ФИВБ

ФИВБ (франц. Fédération Internationale de Volleyball) је интернационални управни одбор за одбојку. Њен штаб се налази у Лозани, Швајцарска.

ФИВБ
франц. Fédération Internationale de Volleyball
FIVB flag
World Map FIVB
Мапа света са одбојкашким федерацијама:      Азије и Океаније (AVC)     Јужне Америке (CSV)     Африке (CAVB)     Европе (CEV)     Северне, Средње Америке и Кариба (NORCECA)
СкраћеницаFIVB
Датум оснивања20. априла 1947.
Типспортска федерација
СедиштеЛозана,
 Швајцарска
Подручје деловањаширом света
Чланови221 национална асоцијација
Службени језициенглески, француски, руски, шпански, кинески, арапски
ПредседникAry Graça Filho,
 Бразил
Веб-сајтwww.fivb.com

Спољашње везе

Женска одбојкашка репрезентација Јапана

Женска одбојкашка репрезентација Јапана према званичној ранг листи ФИВБ (децембар 2006) заузима високо 6 место на свету. Први велики успех ове репрезентације био је освајање златне олипијске медаље на првим олимијским играма на којима је одбојка уведена као олимпијски спорт. То је било на Олимпијским играма у Токију 1964., када је у финалу победила фаворизовану репрезентацију СССР.

Женска одбојкашка репрезентација Италије

Женска одбојкашка репрезентација Италије представља национални тим Италије у одбојци. Италија се према важећој ранг листи ФИВБ налази на осмом месту.

Женска одбојкашка репрезентација Русије

Женска одбојкашка репрезентација Русије се према важећој ранг листи ФИВБ налази на седмом месту. Репрезентација се под овим именом такмичи од 1993. године. Раније до краја 1991. је била репрезентација Совјетског Савеза, а 1992. као репрезентација ЗНД.

Женска одбојкашка репрезентација Србије

Женска одбојкашка репрезентација Србије представља национални тим Србије у одбојци.

ФИВБ сматра репрезентацију Србије носиоцем континуитета свих репрезентација. Играло се под разним именима:

1945—1963 ФНР Југославија

1963—1992 СФР Југославија

1992—2003 СР Југославија

2003—2006 Србија и Црна Гора

Од 2006 СрбијаОд стране Олимпијског комитета Србије проглашавана је за најбољу женску екипу године у периоду од 2006. до 2011. године.

Србија се према важећој ранг листи ФИВБ налази на првом месту.

Женска одбојкашка репрезентација Хрватске

Женска одбојкашка репрезентација Хрватске представља Хрватску на међународним одбојкашким такмичењима од 1992. године. Налази се на 35 месту ФИВБ ранг листе женских одбојкашких репрезентација од 27. августа 2007. године.

Одбојка

Одбојка је врста тимског и олимпијског спорта где се лопта удара руком преко мреже на противничку страну. Тим чине шест играча где свако има своју функцију. Тим се састоји од техничара, коректора, два примача, средњег блокера и либера. Техничар је мозак екипе и он увек стоји у близини мреже. Блокери такође стоје код мреже и њихова улога је да блокирају противнички смеч. Коректор смечује, а примачи и либеро примају сервис. Модерна одбојка се игра на три добијена сета, до 25 поена. Када и једна и друга екипа имају по два добијена сета, игра се пети сет, тзв. ТАЈ-БРЕJК до 15 поена. У тиму је 12 играча, али је само 6 на терену. Остали су на клупи, они су замене. Либеро никада не сервира.

Одбојка на Летњим олимпијским играма 2012.

Одбојкашка такмичења на Летњим олимпијским играма 2012. у Лондону одржана су у периоду између 27. јула и 12. августа а под патронатом ФИВБ. Турнир је одржан у 2 дисциплине у обе конкуренције.

Такмичење у дворанској одбојци одржано је на Ерлкортском сајму, док је домаћин турнира у одбојци на песку био плато Гардијског коњичког мањежа. У дворанској одбојци учествовале су укупно 24 екипе (по 12 у обе конкуренције), док је у одбојци на песку наступило 48 екипа (по 24 у обе конкуренције).

Одбојкашка репрезентација Бугарске

Одбојкашка репрезентација Бугарске у мушкој конкуренцији која представља државу Бугарску на свим међународним такмичењима у одбојци, једна је од водећих одбојкашких репрезентација у Европи и свету. репрезентацијом руководи Одбојкашки савез Бугарске (буг. Българска федерация по волейбол).

Одбојкашка репрезентација Италије

Одбојкашка репрезентација Италије представља национални тим Италије на међународним такмичењима у одбојци. Заузима 4. мјесто на ФИВБ ранг-листи. Једна је од најуспјешнијих екипа у историји одбојке.

Одбојкашка репрезентација Пољске

Одбојкашка репрезентација Пољске у мушкој конкуренцији је национална одбојкашка екипа, под покровитељством Одбојкашког савеза Пољске (ПЗПС), која представља Пољску на међународним такмичењима. ПЗПС је члан ФИВБ од 1947, а ЦЕВа од 1968.

Пољска је једна од земаља која је писала одбојкашку историју. Средином седамдесетих година Пољаци су били доминантни у свету. На Светском првенству 1974. у Мексику постали су светски прваци, док су две године касније били и олимпијски победницу на Олимпијским играма 1976 у Монтреалу. Пољска је била пет пута узастопно друга на Европском првенству од 1975. до 1983, сваки пут иза СССРа.

