха, као инстикт самоодржавања, ипак спада међу „глуве” животиње. Храна фазана је врло различита, као и код осталих кока.

Исхрана

Исхрана фазана се углавном састоји од биљака па су на списку врхови житарице, потом детелине, пупољци, бобице, често семенке. Међутим, није искључена и исхрана инсектима, црвима, жабама, пољским мишевима, пужевима и инсектима сличним горе наведеним. Уз храну, ове животиње, узимају и ситне каменчиће који им у стомаку служе за варење хране, односно млевење. Првих шест недеља храни се углавном инсектима, затим једе ларве, пужиће, жабе, гуштере, мравља јаја. Поред тога, једе у мањим количинама зелену храну и семење. Хоће веома често да лови змије, због чега је популаран код народа.

Лов на фазане

Фазан се лови псима птичарима и ређе шуњкавцима. Може се ловити пригоном, погоном и кружним ловом. Према Закону о ловству за одстрел фазана користе се пушке сачмарице. За одстрел фазана допуштени пречник сачме износи 3-3,5 мм. Највећа допуштена даљина гађања износи 40 м.

Угроженост

Популација фазана се смањује углавном због губитка станишта и прекомерног лова. Сматра се да је око 80 одсто фазана, који се улове старо само неколико месеци, тако да нема своје потомство. Неповољни временски услови, интензивно гајење култура и коришћење пестицида су, такође узроци смањивања њихове популације. Код нас је из тог разлога веома развијен систем вештачког узгоја фазана и потом њихово пуштање у ловиште као одраслих птица.

Извори

  1. ^ BirdLife International (2012). Phasianus colchicus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013.
  2. ^ Рашајски, Ј. (2017): Све птице Србије. Лагуна, Београд

Спољашње везе

Јагодински зоолошки врт

Зоолошки врт у Јагодини је један од четири зоолошка врта у Србији, поред Београда, Суботице (Палић) и Бора, и трећи изграђени објекат те врсте у Србији. Налази се у Поморављу, у Јагодини, 135 km јужно од Београда и 100 km северно од Ниша, са директним излазом на ауто-пут коридора 10. Сам зоо врт је у склопу излетничког парка Поток у улици Браће Дирак бб.Званично је почео са радом 10. јула 2006. године. Врт се простире на 2,5 хектара земље, са преко 100 врста животиња и 150 експоната, не рачунајући птице. У изградњу зоо-врта општина је инвестирала 40% средства, а 60% су чиниле донације са највећим донором Београдским зоо вртом.

Налази се на терену који је претходно била ледина, а похвално је да ниједно дрво није исечено током градње објекта, већ су уклопљени у састав врта. У зоолошком врту се налази парк са клупицама, зеленим површинама и цвећем које се сезонски мења. Зоолошки врт је део ширег комплекса „Ђурђево брдо“, који је заштићени споменик природе. У непосредно близини се налази Музеј воштаних фигура и аква-парк.

Александар Илић (редитељ)

Александар Илић (Београд, 12. јун 1927 — Београд, 25. фебруар 2012) је био српски монтажер, редитељ и сценариста.

КБ 11А Фазан

КБ 11 Фазан је лаки бугарски извиђачки авион и авион за везу коришћен за време Другог светског рата.

Марковац (Младеновац)

Марковац је насеље у Србији у општини Младеновац у граду Београду. Удаљено је 7 km од Младеновца на путу за Тополу и Аранђеловац познато по вештачком језеру (Марковачко језеро), по засеоку Црквине у којем је умро деспот Стефан Лазаревић и Карађорђевом бунару у Бељевцу.

Овде се налази Запис храст код цркве (Марковац).

Месо дивљачи

Месо дивљачи је висококвалитетна намирница у исхрани људи. Хемијски састав меса дивљачи варирира у зависности од врсте, ухрањености, сезоне одстрела, станишта (планина, равница, ритова итд) и многобројних других фактора. За исхрану се користе две врсте дивљачи:

длакава дивљач

перната дивљачОд длакаве дивљачи највише се користи месо зеца и срне, ређе дивље свиње и јелена (обичан црвени јелен, јелен лопатар, јелен аксис), а још ређе дивокозе и медведа.

