Универзитет у Оксфорду

Универзитет у Оксфорду (лат. Universitas Oxoniensis, енгл. University of Oxford, неформално Oxford University, Oxford) је универзитет у Оксфорду у јужној Енглеској. То је најстарији универзитет у англофонском свету.[1] Универзитет се састоји од 38 независних колеџа и шест сталних приватних верских школа (са статусом испод статуса колеџа).[2]

Датум оснивања универзитета није лако утврдити, али постоје сведочанства да се тамо одвијала настава још у 11. веку. Универзитет се нагло развио почев од 1167, када је енглеским студентима забрањено похађање наставе на Универзитету у Паризу.[3] После сукоба између студената и локалног народа 1209, неки од професора су побегли на северозапад у град Кембриџ, где су основали Универзитет у Кембриџу. Од тог времена су ова два универзитета велики ривали.

Године 2007. Универзитет је располагао са 3,6 милијарде фунти[4] Имао је 19.486[5] студената, од чега 7.380[5] постдипломаца.

Мото универзитета је: Dominus Illuminatio Mea, што на латинском значи: „Господ је моје светло“.

Један од колеџа који се овде налазе је Њу Колеџ (Оксфорд).

Координате: 51°45′40″ СГШ; 1°15′12″ ЗГД / 51.7611° СГШ; 1.2534° ЗГД

Универзитет у Оксфорду
University of Oxford
Coat of arms of the University of Oxford
Грб Универзитета у Оксфорду
лат. Universitas Oxoniensis
МотоDominus Illuminatio Mea
Мото (на српском)Господ је моје светло
Оснивање1096.
КанцеларChris Patten
ПотканцеларLouise Richardson
Академско особље1.796
Број студената23.195 (2016)
Преддипломци11.728 (2016)
Постдипломци10.941 (2016)
Остали студенти500
ЛокацијаОксфорд,  Енглеска,  Уједињено Краљевство
Кампусуниверзитетски град
Боје     Оксфорд плава
АфилијацијеIARU,
Russell Group,
Europaeum,
EUA,
Golden Triangle,
G5,
LERU,
SES
Веб-сајтox.ac.uk
Oxford-University-Circlet
Oxford City Birdseye
Оксфорд из птичије перспективе
Oxford biblioteque
Библиотека универзитета - Редклиф камера

Референце

  1. ^ Sager, Peter (2005). Oxford and Cambridge: An Uncommon History. p36
  2. ^ „Colleges and Halls A-Z”. University of Oxford. Приступљено 04. 10. 2008.
  3. ^ „A brief history of the University - University of Oxford”. www.ox.ac.uk. Приступљено 15. 07. 2009.
  4. ^ „New Investment Committee at Oxford University”. Приступљено 30. 09. 2007.
  5. 5,0 5,1 „Facts and Figures - University of Oxford”. University of Oxford. Приступљено 01. 06. 2008.

Спољашње везе

Krejg Kalhun

Kreg Kalhun (engl. Craig Chalhoun; rođen 16. juna 1952) je američki sociolog i zagovornik korišćenja društvenih nauka kada je reč o pitanjima od javnog interesa. U septembru 2012. godine postao je direktor Fakulteta ekonomskih i političkih nauka Univerziteta u Londonu (engl. London School of Economics and Political Science). U februaru 2016. objavljeno je da će u leto 2016. postati novi predsednik na Berggruen Institute. Prethodno je bio predsednik Istraživačkog saveta društvenih nauka (engl. Social Science Research Council), univerzitetski profesor društvenih nauka na Univerzitetu u Njujorku i direktor Instituta za javno znanje Njujorškog univerziteta (engl. Institute for Public Knowledge). U saradnji sa Richard Sennett osnovao je NYLON, interdisciplinarni radni seminar za postdiplomce iz Njujorka i Londona koji doprinose etnografskom i istorijskom istraživanju koje se odnosi na politiku, kulturu i društvno.

Њу Колеџ (Оксфорд)

Њу Колеџ (енгл. New College), један је од колеџа на Оксфордском Универзитету у Уједињном Краљевству. Основан је 1379. године од стране Вилиама од Викехам.Колеџ тренутно је на другом месту у Норингтоновој табели, табели која процењује резултате Оксфордских студената на својим завршним испитима. Будући да је био на трећем месту у табелама 2011-12, одржавајући своје место од 2010. до 2011. године, Нови Колеџ скочио на 1. место после 2012-13 школске године. Сестра колеџа је Краљевски Колеџ у Кембриџу.

Хор колеџа се сматра једним од водећих хорова у свету. Снимио је преко стотину албума.

Колеџ је имао доста финансијских проблема. У 2006. години, је продао земљиште, које је раније дато колеџу за 55 милиона фунти.

Библиотека Бодлеана

Универзитетска библиотека Бодлеана (енгл. Bodleian Library) је једна од најпознатијих и најстаријих библиотека у Европи. Библиотеку Бодлеану чини скуп библиотека у оквиру Оксфорд Универзитета међу којима су главне истраживачке библиотеке, библиотеке које се налазе у саставу факултета, одељења, и других институција овог Универзитета, и библиотека Бодлеана.

