Споменик људском немару

Споменик људском немару се налази на Фрушкој гори, непосредно уз раскрсницу на превоју Иришки Венац, симболизује загађивање Фрушке горе, треба непрестано да опомиње на проблематику загађивања Националног парка Фрушка гора.[1]

Откривен је 2010. године, а направљен је од железничких шина, које су офарбане у живе боје и укрштене у облику пешчаног сата. Висок је седам метара, а у горњем делу, у мрежи, налази се кабасти отпад који је пронађен на Фрушкој гори, попут делова аутомобила, делова шпорета и слично.[2]

Споменик су саградили Војвођанска зелена иницијатива и Студентска асоцијација Факултета техничких наука у Новом Саду, уз подршку волонтера еколошких организација. Пројекат су подржали Министарство животне средине и просторног планирања, покрајински Секретаријат за спорт и омладину, Национални парк Фрушка гора, Железнице Србије, компанија „Лафарж” и Град Нови Сад.

Iriški venac 004

Види још

Извори

  1. ^ „Spomenik ljudskom nemaru na Fruškoj”. b92. Приступљено 3. 6. 2018.
  2. ^ „Otkriven Spomenik ljudskom nemaru na Fruškoj gori”. Blic. Приступљено 3. 6. 2018.

Спољашње везе

Иришки Венац

Иришки венац је врх Фрушке горе висине 502 метра надморске висине. Путни превој се налази на 451 метар надморске висине. Налази се у општини Ириг у Војводини. Најближе насеље врху је градић Ириг.

Иришки венац се налази у средишњем делу планине, а у његовој близини налази се хотел Норцев, планинарски дом Војводина, ресторан „Лугарница”. Ово познато излетиште на овој планини, са уређеним паркиралиштем и делом за камповање.

Овај врх можда је више познат као највиши превој у Војводини, који спаја 20 километара удаљен Нови Сад са делом земље јужно од њега (Срем, Мачва, Подриње) као и са ауто-путем Београд-Загреб. Овај правац је веома важан и има ниво магистралног пута. Због тога је и сам превој веома битан - ту се налази раскрсница овог пута са Партизанским путем, који се простире целом њеном дужином од источног, ка западном делу Фрушке горе, од Банстола до раскрснице са путем Визић—Нештин.

На Иришком венцу се налази споменик „Слобода“, подигнут 1951. године, у знак сећања на борце Народноослободилачке борбе, аутора вајара Сретена Стојановића и споменик људском немару, подигнутом 2010. године на иницијативу еколошких организација.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.