Социјалистичка Федеративна Република Југославија

 1. ^ Пуно име на српскохрватском и македонском језику, написано ћирличким писмом.
 2. ^ Пуно име на српскохрватском и македонском језику, написано латиничким писмом (в. одељак Називи државе за више информација).
 3. ^ Пуно име на словеначком језику (словеначки користи само латиничко писмо).
 4. ^ Није било проглашеног службеног језика на федералном нивоу.[1][2][3]
 5. ^ Српскохрватски је био дефакто службени језик. Његови регионални варијетети су препознати и начињени службеним језицима у својим одговарајућим републикама:[1][2] српски у СР Србији,[4] хрватски у СР Хрватској[5] и српскохрватски у СР Босни и Херцеговини и СР Црној Гори.
 6. ^ Службени у СР Србији, СР Босни и Херцеговини и СР Црној Гори.
 7. ^ Службени у СР Хрватској.
 8. ^ Службени у СР Словенији.
 9. ^ Службени у СР Македонији.
 10. ^ Службени у САП Косову.
 11. ^ Службени у САП Војводини.
 12. ^ Службени у САП Војводини.
 13. ^ Службени у САП Војводини.
 14. ^ Службени у САП Војводини.

Социјалистичка Федеративна Република Југославија (скраћено СФР Југославија или СФРЈ), бивша је југословенска држава која је постојала од краја Другог светског рата, до рата почетком деведесетих година двадесетог века. Она је била социјалистичка држава која је обухватала територије данашњих независних држава Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Словеније и Црне Горе.

Формирана је 1945. године као наследница Краљевине Југославије под именом Демократска Федеративна Југославија. 29. новембра 1945. године мења име у Федеративна Народна Република Југославија, док је 1963. године коначно променила име у Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Главни град СФРЈ био је Београд. СФРЈ се граничила са Италијом на северозападу, Аустријом и Мађарском на северу, Румунијом на североистоку, Бугарском на истоку и Грчком и Албанијом на југу. Западни део републике је излазио на Јадранско море.

За разлику од осталих европских социјалистичких земаља, СФРЈ никада није била чланица Варшавског уговора, и одржавала је блиске везе са западним владама. СФРЈ је била оснивач и један од најважнијих чланова Покрета несврстаних. СФРЈ је била земља самоуправног социјализма, са једнопартијским делегатским системом представљања, планском привредом и специфичним системом радничког самоуправљања.

Социјалистичка Федеративна Република Југославија[н. 1]
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija[н. 2]
Socialistična federativna republika Jugoslavija[н. 3]

Југославија
Крилатица: Братство и јединство
Химна
Хеј, Словени
Југославија (1956—1990)

СФР Југославија 1989. године
Географија
Континент Европа
Регија Балкан и Панонска низија
Главни град Београд
Друштво
Службени језик
Религија православље, католицизам, ислам, протестантизам и др.
Политика
Облик државе Самоуправна социјалистичка једнопартијска

савезна република

 — Генерални секретар Јосип Броз Тито
(1945—1980; први)
Милан Панчевски
(1989—1990; последњи)
 — Председник Иван Рибар
(1945—1953; први)
Бранко Костић
(1991—1992; последњи)
 — Премијер Јосип Броз Тито
(1945—1963; први)
Анте Марковић
(1989—1991; последњи)
Законодавна власт Савезна скупштина
 — Горњи дом Веће република и покрајина
 — Доњи дом Савезно веће
Историја
 — Оснивање 1945.
 — Укидање 1992.
 — Статус Бивша држава
Догађаји  
 — Проглашење Федеративне Народне Републике Југославије 29. новембар 1945.
 — Усвајање устава 31. јануар 1946
 — Потписивање Балканског пакта 28. фебруар 1953
 — Смрт Јосипа Броза Тита 4. мај. 1980
 — Десетодневни рат 27. јун7. јул 1991
 — Дезинтеграција 27. април 1992
Географске и друге карактеристике
Површина  
 — укупно 255.804 km²
Становништво  
 — 1989. 23.724.919
 — густина 92,7/km²
Валута Југословенски динар
 — код валуте DIN / YUD
 — стоти део валуте 1 пара
Интернет домен .yu
Позивни број +38
Земље претходнице и наследнице
Социјалистичке Федеративне Републике Југославије
Претходнице: Наследнице:
Flag of Yugoslavia (1943–1946).svg ДФ Југославија СР Југославија Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg
Република Словенија Flag of Slovenia.svg
Република Хрватска Flag of Croatia.svg
Република Македонија Flag of Macedonia (1992–1995).svg
Република БиХ Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg
 1. ^ Пуно име на српскохрватском и македонском језику, написано ћирличким писмом.
 2. ^ Пуно име на српскохрватском и македонском језику, написано латиничким писмом (в. одељак Називи државе за више информација).
 3. ^ Пуно име на словеначком језику (словеначки користи само латиничко писмо).
 4. ^ Није било проглашеног службеног језика на федералном нивоу.[1][2][3]
 5. ^ Српскохрватски је био дефакто службени језик. Његови регионални варијетети су препознати и начињени службеним језицима у својим одговарајућим републикама:[1][2] српски у СР Србији,[4] хрватски у СР Хрватској[5] и српскохрватски у СР Босни и Херцеговини и СР Црној Гори.
 6. ^ Службени у СР Србији, СР Босни и Херцеговини и СР Црној Гори.
 7. ^ Службени у СР Хрватској.
 8. ^ Службени у СР Словенији.
 9. ^ Службени у СР Македонији.
 10. ^ Службени у САП Косову.
 11. ^ Службени у САП Војводини.
 12. ^ Службени у САП Војводини.
 13. ^ Службени у САП Војводини.
 14. ^ Службени у САП Војводини.

Називи државе

Социјалистичка Федеративна Република Југославија је неколико пута кроз своју историју мењала назив:

У доба постојања комунистичке Југославије називали су је Нова Југославија, да би је разликовали од претходне, старе тј. Краљевине Југославије.

Историја

Краљевина Југославија

Краљевина Југославија је била држава на Балкану која је постојала од 1. децембра 1918. до Другог светског рата. Која је позната као „Прва“ или „Версајска“ Југославија.

На челу краљевине се налазила династија Карађорђевића.

Други светски рат

Војни пуч 27. марта 1941. је извела завереничка група високих официра Југословенске војске збацивши с власти трочлано краљевско намесништво и владу која је два дана раније, 25. марта 1941. потписала протокол у Бечу о приступању Краљевине Југославије Тројном пакту.

Invasion of Yugoslavia lines of attack Why We Fight no. 5
Правци наступања немачких снага током Априлског рата.

Априлски рат (хрв. Travanjski rat, словен. Aprilska vojna) име је за немачку инвазију (кодног назива Директива 25) на Краљевину Југославију 6. априла 1941. Ова операција означава почетак Другог светског рата на територији Југославије.

Напад је извршен копненим путем, из више праваца. Немачке, италијанске и мађарске трупе продрле су на територију Југославије из правца Италије, Аустрије (тада већ у саставу Трећег рајха), Мађарске, Румуније, Бугарске и Албаније. Тешко је бомбардован Београд. У исто време отпочео је и немачки напад на Грчку под кодним називом Операција Марита.

