Срђевдан

Срђевдан (7/20. октобар) - крсна слава посвећена Св. Срђу (Сергију, на лат. Sergius) и Вакх у (на лат. Bachus), који су према легенди били римски достојанственици на двору цара Максимијана (Марко Аурелије Валерије), савладара цара Диоклецијана (286—305). Због припадности хришћанској вери и одбијања да се поклоне римским боговима посечени су у Сирији, где је њихов култ успостављен и одакле се раширио по истоку. Св. Сергије нарочито је био поштован у граду Ресафи, где је погубљен, који је једно време носио име „Сергиополис“ и у 6. веку био велико ходочасничко место читавог Истока.

Под царем Јустинијаном I (527—565), који је овим свецима подигао цркву у Цариграду, култ Св. Сергија и Вакха раширио се на запад, нарочито на простору између Драча и данашњег Дубровника, где је према сачуваним подацима постојало више од 15 цркава посвећених овим свецима. Одатле се слављење Срђевдана ширило у унутрашњост, тако да је ова слава у средњовековној Зети била једна од значајнијих. О томе сведочи и црква Св. Сергија и Вакха на Бојани, која је била место где су сахрањивани владари династије Војислављевић у 11. и 12. веку. Након обнове крајем 13. века, од стране српске краљице Јелене Анжујске и њених синова Драгутина и Милутина, та црква је могла да прими 3.000 верника.

Према једној легенди, приликом преноса моштију Светог Саве из Трнова, у Милешеву су пренете и мошти Св. Сергија и Вакха, где је од раније постојао култ ових светитеља, о чему сведоче и њихове фреске из најранијег периода фрескописа у Милешеви.

Земљорадници (ратари) нарочито пазе да на Срђевдан не излазе са воловима у поља, јер на тај дан не ваља орати. Срђевдан припада славама за које се припрема мрсна храна, изузев ако тај дан пада у среду или петак. На иконама се Св. Сергије и Вакхо представљају у обичним тадашњим одорама са крстом и митром, као знаком мучеништва.

Krst u gradskom parku
Православље

Биографија

Рођени у Риму, Свети мученици Сергије и Вакхо били су високи војни достојанственици на двору цара Максимијана и први међу великашима. Цар их је веома ценио и уважавао због њихове верности, мудрости и храбрости све док није сазнао да су хришћани. Пошто су одбили да заједно с њим принесу жртве идолима римских богова, цар их је свргнуо са положаја и наредио да им уместо војничких одела обуку женске хаљине, да им око врата ставе гвоздене обруче и да их тако водају улицама Рима. Затим их је послао у Азију код намесника Антиоха, који је свој положај задобио захваљујући њиховој препоруци цару. У граду Варвалису су их бацили у тамницу, где су Вакха тукли сировим воловским жилама док му нису раздробили тело ударцима под којима је уздахнуо. Сутрадан је Сергеју обули гвоздене опанке изнутра начичкане ексерима и потерали га у Росаф, град у Сирији, где су му, после мучења, одсекли мачем главу у близини реке Еуфрата. Свети мученици Сергије и Вакхо пострадали су 303. године. На месту погубљења Светог мученика Сергеја народ је саградио цркву у коју су смештене његове мошти. Због великог поштовања Светог Сергија, град његовог погубљења Росаф је једино време називан Сергиополис. Култ Светог Сергија и Вакха прво је успостављен у Сирији, одатле се проширио у остале крајеве. У средњем веку био је наручито развијен од Драча до Дубровника, да би се одатле ширио ка унутрашњости Балкана.

Ikona sv sergije vakh
Свети мученици Сергије и Вакхо

Славље

Дан Светих Сергија и Вакха Срби признају под називом Срђевдан и Свети Срђ. У средњовековној Зети Срђевдан је била једна од највећих слава. Данас је као слава Срђевдан распрострањен на подручију Приморија и целе Босне, где је значајније концентрисан у околини Власенице, Тешња, Дервенте, Дубице, Приједора и Крупња. У Шумадијској епархији Срђевдан слави око 250 свечарских домова. У околини Ваљева и Светог Срђа, као свог заштитника, празновали обућари, а у Гружи су Срђевдан светковали ради срдобоље (дизентерије). Свети Срђ се сматра волујским свецем, па се тога дана не упрежу за рад. Према народном календару, Срђевдан се сматра једним од граничних дана јна прелазу из јесени у зиму. И у метеоролошком смислу Срђевдан је био важна одредница. У време кад су зиме дуже трајале и кад је снежни покривач већ у октобру покривао земљу, настала је и народна изрека.

Изрека

Свети Тома- снег већ дома,

Свети Срђе- снег све грђе.

Литература

  • Српске славе-чувари огњишта;Невенка Недељковић; Београд, 2012.

Спољашње везе

Верски календар

Верски календар обухвата списак већих религијских празника током године у највећим монотеистичким религијама на планети Земљи. Неки од ових празника су покретни, па нису сваке године исти. За тачне датуме покретних празника, погледајте:

Покретни празници код православаца

Покретни празници код католика

Покретни празници код муслимана

Покретни празници код Јевреја

Горњи Ораховац (Требиње)

Горњи Оровац је насељено мјесто у граду Требиње, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 2013, у насељу је живјело свега 20 становника.

