Стефан II Котроманић

Стефан II Котроманић, или Стефан IV,[1][2] је био бан Босне од 1322. до 1353. године. Био је најстарији син Стефана I (1287—1314), најмоћнији владар Босне у средњем веку уз Твртка I (бан 1353—1377, краљ 1377—1391) и први владар Босне који је ковао свој новац.

Користећи се династичким борбама у краљевинама Угарској и Србији, значајно је проширио своју државу, изашао на Саву, Дрину и Јадран од Омиша до Дубровника, чиме је створио основу за будућа ширења његовом наследнику Твртку I, тако да је оно што је за Немањиће Милутин (1282—1321), за Котроманиће је Стефан II (IV). Био је врстан државник који је радио искључиво за своју, односно корист своје државе, притом се не обзирући на стара пријатељства и моралне услове. Свој долазак на власт је дуговао подршци Шубића са стране и богумила у самој држави. Међутим то му није засметало да активно учествује у слому Шубића, као један од њихових противника, као што је 1340. године подржао активан улазак фрањеваца у Босну и градњу већег броја њихових самостана када је то било у интересу спољне политике бановине Босне, чиме је после једног и по века сталних крсташких похода на Босну, успео да на неко време одагна ту опасност. Женио се три пута, али га једини познати син Вук није надживео, тако да га је наследио најстарији братанац Твртко.

Стефан II Котроманић
Relikviář sv. Simeona detail
Смрт Стефана II Котроманића
Датум рођења1292.
Место рођењаБосна и Херцеговина
Босна
Датум смрти1353.
Место смртиБосна и Херцеговина
Босна
ДинастијаКотроманићи
ОтацСтефан I Котроманић
МајкаЈелисавета Немањић
СупружникJelisaveta Pjast Kotromanić
ПотомствоЈелисавета Котроманић, Катарина Котроманић Цељска
Бан Босне
Период13221353.
ПретходникСтефан I
НаследникТвртко I

Порекло и породица

Био је најстарији син Стефана I и Драгутинове (краљ Србије 12761282, краљ Срема 1282—1316) ћерке Јелисавете, који су поред њега имали још два сина:

 • Владислава, чији син Твртко га је наследио
 • Нинослава, који је умро млад без деце.[3]

Сам Стефан се женио највероватније три пута:

 1. 1314, ћерком Мајнхарда Ортенбуршког (који је владао Корушком)
 2. око 1329, ћерком бугарског цара
 3. 1335, Јелисаветом, ћерком Казимира III (који је владао Кујавском)

Из та три брака позната су имена троје његове деце:

Премда није искључено да их је имао више, она су у том случају умрла врло млада, тако да њихова имена нису забележена.

Титуле Стефана II

 • „... по милости божијој господин всим земљам босанским и Соли и Усори и Долним Крајем и Хлемске земље..." (1322)

Почетак владавине под Младеном II (1314—1322)

Није познато када се Стефан родио, највероватније око 1292. године, као што је први период његовог живота потпуна непознаница за модерну историју. Он на позорницу улази око 1314. године када умире његов отац Стефан I, а он се са браћом и мајком налази у Дубровнику у који су се склонили пред налетима Шубића.[4] Као најстарији син бившег бана који се већ тада налазио у годинама да може самостално да преузме власт, он је у Босни сматран за законитог наследника међу племством и свештенством цркве босанске. О томе сведоћи писање М. Орбина да је Степан II (IV) преговарао је са властелом, која је одобрила да се врати у Босну.[5] До повратка Степана у Босну могло је доћи уз сагласност Шубића. Исцрпљујући рат у Босни и све веће заоштравање стања на осталим странама приморале су Младена II (1312—1322) да промени политику свог свог оца Павла I (1292 — 1312).[6] Непосредну власт над Босном пробао је да оствари преко подршке Стефану Котроманићу. Тако су Младен и Стефан прекинули борбу својих очева, Стефан се обавезао вероватно на вазалне обавезе према Младену, а овај је повукао војску из Босне, после чега је Стефан преузео власт.

