Стране света

Стране света се деле на основне (главне) и споредне (изведене).

Компас
Све стране света (укључујући споредне и главне).

Главне стране света

Споредне стране света

Јапет (митологија)

Јапет је у грчкој митологији био један од титана, син Неба и Земље и Хронов брат. Био је ожењен Океанидом Клименом, са којом је имао четири сина: Прометеја, Епиметеја, Атланта и Менетија. Као његова деца се помињу и Буфаг и Анхијала. Јапет се може сматрати богом пролазности људског живота. Његови синови, Прометеј и Епиметеј су представљени као створитељи човечанства и других смртних бића.

Југ

Југ је једна од главних страна света.На картама југ се налази на дну, уколико то није другачије означено и означава се са 180° или 6 сати.

Југ је такође врло распрострањено словенско име током раног средњег века.

Југозапад

Југозапад је једна од споредних страна света. Налази се између југа и запада, а супротно од североистока.Означава се са 225°.

Југоисток

Југоисток је једна од споредних страна света. Налази се између југа и истока, а супротно северозападу.Означава се са 135°.

Бореј

Бореј (стгрч. Βορέας [Boréas — Бореас]; лат. Aquilo, Septentrio) је бог северног ветра и северне стране света.

Брахма

Брама (санскрит: ब्रह्मा brahmā) је један од врховних богова код Индуса. Они га сматрају творцем света и свих живих бића.

Представљен је са четири лица, окренута на четири стране света, са четири руке. Често га приказују да јаше на птици лабуду. Име овог бога користи се и за име браманског првосвештеника.

Грб Уст-Орда Бурјатије

Грб Уст-Орда Бурјатије је био званични симбол једног од бивших субјеката Руске федерације са статусом аутономног округа — Уст-Орда Бурјатије. Грб је званично усвојен 1990их, а са укидањем Уст-ординског бурјатског аутономног округа 1. јануара 2008. године користи се као грб Уст-Орда бурјатског рејона.

Запад

Запад је једна од главних страна света. На картама запад се налази на левој страни, уколико то није другачије означено и означава се са 270° или 9 сати. Запад се такође користи као одредница за тзв. Западну цивилизацију под којом се најчешће сматрају западна Европа и северна Америка.

Застава Арубе

Застава Арубе је усвојена 18. марта 1976. године. Дизајн се састоји од од поља светло плаве боје (која се назива Ларкспур или У. Н. плава), две уске паралелно-хорозонталне жуте траке у доњем делу заставе и црвене четворокраке звезде са белим ободом у горњем левом делу.

Дизајн има вишеструко значење:

Плаво поље представља небо, море, мир, наду, будућност Арубе и њихову повезаност са својом прошлошћу.

Две уске траке „наговештавају status aparte" (специјални статус у оквиру Краљевине Низоземске). Једна трака представља кретање туриста ка сунчаној Аруби, док друга симболизује индустрију (злато и нафта). Такође, поред сунца, злата и богатства, жута трака представља и вангло цвеће.

Звезда има нарочито комплексно значење.

Јако је неуобичајена четворокрака звезда на државним обележјима. У овом случају представља 4 стране света, што указује на доста комплексно порекло народа Арубе. А с обзиром да се на Аруби користе 4 главна језика: папиаменто, шпански, енглески и холандски, може се и ту пронаћи симболика.

Звезда представља и само острво: земља је доста често црвена и ограђена белим плажама и плавим морем.

Црвено такође има значење крви коју су Арубанци пролили током рата, као и Индијанаца домородаца и патриотске љубави.

Бело значи чистоту и искреност.На Аруби је 18. март државни празник, познат као Дан Заставе.

Исток

Исток је једна од главних страна света.На картама исток се налази на десној страни, уколико то није другачије означено и означава се са 90° или 3 сата.

Исток је такође врло распрострањено словенско име током раног средњег века.

Кеј

Кеј (грч. Κοῖος) је био један од титана из грчке митолигије.

Компас

Компас је навигациони инструмент за оријентацију, односно проналажење праваца на Земљи. Састоји се од магнетске игле која се слободно креће, ротира око осе, и усмерава према магнетском пољу Земље. Ово је изузетно корисно при навигацији. На компасу су обележена четири основна места која означавају Земљине стране света: север, југ, исток и запад. Компас се може користити заједно са маринским хронометром и секстантом како би се омогућила изузетно прецизна навигација.

Генерално постоје три врсте компаса:

магнетски компас

жироскоп - који се базира на жироскопском ефекту

сателитски компас - који користи емитоване електричне сигнале, оносно преко разлике примљеног сигнала од две антене рачуна оријентацију сегмента антена-антена у односу на локални геодетски координатни систем а помоћу сателита (глобално позиционирање)

Корњаче

Корњаче (покрајински жељке, Testudines) су ред животиња из класе гмизаваца, карактеристичних по свом оклопу.

Најстарије познате корњаче су од пре око 215 милиона година, и тренутно на Земљи постоји више од 300 различитих врста; од тога је седам морских, 180 слатководних и преко 60 копнених врста.

Кула Гардош

Кула Гардош једна је од четири Миленијумске куле које су Угарске власти изградиле на све четири стране света, у најудаљенијим градовима краљевства, у склопу прославе хиљадугодишнице досељавања Мађара у Панонију. Кула висока 36 метара изграђена је на најужнијој тачки краљевства, у Земуну, у граду Београду, 1896. године, на узвишењу Гардош, на темељима древне земунске тврђаве Таурунум из 9. века које се као важна одбрамбена тачка вековима издизала изнад десне обале Дунава.Земунска Миленијумска кула, из периода Угарске краљевине, осим оне у Мађарској, једини је такав сачувани споменик који је остао на територији других држава.

Данас, након рестаурације, као културно-историјски споменик од посебног значаја, Кула Гардош све више постаје једна од посећенијих туристичких дестинација Земуна и Београда, у којој је посетиоцима на располагању атеље и галерија Чубрило, стална поставка посвећена лику и делу Милутина Миланковића, у виду тродимензионалних модела и софтвера о његовом животу и раду и излазак на видиковац куле са кога се 360° уоколо, пружа величанствен поглед на Дунав, Земун, Београд и њихову околину.

Нарум-Син од Акада

Нарам-Син од Акада је био владар Акадског краљевства. Акадско краљевство достиже свој врхунац у време његове владавине. Носио је титулу „цар све четири стране света“.

Север

Север (ијек. сјевер) једна је је од главних страна света. На картама и компасу север се налази на врху, уколико то није другачије означено и означава се са 0° или 12 сати. Пилоти се орјентишу часовима (мета се налази на 12 часова).

Северозапад

Северозапад је једна од споредних страна света. Налази се између севера и запада, а супротно од југоистока.Угао који правац северозапада заклапа са правцем севера мерено од севера у правцу кретања казаљке на часовнику износи 315°.

Североисток

Североисток је једна од споредних страна света. Налази се између севера и истока, а супротно од југозапада.Означава се са 45°.

Цоби

Слободан Вељковић (Београд, 11. април 1985), познатији под уметничким именом Цоби (Coby), српски је репер, текстописац и продуцент.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.