Средњи самогласник

Средњи самогласник је самогласник који се користи у неким говорним језицима. Дефинисана карактеристика средњег самогласника је да се језик налази на пола пута између отвореног самогласника и затвореног самогласника. Једини средњи самогласник са посвећеним симболом у Међународној фонетској азбуци је средњи самогласник средњег реда [ə], симбол који се такође користи за самогласник шва.

Гласовна транскрипција

Гласовна или фонетска транскрипција јесте прилагођено преношење гласова из једног језика у други, тј. прилагођено писање израза страних језику у који се транскрибује, при чему се настоји записивање назива симболима циљног језика са најсличнијом гласовном вредношћу.У стандардне гласовне шеме спада Међународни фонетски алфабет (МФА, ИПА) и његов ASCII еквивалент Фонетски алфабет метода процене говора (САМПА).

Насупрот гласовне, постоји правописна или ортографска транскрипција. Правопис језика у који се транскрибује садржи тачно одређена правила, тј. упуства како транскрибовати одређене гласове. У већини случајева, правописна транскрипција, за разлику од фонетске, није у потпуности базирана на МФА запису, већ и на писму. Фонетски пренос страних појмова у српски језик користи се само појмове претходно непознате српском језику, и то из језика непокривених правилима правописног преноса.

Готово отворен самогласник

Готово отворен самогласник је врста самогласникa који настаје када је најподигнутији дио језика у позицији сличноме отвореног самогласника, али мало више ограничен. Постоји у неким говорним језицима.

Идентификовано је 2 готово отворених самогласника, и у Међународној фонетској азбуци се обележавају следећим знаковима:

Готово отворен предњи нелабијализован самогласник [æ]

Готово отворен средњи самогласник [ɐ]

Готово отворен самогласник средњег реда

Готово отворен самогласник средњег реда је самогласник, који се користи у неким говорним језицима. Симбол у Међународној фонетској азбуци који представља овај звук је ɐ, и одговарајући X-SAMPA симбол је 6.

ИПА симбол је окренуто штампано слово ‘a’.

Полузатворен лабијализован самогласник средњег реда

Полузатворен лабијализован самогласник средњег реда је самогласник, који се користи у неким говорним језицима. Симбол у Међународној фонетској азбуци који представља овај звук је ɵ, и одговарајући X-SAMPA симбол је 8. Симбол ɵ је мало слово 'o' са водоравном цртом, и не би га требало помешати са грчким словом тета (θ), који у ИПА је сугласник безвучни дентални фрикатив.

Симбол за полузатворен лабијализован самогласник средњег реда може се користити са спуштајећом дијакритиком [ɵ̞], да означи лабијализован средњи самогласник средњег реда.

Слово ɵ се користи у неколико латинично-изведене алфабете, као што је једна за Јаналиф, али у том језику он означава другачији звук него што то ради у оквиру ИПА. Слово је хомографик са ћириличним Ө. Број у уникоду је U+019F, и симбол је зове „латинично слово о са средњом тилдом“.

Полузатворен самогласник

Полузатворен самогласник је врста самогласника где најподигнутији дио језика се налази две трећине од горњег дела усне шупљине од затвореног самогласника до средњег самогласника.

Користи се у неким језицима.

Идентификовано је 6 полузатворених самогласника, и у Међународној фонетској азбуци се обележавају следећим знаковима:

Полузатворен предњи нелабијализован самогласник [e]

Полузатворен предњи лабијализован самогласник [ø]

Полузатворен средњи нелабијализован самогласник [ɘ]

Полузатворен средњи лабијализован самогласник [ɵ]

Полузатворен задњи нелабијализован самогласник [ɤ]

Полузатворен задњи лабијализован самогласник [o]

Самогласник средњег реда

Самогласник средњег реда (или централни самогласник) је самогласник изговорен кад је најподигнутији дио језика смештен у средњем делу усне шупљине. Постоји у неким говорним језицима.

Идентификовано је 11 самогласника средњег реда, и у Међународној фонетској азбуци се обележавају следећим знаковима:

Затворен нелабијализован самогласник средњег реда [ɨ]

Затворен лабијализован самогласник средњег реда [ʉ]

Готово затворен нелабијализован самогласник средњег реда [ɪ]

Готово затворен лабијализован самогласник средњег реда [ʊ]

Полузатворен нелабијализован самогласник средњег реда [ɘ]

Полузатворен лабијализован самогласник средњег реда [ɵ]

Средњи самогласник средњег реда [ə]

Полуотворен нелабијализован самогласник средњег реда [ɜ]

Полуотворен лабијализован самогласник средњег реда [ɞ]

Готово отворен самогласник средњег реда [ɐ]

Отворен нелабијализован самогласник средњег реда [a] (незваничан али често кориштен)Понекад симболи ᵻ, ᵿ (ɪ, ʊ) за готово затворених самогласника средњег реда се виде.

Списак самогласника

Ово је списак свих слова самогласника Међународне фонетске азбуке. Где самогласници се појављују у паровима, самогласник лево од тачке/булета (•) је нелабијализован самогласник, а самогласник десно од тачке/булета је лабијализован самогласник.

Средњи самогласник средњег реда

Средњи самогласник средњег реда је самогласник, који се користи у неким говорним језицима. Симбол у Међународној фонетској азбуци који представља овај звук је ə, и одговарајући X-SAMPA симбол је @. Исти симбол може се користити за лабијализовани и нелабијализовани средњи самогласник средњег реда.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.