Од пернате дивљачи највише се користи месо фазана, патке, јаребице, ређе од гуске, шљуке, препелице и малог и великог тетреба.

Општина Лапово

Општина Лапово је општина у Шумадијском округу. Састоји се из два насеља, Лапово (варошица) и Лапово (село). Према попису из 2011. године у општини живи 7.837 људи.

Парк краљице Елизабете

Парк краљице Елизабете енгл. Queen Elizabeth Park је општински парк од 130 хектара који се налази у Ванкуверу, Британска Колумбија, Канада, (надморска висина око 152 метра ).

Подигнут је на месту старог каменолома. У парку има доста дрвећа како ниских тако и високих. Уређене су стазе, потоци и мостићи са разним врстама цвећа. У парку се налази Стаклена башта ("Блудел конзерваторијум"). У саставу парка су голф терени и тениски терени.

У парку се налази фонтана и већи број уметничких скулптура.

Петрова гора

Петрова гора је планина на Кордуну, у Хрватској.

Према настанку спада у старије геолошке формације. Богата је шумом и водом, релативно ниска, али са бројним брдима, усјецима и потоцима.

Полни диморфизам

Полни диморфизам је појава да припадници исте врсте различитих полова имају разлике у неким особинама, невезаним за грађу репродуктивних органа. Ове разлике се лако уочавају код појединих врста птица, код којих мужјак и женка изгледају толико различито да се на први поглед не би могло рећи да припадају истој врсти (нпр. фазан или паун).

Код других врста разлике могу постојати само у појединим особинама целе јединке или појединих делова тела (нпр. у величини „рогова“ код јеленка), док се код људи полни диморфизам исказује у бројним појединостима.

Риони

Риони је највећа река у западној Грузији. Извире на Кавказу, тече према западу и улива се у Црно море у близини града Поти. На њеним обалама лежи град Кутаиси.

Ова река античким Грцима је позната под називом Фасис или Фазис (грч. Φάσις) и први пут је споменута од стране Хесиода. Сократ је сматрао да се тада познати свет пружа од Херкулових стубова (данас Гибралтар) до реке Фасис.

Птица фазан је добила име по овој реци, јер је први пут откривена на овом подручју.

Сувобор

Сувобор је планина у Србији, налази се око 120 km јужно од Београда, са највишим врхом од 864 m између Рајца и Маљена. Представља вододелницу између притока Западне Мораве и Колубаре. Прекривен је младим храстовим шумама (у увалама) и шумским културама четинара које покривају његов највећи део. На локалитету Равна гора је букова шума која је опасана водотоком Граб. Унутар ње се налази Мокра пећина која је једно од изворишта Граба. На Сувобору има доста дивљачи (срна, зец, фазан) и терен је врло атрактиван за ловце.

Сувобор је богат изворима и водним токовима. Испод његових врхова су изворишта Дичине, Чемернице и њихових притока. Како планина Сувобор представља леп пејсажни простор, на читавом подручју Републике Србије располаже са највише елемената дивљине.

Сувобор - ловиште се налази на планини Сувобор (38 km од Горњег Милановца). Простире се на површини од 7.740 хектара, а лове се срнећа дивљач, зец и јаребица. Ловци се могу сместити на Рајцу или у хотелима у Горњем Милановцу и Љигу. Најближе место за одмор се налази на 10 km од Равне Горе у етно-селу Анђелија Мишић у Коштунићима. Тамо поред хотела који је у изградњи, тренутно постоји око 50 лежајева у вајатима и објектима који сачињавају етно-село.

Таика

Таика (大化) је име прве званичне ере (ненго) по систему старог јапанског рачунања времена. Припада периоду Асука и донета је под владавином цара Котокуа. Таика ера је трајала од августа 645. до фебруара 650. године а наследила ју је Хакучи ера (650-654).

