Суботица

Суботица је најсевернији град у Србији, други по броју становника у Војводини. Према попису из 2011. године има 105.681 становника. Налази се на 10 km удаљености од границе Србије са Мађарском, на северној ширини од 46°5'55" и источној дужини од 19°39'47". Административни је центар Севернобачког округа.

Суботица се први пут помиње 1391. под латинским именом Zabatka. Године 1526,—1527. Суботица је била престоница краткотрајне српске државе самопроглашеног цара Јована Ненада. Османско царство је владало градом од 1542. до 1686, када је Суботица постала посед Хабзбуршке монархије. Током османске управе име града је било Sobotka. Половином 18. века име јој је званично промењено у Sancta Maria, по аустријској царици Марији Терезији. Име града је поново промењено 1779. у Maria Tereziopolis, а мађарско име Szabadka је привремено ушло у службену употребу 1845. а потом поново 1867. године. Суботица је 1918. ушла у састав Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Локални Срби и Буњевци су од 17. века користили назив Суботица, који је након 1918. године и озваничен. Од 2007. године Суботица има статус града.

Суботица
Subotica kolaž
Колаж слика Суботице (Панорама- поглед са градске куће, Центар града, Рајхлова палата, Градска кућа, Народно позориште у Суботици, Суботичка синагога, Фрањевачки самостан, Споменик жртвама фашизма)
Застава
Застава Суботица
Административни подаци
Држава Србија
Аутономна покрајинаВојводина
Управни округСевернобачки
ГрадСуботица
Стара именаZabatka, Szabadka
Становништво
Становништво
 — 97.910 [1]
105.681 (са Палићем)
 — густина364* ст./km2
Агломерација141.554
Географске карактеристике
Координате46°06′00″ СГШ; 19°39′49″ ИГД / 46.10010° СГШ; 19.66368° ИГДКоординате: 46°06′00″ СГШ; 19°39′49″ ИГД / 46.10010° СГШ; 19.66368° ИГД
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Ндм. висина109 [2] м
Површина290,0* км2
Суботица на мапи Србије
Суботица
Суботица
Суботица на мапи Србије
Остали подаци
ГрадоначелникБогдан Лабан (СНС)
Поштански број24000
Регистарска ознакаSU
Веб-сајт
www.subotica.rs

Називи

Поред српског, у Суботици су у службеној употреби и мађарски и хрватски језик. Називи града на осталим службеним језицима — мађ. Szabadka, хрв. Subotica.

Постоји много различитих имена која су употребљавана за град Суботицу кроз историју — град је током историје променио укупно око 200 назива. Ово је због тога што је град угостио људе различитог етничког порекла од средњег века до модерног времена, а био је и под управом неколико различитих држава. Сви ови становници су писали о Суботици и именовали је у складу са својим језицима, али, у великом броју случајева, нису мењали начин изговарања овог имена све до модерног доба.

Данашњи српски назив града (Суботица) потиче од речи која означава дан у недељи („субота“) и први пут се појављује 1653. године. С обзиром на ову чињеницу, тумачи се да српско име града значи „мала субота“. Међутим, постоји и мишљење према којем је Суботица добила име по Суботи Врлићу, ризничару цара Јована Ненада.

Најраније записано име града је Zabatka, које датира из 1391. године. Постоје различита тумачења порекла овог имена. Према једном од ових тумачења, овај назив се посматра као једна од варијанти данашњег назива града на мађарском језику који гласи Szabadka. У складу са овим тумачењем се тврди да се мађарски назив града састоји од придева Szabad, који значи „слободан“, и суфикса -ka који се тумачи као нежан деминутив. У том смислу се значење најранијег имена Суботице, у складу са овим виђењем, дефинише као „мало“ или „драго“ „слободно место“.

Према другим тумачењима, средњовековно име Забатка потиче од словенске речи "забат", односно од "забата са панонских кућа".[3] Такође постоји и мишљење[4] да је први назив града био Сопотница (Сопот је место где има много воде, извориште, особина терена), што је према мађарском изговору постало Забатка.

За Суботицу се на још неким језицима (од којих поједини имају и званичан статус у АП Војводини) употребљавају следећи називи: Maria-Theresiopel или Theresiopel (немачки), Subotica (словачки), Суботица (русински), Subotica или Subotiţa (румунски).

Географија

Суботица се налази на надморској висини од 109 m. Северно од града се налази пешчара са плодним воћњацима и виноградима на јужним деловима, а на плодној земљи црници се развија пољопривреда.

Град је смештен у Панонској низији која има дугу традицију и богато културно наслеђе. Општина, која обухвата град и 18 приградских насеља, простире се на површини од 1.008 km².

Суботица је, захваљући свом географском положају и марљивим житељима, током времена постала најзначајнији административно-управни, индустријски, трговачки, саобраћајни и културни центар у северној Бачкој, а оближње Палићко језеро је чини и туристичко-рекреативним центром ширег подручја.[5]

У близини града је и прукључак на ауто-пут Е-75 који Суботицу повезује са Мађарском на северу и Јужном Европом преко Београда на југу. Такође, Суботица је железнички повезана са целом Европом.

У геоморфолошком погледу ово подручје је хомогено и има равничарски карактер. Простире се на делу велике заравни, која прелази из Мађарске на нашу територију, до линије КулаСомбор. Карактер терена има добар пољопривредни значај: могућност примене пуне пољомеханизације и оптималне организације земљишног простора за пољопривредну експлоатацију, затим могућност наводњавања и др.

