Теута

Теута (231. п. н. е. - 228. п. н. е.) је била илирска краљица из III века п. н. е. која је владала после смрти свог супруга једног од најзначајнијих илирских краљева Агрона, а уместо малолетног сина (пасторка) Пинеса. Није успела да настави снажну Агронову владавину. Помагала је и штитила илирске гусаре по Јадранском и Јонском мору, што је доводи у сукоб са Римом. Временом су илирске старешине почеле да јој отказују послушност и подривају јој власт. Ипак, њена флота, под командом Деметрија Хваранина, креће 229. године п. н. е. у поход на Епидамнос (Драч) Аполонију и острво Коркиру (Крф).

Теута
Датум рођења3. век п. н. е.
СупружникАгрон
Претходник-
НаследникГенције

Повлачење у утврђени Ризон

Illyria and Dardania Kingdoms-sr
Краљевина Илирија у доба краља Агрона (3. век пре нове ере), протеже се „од Епира до Неретве“.
KingdomofTeuta
Краљевина Илирија у доба краљице Теуте (према грчком гледишту о јужној граници Илирије)
Bay of Kotor Illiryan fortresses
Остаци илирских тврђава у 1)Рисну,2) Гошићима и 3)Кремаљу (Мирац) у Боки Которској

После неколико изгубљених битака, Теута се пред Римљанима повукла у јаку тврђаву Ризон (данашњи Рисан) у Ризонском заливу (данас Бококоторски залив). Пораз појачава нетрпељивост према краљици, од стране илирских старешина. Сукоб са Римом окончан је поразом Илира. Теута склапа мир под веома неповољним условима. Морала се обавезати на плаћање ратне одштете и данка. Илирска држава је том приликом изгубила део својих територија: Рим постаје господар већег дела илирских земаља. Под Теутином влашћу остаје узани појас од Дубровника до ушћа Дрима. Хваром са околним острвима и копном завладао је као римски вазал Деметрије Хваранин, некадашњи Теутин восковођа.

Литература:

Види још

Спољашње везе

Агрон

Агрон (грч. Άγρων 250. п. н. е. - 230. п. н. е.) је илирски краљ из III века п. н. е.

Агрон је био илирски краљ и син Плеурата II. Способан као владар успео је да уједини илирска племена и да сломи отпор појединих племенских вођа. Последица овога било је стварање јаке илирске државе, која је у то доба била најснажнија на Балкану. Агрон се помиње пред Први илирски рат 229-228. п. н. е., када га је краљ Деметрије Хварски позвао у помоћ (у сукобу са Етолцима). Агрон је Етолце побиједио у бици до које је дошло 231. године п. н. е, а умро је годину дана касније. Након тога Илири су заузели велики део Епира. Нагли успон краљевине Ардијеја и пиратски напади представљали су за Римљане повод да након Агронове смрти започну Први илирски рат (229-228. п. н. е.)

Наследила га је његова прва жена Теута за чије су владавине Римљани у потпуности скршили његову творевину.

Балканска лига у кошарци

Балканска лига, или Балканска међународна кошаркашка лига (енгл. Balkan International Basketball League), позната по свом акрониму БИБЛ (од енгл. BIBL), је регионална кошаркашка лига на подручју Балкана. Лига тренутно броји 7 клубова и у њој се такмиче клубови из Албаније, Бугарске, Казахстана, Северне Македоније и самопроглашеног Косовa.

Од сезоне 2013/14. представници Србије не учествују због одлуке о прикључивању екипа са Косова и Метохије. У лиги су се некада такмичили и клубови из Босне и Херцеговине, Грчке, Израела, Румуније и Хрватске.

Беса (ТВ серија)

Беса српска је криминалистичка ТВ серија, чији је творац Тони Џордан, по оригиналној идеји Срђана Шапера. Са емитовањем је почела 16. децембра 2018. године на ТВ Суперстар. Од 30. септембра 2019. године серија се емитује на ТВ Прва.

Серија је добила многа признања, укључујући награде Златна антена за најбољу ТВ серију, Златна антена за најбољу фотографију и Златна антена за најбољу музику.

