Ушће

Ушће је место на коме се једна или више река улива у неку другу – већу реку, језеро, море или океан. Може бити нормално или једноставно, тј. када река мање или више сачува ширину свог корита на месту уливања. Такође постоји и посебни облици ушћа, а то су делте и и естуари. Делте су проширена, а естуари потопљена речна ушћа. Изразито делтасто ушће имају Нил, Ганг, Брамапутра, Дунав, Мисисипи и Волга, док се естуарско ушће запажа код Темзе, Лоаре и Јангцекјанга.

Ganges River Delta, Bangladesh, India
Делта Ганга

Види још

Литература

  • Масило, Н. (2005): Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултет, Београд.
  • Дукић, Д. и Гавриловић Љ. (2006): Хидрологија, Завод за уџбенике и наставна средстав, Београд.
Бојана (река)

Бојана (алб. Buna) је 41 km дуга река која се налази на граници Црне Горе и Албаније. Отиче из Скадарског језера и улива се у Јадранско море. Тече у великим кривинама са просечним падом од 0,6 %. Дримњача и река Кири доносе у Бојану велике количине наноса, и она би могла постати пловна једино сталним багеровањем. Поред Бојане су остаци старе српске цркве Светог Сергија и Вакха, а једно од села везано за српску историју је и село Ширђ.

Великаја (река)

Великаја (рус. Великая) река је на крајњем западу европског дела Руске Федерације. Протиче преко централних и западних делова Псковске области и са дужином од 430 km најдужа је река у целој области. Притока је Псковског језера и део сливног подручја реке Нарве и Финског залива Балтичког мора.

У Псковско језеро улива се пространом делтом, а ушће се налази на неких 15 km низводно од града Пскова. У зони ушћа дуж њене десне обале налази се заштићено подручје Снетогорско-муровичког споменика природе.

Град Чачак

Град Чачак се налази у средишњем делу централне Србије у Моравичком округу, између општина Горњи Милановац на северу и општине Лучана на југозападу. На западу је општина Пожега која припада Златиборском округу, источно је општина Кнић која је саставу Шумадијског округа, а на југоистоку је град Краљево која припада Рашком округу.

Град Чачак заузима географски простор између 20°7'15“ и 20°38'30“ источне географске дужине и 43° 44' и 44° 00' 30“ северне географске ширине. Надморска висина је у распону од 204 m (ушће Бресничке реке у Западну Мораву) до 985 метара (планина Овчар).

Територија града заузима површину од 636 km2, и у погледу рељефа може се поделити на:

Чачанску котлину са надморском висином од 200 m до 300 m

Брежуљкасто — брдски предео од 300 m до 500 m надморске висине

Планински предео од 300 m до 985 m надморске висинеПланине Јелица са (929 m), Овчар (985 m), Каблар (885 m) и Вујан (857 m) окружују Чачанску котлину кроз коју протиче река Западна Морава чија је дужина 318 km. Површина котлине је преко 270 km2, дуга је око 40 km и пружа изванредне услове за пољопривреду.

Јединствену морфолошку целину представља Овчарско-Кабларска клисура која се одликује стрмим странама, укљештеним меандрима и налази се под заштитом државе као природно добро од изузетног значаја. У клисури се налази Овчар Бања као и Овчарско-кабларски манастири, што клисури и околини даје посебан значај.

Клима Чачка и његове ближе околине припада умерено-континенталном типу. Средња годишња температура ваздуха је 10,47 °C, а влажност ваздуха 80,7%. Чачак и околина нису изложени јаким ветровима и најчешће су северни и североисточни ветрови, а ређе западни. Просечна брзина ветрова је 2,3 m/s код северних, и 1,4 m/s код западних. Средња годишња висина падавина износи 692,9 mm.

Граду Чачку припада 58 насеља. По попису из 2002. године Општина Чачак има 117.072 становника.

Градска општина Нови Београд

Градска општина Нови Београд је градска општина, уједно и насељено место, града Београда и простире се на површини од 4.096 хектара. Према попису становништва из 2011. било је 214.506 становника.Градска општина Нови Београд је једна од седамнаест београдских општина. Три године након Другог светског рата, 1948. године, постављен је камен темељац Новог Београда, 1952. године основана је општина Нови Београд, која се развила у метрополу која и даље расте.