Клима

У климатском погледу ово подручје има карактеристике континенталне климе (отвореност према Панонској низији) коју чине: оштре зиме, топла лета и нестабилност падавина по количини и временском распореду. Просечна температура ваздуха износи 11,4 °C, релативна влажност ваздуха – 69%, број дана са кишом – 105, са снежним покривачем – 59, са јаким ветром преко 6 бофора – 104, ваздушни притисак 1007,0 мб, падавине – 491,3 mm.[6]

Земљиште

Посебан тип земљишта представља песак – песковита земљишта која се јављају у локалном појасу Суботица – Хоргош (Суботичко-хоргошка пешчара), а нешто га има и код Таванкута. Овај песак се одликује двема важним особинама: карбонантан је, с површине има јаку способност акумулације воде (влажан је на релативно малој дубини, чак и лети). Ова друга особина чини песак погодним за производњу високо квалитетног воћа и грожђа, затим за узгој индустријске паприке (на црном песку), као и за шумско дрвеће (багрем, бор).

Историја

Утврђено је да су људи на овом простору живели још пре три хиљаде година. Судбину овог места битно је одређивао положај на путу између Европе и Азије, а историјски на месту сукоба различитих држава — Бугарског царства, Угарске, Османског царства, Хабзбуршке монархије, итд.

У честим и великим сеобама на ове просторе дошли су многи народи: Срби, Мађари, Немци, Словаци, Јевреји, Буњевци, Грци. Често су се мењали господари а и име града. Од првог — Zabatka (из 1391) — промењено је више од 200 назива, а нека од најпознатијих имена, поред самог имена Суботица, су: Sobotka, Sancta Maria, Maria-Theresiopolis, Maria Theresiastadt и Szabadka.

Најранија прошлост

Најстарији археолошки налази на широј територији Суботице потичу са обале језера Лудаш, а датирају још из периода последњег леденог доба. Међутим у непосредној близини града постоје налазишта и из периода неолита, као и бакарног и бронзаног доба. Известан број налаза говори и о присуству Скита, Дачана, Гота, Хуна и Авара на овим просторима.

Средњи век

У време аварске превласти, овде се у 6. веку појављују и Словени. Након пада Аварског каганата, ово подручје улази у састав словенских држава — Великоморавске кнежевине и Бугарског царства. Подручјем Бачке је у периоду бугарске управе владао војвода Салан. У времену када се угарска племена насељавају на подручје Панонског басена, затичу на овим просторима словенске народне групе.[5]

Суботица се у писаним документима први пут помиње у време угарске управе 7. маја 1391, али сигурно је да је место старије. Изграђен на ветрометини, на раскрсници путева, овај је град често био место бурних историјских догађаја. Ердељски војвода Јанош Понграц од Денгелега је овде 1470. подигао тврђаву, али она није успела да одоли људима и времену. Од ње су до данас остали само трагови на унутрашњем зиду торња Фрањевачке цркве.

Цар Јован Ненад

Tsar Jovan Nenad monument
Споменик Цару Јовану Ненаду

Полулегендарна личност суботичке прошлости је цар Јован Ненад, који се јавља после пораза који су угарској војсци нанели Турци на Мохачу 1526. године. Његову тајанственост увећавала је чудна црна пруга која му се пружала од слепоочнице до стопала ноге, због чега су га и прозвали Црни. Он је потиснуо Турке из Бачке и ту основао своју краткотрајну словенску односно српску државу, која је поред Бачке укључивала северни Банат и мали део Срема. Прогласио се царем, а Суботицу изабрао за престоницу. Погинуо је 1527. у сукобу са угарском властелом, након чега је нестало и његове државе. После четири века, на годишњицу његове смрти, у Суботици му је на главном тргу подигнут споменик који су 1941. срушили мађарски окупатори, а обновљен је и поново постављен 1991.

Османско царство

Турци Османлије су Суботицу заузели 1542. године и владали њоме до 1686. када је Суботица постала део Хабзбуршке монархије. У време османске управе, Суботица је била део Сегединског санџака. Османску Суботицу је у 17. веку посетио чувени турски путописац Евлија Челебија. Према Челебијином опису, суботичка тврђава се налазила у средини пространог поља. У цитадели је било око четрдесет војничких кућа и једна џамија. Спољна варош је представљала добро насељену и изграђену паланку, у којој је било укупно сто четрдесет добрих кућа покривених трском и рогозом. Забележено је да ту има и много винограда и башта.[7]

Хабзбуршка монархија

Након уласка у састав Хабзбуршке монархије, Суботица је укључена у састав хабзбуршке Војне границе. Године 1715. Сабатхељ има милитарски статус, а то ће бити до 1745. године.[8] Број српских домова тада је износио 16. Комадант места био је 1735. године капетан Мишко Текелија. Привилегијом из 1743. године Марија Терезија прогласила је Суботицу слободном коморском вароши, за шта су Суботичани даровали царици 150 коња. Током изјашњавања граничара у вези статуса, за војнички су се одлучили месни официри: хаднађ Маринко Милутиновић и барјактар Радивој Радовановић. Они ће заједно са својим војницима у Русији основати ново војно насеље са истим именом - Суботица.

