Судан (регија)

Судан (арап. بلاد السودان - земља црнаца) је регија у северној Африци, која се простире јужно од Сахела и Сахаре. Ова регија прима више падавина од Сахела, па је погоднија за пољопривреду. Јужно од Судана налазе се тропске шуме. Захвата просторе између Атлантика на западу и Етиопске висије на истоку, Сахела и Сахаре на северу и Гвинејских планина, Амадавеа и Азандеа на југу. То је простор од око 5.000.000 км².

У климатском погледу Судан је у зони летњих тропских киша и тропским монсуна. Типична вегетација је савана, која на северу прелази у степу, а на југу у галеријске шуме. Због специфичних физиономских и културно-историјско-етничких одлика регија је подељена на три целине — Западни Судан, Средњи Судан и Источни Судан.

Судан
Судански пејзаж
Судански пејзаж
Област Северна Африка
Положај N континента
Површина 5.000.000 km²
Државе простирања  Сенегал Гамбија Мали
 Нигер Буркина Фасо
 Нигерија Чад Судан
Градови Дакар, Бамако, Картум, Нџамена

Види још

Литература

  • Вујадиновић, С. (2009): Регионална географија Африке, Географски факултет, Београд
  • Група аутора (2006): Атлас Африке, Монде Неуф, Љубљана
Џонглеј

Џонглеј (енгл. Jonglei и арап. جونقلي‎) је био један од три вилајета у регији Горњи Нил у Јужном Судану, а након 2011. и независности Јужног Судана држава.

Након што је Јужни Судан 2015. подељен на 28 нових држава, територија Џонглеја је знатно смањена.

Вараб

Вараб (енгл. Warrap и арап. واراب‎) је био један од четири вилајета у регији Бахр ел Газал у Јужном Судану, а након 2011. и независности Јужног Судана држава.

Вараб је престао да постоји 2015, када је Јужни Судан подељен на 28 нових држава.

Горњи Нил (држава)

Горњи Нил (енгл. Upper Nile и арап. أعالي النيل‎) био је један од три вилајета у регији Горњи Нил у Јужном Судану, а након 2011. и независности Јужног Судана држава.

Горњи Нил престао је да постоји 2015, када је Јужни Судан подељен на 28 нових држава.

Ел Бухајрат

Ел Бухајрат или Језера (енгл. Lakes и арап. البحيرات‎) је био један од четири вилајета у регији Бахр ел Газал у Јужном Судану, а након 2011. и независности Јужног Судана држава.

Ел Бухајрат је престао да постоји 2015, када је Јужни Судан подељен на 28 нових држава.

Ел Вахда

Ел Вахда или Јунити (енгл. Unity и арап. الوحدة‎ — „јединство“) био је један од три вилајета у регији Горњи Нил у Јужном Судану, а након 2011. и независности Јужног Судана држава.

Држава Јунити престала је да постоји 2015, када је Јужни Судан подељен на 28 нових држава.

Западна Екваторија

Западна Екваторија (енгл. Western Equatoria и арап. غرب الاستوائية‎) била је један од три вилајета у регији Екваторија у Јужном Судану, а након 2011. и независности Јужног Судана држава.

Западна Екваторија престала је да постоји 2015, када је Јужни Судан подељен на 28 нових држава.

Западни Бахр ел Газал

Западни Бахр ел Газал (енгл. Western Bahr el Ghazal и арап. غرب بحر الغزال‎) је био један од четири вилајета у регији Бахр ел Газал у Јужном Судану, а након 2011. и независности Јужног Судана држава.

Западни Бахр ел Газал престао је да постоји 2015, када је Јужни Судан подељен на 28 нових држава.

Источна Екваторија

Источна Екваторија (енгл. Eastern Equatoria и арап. شرق الاستوائية‎) била је један од три вилајета у регији Екваторија у Јужном Судану, а након 2011. и независности Јужног Судана држава.

Источна Екваторија престала је да постоји 2015, када је Јужни Судан подељен на 28 нових држава.

Сахара (регија)

Сахара је регија која обухвата простор Сахарске плоче у Северној Африци, тачније пустињу Сахару. Обухвата територију јужно од уада Дра, Сахарског Атласа и Средоземног мора на северу, до 16-18° сгш на југу, затим од Атлантика на западу и Црвеног мора на истоку. Укупна површина је око 8,7 милиона километара квадратних.

Граница на југу није потпуно одређена већ је она највише климатска. Пустиња престаје у пределима где се јављају летње кише и вегетација добија савански карактер, то је приближно област Сахела. Ова регија подељена је између неколико држава, на северу: Мароко, Алжир, Тунис, Либија и Египат, а на југу: Западна Сахара, Мауританија, Мали, Нигер, Чад, Судан.

Због свог великог пространства, различитих климатских варијетета, орографских одлика, као и специфичних историјско-културолошких прилика, регија Сахаре подељена је у пет мањих целина: Западна Сахара на западу, Централна Сахара у средишту, Источна Сахара на истоку (Либијска пустиња), затим Средоземни приобални појас и Долина и делта Нила. На северозападу Сахара прелази у Атласку регију, а на југу у регију Судан.

Главне одлике ових простора су пустињска клима, мала насељеност, као и оскудица у води и вегетацији.

Северни Бахр ел Газал

Северни Бахр ел Газал (енгл. Northern Bahr el Ghazal и арап. شمال بحر الغزال‎) био је један од четири вилајета у регији Бахр ел Газал у Јужном Судану, а након 2011. и независности Јужног Судана држава.

Северни Бахр ел Газал престао је да постоји 2015, када је Јужни Судан подељен на 28 нових држава.

Централна Екваторија

Централна Екваторија (енгл. Central Equatoria и арап. الاستوائية الوسطى‎) била је један од три вилајета у регији Екваторија у Јужном Судану, а након 2011. и независности Јужног Судана држава.

Централна Екваторија престала је да постоји 2015, када је Јужни Судан подељен на 28 нових држава.

Северна Африка
Централна Африка
Источна Африка
Јужна Африка
Мадагаскар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.