Уједињено Краљевство

Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске (енгл. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) држава је у западној Европи,[4] чланица Европске уније. За државу се често користи и скраћено име Уједињено Краљевство — скраћено УК (енгл. United Kingdom — UK), или колоквијално Велика БританијаВБ (енгл. Great Britain — GB)[5] или само Британија (енгл. Britain). УК има четири саставне земље. Три се већим делом налазе на острву Велика Британија: Енглеска, Велс и Шкотска; четврта, Северна Ирска, налази се на острву Ирска и граничи се са Републиком Ирском.

Држава је чланица Уједињених нација, НАТО-а, групе Г8 и Европске уније.

Уједињено Краљевство је основано низом Закона о Унији, који су ујединили државе или територије Енглеске, Велса, Шкотске и Ирске (острва) под једну владу, са седиштем у Лондону. Велики део Ирске је напустио Уједињено Краљевство (које се тада звало Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске) 1922, и данас је то Република Ирска, док је североисточни део острва, Северна Ирска, остао у Уједињеном Краљевству.

Уједињено Краљевство се налази на северозападу Европе. Има копнену границу са Републиком Ирском, а осим тога је окружено Северним морем, каналом Ламанш (Енглески канал), Ирским морем и Атлантским океаном.

Велика Британија, понекада звана само Британијом, је географско име за највеће од Британских острва, и подразумева копно Енглеске, Велса и Шкотске, а понекад подразумева и њихова острва. У медијима се често уместо Уједињеног Краљевства користи термин „Британија“. Атрибут „велика“ се користи као супротност „малој Британији“ у Француској.

Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland  (енглески)
Крилатица: Dieu et mon droit2
(Бог и моје право)
Химна: God Save the Queen
Боже, чувај краљицу!
Положај Уједињеног Краљевства
Главни градЛондон
51°30′N 0°7′W / 51.500° СГШ; 0.117° ЗГДКоординате: 51°30′N 0°7′W / 51.500° СГШ; 0.117° ЗГД
Највећи градЛондон
Службени језикенглески (дефакто)3
Владавина
Облик државеУставна монархија
 — КраљицаЕлизабета II
 — Премијер Уједињеног КраљевстваБорис Џонсон
Историја
Оснивање
 — Оснивање1. јануар 1801.4
 — Чланство у ЕУ1. јануар 1973.
Географија
Површина
 — укупно243.610 km2(79)
 — вода (%)1,34
Становништво
 — 2011.[1]63.705.000(22)
 — густина261,5 ст./km2(51)
Економија
БДП / ПКМ≈ 2010
 — укупно2.247 трилиона $(7)
 — по становнику36.120 $(22)
ИХР (2010)0,849(26) — веома висок
ВалутаСтерлинг фунта (£)
 — код валутеGBP
Остале информације
Временска зонаUTC +0 (WET)
UTC +1 (WEST)
Интернет домен.uk6
Позивни број+44

1 Службени назив државе на осталим регионалним језицима је: 2 Краљевски мото у Шкотској је: Nemo Me Impune Lacessit;
3 Службени језици су: поред енглеског, велшки у Велсу. Шкотско гелски има статус да постане службени језик у Шкотској, као равноправни језик поред енглеског;[2]
4 Основана је спајањем Краљевине Велика Британија са Краљевином Ирском 1801. Садашњи назив је промењен 1927. године;
5 Прогноза националне службе за статистику [3]
6 - ISO 3166-1 je GB, али се .gb не користи.

Географија

Границе и положај

Uk-map-sr
Уједињено Краљевство

Држава заузима највећи део Британских острва и обухвата острво Велика Британија, североисточну шестину острва Ирска и нека мања околна острва. Укупна површина Уједињеног Краљевства је приближно 243.610 km². Налази се између Атлантског океана и Северног мора. Југоисточна обала Велике Британије се приближава на 35 km од обале северне Француске, од које је одвојена Ламаншом.[6]

Краљевска опсерваторија у Гриничу у Лондону је почетна тачка нултог меридијана. Уједињено Краљевство се налазиизмеђу 49 ° и 61 °CГШ, и између 9° ЗГД и 2° ИГД. Северна Ирска има 360 km дугу границу са Републиком Ирском. Обала Велике Британије је дуга 17.820 km. Велика Британија је повезана са континенталном Европом кроз Евротунел, дугачким 50 km (38 km под водом) и то је најдужи подморски тунел на свету.

Енглеска са 130.395 km² обухвата више од половине територије Уједињеног Краљевства[7], затим следи Шкотска са 78.772 km², односно нешто мање од трећине површине државе. Шкоткса обухвата и више од осам стотина острва северно и западно од главног копна, а најзначајније групе острва су Хебриди, Оркнијска острва и Шетландска острва. Велс са 20.779 km² обухвата око десетине површине, а најмања је Северна Ирска са површином 14.160 km².

Уједињено Краљевство се налази уз најпрометнији део светског мора — Ламанш што у данашње доба представља изузетно повољан прометно-географски положај. У прошлости, док се живот Европе одвијао уз Средоземље, географски положај Уједињеног Краљевства је био периферан. У доба великих географских открића, а посебно након открића Америке, положај на Атлантском океану постаје јако важан јер је Велика Британија служила као одскочна даска на путовању из Европе у Америку. Острвски положај је имао и позитивне (ширење заразних болести, одбрана од нападача) и негативне (изолованост) стране. С друге стране Ламанша налази се најразвијенији део Европе чији позитивни утицаји повољно делују на привредни и друштвени развој. Повољан прометно-географски положај од Уједињеног Краљевства је створио светску велесилу, а данас га одржава у самом врху.

Рељеф

Uk topo en
Физичка мапа Уједињеног Краљевства.

Воде

Најдужа река у Уједињном Краљевству је Северн која протиче кроз Енглеску и Велс. Остале веће реке у Енглеској су Темза, Хамбер, Тиз, Тајн, Твид, Ејвон, Екс и Мерзи.

Рељеф

Британско и Ирско острво је врло старог палеозојског и мезозојског постанка. Узвишења су снижена и заобљена, а стене су изразито богате рудама што је посебно позитивно утицало за време Прве индустријске револуције.

У рељефу Велике Британије истичу се висије, побрђа и низије.

