Списак насељених места у Србији

Ово је списак свих насељених места на територији Републике Србије са стањем 1. јануара 2009. године. У чланку се налазе и насеља која су формирана новим Законом о територијалној организацији Републике Србије донетим 27. децембра 2007. године, стара имена насеља, као и места која су изгубила статус самосталних насељених места. Како по важећој статистици у Србији постоје градска и остала насеља, градска насеља су од осталих насеља издвојена тако што су подебљана (болдирана). Све промене у насељеним местима се односе на период после 1945. године. Стари називи насеља на подручју Војводине нису вођена изворно јер нису била у духу званичног језика државе, па је француски назив за Charleville фонетски довео до званичног назива Шарневил (део Банатског Великог Села), иста ситуација је и са насељима чији су изворни облици на мађарском, румунском, словачком језику. Списак насеља је дат по ISO 3166-2:RS стандарду који се дефинише по административним јединицама (RS00-Град Београд, RS01-Севернобачки управни округ...).

Насељена места Града Београда

Насељена места у Војводини

Севернобачки управни округ

Средњобанатски управни округ

Севернобанатски управни округ

Јужнобанатски управни округ

Западнобачки управни округ

Јужнобачки управни округ

Сремски округ

Насељена места Шумадије и западне Србије

Мачвански округ

Колубарски округ

Шумадијски округ

Поморавски округ

Златиборски округ

Моравички округ

Рашки округ

Расински округ

Насељена места Јужне и источне Србије

Подунавски округ

Браничевски округ

Нишавски округ

Борски округ

Зајечарски округ

Топлички округ

Пиротски округ

Јабланички округ

Пчињски округ

Насељена места на Косову и Метохији

Косовски округ

Пећки округ

Призренски округ

Косовскомитровачки округ

Косовскопоморавски округ

Види још

Спољашње везе

Бачки Грачац

Бачки Грачац је село у општини Оџаци, у Западнобачком округу, аутономној покрајини Војводини. Према попису из 2011. било је 2286 становника, а према попису становништва из 2002. године село је имало 2913 становника, од којих су 2810 српске националности.

Белегиш

Белегиш је насеље у Србији у општини Стара Пазова у Сремском округу. Према попису из 2011. било је 2973 становника.

Бивши латински називи за насеља у Војводини

Ово је списак бивших или историјских назива употребљаваних у латинском језику за насеља на простору данашње Војводине (Срема, Бачке и Баната). Списак укључује бивше називе постојећих насеља, као и некадашње називе бивших насеља.

Латински језик је био у службеној употреби на подручју данашње Војводине у различитим временским периодима; најпре у време управе Римског царства, потом у време управе средњовековне Краљевине Угарске, а затим и у време управе Хабзбуршке монархије.

Бивши српски називи за насеља у Војводини

Ово је списак бивших или историјских назива употребљаваних у српском језику за насеља у Војводини. Списак укључује бивше називе постојећих насеља, као и некадашње називе бивших насеља.

Витановац (Краљево)

Витановац је насељено место града Краљева у Рашком округу. Према попису из 2011. било је 1524 становника. До 1965, године је ово насеље седиште Општине Витановац коју су чинила насељена места: Чукојевац, Дрлупа, Гледић, Годачица, Лешево, Милаковац, Милавчићи, Печеног, Петропоље, Раваница, Сибница, Стубал, Шумарице, Витановац, Витковац и Закута. После укидања самосталне општине, територија бивше општине у целини улази у састав општине Краљево.

Село је 3. новембра 2010. рано ујутро погодио земљотрес.Овде се налази ОШ „Милунка Савић“ Витановац.

Врба (Краљево)

Врба је насељено место града Краљева у Рашком округу. Према попису из 2011. било је 1366 становника.

Овде се налазе ОШ „Доситеј Обрадовић” Врба и Црква брвнара у Врби.

Матарушка Бања

Матарушка Бања је градско насеље града Краљева у Рашком округу. Према првим резултатима пописа из 2011. у бањи је живело 2.950 становника, према попису из 2002. 2.732 становника, а према попису из 1991. 2.262 становника.

Матарушка Бања спада у II групу најразвијенијих бања Србије заједно са Бањом Ковиљачом, Буковичком Бањом и Нишком Бањом, које, појединачно гледано, остварују преко 100.000 ноћења годишње, са релативно развијеном лечилишном функцијом, солидном материјалном базом и повољним положајем (близина комуникацијских праваца, градских насеља и других чинилаца).

Ратина

Ратина је насељено место града Краљева у Рашком округу. Према попису из 2011. било је 3210 становника.

Овде се налази Црква Светог Јована Крститеља у Ратини.

Рибница (Краљево)

Рибница је градско насеље града Краљева у Рашком округу. Према попису из 2011. било је 1624 становника.

Овде се налази основна школа „Вук Караџић“ која има истурено одељење на Берановцу. У насељу се налази и краљевачка касарна Рибница.

Списак поштанских бројева у Србији

Следи Списак поштанских бројева у Србији, у коме су дати поштански бројеви по насељима у којима се налазе поште по стању како их води ЈП ПТТ саобраћаја „Србија”. Ово је комплетан списак активних поштанских бројева за територију Републике Србије. За територију Косова и Метохије дати су само активни поштански бројеви који су организационо у саставу Пошта Србије. Пошта 38000 Приштина и остале са почетним бројевима 38 које нису наведене у табели не функционишу и добиле су нове поштанске бројеве у складу са законима самопроглашене Републике Косово. Због разних техничких ограничења, употреба поштанског броја у Србији, се смењује употребом ПАК-а или поштанског адресног кода (шестоцифрена ознака) који адресу третира до нивоа села, групе села или улице, и СУПЕР ПАК-а који има још 6 цифара и који третира адресу до нивоа броја стана. У табели су за насеља која имају већи број поштанских бројева наведени само основни (Београд 11000, Крагујевац 34000, Нови Сад 21001...). Имена у табели представљају званично име поште, а не имена насеља у којима се налазе поште (пошта Бела Земља 31311 место Качер, Златица 23255 место Лазарево...).

Стари Бановци

Стари Бановци су насеље у Србији у општини Стара Пазова у Сремском округу. Налазе се у источном Срему, на десној обали Дунава, на територији општине Стара Пазова. Према попису из 2011. било је 5954 становника.

Овде се налази Српска православна црква Светог Николе у Старим Бановцима.

Угриновци (Земун)

Угриновци су градско насеље у Србији у општини Земун у Граду Београду. Према попису из 2011. било је 10807 становника.

Угриновачки атар захвата површину од преко 6.000 хектара.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.