Средачка жупа

Средачка жупа је једна од жупа у околини Призрена, уз Сиринићку жупу, Гору, Опоље и Призренски Подгор. То је котлина између Призрена и ски-центра Брезовица. Површина јој је 163 квадратна километра. Административно, део је АП Косово и Метохија.

У Средачкој жупи доминирају планински пашњаци (56,7% површина), шуме (24,6%), њиве оранице (10,4%) и ливаде (4,9%). Мање површине се користе за гајење воћа и виноградарство.

У Средачкој жупи се налазе многе средњовековне цркве које датирају из доба Династије Немањића.

Средачка жупа је у периоду 1918—1940. представљала административну област Краљевине Југославије са центром у селу Средска. У послератној ФНР Југославији насеља Средачке Жупе су прикључена Општини Призрен као месне заједнице.

Насеља Средачке жупе су: Средска (по коме је и добила име), Поуско, Јабланица, Локвица, Речане, Живињане, Плањане, Небрегоште, Манастирица, Стружје, Доње Љубиње, Горње Љубиње, Драјчићи, Мушниково, Горње Село. Жупа је добила име по месту Средска у коме данас има око 100 становника. Највеће је место Горње Љубиње са око 2000 становника.

Становници жупе данас су највећим делом Бошњаци, као и мали број Срба (већина Срба је протерана од доласка НАТО-а). Становништво је услед изолованости задржало архаичне народне обичаје, фолклор и језик.

Kosovo3
Област Средачке жупе на карти Косова и Метохије
Crni vrh
Црни врх

Види још

Литература

Спољашње везе

Јабланица (Призрен)

Јабланица (алб. Jabllanicë) је насељено место у општини Призрен, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живео 351 становник.

Горње Љубиње

Горње Љубиње (алб. Lubinjë e Epërme) је насељено место у општини Призрен, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 1.925 становника.

Горње Село (Призрен)

Горње Село (алб. Gornjasellë) је насељено место у општини Призрен на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 292 становника.

Доње Љубиње

Доње Љубиње (алб. Lubinjë e Poshtme) је насељено место у општини Призрен на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 1.227 становника.

Драјчићи

Драјчићи (алб. Drajçiq) су насељено место у општини Призрен на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живео 151 становник.

Живињане

Живињане (алб. Zhivinjan) је насељено место у општини Призрен, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. насеље више нема становника.

Жупа

Жупа може бити:

Жупа (административна област), административна област

Жупа у време Немањића, назив за управну област у држави Немањића

Жупан, старешина жупе, српска средњовековна титула

Жупа (парохија), назив за црквену јединицу (парохију)

Жупа (географска област), назив за географску целину која обухвата просторну долину са окружењемГеографија:

Жупа (област), област у Рашкој, Република Србија

Александровачка Жупа, област у Рашкој, Република Србија

Летничка Жупа, област на КиМ, Република Србија

Сиринићка Жупа, област на КиМ, Република Србија

Средачка Жупа, област на КиМ, Република Србија

Жупа (Тутин), насеље у општини Тутин, Република Србија

Жупа (Требиње), насеље у општини Требиње, Република Српска, БиХ

Жупа (Даниловград), насеље у општини Даниловград, Република Црна Гора

Жупа (Дрвар), насеље у општини Дрвар, Федерација БиХ

Жупа (Загвозд), насеље у општини Загвозд, Република Хрватска

Жупа Средња, насеље у општини Загвозд, Република Хрватска

Добрска Жупа, насеље у општини Цетиње, Република Црна Гора

Жупа Никшићка, насеље у општини Никшић, Република Црна ГораЖупе у околини Призрена:

Средачка Жупа,

Сиринићка Жупа,

Гора (регион),

Опоље,

Призренски Подгор,Администрација:

Жупаније Хрватске,

Жупаније Мађарске,

Жупаније Румунске,

Жупа (римокатоличка), римокатоличка парохијаОстало:

Жупа Никшићка

Манастир Жупа Никшићка

ФК Жупа, фудбалски клуб из Александровца

Жупна клима

Жупна клима је варијетет између умерно-континенталне и планинске климе. Јавља се у затвореним котлинама, које су заштићене од значајнијег утицаја и струјања ветра. Услед тога су овде лета и зиме топлије од околине. Оваква клима карактеристична је Александровачку Жупу, Врањску котлина и Метохијску котлину (Средачка Жупа, Сиринићка Жупа, Гора, Опоље). Блиска је котлинској клими, али се разликују по температури и струјању ваздуха.

