Строги природни резерват Изнад Таталије

Строги природни резерват Изнад Таталије налази се у западној Србији, на подручју планине Јелова Гора, на локалном путу Јелова Гора – Варда, укупне површине заштићеног подручја од 0,80ha. СРП „Изнад Таталије” ставља се под заштиту ради очувања шумског комплекса Јелове Горе и станишта аутохтоне заједнице реликтне врсте зеленике (Ilex aquifolium) обраслог шумом брдске букве (Fagetum moesiacae montanum ilicetosum).[1]

Зеленика је реликтна врста и њен ареал је ограничен на мање популације. Најзначајнија је у заједницама брдске букве у којој налази већу релативну влажност ваздуха, мање колебање температуре и влаге, повољније педолошке услове као и слабије деловање ветра, мраза и суше, повољније услове педоклиме и замљишта у целини. Зеленика се јавља у спрату жбуња и спрату дрвећа до 15 м висине.

У оквиру резервата јавља се на надморској висини од 580 до 890 м.н. в., на северној експозицији, на падини уједначеног нагиба од 6-15, на геолошкој подлози од шкриљаца-пешчара, земљиште је дистично смеђе или кисело смеђе земљиште, средње дубоко (40-80см) и свеже.

Изнад Таталије
Опште информације
МестоПланина Јелова Гора, Бајина Башта
ДржаваСрбија
Година заштите1968.
Степен заштитеI

Види још

Референце

  1. ^ „План управљања Строгим резерватом природе " Изнад Таталије" (PDF). Јавно предузеће за газдовање шумама „Србијашуме“. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 29. 7. 2018. Приступљено 5. 5. 2017.

Спољашње везе

Јелова Гора

Јелова Гора је планина у западној Србији, спада у групу маљенско-повленских планина у динарском планинском систему. Налази се на деветом километру, североисточно од града Ужица. Јелова Гора је густо пошумљена заталасана висораван, површине од око 20km², на просечној надморској висини од око 850 м, на којој се истичу висови: Ђаков камен (1003м), Преседо, Озколиште и Збориште. Највиши врх планине је Јеленина глава (1011 мнв).

Специјални
резервати природе
Општи
резервати природе
Специјални
  • природни резервати
Научно-истраживачки
резервати
Резервати за
одржавање
генетског фонда
Строги
природни резервати

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.