Рат је завршен 17. априла 1941. капитулацијом, окупацијом и поделом Југославије. Краљевска породица и поједини представници владе отишли су у егзил у Уједињено Краљевство.

Užice and Bihać Republics
Краткотрајне партизанске републике у окупираној Југославији: Ужичка република (1941) и Бихаћка република (1942).

Народноослободилачка борба (НОБ) или Народноослободилачки рат (НОР) појам је којим се означава борба југословенских народа, предвођених Комунистичком партијом Југославије, за ослобођење од фашистичке окупације током Другог светског рата. Обухвата временски период од јула 1941. до маја 1945. године, на целокупној територији Југославије. У историографији бивше СФРЈ ова борба се често називала Народноослободилачки рат и социјалистичка револуција.

Италија се борила са силама Осовине у Другом светском рату. Када се фашистички режим срушио 1943. и Италија капитулирала, територија је окупирана од стране немачке војске, која је створила Оперативну зону Јадранског приморја. Трст су 1. маја 1945. године заузеле 4. Југословенска армија, заједно са 9. словеначким корпусом ЈА. Идући дан немачка војска се предала новозеландској војсци.

Демократска Федеративна Југославија (1943—1945)

Демократска Федеративна Југославија је реконституисана на конференцији АВНОЈ-а у Јајцу, (од 29. новембра до 4. децембра 1943.), док су се преговори са Краљевском Владом у изгнанству наставили. 29. новембра 1945

Одлукама Другог заседања АВНОЈ-а од 29. новембра 1943. године, постављени су принципи за оснивање федеративне државе југословенских народа после Другог светског рата, под вођством Комунистичке партије Југославије. Предвиђено је да Југославија буде федерација 6 република: СР Словенија, СР Хрватска, СР Босна и Херцеговина, СР Србија, СР Црна Гора и СР Македонија. Ова држава би правно заменила Краљевину Југославију, уз нека територијална проширења (Истра, Приморска).

Словеначка делегација, на чијем је челу био др. Јосип Видмар, предложила је да се Титу додели звање „Маршал Југославије“. Председништво АВНОЈ-а је на својој првој седници 30. новембра 1943. године једногласно прихватило овај предлог (одлука бр. 7).

Децембра 1943, Рузвелт, Черчил и Стаљин су одлучили да подрже партизане.

Дана 25. маја 1944, немачке падобранске трупе су напале Титов штаб у Дрвару, скоро га заробивши. Тито је отишао авионом у Италију и успоставио нови штаб на јадранском острву Вис. Након пребацивање своје подршке партизанима, Британија је радила на зближавању Тита и Петра. На ургирање Британије, Петар је одлучио да остане изван Југославије и у септембру је позвао све Југословене да пређу у партизане.

Демократска Федеративна Југославија (скраћено ДФЈ) је држава која је истовремено представљала последњи период Краљевине Југославије и први период социјалистичке Југославије.

Федеративна Народна Република Југославија (1945—1963)

Дана 29. новембра у Београду одржано Прво заседање Уставотворне скупштине, на којем је прихваћена „Декларација о проглашењу Федеративне Народне Републике Југославије“ (ФНРЈ). Овом одлуком Југославија је престала да буде монархија и постала федерална република.

Федеративна Народна Република Југославија је конституисана као социјалистичка земља током првог заседања скупштине у којој је Комунистичка партија Југославије била већина, а коју су чинили предратни посланици и чланови АВНОЈ-а.

Први председник послератне Југославије је био Иван Рибар, а председник Владе је био Јосип Броз Тито.

Београдски процес

Београдски процес је назив за суђење генералу Драгољубу Михаиловићу и групи од још двадесет тројице оптуженика из редова четника, владе у игнзанству и Недићевог режима за издају и ратне злочине. Званичан назив поступка је био „Суђење Драгољубу-Дражи Михаиловићу и осталим колаборационистима за издају и ратне злочине почињене на простору Југославије за време рата (1941—1945)“. Суђење је одржано у Београду, од 10. јуна до 15. јула 1946.

Просовјетски период

Југословенска влада је у савезу са Совјетским Савезом под Јосифом Стаљином рано у Хладном рату оборили два америчка авиона у југословенском ваздушном простору 9. и 19. августа 1946. Ово су била прва ваздушна обарања западних авиона током Хладног рата и изазвала дубоко неповјерење у Тита у САД, па чак и позива на војну интервенцију против Југославије.

Први званични састанак новооснованог Информбироа се одржао у Београду у децембру 1947. За ову сврху саграђен је данашњи хотел Славија у центру града.

Резолуција Информбироа

Југославија је 1948. избачена из Информбироа због непристајања да прихвати совјетско вођство у социјалистичким државама. Ово искључење је, због тежњи према територији Југославије, навело Албанију да се сврста уз Совјетски Савез.

Delegati daju podrsku rukovodstvu KPJ
Делегати гласају за давање подршке руководству КПЈ

Пети конгрес КПЈ био је први конгрес југословенских комуниста одржан после Другог светског рата и преузимања власти, конгрес је дао политичку подршку ЦК КПЈ у „одбрани независности“ Југославије. Одлука је донесена једногласно и тиме је „потврђено“ јединство Партије. На Конгресу је усвојена и Резолуција о односу КПЈ према Информбироу, у којој је констатовано да су одлуке Информбироа нетачне и неправедне, али је наглашено да ЦК КПЈ треба да учини све да се сукоб превазиђе.

Најзначајнији је био преокрет у политици Југославије која се у тренутку све већег притиска Стаљина окреће западним силама за помоћ у наоружању. Тако је генерал Коча Поповић, који је тада био министар иностраних послова, склопио уговор о војној помоћи са владом САД, Британијом и Француском 14. новембра 1951. у Лондону.

На Шестом конгресу КПЈ одржаном од 2. до 7. новембра 1952. дошло је до реформских промена у партији. Донет је нови Статут по ком је партији промењен је назив у Савез комуниста Југославије (мкд. Сојуз на комунистите на Југославија; словен. Zveza komunistov Jugoslavije). Ојачана је независност основних партијских организација и нижих руководстава. Између осталог, на њему је осуђена блоковска подела света, агресивна политика и колонијализам. Подвргнута је критици Стаљинова ревизија комунизма, а похваљена Титова ревизија, а увођење самоуправљања је окарактерисано као преломан догађај у развитку социјалистичких друштвених односа.

Уставни закон 1953.

Уставни закон 13. јануара 1953. је донет као велики пакет измена Устава ФНР Југославије од 1946. године, са циљем увођења појма самоуправљања у уставну материју Југославије. Устав од 1946. године са овим изменама биће на снази до Устава СФР Југославије од 1963. године.

Године 1953., Тито је постао председник.

Најзначајнија промена у границама СФРЈ се десила 1954, када је суседна Слободна Територија Трста укинута Осимским споразумом. Југословенска Зона Б, која је покривала површину од 515,5 km2, је постала део СФРЈ. Зону Б је већ претходно окупирала Југословенска армија.