Дрина

Река Дрина (346 km) припада Црноморском сливу, а настаје спајањем река Таре и Пиве код Шћепан Поља (надморска висина 470 m). Сливно подручје обухвата југозападни и западни део Србије, северни део Црне Горе и источни део Босне и Херцеговине.

Правац њеног тока је од југа ка северу и има доста притока. Веће притоке са леве стране су: Сутјеска, Бистрица, Прача, Дрињача и Јања, а са десне: Ћехотина, Лим, Рзав, Љубовиђа и Јадар.

Дрина је највећа притока реке Саве у коју се улива близу Сремске Раче (81 m).

Најлепши и најдужи (24 km) кањон је од Жепе до Клотијевца. Ширина реке је од 15 m на месту званом Тијесно до 200 m код Перућца и Зворника.

Већи градови кроз које протиче Дрина су: Фоча (400 m), Горажде (345 m), Вишеград (300 m), Бајина Башта (260 m), Зворник (140 m) и Лозница.

Дивља снага Дрине је укроћена бранама и језерима (Вишеградско, Перућац, Зворничко) чиме је нарушена али не и уништена лепота дринских кањона.

Ибар

Ибар је река у источном делу Црне Горе и југозападном делу Србије, укупне дужине 272 km. Ибар је десна притока Западне Мораве. Извире на северној страни планине Хајла, а у Западну Мораву се улива код Краљева. Површина слива износи 13.059 km². Припада Црноморском сливу. Просечан проток на ушћу износи 110 m³/s што показује да река није пловна. Важније притоке Ибра су: Рашка и Студеница са леве, а Гокчаница, Ситница, Јошаница и Рибница са десне стране. Већа насеља кроз која Ибар протиче су: Рожаје, Рибариће, Зубин Поток, Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић, Лешак, Рашка, Баљевац, Ушће, Богутовац, Матарушка Бања и Краљево.

На реци Ибар налази се 10 хидроелектрана. Преграђивањем реке настало је језеро Газиводе. Ибар је познат по многим брзацима и буковима. Ибарску долину одликују и друга природна богатства, као што су рудници каменог угља (рудници Ушће и Јарандо), магнезита (рудник Бела Стена), копаонички рудници олова, цинка и сребра.

Лим (река)

Лим је река која у дужини од 220 km протиче кроз Црну Гору, Србију и Босну и Херцеговину (Република Српска) и улива се у Дрину. Извире из Плавског језера у Црној Гори, и улива се у Дрину између Горажда и Вишеграда. На њој су подигнуте две хидроелектране Потпећ (54 MW) и Бистрица (104 MW) између којих се налази вештачко акумулационо Потпећко језеро. Сама река формира композитну долину у којој се наизменично смењују клисуре и котлине, а област око ње се назива Полимље. Оно је познато по својим културно-историјским споменицима који датирају из времена Стефана Немање ((1166)1168—1196), његове браће и њихових потомака. Најпознатији међу њима су манастири Милешева, Ђурђеви Ступови, Давидовица, Куманица и Свети Никола, а над кањоном реке се уздиже и један Јеринин Град. Данас је река позната као једна од најатрактивнијих река за сплаварење, али и по великом степену загађености о чему сведочи и иронична шала да је свој назив Лим, добила зато што је пуна олова.

Марсељ

Марсељ (франц. Marseille, окс. Marselha), традиционални изузетак уместо према савременом изговору Марсеј (мада је и овај облик дозвољен), најважнији је лучки град Француске, и трећа лука Европе по величини. Град се налази на обали Лионског залива, који припада Медитерану. Марсељ је главни град департмана Ушће Роне у региону Прованса-Алпи-Азурна обала. По подацима из 2006. године број становника у месту је био 839.043.

Општина Вишеград

Општина Вишеград је општина у Републици Српској, БиХ. Сједиште општине Вишеград је у насељеном мјесту Вишеград. Општина лежи на обалама ријека Дрине и Рзава, и акумулационог језера хидроелектране Вишеград и Бајина Башта. У центру општине се налази ушће рјечице Рзав у Дрину.

Површина општине је 448 км2. Просјечна надморска висина је 303 м. На попису становништва 2013. године Општина Вишеград је имала 10.118 становника према подацима Републичког завода за статистику, а према подацима Агенције за статистику Босне и Херцеговине 10.668.