О сарадњи око 1318. најбоље говори чињеница да је будућу Стефанову младу изабрао лично Младен. Избор је пао на католкињу ћерку грофа Мајнхарда Ортенбуршког који је имао поседе у Корушкој, која је била католикиња.[7][6] Младен је пробао да повећа римокатолички утицај на Стефана и задовољи папу који је стално указивао на постојање јеретика тј. богумила у Босни. Да је Младен добро проценио утицај овог брака, може се видети на основу преписке која је тим поводом вођена са папом да дозволи склапање тог брака, пошто су Котроманићи и Ортенбуршки били далеки рођаци. Папа је дозволио склапање брака (1319), али није познато да ли је до њега дошло или је цео договор пао у воду.

Слом Младена II Шубића

Иако га је Младенова подршка довела на власт, Стефан је јасно могао да види како се развија ситуација у краљевини Угарској, али и то да Младен има другачије дугорочне планове за Босну, јер се у његовој титули налазило и да је бан Босне. Чим се указала прва прилика да се отресе Младеновог утицаја, Стефан ју је искористио и већ око 1320. године се приближио Карлу Роберту (1308—1342). Већ крајем 1321. године он појачава своје војно присуство на граници ка бановини Хрватској по Карловом наређењу, као што је урадио и бан Славоније Иван Бабонић, јер је затегнутост односа унутар бановине Хрватске јасно говорила да ће доћи до сукоба између бана и властеле.

Оружани сукоб је плануо током пролећа 1322. године и у одлучујућој бици, недалеко од Скрадина у коме је столовао Младен II, властела је однела јасну победу и Младен се повукао у утврђени Клис. Завршну реч у целој причи имао је краљ Роберт који је дошао у Книн и позвао Младена II да изађе пред њега. Када се појавио у Книну био је заробљен и спроведен у тамницу на северу краљевине Угарске, по Карловом наређењу који је потом за новог бана поставио Ивана Бабонића, дотадашњег бана Славоније. Истовремено су Стефанове пљачкашке чете почеле да упадају у Захумље које се тада de facto налазило у склопу краљевине Србије, тако да се од те године у Стефановој титули јавља Хум.

Самостална владавина (1322—1353)

Ширење државе (1322—1329)

После слома Младена II, Стефан је наставио да учвршћује своју власт у Босни у чему му је као нека врста савладара помагао млађи брат кнез Владислав. Истовремено се ситуација у бановини Хрватској није смиривала, пошто су власт преузели Нелипчићи које је 1323. године пробао да сузбије нови титуларни бан Хрватске Никола Омодејев, али без успеха. Међутим наредне године се ствара широка коалиција Шубића и Франкопана, којој су се придружили Задар и бан Стефан, али њихове трупе током лета 1324. године бивају потучене код слапова Крке.

Исте године Стефан, уз сагласност Карла Роберта, преузима контролу над западним областима Владислава Немањића (1316—1324) који је те године поражен у сукобу са Стефаном Дечанским (1322—1331), после чега се повукао у краљевину Угарску, препустивши своје источне поседе Стефану. Неки ово повезују са неком врстом мираза који је Стефан добио уз своју трећу супругу са којом се оженио по Карловом предлогу, али је извесније да му је краљ то препустио из других разлога, пошто се Стефанов трећи брак реализовао тек 1335. године.

Наредне године, нови титуларни бан Хрватске Микац Михаљевић креће на Нелипчиће уз Стефанову подршку, али и поред тога што је постигао известан успех, Микац се 1326. године повлачи необављена посла. За то време Стефан преузима контролу над Доњим Крајима (простор између Сане и Врбаса), Гламочем, Ливном, Дувном, Имотским и ушћем Цетине, док је Роберт преузео утврђени Омиш. У међувремену је изгладио несугласице које је имао са Дубровачком републиком, да би исте године у савезу са њима сломио власт Бранивојевића, који су се отцепили од краљевине Србије током борби око власти, после Милутинове смрти, у Захумљу и Крајини(Неретванска област), које је припојио својој држави, тако да је од те године држао под контролом целокупно јадранско приморје од Цетине до Дубровника. Петар Тољеновић је покушао да му се супротстави у Захумљу, али у тој борби је поражен и заробљен, после чега је, према писању Мавра Орбинија, по Стефановом наређењу везан за коња и тако сурван у клисуру. Проценивши да је Стефан Дечански заузет на југу краљевине Србије, он наставља да шаље своје чете у Травунију и Полимље, али их млади краљ Душан (краљ 1331—1346, цар 1346—1355) потискује 1329. године и том приликом је и сам Стефан II једва извукао живу главу, пошто му је у борби убијен коњ, али му је свог коња уступио Вук Вукославић (коме је 1322. године поклонио неке поседе), тако да се Стефан спасао бекством, док је сам Вук погинуо.