Након развојачења овог дела Војне крајине средином 18. века, Суботица постаје део Бачко-бодрошке жупаније у хабзбуршкој Угарској. Због одане службе суботичких граничара хабзбуршком двору, Марија Терезија прогласила је Суботицу 1779. слободним краљевским градом. За ову важну одлуку Суботичани су поклонили царици пет хиљада златника и платили откуп 166.666 форинти. Статус слободног краљевског града донео је Суботици већу аутономију и ново име — Maria-Theresiopolis. Од те године почиње плански и убрзанији развој града.

Суботица је била у саставу засебне хабзбуршке круновине Војводства Србије и Тамишког Баната, између 1849. и 1860. године. у ово време, у строго централизованом систему, пажња се ипак посвећивала и култури. Овде је 1853. изграђено позориште, као и многе квартовске школе. Након укидања војводства, Суботица поново постаје део Бачко-бодрошке жупаније. После Аустро-Угарске нагодбе из 1867, па све до 1914. године, у Суботици се убрзано развија грађанско друштво, а значајан је био и развој самог града.

У демографском смислу, састав становништва Суботице се током хабзбуршке управе мењао. 1743. године, у Суботици је било две трећине "Далматинаца" (Буњеваца) и једна трећина "Раца" (Срба). Када је 1745. године укинут милитарски шанац Суботица Срби граничари су се масовно иселили у Русију, где су основали ново истоимено насеље.[9] 1778. године број становника Суботице износио је 21.471, од којих су 17.043 били Буњевци и Срби. Према Буњевачком календару за 1868. годину, било је у Суботици 50.000 Буњеваца, 6.000 Мађара, 3.500 Срба и 1.300 Јевреја. Политика мађаризације угарске владе утицала је на повећање процентуалног удела мађарског и на смањење процентуалног удела словенског становништва града. Тако је, према аустроугарском попису становништва из 1910. године, град имао 94.610 становника који су говорили следеће језике: мађарски: 55.587 (58,75%), буњевачки: 33.208 (35,1%), српски: 3.514 (3,71%), немачки: 1.918 (2,03%), словачки: 100 (0,11%), влашки: 60 (0,06%), хрватски: 39 (0,04%), русински: (0,01%), остали језици: 182 (0,19%).

Развој привреде и културе

Szabadka 1
Угарска разгледница из 1914.

Суботица се у модеран средњоевропски град развијала крајем XIX и почетком XX века. За непуне две деценије, једне у XIX и једне у XX веку, град је доживео изузетан урбани, индустријски, градитељски и културни процват. Бржи развој заната, индустрије и трговине подстакнут је још 1869. доласком првог воза а убрзан изградњом електричне централе 1896. и трамвајским саобраћајем 1897. Зачетке данашње модерне индустрије налазимо крајем прошлог века: предузеће за извоз меса „Хартман и Конен“ с првом хладњачом у земљи, прву суботичку фабрику сумпорне киселине и вештачког ђубрива „Клотилд“ основану 1904, браћа Руф су 1917. почели производњу бомбона, индустрија електричних мотора „Север“ основана је 1923.

Прва средња школа, претеча гимназије, отворена је у Суботици 1747, музичка школа 1868, дом за старе 1766, Палић постаје лечилиште 1845, прва штампарија основана је 1844, прве новине изашле су 1848, прву биоскопску представу приказао је овде Анђело Бјанки из Печуја 1899, а Александар Лифка отворио је први стални биоскоп 1919. Ђуро Стантић освојио је прву олимпијску медаљу у Атини 1896, а Иван Сарић полетео је авионом сопствене конструкције 1910. године.

Др Јован Милекић генерални директор Пољопривредне банке у Суботици, бавио се пасионирано колекционарством уметничких дела и реткости. Његова уметничка збирка по богатству могла се мерити са оном Јоце Вујића из Сенте. Милекић је 1930. године отворио своју збирку за јавност, тако што је основао властите: Музеј, библиотеку и галерију уметнина. Његов Музеј Бахиензис налазио се у предратној улици краља Александра. У Милекићевој културној институцији су били запослени: Славко Сувајџић (управник Музеја), са неколико кустоса - Бела Швимер (библиотека), Марко Хорвацки (природословна збирка), Ладислав Хајверт (нумизматика), сликар Андрија Кујунџић (галерија слика) и сам власник Милекић за архиву и филателију. Збирка уметничких дела је најбогатија (због радова Ајзехута - са сликом Битка код Сенте, те Радонића, Мародића, Јакобеја, Коњовића и многих других), а архив са библиотеком су били необично занимљиви мада у то време недовољно коришћени. Не заостају ни библиотека, археолошки предмети, етнографски експонати, збирке фотографија и вајарских дела.[10]

Савремено доба

Leševi na Senćanskom putu
Суботица за време мађарске окупације (1941-44). Лешеви на Сенћанском путу.
Oslobođenje Subotice oktobra 1944
Ослобођење Суботице октобра 1944.

Крајем Првог светског рата, након војног пораза Аустроугарске, српске и француске јединице ушле су у Суботицу 13. новембра 1918. На великој народној скупштини у Новом Саду, 25. новембра 1918. проглашено је присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији. Једна од централних личности овог значајног догађаја био је Блашко Рајић, жупник из Суботице. Суботица тада постаје део покрајине Банат, Бачка и Барања која, као део Краљевине Србије, улази у састав новоформираног Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. Коначна граница према независној Мађарској утврђена је у Тријанону 4. јуна 1920.

