Специјални резерват природе Краљевац

Специјални резерват природе Краљевац је резерват природе и представља истоимено језеро које се налази у Делиблатској пешчари, Општина Ковин, Република Србија.

Kraljevac
Специјални резерват природе Краљевац.

Одлике

Резерват се ростире на 160 хектара, а од септембра 2003. године проглашено је специјалним резерватом природе и стављено је под заштиту државе. Краљевац је драгоцено станиште разних мочварних птица, гмизаваца, па и неких светских угрожених врста попут слепог кучета или степског скочимиша, којег сем у Делиблатској пешчари нема више нигде у свету.[1]

На овом месту се гнезде мочварне птице, раше и корморани који су светски угрожене врсте, разне врсте инсеката, гмизаваца, орлова, текунице као и слепо куче које је такође на црвеној листи угрожености. Захваљујући подводним изворима и јединственим пливајућим острвима, већим и од хектара, делови површине овог језера не мрзну ни при највећим зимама.

Краљевац је драгоцено одмориште птицама у зимском периоду и током пролећних и јесењих миграција. Посебно погодује корморанима, јатима патака, гусака и лабудова. Куриозитет језера Краљевац је и плутајуће острво, површине два хектара.

Референце

  1. ^ Специјални резерват природе Краљевац, Приступљено дана 8. 7. 2015.

Спољашње везе

Специјални
резервати природе
Општи
резервати природе
Специјални
  • природни резервати
Научно-истраживачки
резервати
Резервати за
одржавање
генетског фонда
Строги
природни резервати

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.