Највероватније је у вези са овим нападима и Стефанова друга женидба са непознатом ћерком једног од бугарских царева (у то доба су у Бугарском царству биле борбе, тако да се не може са сигурношћу рећи чија је заправо ћерка била), пошто је на тај начин највероватније желео да уз подршку савеза Бугарске и Византије прошири своје поседе у Приморју. Међутим, тај савез је пропао на Велбужду 1330. године, а са њим и Стефанове наде да се у том тренутку докопа Травуније.

Учвршћивање власти (1329—1342)

Стефан се није зауставио само на поседима краљевине Србије, већ је 1331. године отпочео да са покушајима да овлада Брачом и Корчулом који су се налазили у саставу Млетачке републике, али се ти планови нису остварили. Након што је 22.01. 1333. године краљ Душан продао Дубровачкој републици Стон,Рат(Пељешац) и приобаље до Дубровника и сам Стефан је 15.03. исте године под Сребреником издао повељу којом им продаје исту ту територију, чиме су се Дубровчани обезбедили од евентуалних сукоба и претензија између бановине Босне и краљевине Србије.

Око 1335. године Стефан се жени по трећи пут и то по предлогу краља Угарске Карла Роберта који му је за жену изабрао даљу рођаку своје супруге Јелисавете и ћерку кујавског кнеза Казимира III,Јелисаветом.

Консолидовање и ширење Босне, није одговарало кнезу Нелипцу који је владао простором бановине Хрватске, тако да је он искористио папине жеље да се искорене јеретици у Босни и уз његов благослов отпочео 1337. године припреме за крсташки поход на Босну, надајући се да ће успети да је покори и прошири своју власт. Међутим Стефан II није седео скрштених руку и уз помоћ Шубића који су се родбински повезали са Котроманићима и Немањићима, покренуо је сукобе у самој бановини Хрватској. Нелипац је и овог пута успео да савлада Шубиће, али су сви његови планови у вези Босне морали да буду одложени, поготово што се све чешће помињала појава Карла Роберта у Далмацији и коначно окончавање сукоба у том делу његове државе.

Током своје посете краљевини Угарској, фрањевачки генерал Герард 1339. године по налогу Карла Роберта одлази у бановину Босну, не би ли утврдио право стање ствари на терену. Стефан II га сачекује још на граници, лепо га прима и успева да га убеди да се јерес у Босни не може истерати оружјем због близине православне краљевине Србије, већ да је за то неопходан трајан боравак и деловање католичког свештенства. Герард усваја његове процене и о томе почетком 1340. године извештава папу који се такође саглашава са проценом, тако да се од 1340. до 1343. године на простору бановине Босне фрањевци подижу већи број својих самостана и ударају темеље свом присуству у том делу Балканског полуострва.

Слом Нелипчића и пад Задра (1342—1350)

После смрти Карла Роберта 1342. године власт преузима малолетни Лајош I у чије име влада његова мајка Јелисавета. Ову промену Стефан одлучује да искористи и да се потпуно одвоји од краљевине Угарске, тако да се већ од 1343. године у Венецији налазе његови представници који се договарају о заједничкој акцији, пошто су Млечани у сталном сукобу са Мађарима око далматинских градова. Нека врста договора је створена, али чврст савез није формиран, пошто то у том тренутку није у потпуности одговарало Млетачкој републици која је била заузета сукобом са кнезом Нелипцем.

