Становништво

Становништво једне географске територије представља скуп људи који живе на њој. Људско становништво је предмет изучавања више наука, као што су демографија, социологија и друштвена географија. [1]Једна од грана екологије је биологија која изучава све врсте на планети Земљи, па и људску врсту. Статистиком становништва се мере промене њеног броја у простору и времену. Најчешће коришћена статистика становништва је Број становника.[2]

Опис становништва

Опис становништва се може вршити на више начина:

Светско становништво

Оријентационо, на крају епохе Палеолита (15 хиљада година п. н. е.) број становника на земљи био је 3 милиона. До краја Неолита (2 хиљаде година п. н. е) живело је на Земљи 50 милиона људи. На почетку Нове ере, становништво је бројало 230 милиона, а око 1000. године Нове ере, 275 милиона. Милијардити човек је рођен око 1800-те. Године 1900. било нас је 1,6 милијарди, 1960. 3 милијарде, 1993. 5,5 милијарди, 2003. 6,3 милијарди, 2017. у марту 7,4 милијарди.[1]

Прогнозира се да ће 2050. године на свету живети 9 милијарди људи.

Неки научници сматрају да свака територија има свој „капацитет“, који ограничава могућност раста становништва. Они тврде да неконтролисан раст становништва води у катастрофу Малтусовог типа. Постоје стручњаци који се не слажу са овом тезом.

У 1993. на свету је живело (у милионима људи): у Европи 728, Азији 3336, Африци 670, Северној и Средњој Америци 442, Јужној Америци 308, Аустралији и Океанији 28.

Државе са највише становника у свету су Кина и Индија.

Референце

  1. 1,0 1,1 „Pojam i značaj stanovništva”. Student.
  2. ^ „demografija”. Enciklopedija. Приступљено 31. 1. 2019.

Спољашње везе

Јалтахтик (Чилон)

Јалтахтик (шп. Yaltajtic) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 885 м.

Базибилтик (Чилон)

Базибилтик (шп. Bahtzibiltic) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 985 м.

Буенависта (Чилон)

Буенависта (шп. Buenavista) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 1034 м.

Воловиц (Чилон)

Воловиц (шп. Wolowitz) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 1344 м.

Гвалехасил (Чилон)

Гвалехасил (шп. Gualejacil) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 1016 м.

Гололтон (Чилон)

Гололтон (шп. Gololtón) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 1307 м.

Ехидо Ребека Дос, Метесака (Кулијакан)

Ехидо Ребека Дос, Метесака (шп. Ejido Rebeca Dos, Metesaca) насеље је у Мексику у савезној држави Синалоа у општини Кулијакан. Насеље се налази на надморској висини од 10 м.

Зинтел (Чилон)

Зинтел (шп. Tzinteel) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 325 м.

К'Анха (Чилон)

К'Анха (шп. K'Anjá) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 1282 м.

Канчаха (Чилон)

Канчаха (шп. Canchajá) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 563 м.

Кексил (Чилон)

Кексил (шп. Quexil) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 973 м.

Ламалзак (Чилон)

Ламалзак (шп. Lamaltzac) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 1054 м.

Лемлахантон (Чилон)

Лемлахантон (шп. Lemlajantón) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 1020 м.

Нахчехеб (Чилон)

Нахчехеб (шп. Najchejeb) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 1000 м.

Општина Урике (Чивава)

Урике (шп. Urique) општина је у Мексику у савезној држави Чивава. Општина се налази на надморској висини од 550 м.

Топотел (Чилон)

Топотел (шп. Topoteel) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 1320 м.

Хитетик (Чилон)

Хитетик (шп. Jitetic) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 1260 м.

Чен'Уч (Чилон)

Чен'Уч (шп. Chen'Uch) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 939 м.

Чилон (Чилон, Чијапас)

Чилон (шп. Chilón) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Чилон. Насеље се налази на надморској висини од 873 м.

Оновни
појмови
Етничке студије
Етничке групе
по региону
Мултиетничко
друштво
Идеологија и
етнички сукоб
Етничка нетрпељивост

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.