По попису из 1921. године у Суботици је живело 90.961 становника, од којих је 60.700 (66,73%) говорило српски или хрватски језик, 26.750 (29,41%) мађарски језик и 2.470 (2,72%) немачки језик. По вери, било је 78.490 (86,29%) католика и 6.570 (7,22%) православних. У оквиру југословенске државе, Суботица је у административном смислу била део покрајине Банат, Бачка и Барања (1918—1922), део Бачке области (1922—1929) и део Дунавске бановине (1929—1941).

Почетком Другог светског рата у Југославији, 12. априла 1941, Суботицу су окупирали мађарски фашисти, а ослободили су је 10. октобра 1944. Суботички партизански одред и јединице Црвене армије. У завршним борбама за Суботицу, на железничкој станици погинуо је командант Одреда, Јован Микић Спартак, југословенски репрезентативац и рекордер у атлетици. Након рата, Суботица постаје део аутономне покрајине Војводине, у оквиру нове социјалистичке Србије и нове социјалистичке Југославије.

Демографија

Subotica, podvečerní korzo II
Суботички корзо

У насељу Суботица живи 80722 пунолетна становника, а просечна старост становништва износи 39,7 година (37,8 код мушкараца и 41,4 код жена). У насељу има 37543 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 2,64. Становништво у овом насељу веома је нехомогено.

Демографија[11][1]
Година Становника
1948. 63.048
1953. 66.057
1961. 74.999
1971. 88.769
1981. 100.472
1991. 100.386 98.996
2002. 99.981 102.712
2011. 97.910
Етнички састав Суботице са Палићем према попису из 2011.[12]
Мађари
  
34.511 32,66 %
Срби
  
31.558 29,86 %
Хрвати
  
9.698 9,18 %
Буњевци
  
9.236 8,74 %
Југословени
  
2.728 2,58 %
Роми
  
2.586 2,45 %
Црногорци
  
1.210 1,14 %
Македонци
  
439 0,42 %
Муслимани
  
301 0,28 %
Албанци
  
334 0,32 %
Бошњаци
  
203 0,19 %
Немци
  
199 0,19 %
Русини
  
159 0,15 %
Словенци
  
151 0,14 %
Горанци
  
151 0,14 %
Словаци
  
137 0,13 %
Руси
  
75 0,07 %
Горанци
  
151 0,14 %
Бугари
  
66 0,06 %
Румуни
  
58 0,05 %
Украјинци
  
40 0,04 %
Чеси
  
16 0,01 %
непознато
  
563 0,53 %
Укупно: 105.681

Религија

Резултати пописа из 2011. године нису објављени на нивоу насеља. На целом административном подручју Града Суботице биле су 2011. године заступљене следеће верске групе: Римокатоличка (57,60%), Православна (27,79%), Протестантска (1,68%) и друге.

Суботица је центар Римокатоличке бискупије у Бачкој регији. Град Суботица има највише католика у Србији. 57,60% становништва Града су католици. Литургијски језици који се користе у католичким црквама су најчешће мађарски и хрватски. Постоји осам католичких цркви, Фрањевачки духовни центар, женска доминиканска заједница, и две групе августинских сестара. Суботичка бискупија је једина која има католичку средњу школу у Србији (Paulinum).

У Граду живи и значајан број припадника Српске православне цркве (27,79%). Православни верници са овог подручја налазе се у саставу Бачке епархије СПЦ. У Суботици постоје две православне цркве.

Од осталих хришћанских заједница, постоје две протестантске цркве, тачније лутеранска и калвинистичка.

Суботичка Јеврејска заједница је трећа по величини у Србији, после оних у Београду и Новом Саду. Монументалност и лепота стила сецесије синагоге је наследство јеврејске заједнице која је некад бројала преко 6.000 чланова. Данас је тај број опао на мање од 200 Јевреја који су остали у Суботици.

У граду такође постоји и Мухаџир џамија, за вернике исламске заједнице.

Привреда

Саобраћај

У саобраћајном погледу Суботица се, у правом смислу речи, налази на раскрсници путева и пруга. У непосреној близини Суботице пролази Ауто-пут А1), а у самом граду се укрштају магистрални правци према Новом Саду (100), Сомбору и Келебији (Мађарска) (12 и 11), Хоргошу (100) и Сенти (300) (део до ауто-пута Е-75 је реализован, а остатак је у плану). Траса пруге БеоградБудимпешта пролази кроз урбано језгро и ту се рачва са пружним правцима према Сомбору, Хоргошу, Црвенки и Баји. Све ове чињенице доприносе сврставању Суботице у један од значајнијих саобраћајних чворова у Републици Србији.

Саобраћајна инфраструктура

Путеви у суботичкој општини и севернобачком округу квантитативно изражени:

Укупна дужина путева у суботичкој општини износи 444 km, од тога:

Када је реч о савременом коловозу његова дужина износи укупно 261 km. Основну окосницу саобраћајних веза општине Суботица са ближим и даљим окружењем представља мрежа састављена од друмских саобраћајница: Е-75 (М-22, М-1); Будимпешта – Суботица – БеоградНишСкопљеАтина, наведена у стратегији привредног развоја Србије као КОРИДОР 10; следи попречна веза: Е-771 Суботица – СомборБогојевоВинковци, и даље Загреб.