Висије

BenNevis2005
Бен Невис, највиши врх Британије са 1.344 m

Налазе се у северном делу Шкотске (највиши врх Бен Невис, 1.343m) и нешто мало у северном Велсу. Планине су оголеле па су врло лоши услови за производњу хране због чега су и врло ретко насељене. Висије се користе за испашу оваца.

Побрђа

Састоје се од Јужног шкотског побрђа у Шкотској и Пенина у Енглеској. Побрђа су старе громадне планине, благо таласасте и прекривена травама, а не прелазе висину од 1.000 m. Пенини су настали каледонском орогенезом те су богати рудама, а поготово угљем што је крајем 18. века и почетком 19. века био темељ Прве индустријске револуције.

Низије

На северу се налази Средишња шкотска низија, а на југу острва Енглеска низија. Средишња шкотска низија је најгушће насељени део Шкотске где се налази већина шкотског становништва. На плодном тлу су повољни услови за развој пољопривреде, а развој индустрије су олакшала богата налазишта угља. На југу Велике Британије налази се Енглеска низија где је највећа концентрација становништва и индустрије. На додиру Пенина и Енглеске низије налази се Бирмингем - најјаче индустријско средиште Краљевства. У јужном делу низије налази се Лондон- политичко и економско средиште УК. Северна Ирска претежито је брдовита са бројним плодним низијама. Највећа концентрација становништва је у Белфасту. Низије се користе за пољопривредну производњу, а брдски пашњаци за испашу стоке.

Природна основа

На данашњи изглед Британског острва веома је утицало ледено доба, кад се ледени слој протезао са севера Европе и на Британско острво, на југ све до данашњег тока реке Темзе.

По завршетку леденог доба, ниво мора се подиже, па Велика Британија и Ирска постају острва. Потапањем долина и делова равница настају велики заливи. На западној обали Шкотске настали су фјордови.

Клима

Клима је атлантска, при чему је источни део сувљи од западног. Падавине су најчешће у облику кише и равномерно су распоређене током целе године. Честе су и густе магле, које се стварају захваљујући влажном и топлом ваздуху са Атланског океана.[8]

Флора и фауна

У 1993. години 10% је било пошумљено, 46% је било под пашњацима, док се 25% користило за пољопривреду.

Историја

Праисторија и стари век

Досељавање анатомских предака данашњих људи догодило се у таласима почевши од пре 30.000 година. Сматра се да је на крају праисторијског периода становништво углавном припадало култури која је названа Острвска келтска култура и која је обухватала бритонску Британију и гелску Ирску. Римско освајање, које је почело 43. године, потоња 400-годишња владавина над јужном Британијом и инвазије германских англосаксонских досељеника смањили су бритонску територију на област Велса.

Средњи век

Већина области насељена Англо-Саксонцима је уједињена у Краљевину Енглеску у 10. веку. У међувремену, гелски народи у северозападној Британији (сродни онима из североисточне Ирске и за које се традиционално верује да су одатле мигрирали у 5. веку)[9][10] су се ујединили са Пиктима и основали Краљевство Шкотску у 9. веку.[11]

Pembroke Castle 1
Дворац Пембрук у Велсу из 11. века

Нормани из Француске су 1066. напали Енглеску и након њеног освајања, покорили су и велике делове Велса и Ирске и били су позвани да се населе у Шкотској, доневши у сваку државу феудализам по угледу на северну Француску и норманско-француску културу.[12] Норманске елите су имале велики утицај, али су на крају асимиловани у локалне културе.[13] Потоњи средњовековни енглески краљеви су довршили освајање Велса и вршили неуспешне покушаје да припоје Шкотску. Отада је Шкотска одржала своју независност, мада је била у скоро сталним сукобима са Енглеском. Енглески монарси су, због наслеђивања значајних територија у Француској и претензија на француски престо, били дубоко увучени ратове у Француској, од којих је најпознатији Стогодишњи рат, док су краљеви Шкота били у савезу са Французима у овом периоду.

Bayeux Tapestry WillelmDux
Таписерија из Бајеа приказује битка код Хејстингса и догађаје које су довели до ње.

Нови век

Почетак новог века су обележили верски ратови проистекли из реформације и увођења протестантских државних цркава у свакој држави. Велс је био потпуно интегрисан у Краљевство Енглеску,[14] а Ирска је била образована као краљевство у персоналној унији са енглеском круном.[15] У данашњој Северној Ирској, земља која је припадала независном католичком гелском племству је конфискована и дата протестантским насељеницима из Енглеске и Шкотске.[16]

Краљевства Енглеска и Шкотска су 1603. уједињене у персоналну унију када је шкотски краљ Џејмс VI Стјуарт наследио круне Енглеске и Ирске и преместио свој двор из Единбурга у Лондон. Ипак, свака држава је остала посебан политички ентитет и задржала је своје засебне политичке, законске и верске установе.[17][18]

Средином 17. века сва три краљевства су била увучена у низ испреплетаних ратова (међу њима и Енглески грађански рат), који су довели до привременог збацивања монархије и оснивања краткотрајне унитарне републике Комонвелта Енглеске, Шкотске и Ирске.[19][20]

Иако је монархија била обновљена, њена обнова (уз Славну револуцију из 1688) осигурале су да, за разлику од остатке Европе, краљевски апсолутизам не однесе превагу и да католици никада не наследе престо. Устав Велике Британије ће се развити на основу уставне монархије и парламентарни системпарламентарног система.[21] Током овог периода, посебно у Енглеској, развој ратне морнарице (и занимање за Велика географска открића) ће довести до успостављања и насељавања прекоморских колонија, нарочито у Северној Америци.[22]

Краљевство Велика Британија

Treaty of Union
Споразум о унији је довео до стварања једног уједињеног краљевства које је обухватало целу Велику Британију.

Уједињено Краљевство Велика Британија је настало 1. маја 1707. након усвајања Закона о Унији у парламентима Енглеске и Шкотске чиме је ратификован Споразум о унији из 1706.

У 18. веку развила се институција владе за време Роберта Волпола, de facto првог премијера (1721—1742). Низом Јакобитских устанака је покушано да се са британског престола збаци протестантска династија Хановер и да се врати католичка династија Стјуарт. Јакобити су коначно поражени у бици код Калодена, након чега је дошло до насилног умиривања шкотских горштака. Британске колоније у Северној Америци које су се одвојиле од Британије у Америчком рату за независност су 1782. основале САД. Британске империјалне амбиције су се окренуле за другим областима, нарочито ка Индији.[23]

Током 18. века, Британија је била укључена у атлантску трговину робљем. Процењује се да је Британија пребацила око 2 милиона робова из Африке у Америку пре него што је забранила трговину робљем 1807.

Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске

Термин „Уједињено Краљевство“ је постао званичан 1801. када су парламенти Велике Британије и Ирске усвојили Законе о унији, ујединивше две државе у Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске.

Почетком 19. века Индустријска револуција је почела да преображава земљу. Она је полако довела до отклона политичке моћи од старих торијевских и виговских земљопоседничких класа ка новим индустријалцима. Савез трговаца и индустријалаца са виговцима ће довести до оснивања нове Либералне странке, чије су идеологије биле слободна трговина и лесе фер. Парламент је 1832. усвојио Акт о великим реформама, којим је почео пренос политичке моћи са аристократије на средњу класу. На селу је ограђивање земљишта протеривало ситне фармере. Варошице и градови су почели да примају нову урбану радничку класу. Мало обичних радника је имало право гласа и они су оснивали своје организације у виду синдиката.

Battle of Waterloo 1815
Битка код Ватерлоа је означила крај Наполеонских ратова и почетак Британског мира.

Након пораза Француске у Револуционарним и Наполеонским ратовима (1792–1815), Уједињено Краљевство је постала главна поморска и империјална сила 19. века (са Лондоном као највећим градом на свету од око 1830).[24] Без ривала на мору, британска доминација ће касније бити описивана као Pax Britannica.[25][26] До Велике изложбе 1851, Британија је била називана „радионицом света“.[27] Британска империја је проширена тако да је обухватала Индију, велике делове Африке и многе друге територије широм света. Поред формалне контроле коју је Велика Британија имала над својим колонијама, британска доминација већим делом светске трговине је значило да је она фактички контролисала привреде многих земаља, попут Кине, Аргентине и Сијама.[28][29] У унутрашњој политици, политички ставови су фаворизовали политике слободне трговине и лесе фера и постепено проширивање бирачких права. Током 20. века, популација се нагло повећала, што је пратила брза урбанизација, што је изазвало значајне друштвене и политичке тешкоће.[30] Након 1875. индустријски монопол Уједињеног Краљевства су угрожавали САД и Немачка. Да би потражила нова тржишта и изворе сировина, Конзервативна странка за време Бенџамина Дизраелија је покренула период империјалистичких експанзија у Египту, Јужној Африци и другим територијама. Канада, Аустралија и Нови Зеланд су постали самоуправни доминиони.[31]

Royal Irish Rifles ration party Somme July 1916
Британска пешадија током битке на Соми. Више од 885.000 британских војника је погинуло на бојиштима Првог светског рата.

Друштвене реформе и самуправа Ирске су постали важно унутрашње питање након 1900. Лабуристичка странка је настала 1900. из савеза синдиката и малих социјалистичких група, док су суфражеткиње избориле за женско право гласа пре 1914.

Уједињено Краљевство се борило уз Француску, Русију и (након 1917) САД против Немачке и њених савезница у Првом светском рату. Британски војници су се борили шриом Британске империје и у неколико области Европе, нарочито на Западном фронту. Велике жртве ровоског рата су изазвале губитак већег дела једне генерације мушкараца, са дугим друштвеним последицама у држави и великим потресима друштвеног поретка.

Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске

После рата Уједињено Краљевство је добило мандат Друштва народа над бројним немачким колонијама и отоманским територијама. Британска империја је достигла свој највећи обим, заузимавши петину светског копна и четвртину светског становништва.[32] Међутим, Уједињено Краљевство је имало 2,5 милиона жртава и изашла је из рата са огромним националним дугом.[33] Успон ирског национализма и спорови у Ирској око услова Ирске самоуправе су на крају довели до поделе острва 1921,[34] а Ирска Слободна Држава је 1922. постала независна са статусом доминиона. Северна Ирска је остала део Уједињеног Краљевства.[35] Низ штрајкова средином 1920-их је кулминирао са генералним штрајком 1926. године. Уједињено Краљевство се још увек није опоравило од последица Првог светског рата када се догодила Велика депресија (1929–1932). Ово је за последицу имало значајну незапосленост и потешкоће у старим индустријским областима, као и политичке и друштвене немире током 1930-их. Коалициона влада је образована 1931.[36]

Уједињено Краљевство је ушло у Други светски рат објавом рата нацистичкој Немачкој 1939. након немачке инвазије на Пољску. Винстон Черчил је 1940. постао премијер и вођа коалиционе владе. Упркос поразима својих европских савезника у првој години рата, Уједињено Краљевство је наставило да се само бори против Немачке. Краљевско ваздухопловство је поразило немачки Луфтвафе у борби за контролом над небом током битке за Британију. Уједињено Краљевство је претрпело велику штету током Блица. Касније, Уједињено Краљевство је тешком муком однело победе у бици за Атлантик, Северноафричкој и Бурманској кампањи. Британске снаге су имале важну улогу у искрцавање у Нормандији 1944, заједно са америчким снагама. Након немачког пораза, Уједињено Краљевство је била једна од три велике силе које су планирале послератни (геополитички) свет и једна од првих потписника Декларације Уједињених нација. Уједињено Краљевство је постало једно од пет сталних чланица Савета безбедности. Међутим, рат је значајно ослабио државу и она је финансијски зависила од Маршаловог плана и позајмица из САД.[37]

The British Empire
Територије које су некада биле део Британске империје. Тренутне Британске прекоморске територије су подвучене црвеном бојом.

У непосредним послератним годинама, лабуристичка влада је покренула радикалан програм реформи, које су имале значајан утицај на британско друштво у следећим деценијама.[38] Најважнија индустријска и јавна предузећа су национализована. Успостављена је држава благостања и Национална здравствена служба, свеобухватни здравствени систем који је финасирала држава.[39] Успон национализама у колонијама се поклопио са све слабијом економском моћи Британије, па је политика деколонизације била неизбежна. Независност је 1947. прво призната Индији и Пакистану.[40] У наредне три деценије већина колонија Британске империје је стекла независност. Многе бивше колоније су постале део Комонвелта.

