Социјалистичка Република Србија

Социјалистичка Република Србија (скраћено СР Србија) је била једна од шест република које су сачињавале Социјалистичку Федеративну Републику Југославију (СФРЈ).

Била је највећа и најмногољуднија југословенска република, састојала се из три дела — уже Србије и две аутономне покрајинеСАП Војводине и САП Косова. Главни град СР Србије био је и главни град СФР Југославије — Београд.

СР Србија настала је дефакто одмах по ослобођењу Србије, крајем 1944. године, када је у Београду новембра 1944. одржано Прво заседање Антифашистичке скупштине народног ослобођења Србије (АСНОС). Под називом Федерална Држава Србија званично је настала 9. априла 1945. године на заседању АСНОС-а. После проглашења Федеративне Народне Републике Југославије (ФНРЈ), 19. фебруара 1946. године променила је назив у Народна Република Србија. Назив Социјалистичка Република Србија добила је, кад и остале југословенске републике, Уставом из 1963. и носила га је до 28. септембра 1990. године када је, доношењем новог Устава, преименована у Република Србија.

Социјалистичка Република Србија
Socijalistička Republika Srbija


9. април 194528. септембар 1990.
Застава
Застава
Locator map Serbia in Yugoslavia

Положај СР Србије у СФР Југославији
Географија
Земља Социјалистичка Федеративна Република Југославија СФР Југославија
Главни град Београд
Површина 88.361 km²
Становништво 7.822.795 (1991. год)
Друштво
Званични језици Српскохрватски језик
Валута Југословенски динар
Владавина
Облик владавине Народна република
Социјалистичка република
Владајућа партија Савез комуниста Србије
Оснивање 9. април 1945.
Догађаји
формирање АСНОС-а 9.12. новембар 1944.
оснивање ДФ Србије 9. април 1945.
формирање ФНРЈ 29. новембар 1945.
доношење новог Устава 28. септембар 1990.
Претходници и наследници
Претходиле су: Наследиле су:
Flag of the Government of National Salvation (occupied Yugoslavia).svg Окупирана Србија Република Србија Flag of Serbia (1992–2004).svg
Портал:Историја

Историја

Настанак Социјалистичке Републике Србије нерскидиво је везан период Другог светског рата од 1941. до 1944. године, као и борбу југословенских партизана, предвођених Комунистичком партијом Југославије (КПЈ), јер је као резултат њихове победе дошло је до федерализације Југославије и проглашења републике.

Априла 1941. године Краљевина Југославија је била нападнута и окупирана од стране сила Осовине, предвођених Трећим рајхом. Већ током лета у западној Србији је избио устанак против окупатора, који се убрзо проширо на читаву територију Србије, али пре свега на Шумадију. Током јесени створена је прва слободна територија у тад окупираној Европи, под називом Ужичка република. Окупатор је убрзо окупио веће снаге и под страшним терором покушао да угуши устанак, али се главнина устаничких снага пребацила у Црну Гору и Босну. Током 1942. и 1943. године главна устаничка жаришта на територији Србије су била у јужној Србији.

У лето и јесен 1944. године долази до пробоја партизанских снага из правца река Лима и Дрине. У исто време на Дунав, код румунске границе избијају јединице совјетске Црвене армије. До краја 1944. године заједничким акцијама Црвене армије и јединица НОВ и ПОЈ ослобођена је територија централне и јужне Србије, као и Војводина.

Иако су тада још увек, под покровитљеством Савезника, трајали преговори између руководства НОП-а и краљевске Владе око дефинитивног стауса Југославије на ослобођеној територији је отпочело формирање нових органа „народне власти“. У тек ослобођеном Београду је од 9. до 12. новембра одржано Прво заседање Антифашистичке скупштине народног ослобођења Србије (АСНОС) на коме су усвојене одлуке донете на Другом заседању АВНОЈ-а о будућем федералном уређењу Југославије.

Априла 1945. године у Београду је одржано ново заседање АСНОС-а на коме је он преименован у Народну скупштину Србије и тада је званично настала Федерална Држава Србија. После проглашења ФНРЈ, новембра 1945. и доношења Првог устава ФНРЈ, јануара 1946. Народна скупштина Србије је 19. фебруара 1946. године Федералну Државу Србију преименовала у Народну Републику Србију. Новембра 1946. одржани су избори за Уставотворну скупштину на којима је већину однела листа Народног фронта Србије, на челу са Комунистичком партијом, а јануара 1947. године донесен је и Први устав НР Србије.