Доњи Ораховац (Требиње)

Доњи Оровац је насељено мјесто у граду Требиње, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 2013, у насељу је живјело свега 11 становника.

Какмуж

Какмуж је насељено мјесто у општини Петрово, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 2.398 становника.

Радоњић

Радоњић је врло распрострањено српско презиме. Постоји у Пожеги, Ивањици, Ужицу, Сврљигу, Београду, Црвенки, Руми, Панчеву, Мачкатици, Турици, Грабу, Гучи, Подгорици, Кучима, Цетињу, Његушима, Морачи (Јасенова), Даниловграду, Мијокусовићима, Никшићу, Мокром код Никшића (од њих су Калабићи), Котору, Бањалуци, Суботици, Новом Саду, Сенти, Смедереву, Црвенки, Приједору, Дубровнику, Загорју, Чешкој и Немачкој, Угњима, Молу, Одеси, Буенос Ајресу, Боки, Баицама (од њих су Бориловићи).

Свети Срђ (вишезначна одредница)

Свети Срђ (Сергије) је ранохришћански мученик из III века, који се слави заједно са светим Вахом (Срђевдан). Поред тога може означавати:

људе:

Свети Срђ (Кападокијски), хришћански монах и мученик из Кападокије (†304)

Свети Срђ (I), римски папа (687–701) и светац

Свети Срђ (Валамски), православни монах и светац из XIV века (†1354)

Свети Срђ (Радоњешки), православни монах и светац из XIV века (†1392)објекте:

Свети Срђ (Мала Аја Софија), некадашња византијска црква у Цариграду, данас џамија

Свети Срђ, некадашња бенедиктинска опатија на Бојани

Свети Срђ, средњовековни трг на Бојани

Свети Срђ (трг)

Свети Срђ је био средњовековни трг, који се налазио око истоименог самостана Бенедиктинаца, посвећеног светим Срђу и Ваху, који се налазио левој обали Бојане, недалеко од Скадра. У доба српских држава, трг је био значајно трговачко место, захваљујући монополу у трговини сољу и специфичном положају, да би у доба млетачке власти, изгубио свој трговачки значај. Сама опатија, према наводима „Летописа Попа Дукљанина“, потиче из преднемањићког доба и била је гробна црква првих српских краљева Михајла (око 1050—1081) и Бодина (1081—1101), као и њихових легендарних потомака, Владимира и Градихне, а једно време је била седиште скадарске бискупије. Прецизнији детаљи о изгледу некадашњег самостана и трга, нису познати, пошто на том простору нису обављана археолошка истраживања, а река је током векова однела део простора на коме су се налазили.

Списак крсних слава

Слава, позната још и као крсно име, крсна слава, свети, српски је народно-црквени обичај и после Васкрса и Божића, трећи најважнији породични празник, увек повезан са даном одређеног хришћанског светитеља. Она је толико карактеристична за Србе да представља знак њиховог препознавања и идентификације.Најчешће славе су Свети Никола, 19. децембар (Никољдан), Архангел Михајло, 21. новембар (Аранђеловдан), Свети Георгије, 6. мај (Ђурђевдан), Свети Јован Крститељ, 20. јануар (Јовањдан), Свети Димитрије Солунски, 8. новембар (Митровдан) и Свети Сава, 27. јануар (Савиндан).

Српски народни календар

Српски народни календар (Годишњак временски) представља скуп мање-више неписаних правила којих се српски народ вековима придржавао, паралелно са црквеним правилима. Народни календар се базира на црквеном календару Српске православне цркве али се од њега и доста разликује: по именима празника, којима је дао своја специфична обележја, месеце назвао старословенским именима или именима празника старословенске митологије, и дао им своја тумачења и начине израчунавања.

Српски народни календар је био званични календар средњовековних српских држава од 1219. године када га је у црквени кодекс унео Свети Сава, па све до 19. века. По њему су писане повеље, закони, одлуке, облигације.

Најстарији запис о српском календару јесте надгробни споменик из 6. века. На споменику цару Лазару, деспота Стефана Лазаревића, стоји да се Косовска битка догодила 6897. године.

По српском народном календару, године се броје од 5508. п. н. е., односно од времена када се по предању десио Велики потоп, односно ново стварање света.

Година дели на лето и зиму. Лето почиње на Ђурђевдан, 6. маја, а зима на Митровдан, 8. новембра.

Посебно значајно је и Преображење, 19. август. када се по старом веровању "мењају гора и вода".

Срђан

Срђан је мушко властито име српског порекла. Потиче од старе основе срдачан (етим. серд- одн. срд-) и означава оног који је милосрдан, усрдан, предусретљив. Име је изведено од прастарог ишчезлог добросрд, потврђеног још у немањићко доба.

Постоји и женска форма имена - Срђана.

Трговиште

Трговиште је назив за простор трга са околним и припадајућим простором. Појам је више везан за историјско виђење, посебно у случају некадашњих средњовековних тргова који касније нису прерасли или, пак, дуго нису прерасли у самостална градска насеља.

Црква Светог Срђа и Вакха у Подима

Црква Светог Срђа и Вакха у Подима је храм Српске православне цркве који се налази у Подима код Херцег Новог, у Црној Гори. Припада Црногорско-приморској митрополији, архијерејском намјесништву бококоторском.

Црна Долина

Црна Долина је насељено мјесто у граду Приједор, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 254 становника.

Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.