Иако је Уједињено Краљевство била трећа држава на свету која је развила свој нуклеарни програм (са првом пробом атомске бомбе 1952.), нова послератовска ограничења британске међународне улоге су се показале током Суецке кризе 1956. године. Раширена употреба енглеског језика у свету је обезбедила стални међународни утицај британске књижевности и културе. Од 1960-их њена популарна култура је такође утицајна у свету. Због недостатка радне снаге током 1950-их, влада Уједињеног Краљевства је подстицала имиграцију из земаља Комонвелта. У следећим деценијама Уједињено Краљевство је постало мултиетничко друштво.[41] Упркос порасту животног стандарда крајем 1950-их и 1060-их, британска привреда није била успешна као привреде њених конкурената, као што су Западна Немачка и Јапан. Уједињено Краљевство је 1973. постало члан Европске економске заједнице, а кад је ЕЕЗ прерасла у Европску унију 1992, Уједињено Краљевство је било једно од 12 држава оснивача.

Tratado de Lisboa 13 12 2007 (081)
Након два вета од Француске 1961. и 1967, Уједињено Краљевство је постало члан ЕЕЗ 1973.

Крајем 1960-их у Северној Ирској је избило међуверско насиље које се обично назива „Невоље“. Сматра се да је конфликт окончан белфастским Споразумом на Велики петак 1998. године.[42][43]

Након периода еконоског пада и индустријске кризе током 1970-их, конзервативна влада Маргарет Тачер из 1980-их је покренула радикалну политику монетаризма и дерегулације (нарочито у финансијском сектору) и тржишт урада. Влада је приватизовала државне компаније и повукла субвенције другим привредницима.[44] Због овога су се појавиле висока незапосленост и социјални немири, али је политика на крају довела до економског рата, нарочито у услужном сектору. Од 1984. привреди Уједињеног Краљевства је значајно помогао прилив прихода од експлоатације нафте из Северног мора.[45] Неочекивана победа у Фолкландском рату је повратила Уједињеном Краљевству утицај у светској политици.

Крајем 20. века извршене су велике промене у управљању Уједињеним Краљевством оснивањем деволуисаних управа за Шкотску, Велс и Северну Ирску.[46] Актом о људским правима из 1998. прихваћена је Европска конвенција о људским правима. Уједињено Краљевство је још увек важан дипломатски и војни фактор у свету, које има водеће улоге у Европској унији, Уједињеним нацијама и НАТО пакту. Међутим, око учешћа Уједињеног Краљества у недавним војним операцијама, нарочито у Авганистану и Ираку се још воде полемике.[47]

Уједињено Краљество тренутно покушава да се опорави од пада услед светске економске кризе из 2008. Тренутно је на власти коалициона конзервативно-либерална влада која је увела мере штедње са циљем да реше велики буџетски дефицит.[48] Осим економских потешкоћа, влада се суочава и са појединим сепаратистичким тежњама у прекоморским територијама, али и у конститутивним ентитетима. У Шкотској је 18. септембра 2014. одржан историјски референдум о независности. Тесном већином, од 55,3% Шкоти су се одлучили за останак у заједници.[49] Надајући се позитивном исходу за шкотске сепаратисте, сличне референдуме су најавили и други келтски националистички покрети у Северној Ирској, Велсу, али и Корнволу.

Привреда

Canary Wharf Skyline 2, London UK - Oct 2012
Пословни небодери у Лондону

До 18. века, Уједињено Краљевство је било аграрно-рурална земља подељена на грофовије. Појавом парне машине пред крај 18. века у Уједињеном Краљевству се спроводи Прва индустријаска револуција. Подижу се градови близу рудника железа и угља јер је транспорт сировина на веће удаљености био неисплатив. Будући да је било неизводиво превожење радника близу фабрика подижу се радничка насеља чиме започиње процес индустријске урбанизације. У том раздобљу настају бројни нови градови, а постојећи градови се проширују. Спајањем суседних градова настају конурбације којих у УК има седам: Велики Лондон, Бирмингем, Ливерпул, Манчестер, Лидс и Бредфорд, Њукасл и Глазгов. Крајем 19. века изумом електричне енергије и Другом индустријском револуцијом индустријски погони су се могли слободније размештати у простору.

УК је колевка индустријске револуције због традиције мануфактуре, богатих налазишта сировина, поморске оријентације на колоније и техничких и технолошких иновација. Захваљујући индустријским производима и трговином по целом свету релативно мала острвска држава постаје најбогатија на свету. У 20. веку светски су ратови, економске кризе, распад колонијалног Царства и успон САД, Јапана и Немачке узроковали пад УК са самог економског врха али се још увек налази међу седам економски најзначајнијих земаља света (чланица Г7).

У УК се само 1,9% становништва бави примарним делатностима, 23,4% секундарним и око 70% терцијарним. Око 70% пољопривредне производње отпада на сточарство, а превладавају поседи у власништву велепоседника (енгл. Landlords). Што су у доба индустријске револуције за УК значила налазишта угља и гвожђа то су данас налазишта нафте и природног гаса у Северном мору. Док остале европске земље те основне сировине морају куповати, УК их има и за своје потребе и за извоз. Индустријска производња је високоразвијена, од традиционалних индустријских грана задржана је производња челика, а производе се транспортна средства, аутомобили, авиони, возови, електроника, фармацеутски производи, телекомуникациона опрема. Иако је индустријска револуција почела текстилним погонима, због конкурентских земаља са јефтинијом радном снагом производња одеће се ограничила на висококвалитетне и производе високе моде.

Становништво

У Уједињеном Краљевству живи 63.181.775 становника, а просечна густина насељености је 255,6 становника на km². Ипак постоје велике регионалне разлике, тако је нпр. густина насељености у Енглеској пет пута већа него у Шкотској. Већину становништва чине Енглези (80%), Шкоти (10%), Ирци (4%), Велшани (2%) и странци (4%). Очекивана просечна животна старост је 77 година, а писменост је 99%.

Први становници острва били су Келти које потискују Римљани у време цара Клаудија. Након пада Западног римског царства на острво досељавају германска племена Англи, Саси и Јити. Ирско становништво је претежно келтског порекла. Данашње становништво Велике Британије настало је дуготрајним мешањем староседелаца и досељеника.

Током историје, из УК се до Другог светског рата исељавало јако много људи што је и погодовало ширењу енглеског језика. Енглеским језиком се служе стотине милиона становника Земље, а службени језик је и у САД, Аустралији, Канади и Индији. Исељавању су погодовали бројни чиниоци: повећање становништва и аграрне густине, верски сукоби, плодна земља у колонијама итд.

