ФИНА

ФИНА (франц. Fédération Internationale de Natation Amateur (FINA)) је међународна организација свих националних спортских савеза за ове спортове: пливање, ватерполо, скокови у воду, синхроно пливање и даљинско пливање.

Основана је 19. јула 1908. за време Олимпијских игара у „Манчестер хотелу“ у Лондону, од стране представника пливачких спортских савеза из Белгије, Данске, Немачке, Финске, Енглеске, Шведске и Мађарске. Циљ оснивања је био убрзати уједињење до тада несређених пливачких такмичења.

У чланству ФИНА се налазе 183 национална савеза.(децембар 2006.) Седиште ФИНЕ је у Лозани, Швајцарска.

Данашњи председник (стање децембар 2006.) је Mustapha Larfaoui из Алжира.

ФИНА организује многа међународна такмичења, међу којима су најважнија:

Од 2010. ФИНА додељује награде за најбоље такмичаре у воденим спортовима.

Fina

Спољашње везе

Анексо Коста Бланка, Ла Кинта Фина (Чампотон)

Анексо Коста Бланка, Ла Кинта Фина (шп. Anexo Costa Blanca, La Quinta Fina) насеље је у Мексику у савезној држави Кампече у општини Чампотон. Насеље се налази на надморској висини од 7 м.

Ватерполо

Ватерполо је спортска екипна игра две екипе у води којој је крајњи циљ постизање поготка у гол противничке екипе. Утакмица се састоји од четири четвртине, а екипу у води чини шест играча и један голман. Поред овога, екипе могу имати и резервне играче (до шест у већини ватерполо правила, међу којима може бити и један голман). Ватерполо се обично игра у дубоком базену (дубине најмање 1,8 m), а играчи морају ооседовати велику снагу и издржљивост да би играли утакмицу.

Ватерполо је врло груб спорт. Мањи прекршаји су чести, док се већи прекршаји кажњавају искључењем од 20 секунди.

Ватерполо на Летњим олимпијским играма 2012.

Турнир у ватерполу на Олимпијским играма 2012. у Лондону, 26. по реду олимпијски турнир у овом спорту, је одржан од 29. јула до 12. августа на базену Ватерполо арене (капацитета 5.000 места) у Олимпијском парку.

Учествовало је укупно 20 екипа, 12 у мушкој и 8 у женској конкуренцији. Титуле су браниле селекције Мађарске (три пута заредом олимпијски победници) у мушкој и Холандије у женској конкуренцији. Организатор такмичења у ватерполу поред МОК-а је ФИНА.

Ватерполо репрезентација Србије

Ватерполо репрезентација Србије представља Србију у међународним такмичењима у ватерполу. Налази се под контролом Ватерполо савеза Србије.

Ватерполисти Србије су учествовали у свим југословенским репрезентацијама од 1932. до 2003, као и Србије и Црне Горе од 2003. до 2006. Играло се под разним именима:

1932—1940. Краљевина Југославија

1945—1991. СФР Југославија

1992—2003. СР Југославија

2003—2006. Србија и Црна Гора

Од 2006. СрбијаВатерполо репрезентација Србије је науспешнија на Светским првенствима и једна од најуспешнијих рачунајући сва такмичењима. ФИНА и ЛЕН сматрају репрезентацију Србије наследницом резултата и успеха репрезентација СФР Југославије и Србије и Црне Горе., те је Србија са пет титула Светског првака најтрофејнија репрезентација у овом такмичењу, док се у билансу за Европско првенство и Олимпијски ватерполо турнир на листи медаља, налази на другом месту иза Мађарске репрезентације.

Свој први званични меч репрезентација је одиграла на Европском првенству 1927. године које је одржано у Италији против Белгије и поражена је резултатом 7:1.

Репрезентација држи и рекорд у најубедљивијој победи у мушкој конкуренцији пошто је на Универзијади у Јапану 1985.године савладана Гватемала са 62:0.

Такође, финале Европског првенства 2016.године, које је одржано у Београду, оборило је рекорд по посећености. Финале овог првенства између Србије и Хрватске пратило је 11 000 гледалаца у Београдској арениНајефикаснији стрелац у историји репрезентације је Александар Шапић са 981. постигнутим голом, док је рекордер по броју наступа за државни тим Дејан Савић са 444 одигране утакмице.

Ватерполисти Србије због своје атрактивности у игри, имају надимак "Делфини".

Олимпијски комитет Србије, СЦГ и Југославије је проглашавао ватерполо репрезентацију за најбољу мушку екипу десет пута, 2001. године, у периоду од 2003. до 2009. и 2012.

