Табернакл

Табернакл је шатор састанка, павиљон, сеница с ковчегом код старих Јевреја;[1] код римокатолика, то је ковчег, повећа кутија у облику кућице у којој се чува монстранца, посуда са посвећеном хостијом; заштитни кров за кипове, олтаре, гробове и др. (Појављује се и израз табернакул, могуће да је настао од латинске речи taverna).

Stiftshuette Modell Timnapark
Модел табернакла

Референце

  1. ^ „Археолози на трагу Заветног ковчега?”. b92. Приступљено 25. 1. 2018.
Битка код Јаковљевог бунара

Битка код Јаковљевог бунара вођена је 1179. године између Ајубида предвођених Саладином са једне и крсташа Јерусалимске краљевине под Балдуином IV са друге стране. Део је крсташких ратова, а завршена је победом муслимана.

Битка код Арте

Битка код Арте вођена је 1105. године између Селџучког царства под вођством Ридвана од Алепа и крсташа кнежевине Антиохије под командом Танкреда Галилејског. Битка је део крсташких ратова и завршена је победом хришћанске армије.

Битка код Бабаина

Битка код Бабаина вођена је 18. марта 1167. године између крсташке војске Јерусалимске краљевине и муслиманске војске Нур ад Дина. Битка је део крсташких ратова, а завршена је муслиманском победом.

Битка код Иконије

Битка код Иконије вођена је 18. маја 1190. године између крсташке војске Светог римског царства под Фридрихом Барбадосом са једне стране и муслиманске војске Румског султаната са друге стране. Део је Трећег крсташког рата, а завршена је победом хришћана.

Битка код Мелитене

Битка код Мелитене одиграла се 1100. године између крсташке војске предвођене Боемундом Тарентским и Данишменда предвођеним Малик Газијем. Битка је део крсташких ратова и завршена је победом муслимана.

Битка код Монтферана

Битка код Монтферана вођена је 1137. године између војске Јерусалимске краљевине под Фулком Јерусалимским и муслиманске војске Алепа и Мосула под Зенгијем. Битка је део крсташких ратова, а завршена је муслиманском победом.

Битка код Форбије

Битка код Формије вођена је 17. октобра 1244. године између муслиманске војске Ајубидске династије са једне и крсташке војске Јерусалимске краљевине, Темплара, Хоспиталаца, Тевтонаца, реда Светог Лазара, Хомса и господства Трансјорданије са друге стране. Део је крсташких ратова, а завршена је муслиманском победом.

Битка код Харима

Битка код Харима вођена је 12. августа 1164. године између крсташа Византије, Антиохије, Триполија и Јерменије са једне и муслимана Алепа, Дамаска и Мосула са друге стране. Битка је део крсташких ратова, а завршена је муслиманском победом.

Битка на планини Кадмус

Битка на планини Кадмус вођена је 6. јануара 1148. године између војске Румског (Иконијског) султаната са једне и крсташке француске армије са друге стране. Битка је део Другог крсташког рата, а завршена је победом муслимана.

Битка под гором Тавор

Битка под гором Тавор вођена је септембра 1183. године између крсташа предвођених Балдуином IV и Гајем Лизињанским и муслиманске војске предвођене Саладином. Део је крсташких ратова, а завршена је крсташком победом.

Опсада Јерусалима (1244)

Опсаду Јерусалима 1244. године извршио је ајубидски владар Египта, Ејуб. Завршена је падом Јерусалима под Ајубиде.

Опсада Дамијете (1218)

Опсада Дамијете 1218. године део је Петог крсташког рата. Завршена је крсташком победом и освајањем града.

Опсада Дамијете (1249)

Опсада Дамијете 1249. године део је Седмог крсташког рата. Крсташи лако освајају овај муслимански град и убрзо настављају са продором ка Мансураху.

Опсада Керака

Опсаду Керака извршио је Саладин 1183. године. Тврђавом је командовао Рене од Шатијона. Опсада је завршена неуспехом.

Опсада Тира (1187)

Опсаду Тира извршили су муслимани Ајубидске династије под вођством Саладина 1187. године. Опсада је трајала од 12. новембра 1187. до 1. јануара 1188. године.

Пад Антиохије

Пад кнежевине Антиохије одиграо се 1268. године и означава крај једне од најважнијих крсташких држава. Египатски султан Бајбарс освојио је

Пад грофовије Триполи

Пад Триполија 1289. године означава крај ове крсташке државе. Египатски султан Калаван осваја Триполи 27. априла 1289. године.

Пасха

Пасха (хебр. פֶּסַח [Pesah — Песах]) је јеврејски празник којим се обележава излазак Јевреја из египатског ропства под Мојсијевим вођством описаном у Тори, односно у Старом завету.Пасха је помичан празник који увек пада у пролеће,14. дана месеца нисана (март/април), по јеврејском календару.

Педесети дан после Пасхе, слави се празник Шавуот.

Северни крсташки ратови

Северни крсташки ратови или Балтички крсташки ратови називи су за крсташке ратове предузимане од стране хришћанских краљева Данске, Пољске, Шведске, Ливоније и витезова Тевтонског реда против паганских народа северне Европе који су углавном насељавали јужне и источне обале Балтичког мора.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.