Локвица (Призрен)

Локвица (алб. Llokvicë) је насељено место у општини Призрен на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 339 становника.

Манастирица (Призрен)

Манастирица (алб. Manastiricë) је насељено место у општини Призрен на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 1.107 становника.

Мушниково

Мушниково (алб. Mushnikovë) је насељено место у општини Призрен на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 1.133 становника.

Небрегоште

Небрегоште (алб. Nebregoshtë) је насељено место у општини Призрен на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 579 становника.

Плањане

Плањане (алб. Pllanjan) је насеље место у општини Призрен, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 1.104 становника.

Поуско

Поуско (алб. Pouskë) је насељено место у општини Призрен, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 684 становника.

Призренски управни округ

Призренски округ се налази у јужном делу Републике Србије. Обухвата општине:

Општина Сува Река место Сува Река

Општина Ораховац место Ораховац

Општина Призрен место Призрен

Општина Гора место ВраништеИма укупно 376.085 становника.

Седиште округа је у граду Призрену.

У саставу Призренског округа се налазе жупе: Средачка Жупа, Сиринићка Жупа, Гора, Опоље и Призренски Подгор.

Цркву Богородицу Љевишку, у Призрену, подигао је 1307. године, као своју прву задуџбину, краљ Милутин, заједно са архиепископом Савом III. Остале цркве у околини Призрена су: Црква светог Спаса из 1348. године, Црква светог Николе из 1332. године, Црква Краљевића Марка из 1371. године., Саборна црква Светог Ђорђа из друге половине XIX века.

У XVI и XVII веку, за време турске окупације, у Призрену и околини ничу џамије, хамами и медресе.

Бајракли Гази Мехмед - пашина џамија представља најстарији споменик исламске уметности у Призрену. Саграђена је 1561. године, а у њој се и данас чувају књиге на арапском и турском језику, као на пример Коран из 1312. године.

Становништво овог региона углавном се бави пољопривредом, а развијена је и прехрамбена, текстилна, фармацеутска и метална грана индустрије.

Речане (Призрен)

Речане (алб. Reçan) је насељено место у општини Призрен, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живео 951 становник.

Средска

Средска (алб. Sredskë) је насеље у општини Призрен на Косову и Метохији. Атар насеља се налази на територији катастарске општине Средска површине 1236 ha. Средска је централно насеље Средачке Жупе по коме је и жупа добила име. Смештено је у јужној Метохији, 13 km удаљено од града Призрена. Средска се први пут помиње у 14. веку 1348. године српски цар Стефан Душан је село и жупу приложио својој задужбини — манастиру Св. Арханђела код Призрена. Својеврсна изолација за време турске владавине допринела је томе да мештани имају карактеристичан говор, ношњу и обичаје.

Стружје

Стружје (алб. Struzhë) је насељено место у општини Призрен, на Косову и Метохији. Према попису становништва из 2011. у насељу је живело 102 становника.

Црква Свете Петке (Св. Петра и Павла) у Мушникову

Црква Свете Петке (Св. Петра и Павла) у Мушникову, у општини Призрен на Косову и Метохији, саграђена је и живописана 1563/1564. године, да би била знатно обновљена у другој половини 19. века. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Области Војводине
Области Шумадије
Подрињско-посавске
области
Области Рашке и
Западног Поморавља
Тимочко-браничевске
области
Области Јужног
Поморавља
и Шоплука
Области
Косова и Метохије

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.