Наредне године Нелипац умире, а власт над његовим поседима преузима његова удовица Владислава у име њиховог сина Ивана. Лајош је желео да искористи тренутак и послао је одмах бана Николу Банића да их примора на прихватање краљеве воље, а да је добро проценио ситуацију најбоље говори чињеница да је био довољан само долазак Николе са трупама под утврђени Книн, да би она попустила. Међутим након Николиног повлачења, она после обећања подршке од стране Млечана и других хрватских великаша одбија да испуни краљеве захтеве и сукоб се наставља. Лајош I није два пута направио исту грешку и сам је покренуо своју војску ка југу, а као његова претходница под Книн су пристигли банови Никола и Стефан II са око 10.000 војника. Овога пута начињен је договор да Нелипчићи предају одмах Унац, Почитељ, Срб и Столец, а да Книн и Бреч задрже под контролом док им се не предају Цетина и Клис, а један од потписника и гараната овог споразума био је и Стефан II са дванаест својих витезова. Краљ је стигао средином 1345. године са око 30.000 војника, потврдио уговор, спровео га у дело и крајем године се повукао назад, иако се очекивало да се акција неће зауставити на Нелипчићима, већ да ће и Млечани бити протерани из Далмације, али се то није догодило.

Појава Лајоша I на Јадрану довела је до тога да Задар, који су 1202. године крсташи IV крсташког похода заузели за Млечане, призна врховну власт краља Угарске. Млетачка република је одмах одреаговала и са војском је опсела град, али ни Лајош није седео скрштених руку, већ је наредио бановима Николи и Стефану да са својих 10.000 трупа пробију опсаду. Међутим када су њих двојица пристигла, око опседнутог града већ се налазило велико дрвено млетачко утврђење са 28 кула, тако да је ситуација изгледала попут опсаде Алезије:

Уместо борбе, банови су отпочели преговоре и после некаквог договора су се повукли, што су Задрани сматрали Стефановом издајом, иако се он Лајошу оправдао да су Млечани били сувише јаки да би њих двојица сами могли да пробију опсаду.

Лајош је после овога отпочео са припремама да сам разбије опсаду Задра. Паралелно са припремама, отпочели су и преговори, у којима су посредовали Стефан II и Душан Силни, но су они на крају пропали, али је за своје учешће у њима Стефан од Млечана добио 1000 дуката. Краљ је у пролеће 1346. године стигао под опседнути Задар и отпочео са пробијањем опсаде. Током тих борби Млечани су водили преговоре са једним делом војсковођа краља Угарске, али су сви они пали у воду 01.07. када је извршен велики напад на Млечане који се завршио потпуним поразом, после чега су се Лајошеве снаге повукле из даље борбе, а сам Задар се крајем исте године предао Млечанима. Тешко је проценити степен Стефановог учешћа и одговорности у дешавањима око опсаде Задра, али треба имати у виду да су га Задрани оптуживали за издају и да се сличне оптужбе налазе у још неким изворима, од којих неки иду толико далеко да га називају ђавољим учеником.

Сукоб са Душаном Силним (1350)

Велика освајања Душану Силном нису дозвољавала да пређе преко тога што Босна већ две деценије држи окупирано Захумље, тако да је стално инсистирао код бана Стефана да му тај простор врати. Бан Босне, са друге стране, је одбијао било какве разговоре, рачунајући на Душанову заузетост на југу, тако да је прво отпочео са грађењем утврде на ушћу Неретве, игноришући цареве притужбе, да би потом 1349. године његове пљачкашке чете опустошиле Конавле и Травунију са Требињем и Гацком, стигавши до Бока которске.

Преко ове дрскости Душан није могао да пређе и 1350. године покреће своју војску на бановину Босну. Стефану је већ у почетку било јасно да се он и његове снаге не могу носити у отвореној борби са Душановим снагама које су освојиле огромне делове Византијског царства, тако да се он одлучио за једну другу врсту тактике, коју је пре њега користио Стефан Војислав (око 1036—1050) у бици код Бара, односно Живојин Мишић у Колубарској бици. Његов план је био да се повлачи пред Душаном и да га на тешком и неприступачном терену измори сталним нападима и сломи изненадним противударом. Међутим Душан је био војсковођа, али и политичар, тако да је са напредовањем кроз Босну на своју страну привлачио и локалну властелу, па је Стефан ускоро остао без подршке и трупа, а његова престоница, Бобовац, нашла се под пасивном опсадом, пошто Душан није успео да га заузме на јуриш. Душан је део војске оставио да блокира град, део је послао ка Цетини и Крки, а сам се са преосталим делом трупа упутио у Хум, надајући се да ће Стефан II понудити преговоре. Међутим у тренутку док су његове трупе контролисале већи део бановине Босне, византијске снаге су удариле на јужне границе Српског царства, тако да је он одмах повукао своје снаге и кренуо ка југу, тако да је Стефан и поред очигледно безизлазне ситуације и практично изгубљеног рата успео да сачува своју државу.

