Телекомуникације

Телекомуникације су област људске делатности која се бави преношењем порука између два или више корисника на удаљеним местима, обично путем електричних сигнала.

Историја

Рани начини комуникација на даљину

OptischerTelegraf
Реплика Шапеовог семафорског торња.

Рани облици телекомуникација укључују димне сигнале и бубњеве. Бубњеви су се користили у Африци, Новој Гвинеји и Јужној Америци, док су димни сигнали били коришћени у Северној Америци и Кини.

У средњем веку, низови торњева на брховима брда су коришћени као начин за преношење поруке. Овакав пренос је имао ману да је могао дапренесе само један знак информације. Један од познатих примера оваквог обавештавања је био током напада Шпанске армаде на Енглеску, када је низ торњева пренео сигнал од Плимута до Лондона.[1]

Године 1792, француски инжењер Клод Шапе је саградио први фиксан систем за визуелну телеграфију (семафорска линија) између Лила и Париза.[2] Међутим, ови семафори су захтевали обучене операторе и скупе торњеве на интервалима од десет до 30 km. Као последица употребе електричног телеграфа, последња комерцијална семафорска линија је напуштена 1880.[3]

Телекомуникациони оператори

Технологије

ТВ-станице

Радио-станице

 • Фреквенцијски спектар
 • Списак радио-станица
 • Радио

Скупови и манифестације

Стандарди у телекомуникацијама

 • IEEE Ethernet

Спој рачунарске индустрије и телекомуникација

Стари модел по коме је један рачунар обављао све послове у некој организацији замењем је новим моделом где посао могу да обаљају више међусобно повезаних рачунара. Такви системи су рачунарске мреже. Почеле су да се јављају 70-их и 80-их година и оне представљају спој рачунарске индустрије и телекомуникација јер рачунари унутар такве мреже могу међусобно да комуницирају (размењујући податке). Развој рачунарских мрежа и даље траје.

Због брзог напретка технологија, рачунарска индустрија и телекомуникације су се практично стопиле бришући разлике између прикупљања, преноса, складиштења и обраде података . Поред тога, нема више суштинске разлике између преноса података, звука и видеа. А разлике између једнопроцесорских и вишепроцесорских рачунара, као и различитих врста мрежа, постале су мање изражене.

Због све веће потребе данашњих организација за разменом података долази и до све већег преклапања рачунарске и телекомуникационе индустрије као и до развоја интегрисаних система који могу да преносе и обрађују све типове података и информација. [4]

Референце

 1. ^ David Ross, The Spanish Armada, Britain Express, accessed October 2007.
 2. ^ Les Télégraphes Chappe Архивирано на сајту Wayback Machine (март 17, 2011) (на језику: енглески), Cédrick Chatenet, l'Ecole Centrale de Lyon, 2003.
 3. ^ CCIT/ITU-T 50 Years of Excellence, Internation Telecommunication Union, 2006.
 4. ^ Рачунарске мреже, Ендру Таненбаум

Види још

 • Личности у телекомуникацијама
 • Закони из области телекомуникација
 • Радио-таласи
.bj

.bj је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Бенин. Администриран је од стране Канцеларије за станице и телекомуникације Бенина.

.cf

.cf је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Централноафричку Републику. Администриран је од стране Централноафричког друштва за телекомуникације.

.kh

.kh је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Камбоџу. Овим доменом администрира Министарство за поште и телекомуникације Камбоџе.

Ej-Bi-Si

Ej-Bi-Si je američka TV stanica. Osnovana 1943. godine, bivši "NBC Blue Radio Network", ABC je u vlasništvu Volt Dizni kompanije i deo je Dizni-ABC televizijske grupe. Prvi put je emitovao TV program 1948. godine. Sedište je u Menhetnu.

Trenutni slogan kompanije je „Počni ovde“.

Si-En-En

Si-En-En (CNN, akronim za Cable News Network), američki je 24-satni informativni kanal koji se emituje putem satelita i kablovske televizije u vlasništvu AT&T podružnice WarnerMedia. Si-En-En je 1980. godine osnovao američki medijski posednik Ted Tarner kao 24-časovni kablovski kanal za vesti. Nakon njegovog lansiranja, CNN je bio prvi televizijski kanal koji je omogućio 24-časovno pokriće vestima, i bio je prvi televizijski kanal posvećen samo vestima u Sjedinjenim Državama.Sedište ove televizijske mreže je u Atlanti, dok se program emituje iz tri centra: Atlante, Njujorka i Vašingtona. Njegovo sedište se koristi samo za program tokom vikenda. CNN se ponekad naziva CNN/U.S. (ili CNN domaći) da bi se napravila razlika izmeću kanala u SAD i međunarodne sestrinske mreže, CNN internašonal. Najveći Si-En-Enov poduhvat bio je način na koji je ta televizijska mreža pratila Zalivski rat. Kasnije su mnoge televizijske mreže, poput Skaj njuza, Juronjuza i Al Džazire sledile izvornu ideju Si-En-Ena u načinu izveštavanja.