Помирење Москве и Београда

Након Стаљинове смрти 5. марта 1953. долази период који је праћен отопљавањем односа између Информбироа и Југославије.

Информбиро није више имао своју ранију функцију и постојао је само фиктивно.

Први корак ка помирењу је направљен од стране Никите Сергејевича Хрушчова, првим секретаром ЦК КПСС, који је заједно са Николајем Булгањином, председником владе Совјетског Савеза и Анастасом Микојаном, првим замеником Совјетске владе долетео у Београд 26. маја 1955. До састанка између совјетске и југословенске делегације је дошло на Топчидеру, у Дому Гарде.

Кинеско-совјетски раскол, је навело Албанију да се 1961. сврста уз Народну Републику Кину. Исте године Југославија је постала оснивач Покрета несврстаних, и уз земље попут Индонезије, је била једна од чланица које су се залагале за политику несупротстављања према САД. Југославија није као остале државе источне и средње Европе изабрала курс зависности од Совјетског Савеза, и није била члан Варшавског пакта нити НАТОа, што ју је чинило специфичном у односу на друге државе. Управо због тог баланса између истока и запада, уживала је високи углед у свету.

Социјалистичка Федеративна Република Југославија (1963—1992)

Устав Југославије од 1963. године је познат под називом „повеља самоуправљања“ зато што је самоуправни модел примењен у свим сферама и на свим нивоима друштвеног живота. Промењено је име државе у Социјалистичка Федеративна Република Југославија и она је дефинисана као „савезна држава добровољно уједињених и равноправних народа и социјалистичка демократска заједница заснована на власти радног народа и самоуправљања“. Територија Југославије „јединствена је и сачињавају је територије социјалистичких република.”

Уставом од 1963. Аутономна косовско-метохијска област проглашена је Аутономном покрајином Косово и Метохија. У развоју југословенског федерализма аутономне јединице, које су биле у саставу Србије, суштински гледано имале су исти положај, али је међу њима постојала одређена разлика (назив, различит број представника у Већу народа, АП Војводина је имала Врховни суд).

Уставом 1963. уместо дотадашња два већа Савезну скупштину је сачињавало пет већа. Поред Савезног већа уведена су и четири самоуправна већа: Привредно, Просветно-културно, Социјално-здравствено и Организационо-политичко.

Брионски пленум (1966)

Брионски пленум је назив за Четврту пленарну седницу Централног комитета Савеза комуниста Југославије (ЦК СКЈ), одржану 1. јула 1966. године у хотелу „Истра“ на острву Брионима. На овој седници са свих државних и партијских функција смењен је Александар Ранковић Марко, дотадашњи потпредседник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и секретар Централног комитета Савеза комуниста Југославије — један од тројице најважнијих људи у земљи.

Едвард Кардељ је преузео улогу „другог човека“ Југославије и најближег сарадника Јосипа Броза Тита.

Фактички је отворен процес мењања односа између савезне државе и република који је довео до темељног преображаја федерације. Југославија је изграђивана као „федерација равнотеже“. Монолитни друштвени и политички живот уступао је место „самоуправном федерализму“.

Студентске демонстрације, цестна афера, амандмани 1971, МАСПОК и смена либерала

Demonstracije 1968
Сукоби студената и милиције

Велике студентске демонстрације у Југославије биле су део таласа демонстрација који је 1968. захватио велики број земаља. Најпопуларнија парола је била „Доле црвена буржоазија“, „Извозимо људе као смрзнуту говедину!“

Седмога дана демонстрација Тито је преломио и у касним вечерњим часовима се обратио студентима посредством телевизије. У свом доста нервозном и импровизованом говору он је рекао „да је било неких неправилности“ и да „нико није незаменљив, па ни ја!?“.

Даље у Словенији избија далекосежна „цестна афера” (1969).

Дана 30. јуна 1971. усвојени су уставни амандмани XX-XLII. Уведене су промене у институцијама федерације и поред председника републике установљено је Председништво СФРЈ као колективни шеф државе и носилац законодавне и политичке иницијативе. Јосип Броз Тито био је председник републике и председник Председништва СФРЈ. Знатно су измењени положај и улога СИВ-а и савезних органа управе. Органи федерације образовани су на бази паритета. Поред Југословенске народне армије, као оружана снага СФРЈ уведена је и територијална одбрана. То ће имати далекосежне последице приликом распада Југославије.

На врхунцу сукоба заговорника и противника уставних амандмана из 1971. године, на темељу процене да су реформе угрозиле идеолошки и политички монопол Партије, као и под притиском из иностранства (совјетске демонстрације војне силе на границама према Мађарској и Бугарској), стало се на страну партијских конзервативаца и подупро сламање национално-политичког покрета у СР Хрватској (Хрватско прољеће). Након обрачуна с хрватским руководством, уследила је смена либералних политичара у Србији, Словенији и Македонији.

Устав Југославије од 1974. године

1974. је усвојен нови савезни устав који је дао више аутономије републикама и покрајинама, тако у основи испунивши захтеве Хрватског прољећа. Републике су добиле више права, смањене су овласти савезне државе. Једна од одредби устава истицала је територијални интегритет СФРЈ.

Године 1974. 16. маја Тито је проглашен за доживотног председника, а на Десетом конгресу СКЈ, од 27. до 30. маја, и доживотног председника Савеза комуниста Југославије.

TitoCarter19783
Сусрет Тита и Џимија Картера у Белој кући 1978.

После Титове смрти

После Титове смрти (1980), тензије између народа Југославије су порасле.

Од 1980. до 1991. године, власт Југославије је била колективна, сваке године је вођа био из различитог председништва једне од шест република некадашње Југославије.

Немири у Социјалистичкој Аутономној Покрајини Косово 1981. године подразумевају низ масовних протеста, почев од марта 1981, на којима су косметски Албанци захтевали да Косово постане седма република.

Парада 85 је био назив за прославу Дана победе 9. маја 1985. године која је ораганизована у част четрдесетогодишњице победе над фашизмом. Централна свечаност је организована испред платоа Савезне скупштине СФРЈ у Београду. Том приликом је извршена смотра оружаних снага пред највишим државним званичницима на челу са председником Председништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Веселином Ђурановићем. Ова парада је била последња парада на улицама Београда коју је извела Југословенска народна армија.

Меморандум САНУ је недовршени документ који је израдила Српска академија наука и уметности (САНУ) између 1985. и 1986. године, као стратешки програм српске интелигенције. Нацрт документа је објављен у јавности преко дневних новина Вечерње новости у два наставка 24. и 25. септембра 1986.

Антибирократска револуција је период српске историје који је отпочео 8. седницом Централног комитета Савеза комуниста Србије 1987. године, а завршио се почетком 1989.

8. август 1989. у Београду Скупштина СФРЈ усвојила амандмане на Устав из 1974. који су омогућили увођење вишепартијског система у СФРЈ.

Распад СФРЈ

Map of war in Yugoslavia, 1992
Југославија 1992.