Душан је после овога покушао да женидбом свог сина Уроша (1355—1371) са Стефановом ћерком Јелисаветом, каснијом супругом Лајоша I, поврати Захумље као њен мираз, али је бан одбио ову понуду.

Последње године (1350—1353)

Последње године своје владавине Стефан II провео је у миру, изузев мањих расправи са Дубровачком и Млетачком републиком око опљачканих каравана по Босни. Своје две ћерке је успео добро да уда, поставши тако таст цељског грофа, а у јуну 1353. године и краља Угарске и свог de facto суверена Лајоша I. Међутим већ тада је био тешко болестан и умро је у септембру исте године, а власт је предао свом братанцу Твртку односно свом брату и савладару кнезу Владиславу као регенту. Не зна се где је тачно сахрањен, али се сматра да је највероватније за своје гробно место изабрао цркву у склопу фрањевачког самостана у Милошеву.

Верска дешавања у Босни

Већ од почетних значајних ширења Стефана II, верска слика његове државе се променила, значајним повећањем католичког и православног елемента, али то није умирило Папство које је и даље инсистирало да се искорене јеретици у Босни. Са тим разлогом је папа око 1325. године наредио да инквизиција прође и кроз Босну, а самом Стефану је рекао да ће непружање помоћи инквизиторима сматрати за његово јеретичко деловање, што ће за последицу имати нови крсташки поход на Босну. Улазак инквизиције у Босну привремено је одгодио сукоб између фрањеваца и бенедиктинаца око тога ко треба да је спроведе, који се укончао 1327. године када фрањевци улазе у Босну као инквизитори.

Постојање богумила у Босни и интерес Нелипчића довели су 1337. године до папине подршке и наредбе кнезу Нелипцу да у папино име спроведе крсташки поход на Босну, али је исти пао у воду услед унутрашњих прилика у бановини Хрватској.

Током своје посете краљевини Угарској, фрањевачки генерал Герард 1339. године по налогу Карла Роберта одлази у бановину Босну, не би ли утврдио право стање ствари на терену. Стефан II га сачекује још на граници, лепо га прима и успева да га убеди да се јерес у Босни не може истерати оружјем због близине православне краљевине Србије, већ да је за то неопходан трајан боравак и деловање католичког свештенства. Герард усваја његове процене и о томе почетком 1340. године извештава папу који се такође саглашава са проценом, тако да се од 1340. до 1343. године на простору бановине Босне фрањевци подижу већи број својих самостана и ударају темеље свом присуству у том делу Балканског полуострва.

Пред крај своје владавине, Стефан је успео да на положај ђаковачког бискупа Босне постави себи оданог човека фра Перегрина.

Породично стабло

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Стефан I Котроманић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Стефан II Котроманић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Јелисавета Немањић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Референце

 1. ^ Анчић 2005, стр. 44.
 2. ^ Логос 2017, стр. 174, 291 и напомена 867. У другој половини XX века прихваћено је да пре Степана I Котроманића и Степана II Котроманића постоје два бана Степана у Босни у XIII веку. Одатле следи да у литератури обично називани Степан I Котроманић није I него III Степан у низу банова у Босни, а његов син Степан је Степан IV. Због тога, неки српски и хрватски историчари од почетка 21. века пишу о бану Степану III и бану Степану IV.
 3. ^ Ћоровић 1940, стр. 238.
 4. ^ Ћоровић 1940, стр. 238 и напомена 1. Према М. Орбину, у марту 1314. се расправљало о кући за боравак бана у Дубровнику. Због тога се мисли да је истинита тврдња М. Орбина да је млади бан Степан II (IV) био протеран из Босне.
 5. ^ Логос 2017, стр. 292.
 6. 6,0 6,1 Ћоровић 1940, стр. 239.
 7. ^ CD VIII 1910, стр. 508.