У 19. веку услед Прве индустријске револуције почињу миграције из села у град због потребе за радном снагом у индустрији. Истовремено са исељавањем Енглеза и Шкота до 20. веку у УК досељавају Ирци због лоше економске ситуације у матичној земљи. У 20. веку у Краљевство усељавају становници заједнице Комонвелта и многи Африканци, Пакистанци, Вијетнамци, Кинези, Пољаци и други.

Саобраћај

Picadilly Circus, 16 July 2012
Трг Пикадили у Лондону

У Уједињеном Краљевству постоји 392.000 km потпуно асфалтираних путева. Од тога 46.903 km путева је од регионалне и државне важности, а ауто-путеви покривају 3.497 km. Путна мрежа је нарочито развијена у густо насељеним подручјима у средњој у јужној Енглеској, посебно на ширем подручју Лондона, где је изразито радијална. Загушеност путева је озбиљан саобраћајни проблем, а према британском министарству промета тај проблем би до 2025. државу могао стајати 22 милијарде фунти ако се не реши. Проблем је толико изражен да британска влада сматра како би могао озбиљно наштетити привреди, ако се не реши тарифама и развојем јавног превоза.

M25 motorway 2004-04-25
Ауто-пут M25, који окружује Лондон, је често закрчен

.

Што се тиче железничког саобраћаја, постоји 16.116 km жељезничких пруга, од чега је 5176 km електрифицирано. Размак међу шинама је 1435 mm (нормални колосек). Железничке пруге, станице и инфраструктура у власништву су предузећа Националне железнице. Путнички саобраћај обавља 25 превозних предузећа, а теретни пет предузећа која плаћају Националним железницама за употребу мреже. Приватно британско-француско друштво изградило је 1987-1994. 50,5 km дугачак тунел Кокел-Фокстон (Евротунел) испод Ламанша. Кроз њега возе и возови за превоз аутомобила и брзи возови Евростар између Лондона, Париза и Брисела.

Bb-forthrailbridge
Железнички мост Форт у Шкотској.

Лондон има највећу и најстарију подземну железницу на свету. Почела је с радом 1863, има 394 km пруга и сваки дан превезе 2,7 милиона путника. Осим у Лондону, подземне железнице постоје у Глазгову и агломерацији Тајн и Вир.

У Уједињеном Краљевству постоји 57 аеродрома с редовним вадзушним саобраћајем. Највећи су међународни аеродроми Хитроу код Лондона (70 мил. путника; трећи најпрометнији аеродром на свету 2012), Лондон Гетвик (34,2 мил. путника), Манчестер (19,7 мил)). Највећа ваздухопловна компанија је Бритиш ервејз, која се убраја међу највеће на свету.

Култура

Књижевност

Британска књижевност обухвата два дела повезана са Уједињеним Краљевством, острвом Мен и Каналским острвима. Највећи део британске књижевности је написан на енглеском језику.

Енглески писац и песник Вилијам Шекспир се често помиње као најбољи писац драма на свету,.[50][51][52] Његови савременици Кристофер Марлоу и Бен Џонсон су такође цењени. Савременији писци драма Алан Ејборн, Харолд Пинтер, Мајкл Фрејн, Том Стопард и Дејвид Едгар су комбиновали елементе надреализма, реализма и радикализма.

Значајни енглески писци из средњег и раног новог века су Џефри Чосер, Томас Малори, Томас Мор, Џон Бањан и Џон Милтон. У 18. веку Данијел Дефо (писац Робинзина Крусоа) и Самјуел Ричардсон су били пионири романмодерног романа. Њих су у 19. веку пратиле даље иновације Џејн Остин, готичке списатељке Мери Шели, писца за децу Луиса Керола, сестара Шарлота, Емили и Ана Бронте, друштвеног активисте Чарлса Дикенса, натуралисте Томаса Хардија, реалисткиње Џорџ Елиот, визионарског песника Вилијама Блејка и романтичарског песника Вилијама Вордсворта. Енглески писци из 20. века су писац научно-фантастичних романа Херберт Џорџ Велс; писци дечјих класика Радјард Киплинг, Александар Милн (творац Винија Пуа), Роалд Дал и Енид Блајтон; контроверзни Д. Х. Лоренс; модернисткиња Вирџинија Вулф; сатиричар Ивлин Во; пророчки романописац Џорџ Орвел; популарни романописци Самерсет Мом и Грејам Грин; писац криминалистичких романа Агата Кристи (напродаванији писац свих времена);[53] Ијан Флеминг (творац Џејмса Бонда); песници Т. С. Елиот, Филип Ларкин и Тед Хјуз; писци фантастике Џ. Р. Р. Толкин, К. С. Луис и Џ. К. Роулинг и писац графичких романа Алан Мур.

Шкотски доприноси обухватају писца криминалистичких романа Артура Конана Дојла (творца Шерлока Холмса), романтичарског књижевника Волтера Скота, дечјег писца Џејмса Метјуа Барија, писца епских авантура Роберта Луиса Стивенсона и песника Роберта Бернса. Савременији модернисти и националисти Хју Макдијармид и Нил М. Ган су допринели Шкотској ренесанси. Суморније перпсективе се могу наћи у причама Ијана Ранкина и психолошким хорор-комедијама Иена Бенкса.

Британска најстарија поема, Y Gododdin, је написана на Yr Hen Ogledd (Старом Северу), вероватно крајем 6. века. Написана је на камбријском или старовелшком и садржи најраније познате референце на краља Артура.[54] Од око 7. века веза између Велса и Старог Севера је изгубљена и фокус културе на велшком језику се преместила на Велс, где је артуровску легенду даље развио Џефри од Монмута.[55] Најславнији велишки средњовековни песник Давид ап Гвилим, је писао песме о природи, религији и нарочио о љубави. Сматра се највећим европским песником свог времена.[56] Све до краја 19. века већина велшке књижевности је била на велшком и већина прозе је било религиозног карактера. Данијелу Овену иду заслуге за Рис Луис, први роман велшком објављен 1885. Најпознатији англо-велшки песници су Дилан Томас и Р. С. Томас. Најважнији велшки писци у романа су били Ричард Левелин и Кејт Робертс.[57]