Даље уставне и друштвено политичке промене, пратиле су промене на савезном нивоу, па је тако 1953. године усвојен Уставни закон којим су извршене одређене измене у политичком систему. Године 1963. донесен је нови Устав Југославије, којим је она из ФНРЈ преименована у СФРЈ, па је с тим у вези донет и нови Устав Србије којим је Народна Република Србија преименована у Социјалистичку Републику Србију. Такође овим уставом је дотадашња Аутономна Косовко-метохијска област добило статус Аутономне покрајине.

Године 1974. донесен је нови Устав СФРЈ, као и нови Устав СР Србије. Овај устав је довео до дезинтеграције Југославије јер је више јачао улогу република него савезне државе. Такође устав Србије је тадашњим аутономним покрајинама — САП Војводини и САП Косову дао још већа овлашћења минимизирајући утицај републике на дешавања у покрајинама.

Током 1980-их година у СР Србији је дошло до нагомилавања проблема насталих Уставом из 1974. године, као и економском кризом. На ово су посебно утицали све већи етнички проблеми у САП Косову, као и јачање сепаратистичког покрета. Током 1987. и 1988. године долази смене у руководству тада владајућег Савеза комуниста Србије и потом долази тзв „антибирократске револуције“ у којој су смењена руководства у САП Војводини и САП Косову. Као резултат овога марта 1989. године Скупштина СР Србије усваја уставне амандмане којима се покрајинама одузимају сви елементи државности.

Почетком 1990. године долази до распада Савеза комуниста Југославије (СКЈ) и отпочиње политички распад СФРЈ, услед првих вишестраначких избора који су током ове године одржани у већини југословенских република. Нови устав Србије донесен је 28. септембра 1990. године и њиме је Социјалистичка Република Србија преименована у Републику Србију, а покрајини Косово је враћен стари назив Косово и Метохија.

Привреда

После завршетка Другог светског рата врши се нагли развој у свим видовима привреде.

Исто тако се развија и туризам од којих је планински и бањски имао највише могућности за развој због многих природних лепота и извора лековите воде. Од бања су најпознатије: Врњачка, Бања Ковиљача, Матарушка, Сокобања и Нишка Бања.

Друштво и култура

Patrijarh german
Патријарх српски Герман један од дуговечнијих патријарха Српске православне цркве који је био 32 године на челу патријаршије

У Социјалистичкој Републици Србији се веома доста улагало у културу и спорт. Музика је такође била доста популарна. Међу певачима народне музике истицали су се — Тозовац, Цуне Гојковић, Силвана Арменулић, Лепа Лукић, Тома Здравковић, Мирослав Илић и други. У забавној музици популаност су стекли: Ђорђе Марјановић, Лола Новаковић, Мики Јевремовић, Нада Кнежевић, Душан Јакшић, Драган Стојнић, Боба Стефановић, Лео Мартин, Бисера Велетанлић, а у рок музици: Корни и YU група, Смак, Рибља Чорба, ЕКВ, Бајага и Инструктори, Кербер, Галија, Ђорђе Балашевић, Оливер Мандић и други.

Званично религијско деловање и опредељивање није било забрањено законом о социјалистичком државном атеизму као у суседној Народној Социјалистичкој Републици Албанији. Свештена лица имала су право да се политички анагажују кроз чланство у Социјалистичком савезу радног народа Југославије (ССРНЈ). Законски су верске заједнице тј. удружења биле у обавези да се старају о материјаном стању свог свештенства и чланова својих удружења. Најбројнија верска заједница била је православна, званични назив Српске православне цркве у регистру верских удружења у СР Србији и Југославији био је Главни савез удруженог православног свештенства Југославије.[1] Поред православља био је присутан и католицизам, протенстантизам, ислам, јудаизам и атеизам који је био заступљен кроз државну политику самоуправног социјализма и доминантном владавином Савеза комуниста Југославије.

Демографија

Конститутиван народ су били Срби, а у покрајинама поред Срба конститутивну једнакост (и то од Устава из 1974. до доношења новог Устава из 1990) имале су и народности. У Војводини: Мађари, Словаци, Румуни и Русини, а на Косову и Метохији: Албанци (до пописа из 1971, користио се назив Шиптари) и Турци. На ужем подручју Србије (изван покрајина) званичне народности биле су: Албанци и Бугари, али само у општинама у којима су представљали значајан део становништва.