Виља Фина (Гарсија)

Виља Фина (шп. Villa Fina) насеље је у Мексику у савезној држави Нови Леон у општини Гарсија. Насеље се налази на надморској висини од 731 м.

Лома Фина, Лома Пелона (Пасо де Овехас)

Лома Фина, Лома Пелона (шп. Loma Fina, Loma Pelona) насеље је у Мексику у савезној држави Веракруз у општини Пасо де Овехас. Насеље се налази на надморској висини од 37 м.

Никола Рађен

Никола Рађен (29. јануар 1985) је српски ватерполиста. Рођен је у Сомбору, а пореклом је из Стројица код Шипова у Републици Српској. Са репрезентацијом Србије освојио је сребрну медаљу на Европском првенству 2008. у Малаги и бронзану медаљу на Олимпијским играма 2008. у Пекингу. Са репрезентацијом Србије освојио је златну медаљу на Светском првенству 2009. у Риму. Са јуниорском репрезентацијом Србије и Црне Горе освојио је Европско првенство 2004. на Малти.

Ожењен је певачицом Аном Кокић.

У мају 2015. откривено је да је Рађен био позитиван на кокаин после утакмице између Шпаније и Србије у Мадриду у Светској лиги. Убрзо након тога ФИНА га је суспендовала.Након истека суспензије Рађен се вратио ватерполу у тиму румунске Орадее са којом је стигао до финала ЛЕН купа. Из Орадее је прешао у московски Динамо, а од лета 2019. поново је члан Црвене звезде.

Пиједра Фина (Пасо дел Мачо)

Пиједра Фина (шп. Piedra Fina) насеље је у Мексику у савезној држави Веракруз у општини Пасо дел Мачо. Насеље се налази на надморској висини од 221 м.

Светска лига у ватерполу

Светска лига у ватерполу (енгл. FINA Water Polo World League) је репрезентативно такмичење које је ФИНА увела због повећаног интересовања за ватерполо. Такмичење се одржава сваке године, а прво издање је приређено у Грчкој 2002. године. До данас највише успеха имала је Ватерполо репрезентација Србије. која је на 14 досад одржаних такмичења једанаест пута била победник и једном завршила као друга. На такмичењу се додељују новчане награде. Победник добија 100.000 долара, другопласирани 70.000, а трећепласирани 50.000.

У актуелном формату тамичење броји 17 тимова подељених у 2 конференције - Европску (са 3 групе) и Интерконтиненталну (са 2 групе). Осам најбоље пласираних репрезентација обезбеђује пласман на завршни турнир на коме су подељене у 2 групе са по четири. Свих осам репрезентација пролази у четвртфинале, а групна фаза се игра за што бољу стартну позицију у њему. Од четвртфинала па надаље примењује се класични елиминациони систем.

Светски куп у ватерполу

Светски куп у ватерполу је репрезентативно такмичење које организује ФИНА. Такмичење је основано 1979. и од тада до 1999. се одржавало на сваке две године, да би се од 2002. прешло на одржавање сваке четврте године. Највише титула првака освојила је Србија - укупно 5.

У актуелном формату право учешћа има осам најбоље пласираних екипа са Светског првенства које је одржано годину пре Светског купа. Подељене су у 2 групе са по четири. Све репрезентације обезбеђују пласман у четрвтфинале, а групна фаза се игра за што бољу стартну позицију у њему. Од четвртфинале па надаље примењује се класични елиминациони систем.

Светско првенство у ватерполу

Светско првенство у ватерполу за мушкарце је репрезентативно такмичење које организује ФИНА као саставни део Светског првенства у воденим спортовима. Такмичење је основано 1973. и од тада до 2001. се одржавало у релативно неправилним размацима, да би се након тога прешло на одржавање сваке друге године. Највише титула првака освојила је Србија - укупно 5.

У актуелном формату тамичење броји 16 тимова подељених у 4 групе са по четири. Све репрезентације обезбеђују пласман у осмину финала, а групна фаза се игра за што бољу стартну позицију у њему. Од осмине финала па надаље примењује се класични елиминациони систем.

Светско првенство у ватерполу за жене

Светско првенство у ватерполу за жене је репрезентативно такмичење које организује ФИНА као саставни део Светског првенства у воденим спортовима. Такмичење је основано 1986. и од тада до 2001. се одржавало у релативно неправилним размацима, да би се након тога прешло на одржавање сваке друге године. Највише титула првака освојиле су САД - укупно 5.

