Техничка школа "Бошко Крстић" у Бојнику

Техничка школа Бошко Крстић је средња школа која се налази у Бојнику.

Техничка школа Бошко Крстић
Tehnička škola Boško Krstić u Bojniku
Улаз у зграду школе
ТипСредња школа
ЛокацијаСтојана Љубића бр. 2, Бојник
Бојник
ДржаваСрбија
Веб-сајтhttp://www.tesbo.edu.rs/skola

Историјат школе

Средња школа у Бојнику почела је самостално са радом 1979. године, након што је две године функционисала као истурено одељење Техничке школе из Лесковца.[1] У првим годинама свога постојања школа је образовала ученике за различита занимања из области пољопривредне, металске и економске струке. Уписивали су се следећи образовни профили:

  1. Економски техничар (30 ученика, 4 године)
  2. Финансијски техничар (30 ученика, 4 године)
  3. Пољопривредни техничар (30 ученика, 4 године)
  4. Аутомеханичар (15 ученика, 3 године)- више не постоји
  5. Бравар (15 ученика, 3 године)- више не постоји

Поред редовне наставе, школа организује и консултације и полагање испита за ванредне ученике за сва наведена занимања. Техничка школа смештена је у самом центру Бојника, у улици Стојана Љубића бр. 2. Варош Бојник представља привредни, административни и културни центар Пусторечког краја. Налази се на југу Србије, удаљена 20 km од Лесковца.

Просторије и опремљеност

Зграда школе поседује одговарајуће капацитете који омогућавају квалитетно извођење редовне (и практичне) наставе. Школска библиотека располаже фондом од преко 2000 наслова из области стручне литературе, школске лектире и уџбеника. Два кабинета информатике опремљена су савременим рачунарима (набављеним 2011. године) и сталном широкопојасном везом према Интернету. Фискултурна сала реновирана је 2011. године и налази се у склопу школе, а у непосредној близини су и отворени спортски терени за кошарку, рукомет и одбојку. У саставу школе ради и здравствена амбуланта у којој се ученицима пружају стоматолошке и друге здравствене услуге. Школа поседује и пољопривредну економију велике површине са засадима разних култура и свим неопходним пољопривредним машинама и алатима којима се у потпуности остварује практична и огледна настава за ученике пољопривредне струке.

Успех ученика

Ученици школе постизали су ранијих година запажене резултате на такмичењима из стручних и општеобразовних предмета, о чему сведоче бројна признања и награде изложени у просторијама школске библиотеке. Поред извођења редовне наставе, професори школе активно унапређују своја знања и вештине учешћем на различитим стручним семинарима и праћењем савремених достигнућа у својим специјалистичким областима. У оквиру школе делује неколико секција којима се реализују ваннаставне активности за заинтересоване ученике. Права ученика штите се кроз делатност Ђачког парламента који чине изабрани представници из свих разреда и одељења. Парламент чине по два представника сваког одељења у школи. Чланове парламента бирају ученици одељенске заједнице сваке школске године. Чланови парламента бирају Председника. Програм рада парламента саставни је део годишњег плана рада школе. Ученички парламенти школа могу да се удруже у заједницу ученичких парламената. Редовно се организују спортска такмичења, приредбе, квизови, и друге забавне активности. Ученици школе активно учествују у свим спортским, културним и другим јавним манифестацијама у Бојнику и околини.

Прваци Србије у малом фудбалу

Екипа предвођена професором Мирославом Панићем убедљиво је тријумфовала на финалном такмичењу републичког првенства у малом фудбалу одржаном у Караташу код Кладова 13. и 14. априла 2011. године. На овај начин, ова златна генерација попела се за степеницу више и оставрила успех у односу на претходну годину, када су и заузели друго место. Овај специјал је прича о њиховом златном путу до највећег спортског успеха у историји наше школе.[2]

Квиз знања "Ко зна више"

Дана 24. децембра 2012. године, у склопу прославе Дана школе, организован је традиционални квиз за ученике школе под називом "Ко зна више". Екипе састављене од по три представника из сваког одељења такмичиле су се у одговорима на питања из опште културе. Победницима квиза похвалнице је уручио професор Никола Петковић, који је припремио и организовао квиз.[3]

Настава

Техничка школа "Бошко Крстић" из Бојника представља своју платформу за учење на даљину. На овој платформи сви заинтересовани корисници могу прегледати и похађати електронске курсеве које припремају професори ове школе. Платформа је заснована на Мудл систему за подршку електронском учењу и може јој се приступити на адреси https://web.archive.org/web/20161021033150/http://moodle.tesbo.edu.rs/

Галерија

Изглед учионице- унутрашњост

Изглед учионице- унутрашњост

Зграда школе

Зграда школе

Изглед учионице

Изглед учионице

Референце

  1. ^ „О школи”. Техничка школа "Бошко Крстић" Бојник. Приступљено 25. 4. 2017.
  2. ^ „Златни фудбалери”. http://www.tesbo.edu.rs. Приступљено 29. 5. 2017. Спољашња веза у |website= (помоћ)
  3. ^ „Квиз знања Ко зна више. http://www.tesbo.edu.rs. Приступљено 1. 6. 2017. Спољашња веза у |website= (помоћ)

Спољашње везе

Општина Бојник

Општина Бојник је општина у Јабланичком округу са седиштем у истоименом граду. Према последњем попису становништва 2011. године општина има 11.104 становника. Општина Бојник се налази ван најзначајнијих магистралних саобраћајница, али чини природну везу северозападног дела лесковачке котлине са општинама Лесковац, Лебане и Медвеђа. Око 2/3 њене територије је брдско-планинско подручје, са снажним утицајем на формирање релативно неповољне конфигурације мреже насеља и неравномеран територијални распоред економских активности и становништва. Томе се придружује и готово у целини недовољно развијено окружење са ниским степеном међусобне развојне интегрисаности.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.