Током 1991. и 1992. дошло је до распада СФРЈ који је изведен методом оружане сецесије уз подршку и помоћ страних држава. У случају Југославије није поштовано начело територијалне целовитости и њених међународно признатих граница. Супротно међународном праву, републичке границе, које никада нису правно утврђене и обележене, постале су границе суверених држава. Право народа на самоопредељење везано је за федералне јединице и оне су постале његови носиоци.

У јуну 1991. Словенија и Хрватска су одлучиле да прекину све везе са осталим републикама и постану независне државе, услед чега је избио рат. Срби из Хрватске нису хтели да напусте СФРЈ, па је хрватска полиција и паравојска напала српске области са намером да и њих отцепи од СФРЈ.

Њих су пратиле републике Македонија у септембру 1991. и Босна и Херцеговина у марту 1992. Републике Србија и Црна Гора су биле против независности ових република. Рат је вођен најпре у Словенији, затим и у Хрватској (1991—1995) и коначно у Босни и Херцеговини. Рат у Босни и Херцеговини је завршен Дејтонским миром (21. новембар 1995).

После међународног признавања Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине, Србија и Црна Гора су одлучиле да наставе живот у заједничкој држави. Савезно веће СФРЈ усвојило је Устав Савезне Републике Југославије. Држава је дефинисана као суверена савезна држава заснована на равноправности грађана и равноправности република чланица. Савезну Републику Југославију сачињавале су Република Србија и Република Црна Гора.

Србија и Црна Гора су 27. априла 1992. формирале Савезну Републику Југославију, која је 2003. реформисана и преименована у Државну заједницу Србија и Црна Гора. Ова држава је престала да постоји јуна 2006. након референдума о независности Црне Горе.

Географија

General map of yugoslavia (1945-1991) (SH labels)
Општа мапа СФРЈ

СФРЈ се у свом највећем делу налазила на Балкану. Једним делом, географски и климатски се сврстава и у медитеранске земље. Укупна дужина граница са околним земљама износи 2.114,2 km. Дужине граница са суседним земљама су износиле: Румунија 476 km, Бугарска 466 km, Грчка 228 km, Албанија 438 km, Мађарска 582 km, Аустрија 330 km и Италија 232 km.

Североисточни део Југославије је био релативно раван (данас: Војводина), а остали делови државе су били углавном брдовити. Највиша планина у СФРЈ је била планина Триглав са својим највишим врхом од 2852 mСР СЛО данас Словенија).

Цела источна јадранска обала (осим Албаније) је била југословенска са великим бројем острва.

Социјалистичке републике и аутономне покрајине

СФРЈ је била подељена на шест социјалистичких република и на две социјалистичке аутономне покрајине које су биле део СР Србије. Главни град је био Београд. СФРЈ су сачињавале следеће републике и покрајине:

Име Главни град Застава Грб Мапа
Социјалистичка Република Босна и Херцеговина Сарајево Flag of Bosnia and Herzegovina (1946–1992) Coat of Arms of the Socialist Republic of Bosnia and Herzegovina.svg
Социјалистичка Република Македонија Скопље Flag of the Socialist Republic of Macedonia (1946–1991) Coat of arms of Macedonia (1946–2009).svg
Социјалистичка Република Словенија Љубљана Flag of Slovenia (1945–1991) Coat of Arms of the Socialist Republic of Slovenia.svg
Социјалистичка Република Србија
Социјалистичка Аутономна Покрајина Војводина
Социјалистичка Аутономна Покрајина Косово
Београд
Нови Сад
Приштина
Flag of Serbia (1947–1992) SR Serbia coa.png
Социјалистичка Република Хрватска Загреб Flag of Croatia (1947–1990)
Coat of Arms of the Socialist Republic of Croatia.svg
Социјалистичка Република Црна Гора Титоград Flag of Montenegro (1946–1993) Coat of arms of Montenegro (1945–1994).svg

Територијална организација република

Пре 1955. године постојало је чак 338 срезова (укључени и градови), након тога Републичким је прописима њихов број смањен на 107 срезова. Број им се даље смањивао, крајем 1958. било их је 91. На дан 1. јануара 1960. било их је 75. Разлог смањењу биле су републичке одлуке, тако су у НР Црној Гори 1957. укинути сви срезови (котари), затим у Аутономној Косовско-метохијској области 31. децембра 1959. У Аутономној Покрајини Војводини у исто време задржано је само шест срезова (котара). Остатак срезова постепено је престао да постоји од 1963. до 1967. године.

 • У Македонији, Словенији и Војводини — 1965.
 • У Хрватској и Србији — 1967.

Срезове су убрзо 1974. замениле заједнице општина односно међуопштинске регионалне заједнице.

Друштво и култура

Култура овог периода дала је нека од најеминентнијих имена српске уметности и науке, као што су:

Филм

СФРЈ је развијала кинематографију почевши од 1950-их. Најзначајнији филмски студији били су Јадран филм у Загребу и Авала филм у Београду. Најславнији глумци били су Данило 'Бата' Стојковић, Љуба Тадић, Беким Фехмиу, Фабијан Шоваговић, Мустафа Надаревић, Бата Живојиновић, Борис Дворник, Љубиша Самарџић, Драган Николић и Раде Шербеџија, а најславније глумице Милена Дравић, Неда Арнерић, Мира Фурлан и Ена Беговић.

Први југославенски филм 1959. номинован за Оскара за најбољи филм на страноме језику, био је Цеста дуга годину дана, један од само шест филмова из СФРЈ којима је то успијело (остали су Девети круг, Три, Скупљачи перја, Битка на Неретви и Отац на службеном путу).

Најпопуларнији жанр је неко вријеме био партизански филм, као што су Валтер брани Сарајево, У гори расте зелен бор или Абецеда страха, међу којима су били и врло скупи филмови са међународним глумцима, као што је Сутјеска у којој је Ричард Бертон глумио Тита, и Битка на Неретви у којој су глумили Орсон Велс и Јул Бринер. Међутим, такав се жанр с временом заситио те су се јављали другачији филмови о Другом свјетском рату, као што је контроверзна Окупација у 26 слика. 1980-их кинематографија СФРЈ је доживела малу ренесансу популарним комедијама Ко то тамо пева, Маратонци трче почасни круг и Балкански шпијун, у сва три која је глумио Данило Стојковић, као и примером из научнофантастичног жанра — Гости из галаксије — и првим дугометражним анимираним филмом, Чудесна шума. Такође, млади редитељ Емир Кустурица почео је снимати запажене филмове, међу којима су и Сјећаш ли се Доли Бел? те Отац на службеном путу, који је 1985. освојио Златну палму.

Споменици Народноослободилачке борбе

Споменици посвећени Народноослободилачкој борби народа Југославије од 1941. до 1945. године постављани су широм Југославије у виду фигурално-уметничких дела, архитектонских објеката, спомен-маузолеја, скулптура, спомен-бисти, спомен-плоча, спомен-зграда, спомен-гробља и др. Према непотпуним подацима у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији подигнуто је око 15.000 споменика посвећених Народноослободилачком рату. Многи ови споменици срушени су или оштећени током распада СФРЈ деведесетих година.

Омладина и спорт

Савез пионира Југославије је био званичан омладински покрет Југославије.