Библиотека Бодлеана је први пут отворена за студенте 1602. године, а њену основу чини библиотека коју је Универзитет отворио у XIV веку како би складиштио књиге које је војвода Хемфри од Глостера донирао. Последњих 150 година ова библиотека расте и њени фондови се богате.

Данас ову библиотеку користе, како студенти, тако и научници широм света.

Вилијам Голдинг

Вилијам Џералд Голдинг (енгл. William Golding; Њуквеј, 19. септембар 1911 — Перанарвортал, 19. јун 1993), био је британски романописац, песник и добитник Нобелове награде за књижевност 1983. године. Најпознатији је по свом роману Господар мува. Добитник је и награде Booker Prize из 1980. године за књижевност.

Голдинг је добио титулу витеза 1988. године. Он је био члан Краљевског књижевног дружтва. Године 2008, часопис Тајмс је рангирао Голдинг на треће место њиховог списка „Педесет највећих британских писаца од 1945”. Брасенос колеџ из Оксфорда има истраживачке позиције именоване у његову част у области уметности, хуманистичких и друштвених наука.

Дејвид Камерон

Дејвид Вилијам Доналд Камерон (енгл. David William Donald Cameron; Лондон, 9. октобар 1966) био је премијер Уједињеног Краљевства од 11. маја 2010. до 13. јула 2016. у два мандата. На челу британске владе и Конзервативне странке заменила га је Тереза Меј.

Камерон је посланик у Дому комуна од 2001. као представник изборне јединице Витни. Вођа опозиције је постао 2005, а пре тога је био министар образовања у сенци.

Дејна Скот

Дејна Стујарт Скот (енгл. Dana Stewart Scott; Беркли, 11. октобар 1932.) је амерички научник, добитник Тјурингове награде за свој допринос на пољу теорије аутомата.

Дунс Скот

Јован Дунс Скот (енгл. Duns Scotus; око 1266 — 8. децембар 1308.) је био католички теолог, филозоф и логичар. Био је један од најутицајнијих теолога и филозофа високог средњег века, па му је, због проницљивог духа, наденут и латински надимак Doctor subtilis.

Европско универзитетско дебатно првенство

Европско универзитетско дебатно првенство (енгл. European Universities Debating Championship, EUDC), је дебатно такмичење за универзитете, које се сваке године одржава у Европи. Формат првенства је британски парламентарни, који се користи и на Светском универзитетском дебатном првенству.

Прво такмичење у овом облику одржано је у Ротердаму, Холандија на Еразмус Универзитету од 8. до 9. априла 1999. године. Неколико година првенства су одржавана у том периоду све до 2007. године када је домаћин био Коч Универзитет из Истанбула, Турска. Они су почетак првенства померили за крај лета, како би се избегли испити на универзитетима широм континента. Такмичење је такође продужено на више дана, како би се изашло у сусрет нарастајућој популарности.

Првенство је 1999. укључивало 32 тима са по 2 говорника, а сада је достигао број од око 200 тимова сваке године. Институције могу да пријаве више од једног тима, у зависности од способности организатора да их све угости. Неке институције такође пријављују тимове из више различитих дебатних удружења унутар саме институције.

На првенству учествују углавном студенти са европских универзитета, мада се често пријављују и тимови са Блиског истока и Централне Азије у зависности од турнира у њиховим регионима.

Едмунд Халеј

Едмунд Халеј (енгл. Edmond Halley, 29. октобар 1656 — 14. јануар 1742) је био енглески астроном и геофизичар. Био је директор Гриничке опсерваторије и краљевски астроном, по ком је назив добила Халејева комета. Први је утврдио да су комете уочене 1682, 1601. и 1531. исто тело које се периодично појављује. Израдио је први каталог сјајних звезда јужног неба и прву метеоролошку карту. Као један од секретара Краљевског друштва (британска академија наука у то време) охрабривао је Исака Њутна да објави своју чувену књигу „Математички принципи филозофије природе“, и побринуо се за њено штампање, које је помогао и сопственим финансијским средствима.

Ервин Шредингер

Ервин Рудолф Јозеф Александер Шредингер (нем. Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger; Беч, 12. август 1887 — Беч, 4. јануар 1961) био је аустријски теоријски физичар.

Рођен је као син јединац добро образованих родитеља. До 11. године образовао се код куће, а након тога је похађао школу како би се припремио за Бечки универзитет.Тамо је дипломирао физику а на Универзитету је остао до Првог светског рата, у којем је учествовао на италијанском фронту. Након рата се вратио у Беч где се оженио и 1921. добио позицију теоријског физичара на универзитету у Цириху. Шест година које је ту провео биле су међу најпродуктивнијим у његовој каријери, иако је на механици таласа почео да ради тек 1925. Већ 1926. објавио је свој рад где кретање електрона у атому описује као таласну функцију. Године 1927. добио је велико признање, када су га позвали на Берлински универзитет где је требало да замени Макса Планка. Тамо је остао до 1933. када је због доласка нациста на власт отишао на Оксфорд. Исте године је поделио Нобелову награду за физику са Полом Дираком.