Спорт

Грбови спортских друштава Црвена Звезда и Партизан

SDCrvenaZvezdaLogo
JSDPartizanLogo

Спортисти и тимови из СР Србије постизали су значајне резултате у светским размерама. Седиште Југословенског олимпијског комитета налазило се у Београду, а спортисти из СР Србије било у појединачним или екипним спортовима освојили су велики број медаља за Југославију на међународним такмичењима.

У Београду и другим градовима одржан је велики број првенстава у различитим спортовима, а Београд је био кандидат за домаћина Олимпијских игара 1992.

1945. основана су спортка друштва СД Црвена звезда и ЈСД Партизан.

Највећи успех постигли су фудбалери београдске Црвене звезде када су 1991. године освојили Куп европских шампиона, у Барију и Интерконтинентални куп у Токију, док су фудбалери Партизана 1966. играли у финалу Купа европских шампиона као први тим из овог дела Европе. Финале овог такмичења одржано је 1973. на београдском стадиону Маракана. Тимови из Србије били су најуспешнији у домаћем првенству, а поред Црвене Звезде и Партизана титуле је освојила и Војводина.

У кошаркашком превенству такође су најуспешнији били тимови из СР Србије. Титуле су освојили Црвена Звезда, Партизан, ОКК Београд, Радничкии Пролетер из Зрењанина. Црвена Звезда је 1974. освојила Куп Рајмунда Сапорте, а Партизан је дошао до три титуле у Купу Радивоја Кораћа. Партизан је 1992. освојио најпрестижније европско такмичење, Евролигу, у време кад је држава већ била у распаду. И у женској лиги доминантни су били тимови из Србије, а титуле су освојили Црвена Звезда, Раднички из Београда, Партизан, Вождовац и Војводина. Црвена Звезда је 1979. тријумфовала у Евролиги за жене.

У рукометној лиги тимови из СР Србије били су други по успешности, а титлуле су освојили играчи Металопластике из Шапца, Црвене Звезда, Црвенке и Пролетера из Зрењанина. Рукометаши Металопластике су освојили два пута Лигу шампиона. У женском првенству тимови из Србије освојили су највише титула. Предњачи Раднички из Беоограда, а прате га суботички Спартак, Вождовац, ОРК и Железничар из Београда. Рукометашице Радничког су по три пута освајале Лигу Шампиона и Куп победника купова.

Ватеполисти Партизана освојили су највише титула у лиги СФРЈ, а у Евролиги у то време освојили су чак шест титула и једну у Купу победника купова.

У одбојкашким лигама неприкосновени су били тимови из Србију. У мушкој Партизан, Црвена Звезда, Југославија и Железничар из Београда, Гик Банат Зрењанин, Спартак Суботица и Велико Градиште, а у женској Црвена Звезда, Партизан и Раднички из Београда. Упркос доминацији у домаћем првенству тимови из Србије нису успели да се домогну неке од европских титула за разлику од тимова других република, а најближе титули били су одбојкаши Партизана у Купу Изазивача.

У домаћем првенству у рагбију титуле су освојили Динамо и Јединство из Панчева и Партизан, у хокеју на леду Партизан, а у хокеју на трави Суботичанка, Зорка и Електропривреда из Суботице.

Територијална организација

Medjuopstinske regionalne zajednice Socijalisticke Republike Srbije
Међуопштинске регионалне заједнице у Социјалистичкој Републици Србији (1974—1990)

Социјалистичка Република Србија неколико пута је мењала територијалну организацију. Према закону из септембра 1945. године ужа Србија се се састојала из 16 округа и подручја града Београда. Окрузи су били — београдски, ваљевски, врањски, крагујевачки, крушевачки, лесковачки, моравски (Јагодина), новопазарски, нишки, пиротски, подрински (Шабац), пожаревачки, тимочки (Зајечар), топлички (Прокупље), ужички и чачански.[2] Године 1966. се укудају срезови и оштине постају основне територијалне јединице. После доношења новог Устава, 1975. године дошло је до формирања међуопштинских-регионалнх заједница које су формиране слободним удруживањем општина и било их је укупно осам на територији уже Србије, без подручја града Београда:

Имена градова

У време постојања Социјалистичке Републике Србије поједини градови су носили другачија имена. Неки градови носили називе по истакнутим личностима из тада владајуће комунистичке идеологије, док су поједини градови у својим називима имали одређене географске одреднице, јер су и у другим југословенским републикама постојали градови са истим именом. Неки од тадашњих назива су били:

  • Прибој на Лиму — данас Прибој
  • Ранковићево (од 1949. до 1955. године; по Александру Ранковићу) — данас Краљево
  • Светозарево (од 1946. године; по Светозару Марковићу) — данас Јагодина
  • Титов Врбас (од 1981. године; по Јосипу Брозу Титу) — данас Врбас
  • Титова Митровица (од 1981. године; по Јосипу Брозу Титу) — данас Косовска Митровица
  • Титово Ужице — (од 1946. године по Јосипу Брозу Титу) данас Ужице
  • Ужичка Пожега — данас Пожега

Функционери СР Србије

Председници

Функција председника Републике, односно председника Председништва СР Србије уведена је тек Уставом из 1974. године, а пре тога је функцију шефа државе обављао председник Антифашистичке скупштине народног ослобођења Србије, од 1944. до 1945. године, односно председник Президијума Народне скупштине, од 1945. до 1953. године. Након укидања ове функције, од 1953. до 1974. године функцију шефа државе је обављао председник Народне скупштине.

Премијери

Види још

Референце

  1. ^ Извод из регистра: Главни савез удруженог православног свештенства Југославије
  2. ^ Живорад Јевтић: Административно-територијалне промене у ваљевском крају (1944—1955), pp. 52, у „Гласник“, број 23, Међуопштински историјски архив, Ваљево, 1988. године.

Литература

Влада Ђурице Јојкића

Влада Ђурице Јојкића је била шесто Извршно веће Социјалистичке Републике Србије. Формирана је 6. маја 1967. и трајала је до 7. маја 1969. године.

Влада Јована Веселинова

Влада Јована Веселинова је била друго Извршно веће Народне Републике Србије. Формирана је 16. децембра 1953. и трајала је до 6. априла 1957. године.

Влада Бранислава Иконића

Влада Бранислава Иконића је била десето Извршно веће Социјалистичке Републике Србије. Формирана је 5. маја 1982. и трајала је до 6. маја 1986. године.

Влада Десимира Јевтића

Влада Десимира Јевтића је била једанаесто Извршно веће СР Србије. Формирана је 6. маја 1986. и трајала је до 5. децембра 1989. године.

Влада Драгог Стаменковића

Влада Драгог Стаменковића је била пето Извршно веће Социјалистичке Републике Србије. Формирана је 17. новембра 1964. и трајала је до 6. маја 1967. године.

Влада Душана Чкребића

Влада Душана Чкребића је била осмо Извршно веће Социјалистичке Републике Србије. Формирана је 6. маја 1974. и трајала је до 6. маја 1978. године.

Влада Ивана Стамболића

Влада Ивана Стамболића је била девето Извршно веће Социјалистичке Републике Србије. Формирана је 6. маја 1978. и трајала је до 5. маја 1982. године.

Влада Миленка Бојанића

Влада Миленка Бојанића је била седмо Извршно веће Социјалистичке Републике Србије. Формирана је 7. маја 1969. и трајала је до 6. маја 1974. године.

Влада Милоша Минића

Влада Милоша Минића је била треће Извршно веће Народне Републике Србије. Формирана је 6. априла 1957. и трајала је до 9. јуна 1962. године.

Влада Станка Радмиловића

Влада Станка Радмиловића је била последње дванаесто Извршно веће СР Србије. Формирана је 5. децембра 1989. и трајала је до 15. јануара 1991. године.

Друга влада Благоја Нешковића

Друга влада Благоја Нешковића је била прва Влада Народне Републике Србије. Формирана је 22. новембра 1946. и трајала је до 5. септембра 1948. године. Ова Влада је формирана после проглашења Федеративне Народне Републике Југославије и доношења Устава, наследила је Владу Федералне Србије и представљала је прву послератну Владу Србије.

Друга влада Петра Стамболића

Друга влада Петра Стамболића је била трећа Влада Народне Републике Србије. Формирана је 10. априла 1951. и трајала је до 5. фебрура 1953. године.

Избори за посланике Народне скупштине НР Србије 1951.

Према Закону о избору народних посланика од 13. маја 1950, била је установљена и кутија без листе. Избори по овом закону обављени су марта 1951.

Скупштина конституисана 1951. године је бројала 315 посланика.

Избори за посланике Народне скупштине НР Србије 1953.