Пољска је дебитовала у Светској лиги пре десет година, а већ 2001. били су домаћини финалног турнира и сваке следеће године пружали су све боље партије. У Београду им је медаља измакла „за длаку“, после пораза од Кубе у пет сетова. Исти резултат поновили су и 2007. пред својим навијачима када су поново били четврти.

На Светском првенству 2006. у Јапану били су други, а на Европском првенству 2007. заузели су тек 11 место.

На европском првенству 2009. године остварили су огроман успех освојивши првенство.

Одбојкашка репрезентација Русије

Одбојкашка репрезентација Русије представља национални тим Русије у међународним такмичењима у одбојци. Под овим именом репрезентација наступа од 1992. године. Пре тога играчи из Русије учествовали су у саставу репрезентације СССР. Према званичној ранг листи ФИВБ, Одбојкашка репрезентација Русије тренутно заузима 4. место.

Одбојкашка репрезентација Србије

Одбојкашка репрезентација Србије представља национални тим Србије у одбојци.

ФИВБ сматра репрезентацију Србије носиоицем континуитета свих репрезентација. Играло се под разним именима:

1945—1963 ФНР Југославија

1963—1992 СФР Југославија

1992—2003 СР Југославија

2003—2006 Србија и Црна Гора

2006— СрбијаЈугословенски олимпијски комитет је прогласио одбојкашку репрезентацију за најбољу мушку екипу 2000. године, када је постала олимпијски победник у Сиднеју. Олимпијски комитет Србије им је доделио исту награду 2010. и 2013. године.

Светска лига у одбојци

На Другом конгресу ФИВБ (франц. Fédération Internationale de Volleyball) у Прагу 1986., председник ФИБВ др Рубен Акоста Ернандес предложио је да се оснује ново такмичење у одбојци Светска лига. Од 1990. идеја је спроведена у дело и сваке године, за престижни трофеј, али и велике новчане награде боре се најбоље светске репрезентације.

Репрезентација СР Југославије се у такмичење укључила тек 1997. На свом дебију у том такмичењу заузела је шесто место. Тек 2003. године у Мадриду као репрезентација СЦГ долазе до финала. Финалну утакмицу су изгубили од репрезентације Бразила са 3:2 у мечу који је од стране ФИВБ проглашен за једну од најбољих утакмица у историји одбојкашког спорта. Победник је одлучен у петом сету, а резултат је био 31:29. Још једна похвала за нашу одбојку дошла је од ФИВБ. Финални турнир 2005. који је организован у Београду, оцењен је као најбољи од почетка Светске лиге.

Победници финалних турнира Светске лиге, са резултатима утакмица за прво и треће место приказани су у следећој табели. 1998. године финални турнир се играо по бод систему тако да није било финалне утакмице него је победник турнира освојио прво место у Светској лиги а и даљи редослед је био према пласману на турниру.

Светски Гран при у одбојци

Светски Гран при у одбојци (енгл. FIVB Volleyball World Grand Prix) је репрезентативно такмичење за жене које организује ФИВБ. Такмичење се одржава сваке године, а прво издање је приређено у Хонг Конгу 1993. године.

Светски куп у одбојци

ФИВБ Светски куп у одбојци је одбојкашко такмичење за мушкарце настало 1965. године. Не треба га мешати са Светским првенством, Светском лигом или ФИВБ Гран пријем.

Светско првенство у одбојци

Светско првенство у одбојци је најстарије и најважније такмичење које се одржава сваке четврте године под окриљем Светске одбојкашке асоцијације (ФИВБ).

Светско првенство у одбојци за жене

Светско првенство у одбојци за жене (енгл. FIVB Volleyball Women's World Championship) је репрезентативно такмичење које организује ФИВБ. Прво издање је приређено у Совјетском Савезу 1952. године. Од 1970. такмичење се одржава на сваке четири године.

Тијана Бошковић

Тијана Бошковић (Требиње, 8. март 1997) српска је одбојкашица из Републике Српске, која игра на позицији коректора. Тренутно наступа за турски Еџзаџибаши. Стандардна је чланица сениорске репрезентације Србије, једна је од водећих играчица и са репрезентацијом је освајала медаље на такмичењима у јуниорској и сениорској конкуренцији. Тијана је проглашена за најкориснију играчицу (МВП) Европског првенства у Турској 2019. што је трећи пут заредом да бива изабрана за најбољу играчицу европског/свјетског првенства.Била је проглашена од стране ФИВБ и ЦЕВ за најкориснију одбојкашицу Свјетског првенства и Европског првенства.

ЦЕВ

Европска одбојкашка конфедерација (франц. Confédération Européenne de Volleyball), позната по свом акрониму ЦЕВ (од франц. CEV), је организација која представља административни и контролни орган за одбојку у Европи. Седиште организације се налази у Луксембургу.

ЦЕВ обухвата 55 европских националних одбојкашких савеза, а од 2015. председник ЦЕВ-а је Александар Боричић из Србије.

Међународна клупска одбојкашка такмичења
ФИВБ такмичења
АВЦ такмичења
КАВБ такмичења
ЦЕВ такмичења
ЦВС такмичења

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.