Спортски савез Србије

Спортски савез Србије обухвата све спортске савезе у Србији као што су нпр. фудбалски, одбојкашки, кошаркаски, скијашки и други. ССС подржава све спортске догадјаје и манифестације везане за спорт. Сваки град има свој спортски савез који има своје представнике. ССС обезбеђује велики број спортских терена и опреме великом броју градова у Србији.

Sss logo
Лого Спортског савеза Србије

Историјат

Антифашистичка скупштина Народног ослобођења Србије као врховни законодавни и извршни орган државне власти демократске Србије, донела је 24. марта 1945. године одлуку којом се Врховно вођство фискултуре препушта Иницијатвном спортском одбору Србије на целој територији Федералне Србија. Тада је настао Спортски савез Србије. Седиште се налази у Македонској улици, на Савском Венцу у Београду[1].

Управа

Председник ССС је Давор Штефанек, српски рвач и репрезентативац у рвању грчко-римским стилом, учесник Олимпијских игара у Атини, 2004. и Пекингу, 2008. године, освајач бронзане медаље на Светском првенству у Лас Вегасу 2015. године и златне медаље на Олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру.

Референце

  1. ^ Спортски савез Србије - о нама

Спољашње везе

Александар Шапић

Александар Шапић (рођен 1. јуна 1978. у Београду) српски је политичар, бивши ватерполиста и председник општине Нови Београд.

Званично најбољи стрелац у историји бивше Југославије. Многи га и данас сматрају једним од најбољих светских ватерполиста свих времена.

Од 2012. године је председник општине Нови Београд. Ожењен је, отац двоје деце.

Говори енглески, италијански и руски језик.

Библиотека Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије

Библиотека Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије је формирана непосредно по оснивању Завода 1956. године. Заједно са Заводом мењала је име и проширивала структуру фонда.

Вилбал

Вилбал (енгл. wheelball, од речи wheel — „обруч” или точак” и ball — „лопта”) колективни је спорт који се игра између две екипе, сачињене од по седам играча. Вилбал је нови спорт који је настао у Србији. Аутори Вилбала су Предраг Јовић — Џо и Владан Вучковић — Влаја, обојица из Владичиног Хана. Вилбал се тренутно игра само у Србији, а могу га играти људи свих годишта и оба пола. Игра се фудбалском лоптом на округлом игралишту са травнатом или вештачком подлогом. Капије (врата) су смештене једна насупрот другој, док се са страна налазе четири базе. Циљ игре је убацити лопту у противничку базу, у противничку капију и у противнички обруч било којим делом тела па чак и руком ако то уради вратар (голман). Победник је екипа која на крају постигне више вилова (погодака).

Дане Корица

Данијел „Дане“ Корица (Кутина, 10. јун 1945) је југословенски атлетичар, репрезентативац, професор физичке културе, генерални секретар Спортског савеза Србије. Сматра се једним од највећих српских атлетичара.

Крикет

Крикет је тимски спорт налик бејзболу који играју два тима од по једанаест играча. Један тим је у пољу са свих једанаест играча а други у том тренутку има само два ударача на терену. У игри се користи лоптица која се удара палицом а терен је травнато поље приближно елипсоидног облика. На средини се налази правоугаоно поље а са обе стране поља се налазе по три дрвена штапа (Vicket). Поред сваког викета стоји по један ударач, који дрвеном палицом брани викет да га бацач не би погодио и оборио. Бацач се залеће и снажно баца лоптицу са једног краја поља на друго циљајући викет, пре него што стигне до ударача који брани свој викет, лопта најчешће једном удари о тло. За то време други ударач чека знак од саиграча да почну са трчањем да би променили позиције.

Крикет се игра као тимски спорт већ неколико векова. Први пут игра крикет се помиње у једној парохији на југу енглеске, где се свештеници жале да би људи уместо што играју крикет недељом могли доћи на литургију. Данас је популаран у садашњим и бившим чланицама Комонвелта. У неким земљама југоисточне Азије, укључујући Индију, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланку, крикет је убедљиво најпопуларнији спорт. Крикет је, такође, важнији спорт у Енглеској, Велсу, Аустралији, на Новом Зеланду, у ЈАР-у, Зимбабвеу и у земљама на Карипским оствима где се говори енглески језик.

Дужина игре - утакмица може да траје од шест или више сати до пет дана - многе паузе за ручак и чај, као и богата терминологија спортских израза су карактеристични за ову игру, што може да збуни оне који је не познају баш најбоље.

ОШ „Душан Радовић” Ниш

ОШ „Душан Радовић” Ниш је најмлађа школа на територији града Ниша. Садашњи назив школа носи од 1. септембра 2003. године, пре тога носила је назив ОШ „Филип Филиповић“. Изградња школе почела је 19. маја 1987. године, на територији градске општине Медијана.

Школске 1988/89. године школа је радила као истурено одељење ОШ „Ћеле кула“ са 651 учеником. Као потпуно самостална, под називом ОШ „Филип Филиповић“ почела је са радом 1. септембра 1989. године. Број ученика се из године у годину повећавао, а самим тим и број одељења. Данас се школа може похвалити највећим бројем ученика у Нишу, и једна је од пет највећих школа у Србији, а броји око 1500 ученика распоређених у преко 50 одељења.