Штафета младости је палица која је ишла кроз целу СФР Југославију и сваког 25. маја додељивана је тадашњем југословенском председнику Јосипу Брозу Титу.

Спортско друштво Црвена звезда је основано је 4. марта 1945.

Југословенско спортско друштво Партизан је основано 4. октобра 1945.

Празници

У Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији постојала је уобичајена подјела на државне празнике, републичке празнике као и остале празнике значајније датуме, као и религијске празнике свих конфесија у СФРЈ. Државни (савезни) празници су били:

Популарна култура

Партизански филм и стрип су део једног од најбитнијих аутохтоних жанрова популарне културе — партизанског — у периоду 19451990. у СФРЈ.

Новокомпонована народна музика је назив за жанр популарне музике који се је настао и развијао се у периоду између шездесетих и деведесетих година прошлог века, на темељима народног мелоса, у свим републикама бивше СФРЈ изузев Словеније.

Привреда

Novi Beograd 1978
Изгградња стамбеног блока у Новом Београду

Упркос заједничком почетку, привреда социјалистичке Југославије је била много другачија од привреда Совјетског Савеза и других источноевропских социјалистичких држава, посебно након југословенско-совјетског разлаза. Предузећа нису била државно, већ друштвено власништво и њима су управљали радници путем самоуправљања. Током Другог светског рата инфраструктура Југославије је била уништена. Чак су и најразвијенији делови државе били увелико рурални, а оно мало индустрије у држави је били углавном оштећено или уништено.

YUD 1000 1981 obverse
1000 динара

Са изузетком рецесије половином 1960-их, привреда државе је знатно напредовала. Незапосленост је била ниска, а образовни ниво радничке класе је полако растао. Због неутралности Југославије и водеће улоге у Покрету несврстаних, југословенска предузећа су извозила и на западна и на источна тржишта. Југословенске компаније су вршиле грађевинске радове у бројним великим инфраструктурним и индустријским пројектима у Африци, Европи и Азији.

Чињеница да је Југословенима било допуштено да слободно емигрирају од шездесетих је омогућило многима да нађу посао у западној Европи, углавном у Немачкој. Ово је допринело да незапосленост буде под контролом и такође је деловало као извор капитала и страних валута.

Zastava 850 f
Фића — један од симбола СФРЈ

Током седамдесетих привреда је реорганизована према теорији Едварда Кардеља о удруженом раду, у којој је право на доношење одлука и расподели профита у друштвеним предузећима засновано на уложеном раду. Најмање основне организације удруженог рада су приближно одговарале малим предузећима или одељењима у великим компанијама. Оне су биле организоване у предузећа која су се организовала у композитне организације удруженог рада, које су могле бити велике компаније или чак целокупна грана индустрије на одређеној територији. Највише извршних одлука је остављено предузећима, тако да су оне могло наставити да се такмиче иако су биле део исте композитне организације. Именовање директора и стратешка политика композитне организације су у пракси, у завиности од своје величине и важности, често биле предмет политичких и личних уплива.

У циљу да се свим запосленима да исти удео у доношењу улога, основне организације удруженог рада су такође уведене у јавне сервисе, као што су здравство и образовање. Основне организације су обично биле састављене од не више од неколико десетина људи и имала су своје радничке савете, чији је пристанак био потребан за стратешке одлуке и именовање директора предузећа или јавних установа.

Државници СФРЈ су са представницима Европске економске заједнице потписали два трговинска споразума: Споразум о сарадњи и Протокол о трговини као и два финансијска протокола, а организовано је и девет састанка савета за сарадњу СФРЈ и ЕЕЗ на министарском нивоу.[6]

Југословенски ратови, накнадни губитак тржишта, као и лоше управљање и/или нетранспарентна приватизација су донеле економске проблеме свим бившим југословенским републикама током деведесетих. Само је економски раст Словеније полако растао након почетног шока и кризе. Хрватске је 2003. достигла свој бруто-национални доходак из 1990.

Валута СФРЈ је био југословенски динар.

Оружане снаге СФРЈ

Према доктрини Општенародне одбране (ОНО) и друштвене самозаштите (ДСЗ) и Уставу СФРЈ оружане снаге СФРЈ биле су сачињене од: Југословенске народне армије, Територијалне одбране, Цивилне заштите и позадинског обезбеђења ОС.

Као и Краљевина Југославија пре ње, и социјалистичка Југославија је задржала јаку војну силу. Југославија је незванично била сматрана силом „другог реда“ у Европи, што је значило да је по војној сили била само иза традиционалне Велике тројке (Совјетски Савез, Француска и Уједињено Краљевство).

Југословенска народна армија је била главна организација војних снага. Састојала се из копнене војске, морнарице и ваздухопловства. Она је своје порекло углавном вукла од југословенских партизана из Другог светског рата.

Свака од шест република је имала своју територијалну одбрану, које су успостављене у оквиру доктрине „општенародног отпора“, као одговор на брутално окончање Прашког пролећа у Чехословачкој од стране Варшавског пакта.

Тајне службе

Политика

Novi Beograd - The SIV building
Зграда Савезног извршног већа на Новом Београду. (Палата Федерације)

Дефинишући документ државе је био Устав Социјалистичке Федеративне Републике Југославији који је мењан 1963. и 1974.

Комунистичка партија Југославије је победила на првим изборима и задржала је своју власт скоро до краја постојања државе. Касније јој је промењено име у Савез комуниста Југославије, а биле је састављена од индивидуалних партија из сваке конститутивне републике.

Главни политички вођа државе је био Јосип Броз Тито, али је било и других важних политичара, посебно након Титове смрти: видети списак политичара СФРЈ. Југославија је била део Групе 9, Покрета несврстаних, Организације за европску безбедност и сарадњу, Организације уједињених нација и других интернационалних организација.

Када су индивидуалне републике одржале вишестраначке изборе почетком деведесетих, комунистичке партије нису углавном успевале да победе на изборима.

Спољна политика

СФРЈ је била члан оснивач Групе 15 на 9. конференцији несврстаних у Београду.

Демографија

СФРЈ је одвојено признавала „народе“ и „народности“; прве су чинили конститутивни јужнословенски народи, а друге остале словенске и несловенске етничке групе, укључујући Албанце и Мађаре.

Држава се састојала од шест република, са њиховим конститутивним народима:

Такође је постојала етничко обележје декларисали се као Југословени, за људе који нису желели да изразе своју етничку припадност, јер су били из мешаних бракова или из других разлога. Њихов број на пописима је варирао, али никада није прешао 6%.

SFRJ1981EtnickaOpstine

Етнички састав СФРЈ према попису из 1981. године (приказ по општинама)

EtnickaKartaSFRJMZ

Етнички састав СФРЈ према попису из 1981. године (приказ по месним заједницама)

Подаци са пописа одржаних 1971. и 1981.

Језици

Званични језици су били македонски, српскохрватски и словеначки. Српскохрватски је био у службеној употреби у Социјалистичкој Републици Србији, Социјалистичкој Републици Хрватској, Социјалистичкој Републици Босни и Херцеговини и Социјалистичкој Републици Црној Гори. У Социјалистичкој Републици Македонији, службени језик је био македонски, а у Социјалистичкој Републици Словенији словеначки.