Писци из других држава, посебно земаља Комонвелта, Републике Ирске и САД, су живели и радили у Уједињеном Краљевству. Значајнији примери кроз векове су били Џонатан Свифт, Оскар Вајлд, Брам Стокер, Џорџ Бернард Шо, Џозеф Конрад, Т. С. Елиот, Езра Паунд и савремени британски писци рођени у иностранству као што су Казу Ишигуро и Салман Ружди.[58][59]

Спорт

Референце

 1. ^ Национална агенција за статистику
 2. ^ Gaelic Language (Scotland) Act 2005
 3. ^ Office for National Statistics (ONS) - ONS
 4. ^ United Nations Statistics Division – Standard Country and Area Codes Classifications
 5. ^ Амбасаде Републике Србије - МИП Републике Србије
 6. ^ „United Kingdom”. The World Factbook. Central Intelligence Agency. Приступљено 23. 9. 2008.
 7. ^ „England – Profile”. BBC News. 11. 2. 2010.
 8. ^ „Ujedinjeno Kraljevstvo”. Shtreber. Приступљено 8. 2. 2018.
 9. ^ Mackie 1991, стр. 18–19.
 10. ^ Campbell 1999, стр. 8–15.
 11. ^ Haigh 1990, стр. 30.
 12. ^ Ganshof 1996, стр. 165.
 13. ^ Chibnall 1999, стр. 115–122.
 14. ^ „British History in Depth – Wales under the Tudors”. BBC History. 5. 11. 2009. Приступљено 21. 9. 2010.
 15. ^ Nicholls 1999, стр. 171–172.
 16. ^ Canny 2003, стр. 189–200.
 17. ^ Ross 2002, стр. 56
 18. ^ Hearn 2002, стр. 104
 19. ^ „English Civil Wars”. Encyclopaedia Britannica. Приступљено 28. 4. 2013.
 20. ^ „Scotland and the Commonwealth: 1651–1660”. Archontology.org. 14. 3. 2010. Приступљено 20. 4. 2010.
 21. ^ Lodge 2007, стр. 8.
 22. ^ Canny 1998.
 23. ^ Congress, Library of (2002). The Impact of the American Revolution Abroad. The Minerva Group, Inc. стр. 73. ISBN 978-0-89875-978-5.
 24. ^ Tellier 2009, стр. 463.
 25. ^ Sondhaus 2004, стр. 9.
 26. ^ Porter 1998, стр. 332.
 27. ^ „The Workshop of the World”. BBC History. Приступљено 28. 4. 2013.
 28. ^ Porter 1998, стр. 8.
 29. ^ Marshall 1996, стр. 156-57.
 30. ^ Tompson 2003, стр. 63.
 31. ^ Hosch 2009, стр. 21.
 32. ^ Turner 1988, стр. 41.
 33. ^ Westwell, I.; Cove, D., ур. (2002). History of World War I, Volume 3. London: Marshall Cavendish. стр. 698,705. ISBN 978-0-7614-7231-5.
 34. ^ SR&O 1921, No. 533 of 3 May 1921.
 35. ^ „The Anglo-Irish Treaty, 6 December 1921”. CAIN. Приступљено 15. 5. 2006.
 36. ^ Rubinstein 2004, стр. 11.
 37. ^ „Britain to make its final payment on World War II loan from U.S.”. The New York Times. 28. 12. 2006. Приступљено 25. 8. 2011.
 38. ^ Francis 1997, стр. 225–233.
 39. ^ Lee 1996, стр. 173–199.
 40. ^ Larres 2009, стр. 118.
 41. ^ Julios 2008, стр. 84.
 42. ^ Aughey 2005, стр. 7.
 43. ^ Elliott 2007, стр. 2.
 44. ^ Dorey 2007, стр. 164–223.
 45. ^ Griffiths & Wal 2007, стр. 6.
 46. ^ Keating, Michael (1. 1. 1998). „Reforging the Union: Devolution and Constitutional Change in the United Kingdom”. Publius: the Journal of Federalism. 28 (1): 217. Приступљено 4. 2. 2009.
 47. ^ Jackson, Mike (3. 4. 2011). „Military action alone will not save Libya”. Financial Times. London.
 48. ^ „United Kingdom country profile”. BBC. 24. 1. 2013. Приступљено 9. 4. 2013.
 49. ^ РТС: Шкотска остаје у Великој Британији
 50. ^ „William Shakespeare (English author)”. Britannica Online encyclopedia. Приступљено 26. 2. 2006.
 51. ^ MSN Encarta Encyclopedia article on Shakespeare. Архивирано из оригинала на датум 9. 2. 2006. Приступљено 26. 2. 2006.
 52. ^ William Shakespeare. Columbia Electronic Encyclopedia. Приступљено 26. 2. 2006.
 53. ^ „Mystery of Christie's success is solved”. The Daily Telegraph. London. 19. 12. 2005. Приступљено 14. 11. 2010.
 54. ^ „Early Welsh poetry”. BBC Wales. Приступљено 29. 12. 2010.
 55. ^ Lang 2003, стр. 42.
 56. ^ „Dafydd ap Gwilym”. Academi website. Academi. 2011. Архивирано из оригинала на датум 27. 5. 2012. Приступљено 3. 1. 2011. »Dafydd ap Gwilym is widely regarded as one of the greatest Welsh poets of all time, and amongst the leading European poets of the Middle Ages.«
 57. ^ True birthplace of Wales's literary hero. BBC News. Приступљено 28 April 2012
 58. ^ Swift & Fox 1995, стр. 10.
 59. ^ „Bram Stoker.”. The New York Times. 23. 4. 1912. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 6. 4. 2014. Приступљено 1. 1. 2011.

Литература

Спољашње везе

.gb

.gb је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Уједињено Краљевство. Уведен у исто време као и други британски највиши Интернет домен (.uk), никад није био у широкој употреби, па се због тога више не користи.

Нормално правило код Система имена домена је да се највиши Интернет домен за државу изводи из одговарајућег двословног кода из ISO 3166-1 списка. Према том списку, код за Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске је GB, па је стога изабран .gb као највиши Интернет домен. Међутим, GB је честа скраћеница за Велику Британију, што није исто као и Уједињено Краљевство (Велика Британија не укључује Северну Ирску). У то време, само веома ограничен број држава су биле на Интернету (мање од 6), тако да се Уједињено Краљевство пријавило Џону Постелу из IANA за .uk. Ово је било одобрено и сада се сви домени издају као .uk, а не .gb.