Године 1938. вратио се у Аустрију, али пошто је нацистичка Немачка извршила припајање Аустрије, отишао је у Даблин где се бавио филозофијом физике. 1960. године се вратио у Беч где је годину дана касније умро.

Шредингерова једначина кретања електрона је основна једначина у нерелативистичкој квантној механици. Потпуно одбацује покушаје да се кретање електрона одвија по одређеним путањама у атому и настоји да опише њихово кретање искључиво таласним својствима. У неком тренутку вероватноћа да се електрон нађе у некој тачки простора сразмерна је квадрату апсолутне вредности таласне функције. Таласна функција се мења зависно од квантизације електрона. Помоћу те једначине, у приницпу, могуће је добити квантофизички модел сваког атома. Ипак, ту једначину је изразито тешко решити па егзактно, аналитичко решење постоји само за атом водоника, док се за све остале атоме врше нумеричке апроксимације.

Лестер Пирсон

Лестер Болз Пирсон (енгл. Lester Bowles Pearson; Торонто, 23. април 1897 — Отава, 27. децембар 1972) је био канадски политичар и премијер Канаде. Добитник је Нобелове награде за мир.

У Првом светском рату је служио као каплар и болничар у српској војсци.

Маргарет Тачер

Маргарет Хилда Тачер, баронеса Тачер (енгл. Margaret Thatcher; Грантам, 13. октобар 1925 — 8. април 2013) била је британска политичарка, бивша председница владе Уједињеног Краљевства, позната као Челична дама (енгл. Iron Lady).

По занимању прво хемичарка пре него што је завршила и права и постала адвокат, Маргарет Тачер је 1974. године постала прва жена председник Конзервативне странке, а потом и прва жена председник Владе Уједињеног Краљевства, који је положај држала од 4. маја 1979. до 28. новембра 1990. године, што је најдужи мандат једног председника владе Уједињеног Краљевства од 1827. године. Позната је по одличним односима са Роналдом Реганом, који ју је изузетно ценио, као и по начину на који 1982. водила Уједињено Краљевство у Фолкландском рату.

Марија Владимировна

Марија Владимировна (рус. Мария Владимировна, Мадрид, Шпанија, 23. децембар 1953) старјешина је Руског императорског дома.

Она је кћерка јединица великог кнеза Владимира Кириловича и грузијске принцезе Леониде Георгијевне.

Мајкл Костерлиц

Џон Мајкл Костерлиц (енгл. John Michael Kosterlitz, 22. јун 1943.) је британско-амерички физичар шкотског порекла. Професор је физике на Универзитету Браун и син је биохемичара Ханса Костерлица. Добио је Нобелову награду за физику 2016. године заједно са Дејвидом Таулесом и Данканом Холдејном „за теоријска открића транзиција тополошких фаза и тополошких фаза материје”.

Светско универзитетско дебатно првенство

Светско универзитетско дебатно првенство (енгл. World Universities Debating Championship, WUDC) је највеће дебатно такмичење и један од највећих годишњих међународних студентских догађаја на свету. Формат турнира је британски парламентарни, а главни језик на којем се дебатује је енглески. Светски универзитетски дебатни Савет сваке године бира домаћина (универзитет или дебатну институцију) за идућу годину. Жаргонски назив турнира је “Светско”, а победници турнира добијају титулу “светског првака”.

Стивен Волфрам

Стивен Волфрам (29. август 1959, Лондон) је британски физичар, математичар, програмер, аутор и бизнисмен, познат по бројним радовима из подручја физике елементарних честица, математике, космологије, теорије сложености, као и по сајту Волфрам алфа.

Тереза Меј

Тереза Меј (енгл. Theresa Mary May; Истборн, 1. октобар 1956) је британска политичарка која је, након оставке Дејвида Камерона 13. јула 2016, постала британски премијер и лидер Конзервативне партије, што је остала до 23. јула 2019. Она је друга жена која се налазила на функцији британског премијера. Новинари су је прозвали Друга Челична дама (енгл. Second Iron Lady).

Тони Морисон

Тони Морисон (енгл. Toni Morrison, рођ. 18. фебруара 1931, рођена Клои Арделија Вофорд, — 5. август 2019), била је књижевница и професорка. Добила је Нобелову награду 1993. за сабрана дела. Лауреат је Пулицерове награде. Дела јој одишу епским темама, живим дијалозима, изузетно детаљним цртама афроамеричких ликова. Објавила је серију дечјих књига са сином Слејд Морисоном.

Универзитетски меч

Универзитетски меч (енгл. The Varsity Match) је чувени меч у рагбију између универзитетских екипа Оксфорда и Кембриџа. Ова утакмица се игра почетком децембра сваке године у Лондону. Многи успешни рагбисти су студирали, на неком од ова два универзитета.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.