Тунис (град)

Тунис (арап. تونس [ Tūnis], франц. Tunis) је главни и највећи град државе Тунис. По резултатима пописа из 2004. има 728.453 становника. У ширем градском подручју живи 2.412.500 становника, што је око 20% становништва земље.

Тунис
تونس
Montage ville de tunis
Колаж градских знаменитости Туниса
Административни подаци
Држава Тунис
ПокрајинаВилајет Тунис
Становништво
Становништво
 — 2013.651.183
 — густина3.062,52 ст./km2
Географске карактеристике
Координате36°48′03″ СГШ; 10°10′48″ ИГД / 36.800833° СГШ; 10.18° ИГДКоординате: 36°48′03″ СГШ; 10°10′48″ ИГД / 36.800833° СГШ; 10.18° ИГД
Ндм. висина4 m
Површина212,63 km2
Тунис на мапи Туниса
Тунис
Тунис
Тунис на мапи Туниса
Остали подаци
ГрадоначелникСеифалах Ласрам
Поштански број1000
Позивни број71
Веб-сајт
commune-tunis.gov.tn

Географија

Град се налази на језеру Тунис, а новим делом града излази на залив Тунис, у Медитерану. Налази се на 36 °50' север, 10 °9' исток (36.8333, 10.15). Град је у облику потковице око језера.

Клима

Тунис доживљава влажне и благе зиме и врућа и сува лета. Снег и мраз су изузетно ретки, али средином лета доноси непријатно високе температуре. Тунис има медитеранску климу врућу, летњу која се карактерише топлим и сувим периодом и благим зимама са умереним падавинама. На локалну климу донекле утиче и географска ширина града, умерени утицај Медитеранског мора и терен брда.

Минимална и максимална температура града Туниса током целе године.

Годишња температура града Туниса
Месец Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец
Максимална (°C) 16 17 20 22 27 31 34 34 30 27 22 18
Минимална (°C) 9 8 10 13 16 20 23 23 21 18 13 10

Историја

Град Тунис се налази недалеко од феничанске престонице Картагина.

У доба династије Хафсида (12.-16. век) Тунис је био један од највећих и најразвијенијих градова исламског света.

Турци су освојили град 1534.

StatueIbnKhaldounTunis
Кип Ибн Халдуна на Тргу независности у Тунису

Французи су освојили град 1881. и били у њему до независности Туниса 1956. Током Другог светског рата, Тунис су држали Немци од новембра 1942, до маја 1943, и тај град је био њихова последња база у Африци. После Проглашења независности Туниса Тунис постаје главни град.

Становништво

Популација (ист.): Тунис (град)
Година
Становништво

Друштво

AvenueHabibBourguibaTunis
Авенија Хабиба Бургибе у граду Тунису

Помоћ удружењима

Неколико удружења у културном или друштвеном предмету стога су профитирале из јавних простора, од којих су посебно старе стамбене зграде и зграде са високом историјском вриједношћу, имовином градске вијећнице или државе након рада на рестаурацији. Као пример можете цитирати:

Инсталација Удружења заштитника Медине (АСМ) са Дар Ласрамом и клубом Тахар Хададом са додатном зградом.

Стварање куће за верске организације у Медерса Ел Ачориа.

Стварање куће за медицинска удружења у Медерса Ел Селиманиа

Куповина Дар Бен Ачура и инсталација јавне библиотеке, локалне канцеларије пензионера и удружења музике за младе у својим крилима.

Постављање других простора на профит клубова младих људи, седишта удружења у друштвеним стварима.

Ова оријентација је ојачана у одговору на позив председника републике у време прославе националног дана удружења 23. априла 1998. године подстичу општине да креирају куће за удружења и да допринесу промоцији живота заједнице.

Сходно томе, Градска већница Туниса направила је став стављања на располагање одређеним удружењима и неким активним клубовима неколико зграда како би им омогућили рад под најбољим условима је суштинска основа опћинске акције у погледу живота заједнице.

Помоћ младим људима

Интервенције кроз удруживање продуктивне породичне и друштвене акције:

Поред давања школских помоћи и претплате школског превоза (скоро 70 примаоца) на почетку школске године, удружење наставља своје акције у корист младих током целе године. Осигурава курсеве подршке ученицима у колеџима или преко студената које подржава удружење (скоро 50 примаоца). Паралелно, Клуб младих из града Ел Мехтел у Ел Агби осигурава курсеве подршке профиту ученика у сарадњи са студентима и дипломцима који

подржава удружење. Ученици који су престали студије профитирали су од интервенције удружења како би им се обезбедила формација прилагођена њиховим капацитетима и потребама. Од ове помоћи је 22 ученика користило око 2.500 динара.

Глобално коверто од око 70000 динара годишње нуди се у време повратка на универзитет на 70 ученика, чиме се уклања.

Привреда

Чистоћа је главни приоритет општинске акције. То је од великог значаја у приступу управљања дневним новинама становништва.

Место које је датоовом сектору подстакло је општину Тунис да му посвети обим инвестиција од најважнијих у циљу јачања својих материјалних капацитета и његове специфичне опреме.