Почетком 2003. године почела је изградња велике спортске хале, коју школа користи за наставу физичког васпитања од марта 2004. године. Халу користе и градски клубови за одржавање утакмица, а капацитет хале је 1000 гледалаца. Школски ходници обилују пехарима са спортских такмичења ученика који постижу, генерацијама уназад, изузетне резултате. Зграда школе садржи: учионице, кабинете, учионице за техничко и информатичко образовање, библиотеку са медијатеком, кабинете за припремање наставника, радне просторије за стручне сараднике, директора и помоћника директора, секретара и референта за правне, кадровске и административне послове, дипломираног економисте за финансијско - рачуноводствене послове и референта за финансијско - рачуноводствене послове, кухињу са трпезаријом и амбуланту (стоматолог). Школа је организована и ради целодневно у две смене. У старијим разредима се остварује кабинетна настава.

Дан школе је 29. новембар, дан рођења Душана Радовића.

За веома кратко време, свестраним ангажовањем и великим трудом запослених, школа је успела да се сврста у ред узорних школа. Ученици школе одмеравали су знања и постизали резултате на свим нивоима такмичења.

Културно – просветна заједница је 1992. године доделила школи за изузетне резултате, стваралачко ангажовање и значајан допринос у развоју и унапређењу културног живота и образовно-васпитне делатности награду „Учитељ Таса“.

Хор осваја, 1994. године, „Сребрну плакету“ на Савезном такмичењу и „Златну плакету“ на Међународном, а 1998. године, такође, „Златну плакету“ на Републичкој смотри хорова.

У Републичкој акцији „Еко - фест“ школа је добила највише признање „Златна боровница“ 1992. и 1995.године.

Српска Православна Црква је 2008. године доделила школи Грамату захвалности.

Школа је, децембра 2012. године, добила од Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а под покровитељством Уницеф-а, плакету „Школа без насиља“.

Марта 2013. године, Министарсво омладине и спорта и Спортски савез Србије доделио је школи повељу за прихватање, подршку и примену принципа Fair play-а.

Оливер Њего

Оливер Њего (19. септембар 1959, Ниш) српски је оперски певач, баритон, и професор Универзитета у Крагујевцу.

Олимпијски комитет Србије

Олимпијски комитет Србије (ОКС) је национални олимпијски комитет Србије који организује спортисте за такмичење на Олипијским играма и осталим мањим спортским догађајима. Чланови Комитета су 47 спортских савеза, који бирају Извршни одбор у саставу председника и седамнаест чланова.

Савез Србије за дизање тегова

Савез Србије за дизање тегова је организација која у Међународној федерацији за дизање тегова, наставља традицију Тешко атлетског савеза Југославије, Савеза Југославије за дизање тегова, Савеза за дизање тегова Србије и Црне Горе. Тешко атлетски савез Србије је основан 18. јуна 1950. године у Београду. Убрзо мења назив у Савез Србије за дизање тегова.

Савез Србије за дизање тегова је члан следећих спортских организација:

Међународна федерација за дизање тегова (енгл. International Weightlifting Federation, IWF)

Европска федерација за дизање тегова (енгл. European Weightlifting Federation, EWF)

Евро-Азијска регионална асоцијација за дизање тегова (рус. Евро-Азиатская региональная ассоциация тяжелой атлетики, ЕАРАТА)

Медитеранска конфедерација за дизање тегова (енгл. Mediterranean Weightlifting Confederation, MWC)

Олимпијски комитет Србије

Спортски савез СрбијеДизање тегова је спортска грана која се налази на програму олимпијских игара од 1896. године. Циљ у дизању тегова је подићи што већу тежину тега изнад главе, у такмичарским дисциплинама трзај и избачај. Такмичење се изводи у осам мушких и седам женских тежинских категорија, у старосним категоријама до 17 година, до 20 година, до 23 године, за сениоре и ветеране.

Спорт у Србији

Популарни спортови у Србији су: фудбал, кошарка, ватерполо, одбојка, рукомет и тенис. Србија је била домаћин Летње Универзијаде 2009, Светског првенства у воденим спортовима 1973, европских првенстава у фудбалу, кошарци, одбојци, рукомету, стоном тенису, гимнастици, џудоу, рвању, веслању... Сваке године се одржавају Београдски маратон и бициклистичка трка кроз Србију.

Министар за омладину и спорт у Влади Републике Србије је Вања Удовичић.

Олимпијски комитет Србије је основан 1910. године. Актуелни председник је Владе Дивац. Спортски савез Србије је организација која има надлежност за неолимпијске спортове.

Србија се први пут појавила на Олимпијским играма 1912. Након тога, спортисти Србије су били део тима Краљевине СХС/Југославије, СФР Југославије, Независних учесника, СР Југославије и Србије и Црне Горе. Од 2006, односно ЛОИ 2008, спортисти наступају као репрезентативци Србије. Међународни олимпијски комитет и већина осталих међународних спортских организација признаје Србију за директног наследника резултата свих претходних држава.

Најпознатија спортска друштва у Србији су ЈСД Партизан (њихови навијачи су Гробари) и СД Црвена звезда (навијачи Делије).

Запажени репрезентативни успеси, као и неки у популарним појединачним спортовима, се често прослављају на улицама и трговима широм државе, а традиционално се организује и дочек испред скупштине у Београду.

Статистике каријере Ане Ивановић

Ово је листа главних статистика каријере српске тенисерке Ане Ивановић.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.