Уколико се посматрају железничке пруге у суботичкој општини данас је од значаја једино пруга Будимпешта-Суботица-Нови Сад-Београд. Правац према Сегедину захтева реконструкцију да би се могле остварити одговарајуће брзине[6], правац према Сомбору и Богојеву хендикепиран је још увек немогућношћу саобраћаја даље према Осијеку или Винковцима, Загребу, Љубљани, односно Ријеци и даље према Венецији. Правац према Баји захтева постављање недостајећег дела пруге, који је извађен, како би се оспособио правац с једне стране према Баји, Печују, Загребу, а са друге према Темишвару и Букурешту.

Околна места

SuboticaMunicip2

Општина Суботица сем града Суботице садржи још 18 насеља. Та насеља су:

Бајмок Бачки Виногради Бачко Душаново
Биково Вишњевац Горњи Таванкут
Доњи Таванкут Ђурђин Келебија
Љутово Мала Босна Мишићево
Нови Жедник Стари Жедник Палић
Хајдуково Чантавир Шупљак

Поред саме Суботице, статус градског насеља има и Палић, док су остала поменута насеља сеоског типа.

Култура

Приредбе сталног карактера

Значајније годишње манифестације у општини су:

 • "Међународни сајам предузетништва",
 • "Међународни филмски фестивал — Палић",
 • "Међународни фестивал позоришта за децу Отон Томанић",
 • "Летње позоришне вечери",
 • "Дужијанца",
 • "Бербански дани",
 • "Уједињене игре".[5]

Образовање

У Суботици се налази 12 основних и 10 средњих школа, такође постоји и 7 виших школа и факултета.[14]

Зграда гимназије „Светозар Марковић“
Гимназија Светозар Марковић
Tehnička Škola - Subotica
Техничка школа Иван Сарић

Основне школе

 • ОШ „Матко Вуковић”
 • ОШ „Соња Маринковић”
 • ОШ „Иван Милутиновић”
 • ОШ „Ђуро Салај”
 • ОШ „Сечењи Иштван”
 • ОШ „Иван Горан Ковачић”
 • ОШ „Јован Јовановић Змај”
 • ОШ „Кизур Иштван”
 • ОШ „Јован Микић”
 • ОШ „10. октобар”
 • ОШ „Мајшански пут”
 • ОШ „Свети Сава”

Средње школе

Више школе и факултети

Subotica mz
Месне заједнице Суботице
 • Грађевински факултет
 • Економски факултет
 • Интернационални универзитет у Новом Пазару (КЦ Суботица)[17]
 • Учитељски факултет
 • Висока техничка школа струковних студија
 • Виша школа Габор Денеш[18]
 • Висока струковна школа за образовање васпитача и тренера

Месне заједнице

Следећи стечена практична искуства самоуправе и самоорганизовања грађана, општина Суботица је задржала месне заједнице као институције демократске самоуправе и самоорганизовања преко којих се грађани укључују у послове општине и самоорганизују у погледу решавања заједничких интереса и потреба. Оне су биле и остале институције преко којих се брже остварују права и обавезе грађана.[19]

Број становника у градским месним заједницама креће се од 2.000 до 10.500 становника док је у приградским од 600. до 9.000 становника.

Списак месних заједница:

МЗ Александрово МЗ Бајмок МЗ Бајнат МЗ Бачки Виногради МЗ Бачко Душаново МЗ Биково
МЗ Центар I МЗ Центар II МЗ Центар III МЗ Дудова шума МЗ Гат МЗ Мишићево
МЗ Хајдуково МЗ Келебија МЗ Кер МЗ Кертварош МЗ Љутово
МЗ Макова седмица МЗ Мала Босна МЗ Мали Бајмок МЗ Мали Радановац МЗ Нови Град
МЗ Нови Жедник МЗ Ново Село МЗ Палић МЗ Пешчара МЗ Прозивка
МЗ Радановац МЗ Стари Жедник МЗ Таванкут МЗ Верушић МЗ Вишњевац
МЗ Зорка МЗ Шупљак МЗ Жељезничко насеље МЗ Чантавир МЗ Ђурђин

Грађевине

Pałac Rajhla (Galeria Sztuki Współczesnej) w Suboticy
Рајхлова палата

Суботица се развила и изградила у модеран средњоевропски град крајем 19. и почетком 20. века. Тадашњи богати грађани-земљопоседници, индустријалци, занатлије и трговци дали су се у право надметање у изградњи свог града чак и са Будимпештом и другим метрополама овог дела Европе. Желећи да лепотом надмаше еклетику и постојећи конвенционални академизам, широм су отворили врата новој уметности и архитектури сецесије.[20]

Рајхлова палата (Ликовни сусрет)

Насупрот железничке станице налази се сецесијска зграда Ликовног сусрета, смештена у некадашњу Рајхл-палату изграђену 1904. Саграђена је према пројекту Ференца Рајхла, по коме и носи име. Од почетка шездесетих година прошлог века, Рајхл-палата тј. ликовни сусрет, представља место где се одржавају најрепрезентативније изложбе у граду.

Народно позориште

Folk Theater Subotica Serbia
Зграда народног позоришта након реконструкције

Позориште са шест коринтских стубова изграђено је 1853. у класицистичком стилу, по пројекту Јаноша Скултетија. Завршено је 1854. и по томе је после зрењанинског (1839) суботичко Позориште друго по старини у данашњој Србији. Прва позоришна представа одиграна је у Суботици 1747. у фрањевачкој граматикалној гимназији, а стално позориште отворено је у овој згради 1854. 2007. године већи део ове зграде је срушен јер је био у толико лошем стању да није могао бити реновиран. Од некадашње зграде су остали само коринтски стубови који ће бити део нове зграде суботичког позоришта чија је градња у току.

