Средња школа (Житорађа)

Житорађа [1] је насеље у Србији у општини Житорађа у Топличком округу [2]

Средња школа Житорађа
Амблем Средње школе Житорађа
Средња школа Житорађа n
Средња школа
Основана1978. године
ЛокацијаСветосавска 23, Житорађа
Житорађа
ДржаваРепублика Србија

Житорађа

Општина Житорађа [3] налази се на југоистоку Србије, у Топличком округу, на удаљености 35 km југозападно од Ниша. Први подаци о Житорађи као насељеном месту датирају из 4. века. Житорађа је 1877. ослобођена од Турака. Ова година се сматра годином оснивања општине.

Историјат школе

Средња школа у Житорађи, основана је 1978. године као део школе 15. МАЈ у Прокупљу. Од 1982. године почиње да школује и браваре и електрозавариваче на другом степену стручне спреме. 1987. године постаје потпуна четвороразредна средња школа са пољопривредном и машинском струком. У саставу поменуте школе ради до 1993. године. Исте године постаје самостална и мења име у Пољопривредно-машинска школа у Житорађи. А од 2005. године одлуком Школског одбора мења назив у Средња школа, обогаћује своју образовну понуду увођењем подручја рада економија, право и администрације.

Школа данас

Данас је то модерна васпитно-образовна установа са разноврсним и стручним наставним кадром, опремљена савременим наставним средствима, која броји 327 ученика, распоређених у 11 одељења, са 48 запослених (од чега је 39 наставника, док осталих 9 радника чини помоћно и административно особље). Постаје мешовита школа са четири образовна профила у три подручја рада и то:

Образовни профил: ПОЉОПРИВРЕДНИ ТЕХНИЧАР-Пољопривредни техничар је образовни профил са најдужом традицијом у нашој школи. Настава из стручних предмета изводи се у кабинетима пољопривредне технике и на школској економији. Школа користи преко 10 хектара обрадивог пољопривредног земљишта на којем гаји различите пољопривредне културе и остварује изузетне приносе и сопствене приходе који се користе за унапређење васпитно образовног рада.

Образовни профил: МАШИНСКИ ТЕХНИЧАР МОТОРНИХ ВОЗИЛА-Практична настава из стручних предмета изводи се у сервисима за технички преглед моторних возила. Школа поседује радионицу за технички преглед возила са опремом за компјутерску дијагностику возила. Школа је за школску 2014/2015. склапањем уговора са ауто-школом обезбедила обуку и полагање испита за возаче Б категорије. У интересу школе је да и убудуће обезбеди ако не боље, бар једнаке услове за ученике овог смера.

Образовни профил: Финансијски администратор је уведен од школске 2013/2014. године, иначе развијен по угледу на образовне профиле западноевропских земаља. Ученицима пружа неопходна знања из домена економије, омогућује запослење у било којој установи или студирање на свим факултетима из области друштвених наука.

Настава из стручних предмета изводи се у кабинетима савремене пословне кореспонденције, пословне информатике, рачуноводства и бироа за обуку. [4]

Сарадња са другим школама

Школа сарађује са институтима из Земун Поља, Новог Сада и Зајечара, са Вишом пољопривредном школом из Прокупља (огледна поља, семенски материјал...).

Специфичности школе

Школа редовно учествује на регионалним и републичким такмичењима аутомеханичара и орача, као и на републичким такмичењима из рачуноводства и пословне информатике.

Фестивал "Без муке до науке"

У организацији Средње школе се, већ трећи пут по реду ове године, одржава Фестивал науке "Без муке до науке". Поред ученика Средње школе из Житорађе, на фестивалу су учествовали и Гљиварско удружење из Ниша, Природно математички факултет из Ниша, Медицинска школа "Др Алекса Савић" из Прокупља, ОШ "Топлички хероји" из Житорађе, Канцеларија за младе општине Житорађа, основне и средње школе из региона, као и удружења грађана. Ученици се труде да на најбољи начин презентују знање које су током школовања стекли. Поред бројних експеримената из домена природних наука, одржана је и серија предавања и едукација из домена друштвених наука и економије.

Галерија

Средња школа n

Средња школа

Школско двориште n

Школско двориште

Школски терен n

Школски терен

Srednja škola, Žitorađa 02
Srednja škola, Žitorađa 04
Srednja škola, Žitorađa 06
Srednja škola, Žitorađa 09
Srednja škola, Žitorađa 11
Srednja škola, Žitorađa 13
Srednja škola, Žitorađa 16

Референце

  1. ^ Историјат
  2. ^ Историјат.
  3. ^ Историјат
  4. ^ Средња школа Житорађа
Житорађа

Житорађа је насеље у Србији у општини Житорађа у Топличком округу. Према попису из 2011. било је 3370 становника.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.