У оружаним снагама СФРЈ, службени језик је био српскохрватски.

Устав СФРЈ је гарантовао националним мањинама и етничким групама право на употребу језика и писма, па су у мешовитим срединама у службеној употреби били и други језици као на пример: мађарски, словачки, русински, румунски, бугарски, влашки, албански, турски, ромски, италијански, грчки, и други. У мешовитим срединама су на државним институцијама обавезно истицани натписи на већинским и мањинским језицима.

Религија

Patrijarh german
Патријарх српски Герман један од дуговечнијих патријарха Српске православне цркве који је био 32 године на челу патријаршије

Католичка црква за разлику од других комунистичких цркава (Чехословачке или Румуније) је очувала активну улогу у друштву.[7] Године 1965. Југославија је потписала уговор са Ватиканом којим је гарантовано ауторитет Свете столице над верским питањима као и право католичких бискупа да одржавају контакт са Светом столицом.[8]

Македонска православна црква настала је неканонским одвајањем од Српске православне цркве 17. јула 1967. године.

Званично религијско деловање и опредељивање није било забрањено законом о социјалистичком државном атеизму као у суседној Народној Социјалистичкој Републици Албанији. Свештена лица имала су право да се политички анагажују кроз чланство у Социјалистичком савезу радног народа Југославије (ССРНЈ). Законски су верске заједнице тј. удружења биле у обавези да се старају о материјаном стању свог свештенства и чланова својих удружења. Најбројнија верска заједница била је православна, званични назив Српске православне цркве у регистру верских удружења у СР Србији и Југославији био је Главни савез удруженог православног свештенства Југославије.[9] Поред православља било је присутно католицизам, протенстантизам, ислам, јудаизам и атеизам који је био заступљен кроз државну политику самоуправног социјализма и доминантном владавином Савеза комуниста Југославије.

Републике и покрајине по броју становника

Подаци са пописа из 1991.

Ранг Република/покрајина Површина % Становништво % Густина насељености
1 Србија 88.361 33,2% 9.506.174 40,9% 114,0
--- Ужа Србија 56.169 22,4% 5.582.611 24,0% 99,4
--- Војводина 21.506 8,6% 1.996.367 8,6% 92,8
--- Косово и Метохија 10.686 4,3% 1.956.196 8,4% 183,1
2 Хрватска 56.524 22,5% 4.784.265 20,6% 84,6
3 Босна и Херцеговина 51.129 20,4% 4.377.053 18,8% 85,6
4 Македонија 25.720 10,3% 2.033.964 8,8% 79,1
5 Словенија 20.246 8,1% 1.913.355 8,2% 94,5
6 Црна Гора 13.810 5,5% 615.035 2,6% 44,5
СФР Југославија 255.804 100% 23.229.846 100% 92,6

Државни симболи

Хеј, Словени је била химна СФРЈ од 1945. до 1992. са верзијама на српско-хрватском, словеначком и македонском језику.

Грб бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије представља шест бакљи окружених житом које горе заједно. Заједничка ватра шест бакљи представља братство и јединство шест република бивше Југославије: Босне и Херцеговине, Македоније, Србије, Словеније, Хрватске и Црне Горе. Датум на грбу је 29. новембар 1943. када се у Јајцу по други пут састао АВНОЈ. Тај датум је постао Дан Републике после Другог светског рата.

Застава СФРЈ базирана је на тробојци Краљевине Југославије и њеним пансловенским бојама, с тим што је грб Краљевине Југославије замењен петокраком звездом, као симболом комунизма, и померен на центар заставе.

Занимљивости

 • За Југославију се говорило да је земља седам суседних држава, шест република, пет народа, четири језика, три вере, два писма и једне партије.
 • За Југославију се такође говорило да је окружена „бригама“. Ово реч се може саставити коришћењем првих слова имена суседних држава (Бугарска, Румунија, Италија, Грчка, Албанија, Мађарска и Аустрија).
 • Југославија и Пољска су делиле исту мелодију за националну химну. Први њени стихови су написани 1834. под именом „Хеј, Словаци“, а отада је служила као химна пан-словенског покрета, химна Соколског покрета, као и химна Словачке током Другог светског рата, Југославије и Србије и Црне Горе. Такође се сматра другом, незваничном химном Словака. Мелодија је заснована на Мазурки Добровског, која је такође химна Пољске од 1926, али је овде много спорија и више наглашена.

Види још

Референце

 1. 1,0 1,1 Hladczuk 1992, стр. 454—
 2. 2,0 2,1 Altman, Gavro (1978). Yugoslavia: A Multinational Community. Jugoslovenska stvarnost.
 3. ^ Tulasiewicz, Jan Bruno (1971). Economic Growth and Development: A Case Study. Morris Print. Company.
 4. ^ Lah, Avguštin (1972). The Yugoslav Federation: What is It? : the Position of the Peoples and National Minorities of Yugoslavia in the self-managing Federation. Medunarodna Politika.
 5. ^ „Ustav Socijalističke Republike Hrvatske (1974), Član 138” [Constitution of the Socialist Republic of Croatia (1974), Article 138] (PDF) (на језику: хрватском). Narodne novine. 1974. Приступљено 24. 7. 2012.
 6. ^ Mr Vladimir Pavićević: „Dvadeset godina od pada Berlinskog zida”, Međunarodna politika ISSN 0543-3657.- God.60, br.1135 (2009), str. 5-19, pp. 3 COBISS.SR 513286743
 7. ^ The encyclopedia of Christianity, Volume 5 By Erwin Fahlbusch. Books.google.com. стр. 513. Приступљено 21. 1. 2013.
 8. ^ Byrnes 2001, стр. 96.
 9. ^ Извод из регистра: Главни савез удруженог православног свештенства Југославије

Литература

Спољашње везе

Југовизија

Југовизија је био назив за такмичење за песму која ће представљати Југославију на Евровизији.

Југославија је учествовала на такмичењу песме Евровизије 27 пута, све од 1961. године, па до 1992. године, изостала је само 1977, 1978, 1979, 1980, и 1985. године.

Током ових година, на Југовизији су побеђивали музичари из скоро свих шест социјалистичких република од којих се састојала Социјалистичка Федеративна Република Југославија. На Југовизији су песме изводили уметници из Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Словеније, Србије и Црне Горе. Извођачи из Хрватске су били најуспешнији на такмичењу Југовизије, победили су 12 пута, а извођачи из Македоније ни једном нису победили на Југовизији.

На Југовизији 1991. су последњи пут наступили учесници из свих југословенских република, a 1992. године на Југовизији у Београду нису учествовали представници Хрватске, Словеније и Македоније.

Од 1992. године, Југославија није учествовала на песми Евровизије, јер се СФРЈ распала током 90-их година двадесетог века.

Социјалистичка Федеративна Република Југославија је победила на песми Евровизије 1989. године песмом "Rock me" коју је извела Рива. Према правилима, такмичење за песму Евровизије 1990. године је одржано у Загребу, граду у некадашњој Југославији, данашњој Хрватској.