Градска кућа

Subotica17
Градска кућа и фонтана

Градска кућа у Суботици је највећа а по многима и најлепша грађевина Суботице. Подигнута је за две године, од 1908. до 1910, али су врхунски мајстори оног времена још пуне две године украшавали њене ентеријере.

Подигнута је по пројекту Марцела Комора (1868—1944) и Дежеа Јакаба (1864—1932), будимпештанских архитеката, у тада врло модерном стилу – угарској варијанти сецесије. Украшена је са безброј шара стилизованог цвета лале.

Фонтане

Фонтана од керамике „Жолнаи“ је уз Градску кућу нови симбол Суботице, главно састајалиште и одмориште људима и голубовима, сваког лета оаза свежине, јер на главном градском тргу снижава температуру за неколико степени у току спарних дана.

Фонтана је израђена од керамике „Жолнаи“ из Печуја, 1985. године по пројекту Светислава Личине.

Храмови

Спорт

Bazen Prozivka 1
Базен Прозивка, отворен 2012.

Знаменити Суботичани

Sarić1
Споменик Ивану Сарићу у Суботици
Danilo Kis
Биста Данила Киша у Суботици

Партнерски градови

Градови побратими

Суботица се побратимила са следећим градовима:[5]

Градови партнери

Суботица је партнерски град са следећим градовима

Галерија слика Суботице

Subotica15

Детаљ са „плаве фонтане“

Subotica02

Градска библиотека

Subotica20

Трг жртава фашизма

Subotica, fontana

Суботичка „зелена фонтана“ (у позадини градска библиотека)

Subotica18

Споменик Ивану Сарићу

23122009(001)

Дудова шума, крај јесени.

Holy-trinity-monument-on-the-republic-square-in-subotica-serbia-march2017

Споменик Светог Тројства

Reljefni-prikaz-gradskog-trga-subotice

Рељефни приказ шеталишта на Тргу слободе и Тргу републике

Види још

Референце

 1. 1,0 1,1 Severna Bačka / Севернобачка област (Serbia): Municipalities & Settlements — Population Statistics in Maps and Charts
 2. ^ „Maps, Weather, and Airports for Subotica, Serbia”. Fallingrain.com. Приступљено 24. 6. 2010.
 3. ^ „(Буњевачке новине, Суботица, фебруар 2006, година 2, број 8. стр. 13.)” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 5. 10. 2011. Приступљено 5. 10. 2011.
 4. ^ http://www.poetabg.com Веселин Џелетовић, „Последњи српски цар Јован Ненад“. ISBN 978-86-86863-00-3.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Званична презентација општине Суботица Архивирано на сајту Wayback Machine (мај 27, 2007) (на језику: енглески), Приступљено 14. 4. 2013.
 6. 6,0 6,1 6,2 Опште информације у Суботици, Приступљено 14. 4. 2013.
 7. ^ „(pp. 13)” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 5. 10. 2011. Приступљено 5. 10. 2011.
 8. ^ Мита Костић: "Српска насеља у Русији", Београд 1923.
 9. ^ "Гласник Српског географског друштва", Београд 1971.
 10. 10,0 10,1 "Време", Београд 11. јул 1932. године
 11. ^ „Књига 9”. Становништво, упоредни преглед броја становника 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2002, подаци по насељима. webrzs.stat.gov.rs. Београд: Републички завод за статистику. мај 2004. ISBN 86-84433-14-9.
 12. ^ Етничка структура након пописа 2011.
 13. ^ „Књига 2”. Становништво, пол и старост, подаци по насељима. webrzs.stat.gov.rs. Београд: Републички завод за статистику. фебруар 2003. ISBN 86-84433-01-7.
 14. ^ Образовне установе у Суботици, Приступљено 14. 4. 2013.
 15. ^ „Tehnička škola Subotica”. Приступљено 27. 3. 2011.
 16. ^ „Politehnicka skola Subotica”. Приступљено 27. 3. 2011.
 17. ^ „Univerzitet u Novom Pazaru”. Приступљено 27. 3. 2011.
 18. ^ „Gábor Dénes Főiskola”. Приступљено 27. 3. 2011.
 19. ^ Месне заједнице у Суботици, Приступљено 14. 4. 2013.
 20. ^ Знаменитости Суботице, Приступљено 14. 4. 2013.

Литература

Напомене

→ * — Подаци за површину и густину насељености дати су збирно за катастарску општину Суботица, на којој се налазе четири насеља, град Суботица и оближња села Келебија, Љутово и Мала Босна, која су некад била салашарска насеља у оквиру града.

Спољашње везе

Буњевци

Буњевци су етничка група насељена претежно у Бачкој, око Суботице, затим у Барањи, Банату, и Мађарској (у чонградској и пештанској жупанији). Према попису становништва из 2011. године, на територији Србије било их је укупно 16.706, што је чинило 0,23 % од укупног становништва земље. На основу процене, у општини Суботица је међу Буњевцима, исте године било 7.240 особа или 46,58 %, које нису користиле буњевачки говор као свој матерњи језик, а у општини Сомбор је било око 1.671 или 81,19 % таквих случајева. Популација Буњеваца, у њиховом традиционалном завичају, показује дугорочни тренд смањивања (од 70,5 хиљада у 1910. години, њихов број је, у 2002. години, опао на 40,1% те популације; део ове буњевачке популације из 1910. године, у протеклом веку је обухваћен хрватском националном заједницом у Војводини и Мађарској). Народна скупштина Мађарске је одбила захтев тамошњих Буњеваца да им се призна статус националне мањине, пре свега се водећи стајалиштем Мађарске академије наука да су Буњевци етничка група Хрвата, као и због негодовања Хрватског националног већа у тој земљи, који је поднео приговор Уставном суду (додуше, сам приговор је одбијен пошто је постојао довољан број потписа поднет државном гласачком одбору).