Травњак

Травњак је травнато подручје, животна заједница и биотоп обележен травама у ком има врло мало или уопште нема дрвећа. Делимично је настао човековим утицајем (крчењем шума), а припада животним заједницама. У биогеографији травњаци се зову травне формације. Ту спадају ливаде и пашњаци (травњаци на којима се обавља испаша стоке) као и велики, природни травњаци:

Саване у тропима

Степе са високом и ниском травом умереног и суптропског подручја

Подарктичка односно, субполарна травната тундра

Плеистоценске мамутске степеНа травњацима постоји велик број биљака (нпр. шафран, трпутац, тратинчица и маслачак) и животиња, које могу живети на земљи (нпр. зец, јеж и миш), испод ње (кртица, кишна глиста) или у ваздуху (инсекти). Од птица ту живе фазан, препелица и шева. Неке биљке које расту на ливадама користе се за прављење чајева, а друге за исхрану.

Угрожена врста

Угрожена врста је врста живих организама чија популација је тако малобројна да јој прети потпуно изумирање. Појам угрожена врста (енгл. Endangered species, ознака EN) су у почетку користили само биолози и еколози, а своје правно значење је добио када су државе широм света, под притиском покрета за заштиту животне средине, донеле законе којима се одређене врсте дефинишу као угрожене. На основу тих закона се доносе разне мере са циљем спречавања њиховог изумирања, најчешће у облику забране лова или привредног искоришћавања појединих природних станишта.

Међународна унија за заштиту природе (IUCN) одржава такозвани Црвени списак. На том списку су угрожене врсте у другој категорији по озбиљности статуса угрожености дивљих популација, након критично угрожених врста (CR). Стављање одређених врста на листу угрожених, односно скидање са те листе, често је предмет контроверзи и политичких сукоба иза којих стоје различити економски, политички и социјални интереси.

Године 2012. је IUCN Црвени списак садржао 3.079 животињских и 2.655 биљних угрожених врста широм света. Године 1998. је респективно било 1102 и 1197 угрожених врста.

Многе нације имају законе којима се штите врсте које зависе од конзервације. Тим законима се на пример, забрањује се лов, ограничава развој земљишта или се креирају резервати. Популациони бројеви, трендови и статус конзервације врста се могу наћи на списку организама по популацији.

Фазанерија

Фазанерија је место или објекат који се користи за узгој и размножавање фазана у заточеништву, као и паунова и других сродних птица, које могу, али и не морају бити смештене у кавезима. Тако одгојени фазани могу бити касније продати, приказани јавности или пак бити коришћени као перната дивљач за исхрану. Фазанерија се такође може користити и у конзерваторско-истраживачке сврхе.

У фазанеријама постоји два начина за добијање фазана, па се тако разликују домаћи и дивљи фазани. Домаћи фазани узгајају се тако што се јаја фазана стављају се испод ћурке, која излеже јаја, тако да се поступак излегања може пратити и регулисати од стране одгајивача. Са друге стране, дивље фазане излежу сами фазани, који се и брину о њима, па су на тај начин они препуштени сами себи у отвореној фазанерији.

Фазани

Фазани или праве коке (лат. Phasianidae) су породица птица из реда кока (лат. Galliformes), које већи део живота проводе на тлу.

Фазани (потпородица)

Фазани или пољске коке, праве коке, прави фазани (лат. Phasianinae) су потпородица породице фазани (Phasianidae) из реда кока (Galliformes). У ову потпородицу спада велики број врста фазана, паунова, монала, прашумских кокошки и трагопана.

Хакучи

Хакучи (白雉) је име јапанске историјске ере у Асука периоду која је трајала од фебруара 650. до децембра 654. У тој ери владао је цар Котоку а након његове смрти неће бити званичних ера све до 686. године кад цар Тему накратко враћа тај обичај.

Хималајски фазан

Хималајски фазан (лат. Catreus wallichii), је врста птице из монотипичног рода Catreus породице фазана.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.