.gb је у ствари коришћен одређени број година. Једини велики сајт који га је користио је био DERA на својој адреси dra.hmg.gb. Сада се више не користи.

Велика Британија

Велика Британија се може односити на:

Велика Британија (острво), острво у северозападној Европи

Краљевство Велика Британија, бивша држава у северозападној Европи, која је постојала од 1707. до 1801.или:

Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске или само Уједињено Краљевство, држава у северозападној Европи

Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске, званично име Уједињеног Краљевства између 1801. и 1927.

Галерија грбова зависних територија

Ова галерија грбова приказује грбове или амблеме (који служе сличној сврси) свих наведених зависносних територија сврстаних азбучним редоследом суверених држава којима припадају.

Галерија застава зависних територија

Списак застава зависних територија чини галерија застава зависних територија пореданих по азбучном редоследу. За заставе суверених земаља видети списак државних застава.

Европски рекорди у атлетици на отвореном

Европски рекорди у атлетици на отвореном су најбољи резултати европских атлетичара постигнути на атлетским такмичењима на отвореном широм света. Преглед европских рекорда признатих од ЕАА (Европска атлетска асоцијација) постигнутух до 10. маја 2016. приказан је у следећој табели.

Европско првенство у атлетици на отвореном 2010.

Европско првенство у атлетици на отвореном 2010. је 20. првенство организовано под надзором Европске атлетске асоцијације ЕАА. Првенство је одржано од 27. јула до 1. августа 2010. у Барселони, која је била први шпански град домаћин Европског првенства.

Европско првенство у атлетици на отвореном 2014.

Европско првенство у атлетици на отвореном 2014. је 22. првенство организовано под надзором Европске атлетске асоцијације ЕАА. Првенство је одржано у Цириху од 12. до 17. августа 2014. на стадиону Лецигрунд.

После 1954. у Берну Европско првенство се други пут одржава у Швајцарској. Петодневно такмичење ће се одржати на Лецигрунд стадиону где су атлетска такмичења светске класе одржавају сваке године од 1928.

Поред Цириха у конкуренцији су били и Амстердам и Бидгошч

После паузе на Европском првенству 2012. у Хелсинкију поново су на програму дисциплине брзог ходања и маратона, које су се одржавале на улицама у центру Цириха. Укупно је било 47 дисциплина 24 мушке и 23 женске (жене немају дисциплину ходања на 50 км.).

Елизабета II

Елизабета II (енгл. Elizabeth II), пуним именом Елизабета Александра Мери (енгл. Elizabeth Alexandra Mary; Лондон, Уједињено Краљевство, 21. април 1926), монарх је 16 краљевских земаља Комонвелта и врховни поглавар Цркве Енглеске.

Након наслеђивања престола 6. фебруара 1952, Елизабета је постала поглавар Комонвелта и краљица седам независних држава Комонвелта: Уједињеног Краљевства, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда, Пакистана и Цејлона. Њено крунисање одржано следеће године је било прво које је преношено на телевизији. Од 1956. до 1992. број њених краљевстава се мењао како су неке територије добијале независност, а нека краљевства су постале републике. Данас, поред четири првонабројане државе, Елизабета је краљица Јамајке, Барбадоса, Бахама, Гренаде, Папуе Нове Гвинеје, Соломонских Острва, Тувалуа, Свете Луције, Сент Винсента и Гренадина, Антигве и Барбуде и Сент Китса и Невиса. Она је најстарији владајући монарх на свету и најдуговечнији британски монарх. Дана 9. септембра 2015. око 18:30 часова по централноевропском времену је постала британски монарх који је најдуже владао и женски монарх који је најдуже владао, чиме је престигла краљицу Викторију.Елизабета је рођена у Лондону и најстарија је кћерка војводе и војвоткиње од Јорка, касније краља Џорџа VI и краљице Елизабете. Њен отац је постао краљ након абдикације свога брата Едварда VIII 1936, када је она постала наследница престола. Почела је да обавља јавне дужности током Другог светског рата, у ком је служила у Помоћној територијалној служби. Елизабета се 1947. удала за Филипа, војводу од Единбурга, са ким има четворо деце: Чарлса, Ану, Ендруа и Едварда.

Краљевство Велика Британија

Велика Британија (енгл. Great Britain), званично Краљевство Велика Британија (Kingdom of Great Britain), такође познато као Уједињено Краљевство Велике Британије (United Kingdom of Great Britain), је бивша држава у западној Европи, која је постојала од 1707. до 1801. Настала је спајањем Краљевине Шкотске и Краљевине Енглеске по Акту о Унији из 1707, како би била створена једна држава која би обухватала цело острво Велика Британија. Нови јединствени парламент и влада, са седиштем у Вестминстеру у Лондону, су управљали новим краљевством. Два одвојена краљевства Шкотска и Енглеска су имале заједничког владара још од Џејмса VI, који је постао краљ Енглеске 1603. године као Џејмс I, након смрти краљице Елизабете I.

Краљевство Велике Британије је наследило Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске 1801. када је Краљевина Ирска постала део Уједињеног Краљевства по Акту о унији из 1800. након гушења ирског устанка 1798.

Нобелова награда за књижевност

Списак добитника Нобелове награде за књижевност од 1901. до данас.

1900. - 1910. - 1920. - 1930. - 1940. - 1950. - 1960. - 1970. - 1980. - 1990. - 2000. - 2010.

Освајачи олимпијских медаља у тенису

Тенис на Летњим олимпијским играма дебитовао је 1896. на играма у Атини, а жене се такмиче од 1900. и игара у Паризу. Од 1928. до 1984. тенис је био искључен из олимпијског програма, али у два наврата је био демонстрациони спорт, 1968. и 1984. У олимпијски програм враћен је 1984. Најуспешнији такмичари су Винус Вилијамс и Кетлин Макејн-Годфри са пет медаља.

Рекорди европских првенстава у атлетици на отвореном

Европско првенство у атлетици на отвореном је четворогодишња манифестација која се одржава од 1934. године у Торину. На Првенству могу учествовати само спортисти који представљају једну од атлетских организација чланица Европске Атлетске Асоцијације ЕАА. Најбољи резултати у појединим дисциплинама првенства воде се као Рекорди Европских превенстава у атлетици на отвореном, а верификује их ЕАА.