Војводина

Војводина, званично Аутономна Покрајина Војводина — скраћено АПВ, је аутономна покрајина у саставу Републике Србије. Налази се на северу државе и обухвата површину од 21.506 km2 са 1.931.809 становника (попис 2011, 21,56% од укупног становништва Србије).

Покрајина се граничи на северу са Мађарском, на истоку са Румунијом, на западу са Хрватском и на југозападу са Босном и Херцеговином (Република Српска). Јужну границу већим делом чине реке Дунав и Сава. Највећи град у покрајни је Нови Сад који је уједно и административи центар Војводине. Остали већи градови (преко 50.000 становника) су Суботица, Зрењанин и Панчево.

Војвођанска фудбалска лига Север

Војвођанска фудбалска лига Север је једна од укупно једанаест зонских лига у фудбалу. Зонске лиге су четврти ниво лигашких фудбалских такмичења у Србији. Лига је формирана 2014. године приликом реорганизације такмичења четвртог ранга на територији Фудбласког савеза Војводине када су уместо дотадашњих Војвођанске лиге Запад и Војвођанске лиге Исток настале три зоне — Банатска, Бачка и Новосадско-сремска. Пред почетак сезоне 2016/17. Бачка зона добила је садашње име Војвођанска фудбалска лига Север. Виши степен такмичења је Српска лига Војводина, а нижи су ПФЛ Сомбор и ПФЛ Суботица. Првак лиге иде директно у Српску лигу Војводина.

Лига је из године у годину мењала бројеве чланова па је тако некад имала 18, 16 а понекад и 15 чланова. У сезони 1998-1999 на пролеће је прекинута због НАТО бомбардовања.

Почетком 2018. године пред почетак пролећног дела сезоне ФК Потисје из Кањиже иступа из лиге и сви резултати са њим се поништавају.

Град Суботица

Ово је чланак о општинској административној јединици, опис актуелног града се налази у чланку Суботица.Град Суботица (општинска јединица – по новом закону) се налази у широкој равници на крајњем северу Војводине, у близини границе Србије и Мађарске. Територија административне области града заједно са општинама Бачка Топола и Мали Иђош чини подручје Севернобачког управног округа. Средиште града као и округа је градско насеље Суботица.

У административној области града налазе се и следећа насељена места: Бачки Виногради, Биково, Ђурђин, Стари и Нови Жедник, Келебија, Љутово, Мала Босна, Доњи Таванкут, Горњи Таванкут, Шупљак, Чантавир, Вишњевац, Бачко Душаново, Габрић, Бајмок, Мишићево, Палић, Хајдуково, Носа.

Грб Суботице

Грб града Суботица је исти као историјски грб од 1. маја 1779., када је Суботица добила статус слободног краљевског града, под новим именом: Maria Theresienstadt. Грб је у савременој употреби од 1997. године.

Друга савезна лига Југославије у фудбалу

Друга савезна лига Југославије у фудбалу је био други степен лигашких фудбалских такмичења у СФР Југославији. Виши ранг је била Прва савезна лига.

Инђија

Инђија је градско насеље и седиште општине Инђија у Сремском округу. Према попису из 2011. било је 26.025 становника. Заједно са Србима који чине већински део, на територији Општине живе још Хрвати, Мађари, Словаци, Украјинци, Роми, Македонци, Русини, Руси, Бошњаци, Бугари, Чеси и други. Град Инђија административно припада Сремском округу у Војводини. Инђија је железничка раскрсница Срема. Кроз Инђију пролази железничка пруга Београд—Нови Сад—Суботица, те Београд—Стара Пазова—Рума—Сремска Митровица. Поред Инђије пролази и међународни ауто-пут Београд—Нови Сад—Суботица—Будимпешта.

Од реке Дунав и насеља Стари Сланкамен, удаљена је 19 км. Од аеродрома Никола Тесла удаљена је око 40 km.

Клима је умерено континентална. Највиша средња годишња температура ваздуха је у јулу и августу, и износи 22 °C, док је најнижа средња годишња температура ваздуха у јануару, -1 °C.

КК Спартак Суботица

КК Спартак Суботица је српски кошаркашки клуб из Суботице. Тренутно се такмичи у Другој лиги Србије.

Севернобачки управни округ

Севернобачки округ се налази на северу Републике Србије. Има 186.906 становника (Попис из 2011.), а седиште округа је у граду Суботици.

Списак позивних бројева у Србији

Ово је списак позивних бројева у Србији. Међународни позивни број за Србију је +381.