Често се дешавало да песме које не однесу победу, постану знатно слушаније од победничких. Током година наступала су најпознатија имена домаће музичке сцене, неки су често и у више наврата покушали да се дочепају евровизијске сцене.

Југословенски шаховски шампионати

Турнир са великом традицијом. Изузетно јак састав турнира, нарочито у периоду од 1945-1991. када су учествовали шахисти из шест република, данас независних држава.

Од 1992. више нису учествовали шахисти из отцепљених република Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније, а од 2003. године организован је шампионатСрбије и Црне Горе. Пошто се Црна Гора од 2007. издвојила као независна држава организује се шаппионатСрбије, наследнице бивше Југославије. 2003. и 2004. није организован шампионат.

Градови хероји у СФРЈ

Град-херој је било почасно звање за градове у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији одликоване Орденом народног хероја, за заслуге његових становника током Народноослободилачке борбе. Ово звање уведено је по узору на градове-хероје (рус. Город-герой) у Савезу Совјетских Социјалистичких Република, који су одликовани Медаљом Златном звездом Хероја Совјетског Савеза, за заслуге током Великог отаџбинског рата.

За први град-херој проглашена је Љубљана, 7. маја 1970. године, поводом 25-годишњице ослобођења. Потом је одликован Дрвар, 21. маја 1974. године, поводом 30-годишњице немачког десанта. Истог дана у Дрвару је, Орденом народног хероја одликована и Трећа личка пролетерска ударна бригада, која је одиграла пресудну улогу у току десанта.

Исте године, за град-херој, проглашен је и Београд, главни град СФРЈ и СР Србије, поводом 30-годишњице ослобођења, 20. октобра.

Маја 1975. године, поводом 30-годишњице победе на фашистичком Немачком, за градове-хероје проглашени су још - Загреб, Нови Сад, Прилеп, Приштина и Цетиње.

Застава Социјалистичке Федеративне Републике Југославије

Застава Социјалистичке Федеративне Републике Југославије базирана је на застави Краљевине Југославије и њеним панславенским бојама, с тим што је грб Краљевине Југославије замењен петокраком звездом, као симболом комунизма, и померен на центар заставе.

Прве верзије заставе настале су у току Другог светског рата, а коначна је усвојена 1946. године, са увећаном звездом и додатом златном ивицом око звезде.

Историја рачунара у СФРЈ

Са циљем да се заштити домаћа производња од стране конкуренције, у чему се претеривало често и на штету домаћег купца и домаће индустрије, у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији (СФРЈ) су уведена строга увозна правила која су обликовала развој рачунара у земљи различит од развоја у западном свету. Једна од важних идеја које су управљале развојем технологија у СФРЈ је била потреба за независношћу од страних произвођача резервних делова, што је доприносило развоју домаћих рачунара.

Награда АВНОЈ-а

Награда Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије (скраћено Награда АВНОЈ-а) је била највиша државна награда у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији (СФРЈ) од 1966. до 1990. године. Према Статуту награда је додељивана оним ствараоцима из области уметности и науке чија дела имају посебан значај за развој СФРЈ. Такође награда је додељивана и за животно дело, а додељивана је и радним организацијама.

Ова награда заменила је дотадашњу Награду Савезне владе, односно Савезног извршног већа (СИВ), која је била додељивана до 1965. године. Награду је додељивао Одбор за додељивање Награде АВНОЈ-а, који се састојао из неколико посебних комисија - за уметност, пољопривреду, техничке, биолошке и медицинске науке и др. Имена добитника награде објављивана су свечано за Дан Републике 29. новембар, а награду је уручивао председник Савезне скупштине неколико дана касније.

Поред ове највише савезне награде, у ранг највиших државних награда спадале су и републичке награде - Седмојулска награда у СР Србији, Двадесетседмојулска награда у СР Босни и Херцеговини, Тринаестојулска награда у СР Црној Гори и др.

Први добитници Награде АВНОЈ-а 1966. године били су - Антун Аугустинчић, вајар; Бранко Жежељ, професор Универзитета; Франц Когој, професор Универзитета; Блаже Конески, књижевник и професор Универзитета; Мирослав Крлежа, књижевник; Петар Лубарда, сликар; Исмет Мујезиновић, сликар; Павле Савић, професор Универзитета; Алојз Тавчар, професор Универзитета; Коста Тодоровић, професор Универзитета; Јован Хаџи, професор Универзитета и Родољуб Чолаковић, друштвено-политички радник и књижевник. На челу првог Одбора за доделу награде био је Јосип Видмар, председник Словеначке академије наука и уметности, а награде је прим добитницима 6. децембра 1966. године у Палати федерације, на Новом Београду доделио Едвард Кардељ, тадашњи председник Савезне скупштине.

Попис становништва 1953. у ФНРЈ

Попис становништва 1953. у ФНРЈ је обавио Савезне завод за статистику и евиденцију ФНРЈ 31. марта 1953. године. Пописница, образац је садржавао 25 питања за свако лице и Лист за домаћинство са упутством за попуњавање. Овај попис је дошао свега 5 година после претходног, али је требало да буде први од редовних који се обављају сваких десет година на почетку деценије.

Попис становништва 1961. у ФНРЈ

Попис становништва 1961. у ФНРЈ је обавио Савезне завод за статистику ФНРЈ 31. марта 1961. године. Пописница, образац је садржавао 21 питање за свако лице, Лист за домаћинство и Упитник за стан са упутством за попуњавање. Овај попис је обављен 8 година после претходног, и био је први који се обављао редовно на сваких десет година на почетку деценије.

Попис становништва 1971. у СФРЈ

Попис становништва 1971. у СФРЈ је обавио Савезне завод за статистику СФРЈ 31. марта 1971. године. Пописница, образац је садржавао 21 питање за свако лице, Лист за домаћинство и Упитник за стан са упутством за попуњавање. Овај попис је четврти послератни попис и обављен је редовно на сваких десет година на почетку деценије.

Попис становништва 1981. у СФРЈ

Попис становништва, домаћинстава и станова 1981. у СФРЈ је обавио Савезне завод за статистику СФРЈ 31. марта 1981. године. Пописница, образац је садржавао 27 питање за свако лице и Упитник за стан и домаћинство са упутством за попуњавање. Овај попис је пети послератни попис и обављен је редовно на сваких десет година на почетку деценије.

Празници у СФРЈ

У Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији постојала је уобичајена подјела на државне празнике, републичке празнике као и остале празнике тзв. значајније датуме, као и религијске празнике свих конфесија у СФРЈ.

Свечана песма

„Свечана песма“ је композиција предложена за химну Федеративне Народне Републике Југославије на седници Социјалистичког савеза радног народа Југославије 1959. године.

Текст химне је написала југословенска песникиња Мира Алечковић, док је за мелодију узето раније дело „Новој Југославији“ (1946.) славног композитора Николе Херцигоње. Химна је, иако званично предложена, због притајеног противљења руководства хрватског Савеза комуниста одбијена. Као привремено решење задржана је, до 1988. године незванично, панславистичка песма „Хеј Словени”.

Био је у питању и последњи покушај промене државне химне, мада се о истом расправљало, како на већањима савезних и републичких ССРН-а и СК-а, тако и у другим органима власти, често ненадлежним за питања државнога знамења.