U avgustu 2010, CNN je bio dostupan u više od 100 miliona domaćinstava u SAD. Emitovanje ovog kanala u SAD je dostupno u preko 890.000 američkih hotelskih soba, a prenose ga i preplatnički provajderi širom Kanade. U julu 2015. godine CNN je bio dostupan u oko 96.374.000 domaćinstava sa televizijskom preplatom (82,8% domaćinstava sa bar jednim televizorom) u Sjedinjenim Državama. Globalno, CNN programi se emituju preko CNN internašonala, koji gledaoci mogu videti u preko 212 zemalja i teritorija.

Skajp

Skajp (engl. Skype) je peer-to-peer (P2P) mreža (i istoimeni program) koju je napravila kompanija Skajp tehnolodžiz koju je kupio Majkrosoft i pruža uslugu internet telefonije (VoIP).

Korisnici programa mogu besplatno međusobno da pričaju preko mreže, a program pruža i uslugu pozivanja i primanja poziva sa standardnih telefonskih brojeva (SkypeOut i SkypeIn) koja se dodatno naplaćuje.

Kompanija SkypeGroup koja je bila vlasnik Skajp licence, prodata je 14. oktobra 2005. za 1,9 milijardi evra kompaniji eBay.

Антена

Антена је електронска компонента која је дизајнирана да шаље или прима радио таласе.

Специфичније, антена је аранжман вођица дизајнираних да зрачи (преноси) електромагнетско поље као одговор на примијењену измјеничну електромоторну снагу и повезаном наизмјеничном струјом.

Ако ставимо антену у електромагнетско поље, она ће произвести наизмјенични напон (пријем) као одговор на ово поље.

У процесу њихове градње и испитивања, користе се тзв. глуве собе

Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија Београд

Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија је државна школа програмски оријентисана ка изучавању области које представљају најсавременије техничке дисциплине. Захваљујући атрактивности програма и интензивном раду запослених постигнуто је да се ова институција високо позиционира у области високог школства.

Ен-Би-Си

Ен-Би-Си (енгл. National Broadcasting Company) америчка је телевизијска мрежа и некадашња радио мрежа са седиштем у Рокфелер центру у Њујорку, заједно са већим канцеларијама близу Лос Анђелеса и Чикагу. Надимак „Паун Мрежа“ (Peacock Network) стекла је због свог свог логоа.

Основана 1926. године од стране Радио Корпорације Америке (Radio Corporation of Amerika;RCA), Ен-Би-Си је била прва већа телевизијска мрежа у САД. У 1986-ој, контролу над мрежом је преузео General Electric, заједно са куповином Радио Корпорације Америке.

Ен-Би-Си чине 10 телевизијских станинца и једна независна станица на шпанском језику у САД, те 16 Телемундо станица на шпанском, од чега 15 у САД те једна у Порторику.

Процењује се да се на 27 споменутих станица маркетингом годишње остварује приход од 1,5 милијарде долара.

Кабловска телевизија

Кабловска телевизија је систем емитовања ТВ програма путем коаксијалног кабла или у новије време оптичког кабла. Главне предност у односу на антенско примање ТВ сигнала су: бољи квалитет слике, више ТВ канала и отпорност на временске непогоде. Са развојем технологије поред дистрибуције ТВ и радио сигнала сад су у понуди и друге не-телевизијске услуге као што су брзи интернет, ИП телефонија ...

Кабловска телевизија је првобитно настала у САД и носила је назив енгл. Community Access Television, CATV.

Мобилни телефон

Мобилни телефон је преносиви уређај за комуникацију. Главна комуникацијска функција је гласовна комуникација, али са развојем технологије мобилни телефон је добио још функција као што су SMS, ММС и интернет.

Позивни телефонски број

Позивни телефонски број је јединствен број за сваку државу, град или област. Користи се код међународних и међумесних телефонских позива. Позивни телефонски број је углавном у следећем формату:

+381 11 1234567 (међународни) или 011 1234567 (међумесни)У овом случају, "+" означава излаз из земље (најчешће 00 или 99), 381 означава позивни телефонски број за Србију, 11 позивни за фиксног претплатника у Београду, а 123456 број телефона претплатника.

