Субота Врлић

Субота Врлић (рођен око 1500. у Јагодини) се у угарској војсци борио против Турака и тако стицао своја војна знања. Цар Јован Ненад Црни је 1526. године на територији данашње Бачке формирао независну српску државу и као престоницу је узео Суботицу која је добила име по свом главном војсковођи, Суботи Врлићу. У њихову част и због значаја за град, 1927. године је подигнут споменик цару Јовану Ненаду Црном и Суботи Врлићу. Фашистичке мађарске јединице су 1941. године уништиле споменик али су га патриотски грађани сачували у приватним подрумима под надзором вајара Саве Халугина који га је поправио и 1991. године је враћен на место где и данас стоји.[1]

Субота Врлић
Датум рођења1500.
Место рођењаЈагодина
 Османско царство, данас Србија

Референце

  1. ^ Субота Врлић на сајту www.jagodina.autentik.net

Литература

Јагодина

Јагодина је градско насеље и седиште града Јагодине у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 37.282 становника (према попису из 1991. било је 37.560 становника).

Историја Војводине

Током историје, територијом данашње Војводине су управљале многе државе: Држава Скордиска, Дакија, Римско царство, Држава Гота, Хунски каганат, Краљевство Гепида, Краљевство Острогота, Краљевство Лангобарда, Византијско царство, Аварски каганат, Франачко краљевство, Панонска кнежевина, Кнежевина Доња Панонија, Великоморавска кнежевина, Прво и Друго бугарско царство, Самуилово царство, Краљевина Угарска, Османско царство, Хабзбуршка монархија (Аустријско царство, Аустроугарска).

Од 1918. године, територија данашње АП Војводине је у саставу Краљевине Србије, а потом и Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.