Специјални резерват природе Слано Копово

Слано Копово је природно заштићено подручје у Војводини. Налази се у близини Новог Бечеја, тачније североисточно од Новог Бечеја и реке Тисе. То је једна од последњих очуваних сланих мочвара у Србији. Слано Копово је јединствено Панонско станиште које се одликује сланим блатњавим барама и повремено постаје језеро које током летње сезоне се пресушује. Слано Копово је непроцењив центар сланих-мочварних станишта којима прети потпуно нестајање.[1].

Слано Копово се на листи Рамсар подручја за очување и одрживо коришћење тресишта налази од 2000. године.

У прошлости, река Тиса је често мењала своје корито и Слано Копово је једно од њених древни меандри. Слано Копово се појављује у 17. и 18. веку након што су мочваре исушене и изграђени насипи. Повећање испаравања и повлачење воде из најнижих приземних области довело је до акумулације слојева соли понекад и по неколико центиметара. Повећано загревања ваздуха изнад језера и температурна разлика са околних поља доводи до оптичких и метеоролошке појава, као што су фатаморгане и неуобичајних појава ветра.

Специјални резерват природе Слано Копово
IUCN категорија IV (станиште)
Слано Копово пред освит
Мјесто Србија
Најближи градНови Бечеј
Површина2660 ha
Основано2000. године
Управљачко тијелоСрбија
Слано Копово
Координате45°15′00″ СГШ; 20°22′59″ ИГД / 45.250000° СГШ; 20.383056° ИГД Координате: 45°15′00″ СГШ; 20°22′59″ ИГД / 45.250000° СГШ; 20.383056° ИГД
Земље басена Србија
Површина2,66 km2
Над. висина80 m
Слано Копово на мапи Србије
Слано Копово
Слано Копово

Географија

Suaeda maritima 03 by Line1
Флора Копова

Слано Копово се налази на просечној надморској висини од 80 м. Најнижа тачка је на 75 а највиша на 86 метара надморске висине. [2]. резерват сачињавају два базена, Слано Копово и Постина Копово, између ове две водене површине су земљишта која се користе у пољопривредне сврхе [2].

Значај Сланог Коповог је вишеструк. То је један од значајнијих и јединствених станишта птица у Србији. Од посебног значаја је да се у Копову гнезде птице које су типичне за Понто-Каспијска подручја и морске обале, а не подручја Панонске низије. Копово је такође јединствена тачка за миграторне врсте птица.

Биљне и животињске врсте

RP13-Slano Kopovo10
Срна у Сланом Копову

У погледу флоре, Слано Копово одликује халофитна вегетација, која је прилагођена сланом земљишту.[2]. Ту се такође може наћи ретка биљка сланих земљишта, „Thero-Salicornietea“ [3].

Saebelschnaebler (Recurvirostra avosetta)
Фауна Копова

У Сланом Копову је сачувана јединствена слатинска заједница. Већина вегетације која се може овде наћи расте на слтинској површини и то само на горњем слоју. Ова врста хабитата је готово нестала из области Панонске регије. Најважније врсте слатинске вегетације су цаклењача, јурчица и панонска јурчица, које су раритети заштићени законом.

У непосредној близини Тисе, врсте које прате ток ове реке и њен шумски појас, посећују ову широку, отворену водену површину. Слано Копово је повољан амбијент за ждралове, дивље патке, дивље гуске и шљукарице као и птице сабљарке и морске жаларе. Укупно је на подручју Сланог Копова забележено 203 врста птица, што је 63% од свих познатих врста у Војводини.

Главне врсте сисара су европска текуница, пољски миш и степски твор.[4].

Презервација

Због своје важности и крхкости, Слано Копово је уписано на Рамсарску листу за очување и одрживо коришћење мочварних површина[1]. Слано Копово је признат као званични сектор и као значајно подручје за очување птица (ИБА). Ово заштићено подручје обухвата површину од 2660ha [5].

Види још

Референце

  1. 1,0 1,1 The List of Wetlands of International Importance Приступљено 20. октобар 2013. (на језику: енглески)PDF
  2. 2,0 2,1 2,2 Годишњи извештај - 2006 Приступљено 20. октобар 2008. (на језику: енглески)PDF
  3. ^ New designation in Serbia and Montenegro(на језику: енглески)
  4. ^ Slano Kopovo (saltwater lake and steppe) Архивирано на сајту Wayback Machine (јануар 9, 2010) (на језику: енглески)(на језику: енглески)
  5. ^ Живот птица-Слано Копово(на језику: енглески)

Спољашње везе

Слано Копово (слатинско станиште)

Слатине у околини Сланог Копова представљају слатинска станишта, природно богатство велике вредности. Ова станишта се налазе на Директиви о стаништима Европске уније као станишта која захтевају неодложиву и приоритетну заштиту због велике угрожености и огромних ботаничких вредности.

Специјални
резервати природе
Општи
резервати природе
Специјални
  • природни резервати
Научно-истраживачки
резервати
Резервати за
одржавање
генетског фонда
Строги
природни резервати

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.