Техничка школа Прота Стеван Димитријевић

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић се налази на територији општине Алексинац. Адреса школе је ул. рд. Тихомира Ђорђевића бб, налази се на површини од 46 ари са двориштем од 1ha 22 ара 89 m². У непосредној близини школе налази се спортска хала површине 30 ари.

Историја школе

Школа има дугу традицију, њени корени су везани за недељно-шегртску школу која је настала 1860. године. За оснивање и почетак рада школе заслуга припада становницима града Алексинца и околине. Школа је почела да ради на верски празник Цвети са 115 ученика. Први ученици су били углавном калфе и шегрти. С обзиром да се школа налази на имању које је поклонио Прота Стеван Димитријевић, 2004. године Наставничко веће школе донело је Одлуку да она носи име овог великог човека, са благословом Светог архиепископа синода Српске православне цркве бр. 113/зап.62 од 22. јануара 2004. године у Београду.

Школа данас

Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић“ данас је савремена и модерна школа са кабинетском наставом из свих струка, добро опремљеним радионицама и преко 80 запошљених радника од чега 62 факултетски образована. Броји 617 ученика распоређених у четири струке: електротехника (10 одељења), машинство и обрада метала (9), трговина, угоститељство и туризам (3), друмски саобраћај (2 одељења). Такође, поседује лиценцу Министарства просвете и спорта за ванредне ученике програме, преквалификације, доквалификације, специјализације и стурчног оспособљавања. У објекту школе егзистира и одељење из више школе из Трстеника, зубна амбуланта и ђачка задруга.

Види још

Општина Алексинац

Општина Алексинац је општина у Нишавском округу у југоисточној Србији. Према попису из 2002. године у општини живи 57.749 становника (1991. је било 63.844 становника). Просечна густина насељености износи око 82 становника по км².

Две трећине општине је претежно пољопривредно земљиште, а једна трећина брдско-планинско земљиште. Алексиначка котлина је равничарски део у долини Јужне Мораве и Моравице и простире се правцем северозапад-југоисток. Оивичена је Озренским планинама са североистока и Малим и Великим Јастрепцем са југозапада. Највиши врх је Лесковик 1174 m на планини Озрен.

Стеван Димитријевић

Стеван М. Димитријевић (Алексинац, 10/22. јануар 1866 — Београд, 24. новембар 1953) је био српски свештеник и историчар.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.