Пословни центар „Ушће”

Пословни центар „Ушће” у Београду, са својим 141 метром висине чини највишу зграду у Србији и другу по висини зграду на Балкану. Налази се на општини Нови Београд, у блоку 16 на ушћу Саве у Дунав. Саграђена је 1964. године као „Палата друштвено-политичких организација”, а у њој се налазило седиште Централног комитета Савеза комуниста Југославије, због чега је добила популарни назив „ЦК”. Данас је пословна зграда у власништву компаније МПЦ.

Тимок

Тимок (лат. Timacus) је река у источној Србији. У ствари Тимок је скуп река са истим именом и придевом испред (Црни Тимок, Бели Тимок, Сврљишки Тимок, Трговишки Тимок, Велики Тимок). Од извора Сврљишког Тимока до ушћа Великог Тимока у Дунав има 203 km. Река тече кроз Србију, а последњих 15 km представља границу Србије и Бугарске. Ушће се налази на надморској висини од 28 m, што представља и најнижу тачку у Србији. Тимок је део Црноморског слива са протоком од 24 m³/s, а може да досегне и 40 m³/s. Тимок је десна и последња притока Дунава У Србији.

Уна

Уна је река у западном делу Босне и Херцеговине; у доњем делу свог тока протиче кроз Републику Српску, и она је гранична река са Хрватском. Уна је десна притока Саве. Њен басен заузима површину од 10,400 km², а у њему живи око милион људи.

Усти на Лаби

Усти на Лаби или Усти над Лабом, Ушће на Лаби (чеш. Ústí nad Labem, нем.: Aussig an der Elbe) је седми по величини град у Чешкој Републици, и главни је град Устечког краја, у оквиру којег је седиште засебног округа Усти на Лаби.

Ушће (Краљево)

Ушће је насељено место града Краљева у Рашком округу. Према попису из 2011. било је 1881 становника. До 1965, године је ово насеље седиште општине Ушће коју су чинила насељена места: Баре, Бојанићи, Борово, Брезова, Бзовик, Церје, Долац, Дражиниће, Ђаково, Гокчаница, Камењани, Лозно, Међуречје, Милиће, Мланча, Орља Глава, Плана, Полумир, Предоле, Река, Рудно, Рудњак, Савово, Тадење, Тепече, Ушће, Врх и Засад. После укидања самосталне општине, територија бивше општине у целини улази у састав општине Краљево.

Овде се налазе Црква Светог Николе у Ушћу, ОШ „Милун Ивановић” Ушће и Зграда старе школе у Ушћу.

Ушће (Нови Београд)

Ушће представља део насеља Нови Београд, које се налази непосредно уз ушће Саве у Дунав, по чему је и добило назив. Овај део града је ненасељен и прекривен зеленим површинама, а у њему се често одржавају популарне манифестације - концерти, фестивали, ауто-трке и др.

Ушће (Обреновац)

Ушће је насеље у градској општини Обреновац у граду Београду. Према попису из 2011. било је 1119 становника.

Овде се налази Стара механа у Ушћу.

На спомен-плочама у малом парку у селу Ушће наведена су 102 имена ратника, мештана села, који су пали у балканским и оба светска рата. Плоче су обновљене 1967. године.

Ушће Лима

Ушће Лима је насељено мјесто у општини Вишеград, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 0 становника.

Ушће Роне

Ушће Роне или Буш ди Рон (франц. Bouches-du-Rhône) департман је на југу Француске. Припада региону Прованса-Алпи-Азурна обала, а главни град департмана (префектура) је Марсељ. Департман Ушће Роне је означен редним бројем 13. Његова површина износи 5.087 км². По подацима из 2010. године у департману Ушће Роне је живело 1.972.018 становника, а густина насељености је износила 388 становника по км².

Овај департман је административно подељен на:

4 округа

57 кантона и

119 општина.

Флај

Флај (енгл. Fly) река је на острву Нова Гвинеја, која протиче кроз Папуа Нову Гвинеју и Индонезију. Тече у дужини од око 1.050 km, а њен слив обухвата површину од 64.400 km². Извире на Стар планинама, а улива се у Корално море, правећи естуарско ушће. Пловна је у дужини од око 300 km, док јој је проток 4.450 m³/s.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.