Владимир Марковић (фудбалер)

Владимир „Владо” Марковић (Бијељина, 26. август 1985) босанскохерцеговачки је професионални фудбалер српског порекла. Висок је 184 центиметра и игра на позицији одбрамбеног играча. Тренутно наступа за Младост из Гацка у Првој лиги Републике Српске.До сада је наступао је за следеће клубове: ФК Победа Прилеп, ОФК Београд, ФК Борац Бања Лука, ФК Славија Источно Сарајево, ФК Скендербег, ФК Теута Драч, ФК Печуј, НК Челик, ФК Младост Велика Обарска, ФК Леотар и ФК Младост Гацко.

Драч

Драч (алб. Durrës — Дурес) је град и лука на обали Јадранског мора, 33 km западно од Тиране. Представља велики економски центар у Албанији. Један је од најстаријих градова на том подручју, зачеци насеобине потичу из античког доба када је на том месту 627. п. н. е. основан град Епидамнос. Број становника се данас процењује на 175.110. (2011)

Илири

Илири је збирно име наденуто разнородној скупини племена и племенских савеза трачко-илирске гране индоевропске етно-лингвистичке породице, некад настањених у подручјима од Панонске низије па до обала Јадранског мора и јужне Италије. Мишљење Густава Косине је било да су пореклом из Лужице у Немачкој одакле су дошли на балканско подручје и изазвали сеобу Грка око 1300. п. н. е. Тај процес њиховог досељења је значио крај за бронзанодобске заједнице које су пре њих живеле на тим просторима.

Новију теорију су развили Алојз Бенац и Боривој Човић 1960-их, ефективно дискредитујући пређашња мишљења о Илирима као придошлицама. По њихову мишљењу, групе из гвозденог доба на Балкану познате као "Илири" су углавном аутохтоне, а периодичне сеобе (попут халштатских сеоба, односно дисперзије Латенске културе популарно познате као Келти у 4. и 3. веку веку п. н. е.) нису значајно измијениле етнички супстрат домаћег становништва који је еволуирао кроз стадијуме које Бенац дефинише као пред-Илире, прото-Илире и Илире.

Илирска племена су почела успостављати комплексније прото-државне творевине под медитеранским (претежно Хеленским) утјецајима тек у касно жељезно доба. Илири нису живјели у организованој држави, него у племенским заједницама, а једини изузетак је раздобље од 250. п. н. е. - 167. п. н. е., кроз који период је постојала. Познати су им краљеви Агрон, Епулон и краљица Теута.

Илирска краљевина

Илирска краљевина је назив државе која је постојала на Балканском полуострву у античко доба.

Илирски владари

Ово је списак илирских владара.

Куп победника купова у фудбалу 1995/96.

Куп победника купова 1995/1996. је било 36. издање клупског фудбалског такмичења које је организовала УЕФА.

Такмичење је трајало од 10. августа 1995. дo 8. маја 1996. године. Париз Сен Жермен је у финалу био успешнији од Аустрије Беч и освојио први трофеј Купа победника купова. Финална утакмица одиграна је на Стадиону краља Бодуена у Бриселу. Најбољи стрелац такмичења био је играч Храдеца Петр Самец са 9 постигнутих голова.

НК Широки Бријег

Фудбалски клуб Широки Бријег је клуб из Широког Бријега у Федерацији БиХ, који се такмичи у Премијер лиги од њеног оснивања.

Своје утакмице игра на стадиону Пецара који има капацитет од 6.000 гледалаца. Навијачи клуба себе називају Шкрипари.

Пинеј

Пинеј (лат. Pinneus, Pineus; око 230 — 217. п. н. е.) је био син илирског краља Агрона и његове прве жене Тритеуте. Након Агронове смрти 230. п. н. е. његов син Пинеј је наследио престо, али је краљевством као регент владала краљица Теута, Агронова друга жена.

Пинеј је био дечак када је изгубио оца и када је његова маћеха Теута преузела контролу над Илирским краљевством. Међутим, локални властелини у краљевству су од Теуте тражили већу аутономију и она им је дала бојећи се да не изгуби свој положај. Њен поступак је схваћен као знак слабости па су, ван Теутиног утицаја, непослушници нападали и пљачкали бродове који су пролазили Јадранским и Јонским морем без обзира на заставу под којом су пловили. Ово је наравно нанело велику штету односима Илирије са другим земљама.