Скупштина СФРЈ

Скупштина Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (мкд. Собрание на Социјалистичка Федеративна Република Југославија; словен. Skupščina Socialistične Federativne Republike Jugoslavije) или Савезна скупштина (мкд. Сојузното собрание; словен. Zvezna skupščina) је била највише представничко тело и носилац уставотворне и законодавне власти у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, од 1945. до 1992. године.

Формирана је новембра 1945. године, после избора за Уставотворну скупштину. До тада је улогу скупштине вршило Антифашистичко веће народног ослобођења Југославије (АВНОЈ), који је 10. август 1945. године променио назив у Привремена народна скупштина Демократске Федеративне Југославије (ДФЈ). Током свог постојања, скупштина је неколико пута мењала састав и називе, тако да се звала:

Уставотворна скупштина (мкд. Уставотворно собрание; словен. Ustavna skupščina), новембар 1945. - јануар 1946. / дводомна: Савезна скупштина и Скупштина народа.

Народна скупштина Федеративне Народне Републике Југославије (мкд. Национално собрание на Федеративна Народна Република Југославија; словен. Ljudska skupščina Federativne Ljudske Republike Jugoslavij), јануар 1946. - јануар 1953. / дводомна: Савезно веће и Веће народа.

Савезна народна скупштина (мкд. Сојузно национално собрание; словен. Zvezna ljudska skupščina), јануар 1953. - април 1963. / дводомна: Савезно веће и Веће произвођача.

Савезна скупштина (мкд. Сојузното собрание; словен. Zvezna skupščina), април 1963. - фебруар 1974. / петодомна: Савезно веће (до 1968, од кад је општенадлежно веће било Веће народа), Привредно веће, Просветно-културно веће, Социјално-здравствено веће и Организационо-политичко веће.

Скупштина Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (мкд. Собрание на Социјалистичка Федеративна Република Југославија; словен. Skupščina Socialistične Federativne Republike Jugoslavije), фебруар 1974. - април 1992. / дводомна: Савезно веће и Веће република и покрајина.Средиште Скупштине СФРЈ налазило се у Београду у згради данашњег Дома Народне скупштине Републике Србије у Булевару Револуције (данас Булевар краља Александра).

Служба државне безбедности

Служба државне безбедности (скраћено СДБ; словен. Služba državne varnosti, мкд. Служба за државна безбедност) је била безбедносно-обавештајна служба и тајна полиција Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ). До 1966. године, ова организација је носила назив - Управа државне безбедности (скраћено УДБА; словен. Uprava državne varnosti, мкд. Управа за државна безбедност), када је после смене Александра Ранковића реорганизована.

Формирана је 1946. године реорганизацијом Одељења за заштиту народа (скраћено ОЗНА) на цивилни и војни одсек. Тада је од Првог и Другог одсека ОЗНЕ, при Министарству унутрашњих послова ФНРЈ формирана Управа државне безбедности, док је од Трећег одсека ОЗНЕ при Министарству народне одбране ФНРЈ формирана Контраобавештајна служба Југословенске армије. Године 1967. служба је федерализована, односно свака република је добила властиту службу безбедности, док је на федералном ниву остала Савезна служба државне безбедности, чија су се овлашћења све више смањивала. Распадом Југославије, почетком деведесетих година, Савезна служба безбедности је престала да постоји.

Социјалистичка Аутономна Покрајина Војводина

Социјалистичка Аутономна Покрајина Војводина (скраћено САП Војводина) је била једна од две социјалистичке аутономне покрајине у саставу Социјалистичке Републике Србије, једне од република СФРЈ. Формирање њених установа је започело 1944. године, да би њен политички статус у оквиру Србије и Југославије био регулисан 1945. године. Првобитно званично име покрајине је било Аутономна Покрајина Војводина, а оно је преименовано у „Социјалистичку Аутономну Покрајину“ Уставом из 1963. године, када су нове називе добиле и југословенске републике. 1990-тих година је назив поново промењен у Аутономна Покрајина Војводина.

САП Војводина је припадала најразвијенијим крајевима СФРЈ. Главни град САП Војводине био је Нови Сад.

Конститутивни народ су били Срби, а Уставом из 1974. године конститутивну једнакост су добиле и народности: Мађари, Словаци, Румуни и Русини.

Списак места именованих по Титу

У току постојања Федеративне Народне Републике Југославије (ФНРЈ), односно Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ), од 1945. до 1992. године неколико места и градова у Југославији је носило име доживотног председника Јосипа Броза Тита. Прва именовања градова Титовим именом догодила су се одмах након завршетка Другог светског рата, крајем 1945. и током 1946. године, када су четири града понела његово име — Титова Кореница, Титово Ужице, Титоград и Титов Велес. Како је ово било у почетној фази стварања Титовог култа личности истовремено су готово све главне улице или тргови у већини места Југославије понеле Титово име. Његово име су такође носиле и фабрике, предузећа, основне и средње школе, касарне и др. До 1953. године је постојала пракса да називи улица, тргова, школа, па и градова, носе имена и других још увек живих југословенских револуционара и политичара. Када се са овом праксом прекинуло, већина улица, тргова и градова је променила или вратила стари назив, док су улице и градови названи по Титу задржали своје називе. Након Титове смрти, 1980. године дошло је до јачања култа његове личности, па су неформалном одлуком југословенског руководства још четири града понела Титово име како би град са његовим именом постојао у свакој републици и покрајини СФРЈ.

Списак народних хероја

Орден народног хероја је био одликовање које је Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ), те потоња Савезна Република Југославија (СРЈ) додељивала, углавном појединцима, за које је сматрано да су се посебно истакли у борби против непријатеља. Најчешће је додељиван за херојске заслуге у току Другог светског рата, а поред појединаца Орден је додељиван и војним јединицама, градовима и организацијама. Орден се најчешће додељиван постхумно (носилац ордена није био међу живима).

Орденом народног хероја, у периоду од 1943. до 1999. године одликовано је:

1.323 бораца и руководилаца НОВ и ПОЈ,

22 страних држављана,

33 војних јединица и установа НОВ и ПОЈ,

8 градова у СФР Југославији

4 друштвено-политичке организације

1 припадник Југословенске народне армије

6 јединица Војске Југославије

1 јединица МУП-а Србије

Тршћанска криза

Тршћанска криза је појам који се односи на вишегодишњи сукоб Италије и Југославије око територије Трста, Горице и Истре у годинама после Другог светског рата.

Хеј, Словени

Хеј, Словени је пансловенска патриотска песма, химна младих соколског спортског и политичког пансловенског друштва. Изворно наследство има прва Словачка република (1939—1945). Касније имплементирана у химну Социјалистичке Федеративне Републике Југославије од 1945. до 1992. Формирањем Савезне Републике Југославије, Хеј, Словени је постала химна те државе, а касније и химна Србије и Црне Горе. Данас није у службеној употреби.

Садашње
Бивше
Краткотрајне
Српске земље у 20. и 21. веку
До 1918.
1918—1941.
1941—1945.
1945—1990.
1990—2006.
од 2006.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.