Списак поштанских бројева у Србији

Следи Списак поштанских бројева у Србији, у коме су дати поштански бројеви по насељима у којима се налазе поште по стању како их води ЈП ПТТ саобраћаја „Србија”. Ово је комплетан списак активних поштанских бројева за територију Републике Србије. За територију Косова и Метохије дати су само активни поштански бројеви који су организационо у саставу Пошта Србије. Пошта 38000 Приштина и остале са почетним бројевима 38 које нису наведене у табели не функционишу и добиле су нове поштанске бројеве у складу са законима самопроглашене Републике Косово. Због разних техничких ограничења, употреба поштанског броја у Србији, се смењује употребом ПАК-а или поштанског адресног кода (шестоцифрена ознака) који адресу третира до нивоа села, групе села или улице, и СУПЕР ПАК-а који има још 6 цифара и који третира адресу до нивоа броја стана. У табели су за насеља која имају већи број поштанских бројева наведени само основни (Београд 11000, Крагујевац 34000, Нови Сад 21001...). Имена у табели представљају званично име поште, а не имена насеља у којима се налазе поште (пошта Бела Земља 31311 место Качер, Златица 23255 место Лазарево...).

Списак споменика културе од великог значаја

Културна добра су ствари и творевине материјалне и духовне културе од општег интереса које уживају посебну заштиту утврђену овим законом. Културна добра, у зависности од физичких, уметничких, културних и историјских

својстава, јесу: споменици културе, просторне културно-историјске целине, археолошка налазишта и знаменита места - непокретна културна добра; уметничко-

историјска дела, архивска грађа, филмска грађа и стара и ретка књига - покретна културна добра.

Културна добра, у зависности од свог значаја, разврставају се у категорије: заштићена културна добра, културна добра од великог значаја и културна добра од изузетног значаја.

Списак споменика културе у Севернобанатском округу

Следи списак знаменитих места у Севернобанатском округу.

Списак споменика културе у Севернобачком округу

Следи списак знаменитих места у Севернобачком округу.

Суботица (Бања Лука)

Суботица је насељено мјесто на подручју града Бање Луке, Република Српска, БиХ. Ово насељено мјесто припада мјесној заједници Голеши.

Суперлига Србије у фудбалу за жене

Суперлига Србије у фудбалу за жене је највиши ранг фудбалских такмичења за жене у Србији. Лига је формирана 2006. године под именом Прва женска лига Србије и то име је носила до 2013, када је промењено у Суперлига Србије. Од сезоне 2013/14. лига броји 8 клубова, за разлику од претходних сезона кад их је било 12. Нижи ранг такмичења је Прва лига Србије. Првак Србије има обезбеђено учешће у Лиги шампиона за жене.

Тихомир Огњанов

Тихомир Огњанов (Суботица, 2. март 1927 — Суботица, 2. јул 2006) је бивши југословенски фудбалски репрезентативац.

Огњанов је један од чланова легендарног југословенског „олимпијског тима“, истакнуто десно крило, репрезентативац и тренер.

Почео је да игра 1939. у „петлићима“ суботичког ФК ЖАКа. Наставио у РСК Суботица и Бачкој све до 1946. кад је прешао у Спартак. За време служења кадровског рока у ЈНА одиграо је 1947. и 9 утакмица за београдски Партизан (постигао 7 голова).Зенит каријере достигао је у београдској Црвеној звезди за коју је од 25. августа 1949. до 24. маја 1953. одиграо укупно 181 утакмицу и постигао 73 гола (од тога 75 првенствених и 22 гола) и освојио две титуле првака Југославије (1951 и 1952/53.) и два трофеја Купа југославије (1949. и 1950.) Каријеру је завршио у суботичком Спартаку (1953—1961) у коме је 5. марта 1961. одиграо последњу утакмицу. У дресу Суботичана одиграо је 110 прволигашких утакмица и постигао 71 гол.

Уз пет сусрета и три гола за младу (1953) и две утакмице и један гол за „Б“ тим (1949—1955), одиграо је и 28 утакмица и постигао седам голова за најбољу селекцију Југославије. Дебитовао је 28. маја 1950. против Данске (5:1) у Београду. а од дреса са државним грбом опростио се 17. јуна 1956. у сусрету са Аустријом (1:1) у Загребу.

Учествовао је 1952. на олимпијском турниру у Финској, на коме је Југославија освојила сребрну медаљу (у финалу против Мађарске 0:2). На Светском првенству 1950 у Бразилу у сусрету против Швајцарске (3:0) био је теже повређен, али је пожртвовано играо до краја и чак постигао један гол. Налазио се међу изабраницима на Светско првенство 1954. у Швајцарској, али недовољно опорављен после операције препона није играо. Због бројних повреда једини је члан нашег славног,, олимпијског тима“ који није прославио „златни јубилеј“ - 50 утакмица у репрезентацији.

Бавио се и тренерским послом. Радио је у ОФК Суботица, у Спартаку, двапут у Црвенки и на крају у суботичком Северу. Био је и технички руководилац Спартака и члан председништва овога клуба.

Пензионисан је 21. јула 1983. као трговачки путник „Суботичанке“.

ФК Спартак Суботица

ФК Спартак Ждрепчева Крв је српски фудбалски клуб из Суботице. Тренутно се такмичи у Суперлиги Србије.

Од 2008. до 2013. због спонзорских разлога је носио име Спартак Златибор вода.

Градске четврти и
градске месне заједнице
Приградска насеља и
приградске месне заједнице
Средњовековне
Савремене
Више од милион
 • становника
Између 100.000 и
 • милион становника
Између 50.000 и
 • 100.000 становника
Између 20.000 и
 • 50.000 становника

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.