Радио

Радио је назив за бежични пренос и детекцију комуникационих сигнала електромагнетних таласа чије су фреквенције ниже од фреквенције видљиве светлости. Радио таласи путују кроз хомогени простор (ваздух или вакуум) праволинијски, у свим правцима. Уколико постоје дисконтинуитети, као што је јоносфера у Земљиној атмосфери, долази до рефлексије односно одбијања, а исто такво одбијање се дешава и од површине Земље. Када се радио-таласи усмере ка комуникационом сателиту они се ту примају, појачавају и емитују назад ка Земљи.

Информација се преноси систематским мењањем неке особине радио-таласа, као што је амплитуда, фреквенција или фаза. То мењање се зове модулација. Такав електрични сигнал се онда уводи у резонантно коло које је прикључено на емисиону антену, одакле се емитују радио-таласи у простор. Уређај који емитује радио-таласе се назива радио-предајник.

Када се електрични проводник нађе у електромагнетском пољу радио-таласа, променљиво електромагнетско поље индукује наизменичну струју у проводнику. Ово се може детектовати и трансформисати у звук или други сигнал који носи информацију тако што се прво што већа количина енергије радио-таласа детектује у антени пријемника, уради обрнути процес од модулације (демодулација) и потом се добије електрични сигнал који садржи неку корисну информацију. Уређај који прима и обрађује радио-таласе се назива радио-пријемник.

Сан мајкросистемс

San Majkrosistems (енгл. Sun Microsystems) je bila korporacija koja se bavila proizvodnjom računara, računarskih komponenti, softvera i pružanjem usluga u oblasti informacionih tehnologija. Osnovana je 1982. sa sedištem u Santa Klari, u Kaliforniji u Silikonskoj dolini, SAD. Pogoni za proizvodnju nalazili su se u Americi i Škotskoj. Korporacija je zapošljavala oko 35.000 ljudi širom sveta (2004).

Kompanija je osnovana na Univerzitetu Stanford. SUN je u početku bila skraćenica za mrežu Univerziteta Stanford (енгл. Stanford University Network).

Kompanija San Majkrosistems je preuzeta od strane Orakl Korporejšna 27. januara 2010. za iznos od 7.4 milijardi američkih dolara po dogovoru postignutom 20. aprila 2009. godine.

Си-Би-Ес

Си-Би-Ес (енгл. Columbia Broadcasting System) једна је од највећих телевизијских и једна од некад највећих радио-мрежа у САД. Настала као једна од пионирских радио-мрежа; Си-Би-Ес је веома рано стекао углед захваљујући квалитету свог програма; пре него што је развој кабловске телевизије довео до поделе некад јединственог телевизијског тржишта, Си-Би-Ес је био један од чланова Велике тројке (остала два су Еј-Би-Си и Ен-Би-Ес) који је неприкосновено доминирао телевизијском продукцијом САД.

Понекад се за Си-Би-Ес користи израз Мрежа Тифани; овај надимак је алузија на драгоценост програма, односно референца на једну од првих демонстрација телевизије у боји коју је Си-Би-Ес представио у бившој згради Тифанија у Њујорку 1950. године.

Мрежа је донедавно била у власништву медијског конгломерата Вајаком (који је сам некад био огранак Си-Би-Ес). Си-Би-Ес као и други традиционални радиодифузни ресурси је крајем 2005. постао део нове корпорације Си-Би-Ес након раздвајања од Вајаком. Корпорација Си-Би-Ес и нови Вајаком су под контролом компаније Нешонал амјузментс.

Списак позивних бројева у Хрватској

Ово је списак позивних фиксних и мобилних бројева у Хрватској. Међународни позивни број за Хрватску је +385.

Списак позивних бројева у Црној Гори

Ово је списак позивних фиксних бројева у Црној Гори. Међународни позивни број за Црну Гору је +382.

Телевизија високе резолуције

Телевизија високе резолуције или позната по свом акрониму ХДТВ (од енгл. HDTV, што је скраћеница од речи High-definition television, која у преводу значи телевизија високе дефиниције). Представља нови стандард емитовања телевизијског програма који се не ослања на старе и застареле системе. Главне одлике новог система су: већа резолуција, 16:9 однос ивица екрана (досадашњи 4:3), окружујући систем звука, могућа имплементација сервиса интерактивне телевизије.

Телеграф

Телеграф (од стгрч. τηλε [tele] = „далеко“ и γραφειν [graphein] = „писати“) представља сваки уређај или систем за преношење порука на даљину помоћу посебног система сигнала. Техника преноса зове се телеграфија.

Главне области технологије
Примењене науке
Привреда/информације
Одбрана
Кућа/стан
Инжењерство
Здравље
Саобраћај и трговина

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.