Литература

Примарни извори

Научни радови

Спољашње везе

Медији везани за чланак Стефан II Котроманић на Викимедијиној остави

Претходник:
Стефан I
Бан Босне (Котроманићи)
(13221353)

Наследник:
Твртко I
Јелисавета Котроманић

Јелисавета Котроманић (1340 — 1387) је била кћерка босанског бана Стефана II Котроманића, а браком са угарским и пољским краљем Лајошом I краљица Угарске и Пољске.

Јелисавета Немањић

Јелисавета Немањић (Рашка, 1270 — 1331) је била српска принцеза из породице Немањића.

Јелисавета је била ћерка српског краља Драгутина и Каталине, ћерке угарског краља Стефана V. У јесен 1284. године удала се за босанског бана Стефана I Котроманића. Мајка је Стефана II Котроманића, једног од најмоћнијих владара Босне у средњем веку.

Барбара Цељска

Барбара Цељска (1392-1451), царица Светог римског царства и краљица Угарске и Чешке, била је друга супруга Жигмунда Луксембуршког.

Барбара је била ћерка грофа Хермана II Цељског и грофице Ане од Шаунберга.

Бобовац

Бобовац је једна од најзначајнијих тврђава српске средњовековне државе у Босни, која је са Краљевом Сутјеском чинила престоницу још од доба Стефана II Котроманића. Почетком XV века градска црква је прерађена као краљевска гробница и у њој су сахрањени последњи владари из династије Котроманића, изузев Стефана Томашевића. Данас има врло мало надземних остатака, некада моћне утврде која се налазила недалеко од данашњег Вареша. Некадашња краљевска гробница је обновљена, али постоје велике сумње у аутентичност обновљеног објекта.

Дивош Тихорадић

Дивош Тихорадић је српски племић са подручја Усоре, повезан са утврђеним градом Сребреником. Његов брат је Витан Тихорадић, а синови Милош, Сладоје и Доброслав Дивошевић. Први пут Дивош је споменут као свједок у повељи од 23. октобра 1332 којом се рјешавају спорови између Срба из Босне и Дубровчана, а у својству пристава наведен је на повељи од 15. марта 1333, којом босански бан Стефан II Котроманић уступа Дубровчанима Стон, Превлаку, Пељешац (Рат) и острва која су око Рата.

Дивош Тихорадић је познат као наручилац израде јеванђеља (Дивошево јеванђеље), значајним спомеником из 14. вијека. Имао је своју личну библиотеку.

Елизабета Луксембуршка

Елизабета Луксембуршка (1409 — 1442), краљица Немачке, Угарске, Хрватске и Бохемије и војвоткиња Аустрије, је била супруга Алберта II Хабзбуршког.

Катарина Котроманић Цељска

Катарина Котроманић (1336-1396), је била грофица Цељска.

Котроманићи

Котроманићи су били српска владарска династија у средњовјековној Босни, која је владала приближно од 1250. до 1463. године.

Краљичино брдо

Краљичино брдо или Краљичино гумно је брдо 385 мнв, на 1,9 км источно од планине Груаљ (543 мнв). Припада засеоку Плане, у североисточном делу села Чечава, у општини Теслић, на граници са општином Прњавор. Брдо је удаљено 47.8 км вазд. линије од Бање Луке, и налази се у Републици Српској. На њему је раскрсница старих караванских путева, који се рачвају на четири стране:

Ступљански пут за заселак Ступу и село Осредак

пут преко Миладића брда (441 мнв) за Чечаву

Поповски пут за Кулаше

пут преко Груаља за Г. Вијачане и ШњеготинуДок је североисточна страна брда опасана густом шумом, врх брда је још некада давно раскрчен, због чега се са Краљичиног брда пружа одличан видик на све стране. Кажу да се за добре видљивости некад видео пламен рафинеријске бакље у Броду. Данас се на брду налазе њиве и кућиште породице Јотановић, једне од најбројнијих породица у Чечави, која се једном давно доселила из Црне Горе, бежећи преко Херцеговине, од најезде Турака.