Посебно је Грчка била угрожена, јер се њена економија увелико ослањала на трговину морем. И римски бродови су били погођени, но Теутина политика изолационизма није остављала места за договор, чак је наредила да се преговарачи погубе. То је био повод за Први римско-илирски рат 229. п. н. е. Теута је у рату била поражена и присиљена да абдицира у корист Пинеја.

Пинеј није имао много среће на престолу. Војсковођа са Хвара, Деметрије Хварски, оженио је Пинејеву мајку Тритеуту и себе прогласио краљем Илирије. Даље, Деметрије Хварски је игнорисао споразум са Римом и удружио се са Македонцима, непријатељима Рима. Тако је почео Други римско-илирски рат 219. п. н. е. Рим је послао војску на Илирију, Деметрије је побегао у Македонију а Пинеј коначно постао краљ. Ипак, несрећни Пинеј никада у стварности није владао јер је изненада умро већ 217. п. н. е.

Рисинијум

Рисинијум (лат. Risinium, од старијег илир. Rhizon и грч. Ῥίζων [Rízon], ), антички је град и археолошки локалитет који се налази у близини данашњег Рисна у Боки которској, у данашњој Црној Гори. Првобитно је био илирско насеље, а касније је постао римски град.

Списак античких племена у Илирији

Списак илирских племена (абецедним редом), између 10. века п. н. е. и 7. века н. е.. Простор обухвата територије западног Балкана и делова јужне Италије, а повезује их говор заједничког илирског језика.

На просторима Илирије, заједно са Илирима су живела и следећа неилирска племена:

трачка: Дарданци

келтска: Латобики

венетска: Јаподи, Карни, Либурни, Хистри

остало: Булини, Биљонци, Ћелидонци, Еордајци, Хииерстами, Хилејци, Манији, Нестеји, Орици, Скордисци итд.

Суперлига Албаније у фудбалу

Суперлига Албаније (алб. Kategoria superiore) је професионална Албанијиска лига у Албанији највишег ранга. Основана је 1930. године под именом „Прва дивизија“ (алб. Kategoria e Pare). У првим сезонама, за титулу шампиона борило се 6 тимова, да би се од сезоне 1998/99. лига проширила на 16 тимова, и променила име у садашње. Од сезоне 1999/00., број „Суперлигаша“ је смањиван, прво на 14 тимова, од сезоне 2006/07. на 12 тимова, а од сезоне 2014/15. на 10 тимова.

Сућурај

Сућурај је насељено место и седиште општине у Сплитско-далматинској жупанији, на острву Хвару, Република Хрватска.

ФК Кошице

ФК Кошице (свк. Mestský futbalový klub Košice) је словачки фудбалски клуб из Кошица, који се такмичи у Суперлиги Словачке. Кошице је 2 пута освајало Суперлигу Словачке, 3 пута словачки куп и један Куп Чехословачке.

ФК Скендербег

ФК Скендербег (алб. Klubi i Futbollit Skënderbeu) је албански фудбалски клуб из Корче. Tакмичи се у Суперлиги Албаније.

Боја клуба је црвена и бела. Играју на Стадиону Скендербег у Корчи, капацитета 12000 гледалаца.

ФК Теута Драч

ФК Теута Драч је албански фудбалски клуб из Драча који је основан 1920. године под именом ФК Урани. Након што се клуб 1930. године придружио Првој дивизији албанског фудбала, клуб је добио име илирске краљице Теуте. После Другог светског рата, 1946. године, комунисти су клубу дали назив ФК Црвена звезда Драч који је био у употреби до 1949. године. Касније је назив клуба био подложан променама неколико пута.

Фудбалски клуб Теута Драч је једном био шампион Албаније, у сезони 1993/94. Поред тога, клуб је три пута освајао Куп Албаније.

Теме везане за Илире
Антички Илири
Име и идентитет
у савременом добу

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.