Закључно са Првенством 2014. у Цириху рекорди првенстава се воде у 49 атлетских дисциплина (25 мушке и 24 женске).

Спортисти Уједињеног Краљевства држе највећи број рекорда на првенству десет, следи Русија (7), Источна Немачка (7) и Шпанија (4). У појединачној конкуренцији најбоље су Источне Немиве Марита Кох и Хајке Дрекслер са по два рекорда. Кох у трци на 400 м и штафети 4 х 400 м, а Дрекслер на 100 м и скоку удаљ. Рекорде старе 32 године држе Марита Кох и Олга Минејева (СССР) са првенства у Атини 1982. године.

Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске

Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске (енгл. United Kingdom of Great Britain and Ireland) је било званично име Уједињеног Краљевства између 1801. и 1927. Већи део Ирске се одвојио и основао Ирску Слободну Државу. Акт о краљевским и парламентарним титулама из 1927. је изменио назив Парламента Уједињеног Краљевства како би тачније одражавао промене у границама државе и тај закон се сматра тренутком када је промењено и име држави.

Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске је настало 1. јануара 1801. по одредбама Закона о унији из 1800. којим су независна краљевства Велике Британије и Ирске уједињена. Краљевство Велике Британије је настало 1707. године уједињењем некадашњих посебних краљевстава Енглеске и Шкотске.

Данашње Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске је наследник Уједињеног Краљевства Велике Британије и Ирске, са истим уставним и парламентарним системима, али заузима само део претходне територије. Јужни део Ирске који се одвојио од уније данас представља Републику Ирску. Он обухвата исту територију као бивша Ирска Слободна Држава, али је усвојио нови устав 1937. године.

Уједињено Краљевство на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Уједињено Краљевство је учествовало на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа четрнаести пут, односно учествовало је на свим првенствима до данас. Уједињено Краљевство је пријавило 63 учесника (32 мушкараца и 31 жене) који су се такмичили у 22 дисциплине (18 мушких и 14 женских). Међутим, у стартним листама нема следећих такмичара: Daniel Talbot (трка на 200 м), Christopher Tomlinson (скок удаљ) и Jessica Ennis-Hill (седмобој) тако да је репрезентацију Уједињеног Краљевства представљало 60 такмичара (30 мушкараца и 30 жена).,На овом првенству Уједињено Краљевство је по броју освојених медаља заузело 7. место са шест освојених медаља (три златне и три бронзане). Поред медаља, Уједињено Краљевство је остварила и следеће резултате: један национални рекорд, три национална рекорда сезоне, једанаест личних рекорда и шест личних рекорда сезоне. У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Уједињено Краљевство је са 19 учесника у финалу заузела 7. место са 79 бодова.

Уједињено Краљевство на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Уједињено Краљевство је учествовало на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа петнаести пут, односно учествовало је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Уједињеног Краљевства представљала су 53 учесника (25 мушкараца и 28 жене) који су се такмичили у 31 дисциплину (15 мушких и 16 женских). , На овом првенству Уједињено Краљевство је по броју освојених медаља заузело 4. место са 7 освојених медаља (4 златне, 1 сребрна и 2 бронзане). Поред медаља, Уједињено Краљевство је остварило и следеће резултате: оборена су 4 национална и 15 личних рекорда и остварена су 7 најбоља национална резултата сезоне и 25 најбоља лична резултата сезоне. У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Уједињено Краљевство је са 19 учесника у финалу дели 5. место са 97 бодова.

Уједињено Краљевство на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Уједињено Краљевство је учествовало на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа шеснаести пут, односно учествовало је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Уједињеног Краљевства представљала су 53 учесника (25 мушкараца и 28 жене) који су се такмичили у 31 дисциплину (15 мушких и 16 женских)., На овом првенству Уједињено Краљевство је по броју освојених медаља заузело 6. место са 6 освојених медаља (2 златне, 3 сребрне и 1 бронзана). Поред медаља, Уједињено Краљевство је остварило и следеће резултате: оборена су 4 национална и 15 личних рекорда и остварена су 7 најбоља национална резултата сезоне и 25 најбоља лична резултата сезоне. У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Уједињено Краљевство је са 25 учесника у финалу заузело 3. место са 105 бодова.

Уједињено Краљевство на избору за Песму Евровизије

Уједињено Краљевство је на Песми Евровизије учествовало 62 пута. Дебитовало је већ на другој по реду Евровизији (1957) и један је од најуспешнијих учесника такмичења. Такмичење је освојило укупно пет пута, а припада тзв. великој петорци, заједно са Француском, Немачком, Италијом и Шпанијом. На три такмичења се пласирало на последње место, а само 2003. године освојило нула поена. Године 2015. је по седми пут завршило такмичење на месту већем од двадесетог (24), са освојених 5 поена.

Уједињено Краљевство на олимпијским играма

Уједињено Краљевство се први пут појавило на Олимпијским играма 1896. године, које су биле уједно и прве олимпијске игре модерног доба. Од тада Уједињено Краљевство није пропустило ни једне Летње олимпијске игре, и са сваке од њих су односили медаље кући.

Најпродуктивнији спортови за Уједињенo Крaљевствo су били атлетика, веслање, једрење, бициклизам и пливање.

На Зимским олимпијским играма Уједињено Краљевство је први пут учествовало 1924. године и од тада је учествовало на свим наредним одржаним Зимским олимпијским играма.

Уједињено Краљевство је два пута било домаћин олимпијских игара:

Летње олимпијске игре 1908. у Лондону

Летње олимпијске игре 1948. у Лондону

Летње олимпијске игре 2012. у ЛондонуОлимпијци Уједињеног Краљевства су закључно са 2018. годином освојили 883 медаља на олимпијадама, 851 на летњим и 32 на зимским играма.

Национални олимпијски комитет Уједињеног Краљевства (British Olympic Association) је основан и признат од стране МОКа 1905. године.

Уједињено Краљевство Земље, територије и крунски поседи Уједињеног Краљевства
Конститутивне земље
Прекоморске територије
Крунски поседи
Званична тела
и особље
Индустријски сектори
Невладина
тела
Људи
Места
Остало
Група Осам (Г8) и Група Осам + Пет (Г8+5)
Чланице Г8
Посматрач
Г8+5
Суверене државе
(чланице)
Зависне територије
чланица
Државе и територије у Европи
Суверене
државе
Зависне
територије
Непризнате
земље

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.