Ладислав Горјански

Ладислав IV Горјански (око 1410. - фебруар или април 1459.) је био угарски палатин (1447-1458) и мачвански бан (1431-1441, 1445-1447).

Павле Хрватинић

Павле Хрватинић је био владар жупе Земљаник у Доњим Крајима. Припадао је великашкој породици Хрватинића.

Пријезда II Котроманић

Пријезда II је био босански бан од 1287. до 1290, и син Пријезде I.

Са братом Стефаном делио је власт у Босни до 1290. године. После тога Пријезда II се више не спомиње, а на челу босанске државе остаје само Стефан. За заштитника династије Котроманића сматрао се Св. Гргур (Георгије) Назиански, тј. Григорије Богослов.

Средњовјековни новац у Босни и Херцеговини

Нумизматика је помоћна историјска дисциплина која се бави проучавањем настанка, развоја и употребе кованог новца кроз историју. Научно занимање за средњовјековни босански новац јавило се доста касно, тек средином 19. вијека, када их је по први пут систематичније објавио и описао новосадски професор Јанко Шафарик. Послије њега одређеним питањима босанске средњовјековне нумизматике успјешно су се бавили Шиме Љубић, Ћиро Трухелка, Милан Решетар, Иван Ренгјео и Михаило Динић.

Стефан II

Стефан II се може односити на:

Стефан II од Иберије

Стефан II (изабрани папа)

Папа Стефан II

Стефан II од Троа

Стефан II Трпимировић

Стефан II Угарски

Стефан II Котроманић

Стефан II Баварски

Стефан II од Молдавије

Стефан I Котроманић

Стефан I Котроманић (1242 — 1314) је био бан Босне од 1290. до 1314. године. Назива се још и Стефан Котроман, према дубровачким писцима.

Био је господар жупе Врхбосне, а у јесен 1284. године оженио се Јелисаветом, ћерком српског краља Драгутина. Као своје области имао је још и жупе Бањицу, Земуник, Врбању, Доње Краје, Пливу и Луку. Око 1302, бана Стефана потиснули су брибирски кнезови Шубићи и он се склонио у области свога таста, српскога краља Драгутина. Једно време (1287—1290) владао је заједно са својим братом Пријездом II. Њихов отац био је Пријезда I босански бан (1250—1287).

Стефан Котроманић

Појам Стефан Котроманић може да се односи на:

Стефан I Котроманић

Стефан II Котроманић

Усора (област)

Усора је историјска област око истоимене ријеке на сјеверу данашње Босне и Херцеговине. Област се простире на територији од Кулаша и Прњавора на западу, Сребреника и Лукавца на истоку, ријеке Саве на сјеверу и Жепча на југу.

Усора је од 7. вијека до смрти кнеза Часлава Клонимировића у била у саставу самосталне српске државе. Послије је ушла у састав Угарске. Усору и Соли је на управу добио бивши српски краљ Драгутин који је владао овдје као угарски вазал. Њега је наследио син Владислав. После Владислављеве смрти, Усору и Соли заузео је босански бан Стефан II Котроманић.

У Усори су се налазиле многе важне тврђаве и градови, од којих су најпознатији Добој, Сребреник, Добор, Глаз, Соко, Тешањ и Маглај. Она је такође најчешће била поприште битака између Угарске и Босне. Најпознатије битке су битка код Сребреника (1363), битке код Добора (1394. и 1408) и битка код Добоја (1415).

Хрватин Стјепанић

Хрватин Стјепанић (умро пре 1315) је био хрватски кнез Доњих Крајева. Родоначелник је великашког рода Хрватинића. Престоница Хрватина Стјепанића био је Кључ.

Чечава

Чечава је насељено мјесто у општини Теслић, Република Српска, БиХ. Према прелиминарним подацима пописа становништва 2013. године, у насељу је живјело 1.774 становника.

Банови
  • 1250—1377
Краљеви
  • 1377—1463
Краљеви за вријеме
османске окупације
  • 1463—1878
Банице
  • 1250—1377
Краљице
  • 1377—1463
Остали чланови

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.