Светско првенство у воденим спортовима

Светска првенства у воденим спортовима одржавају се од 1973. године у организацији ФИНА (Fédération Internationale de Natation Amateur), па се назива и ФИНА Светска првенства. Првенства су се одражавала у распону од 2, 3, 4, па чак и пет година (1986-1991). Од 2001. одржавају се сваке друге године. У саставу овог првенства налази се 5 самосталних спортова и то:

Пливање у 50 метарском базену 40 дисциплина (20 у мушкој и 20 у женској конкуренцији);

Ватерполо у мушкој и женској конкуренцији;

Скокови у воду 10 дисциплина (5 у мушкој и 5 у женској конкуренцији 6 појединачно и 4 у паровима);

Синхроно пливање, (Уметничко пливање) 7 дисциплина само у женској конкуреницији и

Даљинско пливање на отвореном 6 дисциплина (5, 10, 25 km обе конкуренције).

Светско првенство у воденим спортовима 2011.

Светско првенство у воденим спортовима 2011. или XIV. ФИНА Светско првенство одржано је у Шангају, Кина од 16. до 31. јула 2011..

ФИНА је објавила да је Шангај добио домаћинство за организацију овог првенства у Мелбурну 24. марта 2007. у време Светског првенства 2007.. Поред Шангаја кандидати су још били Сеул, Мадрид, Сан Франциско, Дурбан, Доха и Јапанска пливачка федерација.

Светско првенство у воденим спортовима 2015.

Светско првенство у воденим спортовима 2015. (рус. Чемпионат мира по водным видам спорта 2015; тат. 2015 елгы Су спорт төрләре буенча дөнья чемпионаты; енгл. 2015 World Aquatics Championships) било је шеснаесто по реду такмичење за титуле светског првака у воденим спортовима у организацији Светске федерације водених спортова (ФИНА). Домаћин такмичења које се одржава од 24. јула до 9. августа је руски град Казањ, што је уједно био и први пут да је Русија домаћин једног оваквог такмичења.

На првенству је додељено укупно 75 комплета медаља у пливању (42 комплета), даљинском пливању (7 комплета), синхроном пливању (9 комплета), скоковима у воду (13), слободним скоковима (2) и ватерполу (2).

Светско првенство у воденим спортовима 2019.

Светско првенство у воденим спортовима 2019. (енгл. 2019 World Aquatics Championships; кореј. 2019년 세계 수영 선수권 대회) осамнаесто је по реду такмичење за титуле светског првака у воденим спортовима у организацији Светске федерације водених спортова (ФИНА). Домаћин такмичења које се одржава од 12. до 28. јула је јужнокорејски град Квангџу, што је уједно био и први пут да је Јужна Кореја домаћин овог такмичења.

На првенству се такмичи преко 2.200 спортиста из више од 190 земаља, а спортисти се такмиче у 6 спортова и укупно 76 дисциплина: пливање (42 дисциплине), даљинско пливање (7 дисциплина), синхроно пливање (10 дисциплина), скокови у воду (13 дисциплина), слободни скокови у воду (2 дисциплине) и ватерполо (2 дисциплине).

Скокови у воду

Скокови у воду су такмичарски спорт у којем је циљ скакача што ефектније, уз презентацију акробатских гимнастичких елемената током скока, скочити у воду с уздигнутог места. Скокови у воду су стандардан олимпијски спорт иако се често изводе и као рекреацијска забава на природним или уметним купалиштима.

Од 1973. у организацији ФИНА одржавају се светска првенства у скоковима у воду у саставу Светског првенства у воденим спортовима.

Фина Естампа (Кармен)

Фина Естампа (шп. Fina Estampa) насеље је у Мексику у савезној држави Кампече у општини Кармен. Насеље се налази на надморској висини од 26 м.

Цитосол

Цитосол, хијалоплазма или цитоплазмин матрикс је провидна, течна и беструктурна супстанца, у којој се налазе цитоскелет, органеле и инклузије. У цитосолу су растворени многи ензими, RNK, аминокиселине, јони и различити метаболити. pH му је око 7,2.

Претпоставља се да осим течног дела цитоматрикса постоји и фина мрежа микротрабекула, протеинских ланаца, која повезује различите компоненте цитоскелета. Микротрабекули спадају у цитоскелетне компоненте, а сматра се да координишу покрете органела и регулишу неке метаболитичке процесе.

Међународни ватерполо
Азија
Африка
Америка
Океанија
Европа

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.