Саобраћај

Tunis-Carthage Airport
Аеродром Картага-Тунис

Повећање становништва Туниса, проширење урбанизованог простора, повећање становништва запошљавања, раст возног парка и административна концентрација компликована су тиража унутар града.

Околина

Хидро-борба против загађења

Захваљујући главној линији чишћења доступног граду Тунису, стопа прикључења станова на јавну мрежу чишћења достигла је 100% за мали појас Туниса. Само са периферијом Туниса, постоје одређени окружници основног станишта који су лишени мрежа чишћења и који евакуишу своје одбацивања на отворено небо.

У оквиру нове политике индустријских односа интеграције популарних четврти у урбану динамику капитала, како би се својим становницима осигурали бољи квалитет живота и окружења и висока оштрина узастопних проблема до подручја несаности, рођених из округа спонтаног станишта, град Тунис ангажован је на акцији рехабилитације ових округа, која је профитирала из нове инфраструктуре чишћења отпадних вода и одводње кишне воде.

Ове акције су омогућиле потпуну комуналну периметар урбанизирану од Туниса јавне мреже чишћења прије 2004. године и третирати целу отпадну воду сакупљену прије 2006. године и то захваљујући инсталацији последњег постројења за пречишћавање са југоисточним делом, западно од Туниса (округа Сиди Хасине есијоуми).

Поред тога, покренута су две операцијске скале: једна за чишћење и обнову обала јужног језера Туниса, док се друга односи на инсталацију старе луке Тунис на савременом месту ужитка.

Штавише, град Тунис врши контролу над загађивачким одбацивањем водоника у пријемном медију (канали), који произилазе из производних објеката који су лишени станице префере и нису повезани са јавном мрежом чишћења.

Неопходно је напоменути да се, према директивама општинског већа града Туниса, индустријска борба против загађења врши и узводно. Тада се даје приоритет издатим индустријама и високим технологијама у којима Тунис жели да се специјализује.

Партнерски градови

Знаменитости

  • Рушевине Картагине се налазе у непосредној близини Туниса
  • Медина у Тунису је под заштитом УНЕСКОа од 1979. године
  • У центру града се налази католичка катедрала направљена у византијском стилу, као и руска православна црква
  • У самом центру града, паралелно са главном градском улицом (улицом Хабиба Бургибе) се налази улица Југославије

Галерија

Tunis
град ноћу
Tunis-hotel-u-glavnom-gradu
Хотел у граду Тунису

Спољашње везе 

Аеродром Тунис

Међународни аеродром Тунис-Картагина (IATA: TUN, ICAO: DTTA) (арап. مطار تونس قرطاج الدولي‎, франц. Aéroport international de Tunis-Carthage) је аеродром која опслужује Тунис, главни град истоимене државе. Аеродром је удаљен је 8 km североисточно од средишта града.Аеродром Тунис-Картагина је најважнији и најпрометнији у држави. 2018. године кроз аеродром је прошло преко 5 милиона путника.

На аеродрому су смештене базе три авио-превозника: „Тунисер”, „Тунисер Експрес” и „Нувелер”.

Аеродром је пуштен у саобраћај 1940. године. Данас аеродром има капацитет од 5 милиона путника годишње.

Беша

Беша може бити:

Беша (Тунис), град у Тунису

Беша (Михаловце), насељено мјесто у округу Михаловце, Кошички крај, Словачка Република

Беша (Љевице), насељено мјесто у округу Љевице, Њитрански крај, Словачка Република

Калифат

Калифат или халифат (арап. Ḥilafa‎; — наслеђе) облик је владавине у ком је врховни владар законити наследник Мухамеда, изабран међу најпобожнијим и најобразованијим муслиманима. Такав облик владавине није наследан. Наслеђе муслиманских царстава, која су постојала у исламском свету, обично су описана као „калифати“. Калифат представља суверену државу свих муслиманских верника или уме.

У најранијим данима, први калифат, праведни калифат, показивао је елементе непосредне демократије (Шуре). У почетку су то водили Мухамедови ученици и породица, као наставак религијиског система који је он увео.

Сунитска грана ислама налаже да поглавара државе, калифу, треба да бирају муслимани или њихови представници. Следбеници шиитског ислама, сматрају да би калифа требало да буде имам којег је изабрао Бог (Алах) из Ахлу ел Бејт ( „породица куће“, Мухамедови директни потомци). Од краја периода Праведног калифата па све до 1924. године, калифатима су, понекад и више од једне у исто време, владале династије.

Прва од њих је била Умајадска династија, која је понекад била праћена и осталим династијама, а последња је Османска династија. Године 2014. је Исламска Држава у Ираку и Леванту прогласила себе за калифат и прогласила Абу Бакра ел Багдадијаа као свог калифу.

Редовне линије Ер Франс

Ово је списак свих одредишта до којих Француска авио-компанија Ер Франс лети на својим редовним линијама.

Тунис (вишезначна одредница)

Tunis се може односити на:

Тунис, држава

Тунис (град), главни и највећи град државе Тунис

Језеро Тунис

Залив Тунис

6362 Тунис, астероид

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.