Гласање је вршено куглицама до новембарских избора 1953, када се по први пут уводе гласачки листићи.

За Републичко веће и Веће произвођача Скупштине НР Србије 1953, изабран укупно 291 посланик. Изабрано је 174 посланика за Републичко веће и 117 посланика за Веће произвођача.

Извршно веће Скупштине СР Србије

Извршно веће Скупштине Социјалистичке Републике Србије је био назив за владу у Социјалистичкој Републици Србији, од 1953. до 1990, док је у периоду од 1945. до 1953. године коришћен назив Влада.

Извршно веће је према Уставу СР Србије представљало извршни орган Скупштине Социјалистичке Републике Србије и сачињавали су га - председник, један или више потпредседника, чланови које бира скупштина и републички секретари (министри).

Званични називи владе током постојања СР Србије, од 1945. до 1990. године, били су:

Народна влада Србије — од 1945. до 1946. године

Влада Народне Републике Србије — до 1946. до 1953. године

Извршно веће Народне скупштине Народне Републике Србије — од 1953. до 1963. године

Извршно веће Скупштине Социјалистичке Републике Србије — од 1963. до 1990. годинеТакође у званичној употреби користио се и назив Републичко извршно веће (РИВ), да би се разликовало од Савезног извршног већа (СИВ). Често су се користиле и скраћене варијанте имена - Извршно веће СР Србије или Извршно веће Србије.

У периоду од 1945. до 1990. године било је формирано укупно 16 влада (4 владе и 12 извршних већа).

Меморандум САНУ

Меморандум Српске академије наука и уметности, или краће Меморандум САНУ, нацрт је документа који је израдио одбор од 16 чланова Српске академије наука и уметности у периоду од 1985. до 1986. године. Изводи нацрта су објављени у дневним новинама „Вечерње новости” септембра 1986. године.

Меморандум је одмах изазвао бурне реакције у Југославији, због својих погледа на стање нације и захтијева за темељном реорганизацијом државе. Главна тема је тврдња да децентрализација води распаду Југославије и да су Срби дискриминисани уставним уређењем Југославије. У документу се тврди да је развој Србије еродиран подршком осталим дијеловима Југославије. Меморандум је званично осуђен 1986. од стране Владе СФРЈ и Владе СР Србије због подстицања национализма. Неки сматрају да објава документа кључни моменат у распаду Југославије.

Република Србија

Република Србија се може односити на:

Народна Република Србија, име једне од шест република у ФНР Југославији, од 1946. до 1963. године.

Социјалистичка Република Србија, име једне од шест република у СФР Југославији, од 1963. до 1990. године.

Република Србија (1990–2006), име једне од шест република СФР Југославије од 1990. до 1992. године, једна од две републике СР Југославије од 1992. до 2003, а потом једна од две републике Државне заједнице Србије и Црне Горе од 2003. до 2006. године.

Србија, самостална држава која је држава наследница Државне заједнице Србије и Црне Горе, настала 2006. године.

Савез комуниста Србије

Савез комуниста Србије (СКС) је била политичка партија, која је као републичка организација Савеза комуниста Југославије, деловала на територији Социјалистичке Републике Србије.

Настала је маја 1945. године под називом Комунистичка партија Србије (КПС) од дотадашњег Покрајинског комитета КПЈ за Србију. Године 1952. после Шестог конгреса КПЈ, на коме је Комунистичка партија Југославије (КПЈ) променила назив у Савез комуниста Југославије (СКЈ) и Комунистичка партија Србије је променила назив у Савез комуниста Србије.

Током седамдесетих година, у оквиру Савеза комуниста Србије као засебни ентитети аутономију су стекли Савез комуниста Војводине и Савез комуниста Косова. Године 1981. Савез комуниста Србије имао је 907.672 чланова (од тога 203.350 СК Војводине и 91.381 СК Косова).

Уједињем Савеза комуниста Србије и Социјалистичког савеза радног народа Србије, 16. јула 1990. године настала је Социјалистичка партија Србије која је и правни наследник СК Србије.

Централна Србија

Централна Србија (средишња Србија, територија Републике Србије ван територије аутономних покрајина или ужа Србија) је колоквијални назив за део територије Републике Србије који се налазио изван територије аутономних покрајина: Војводине и Косова и Метохије. Назив је био у званичној употреби од 1945. (време постојања Социјалистичке Федеративне Републике Југославије) до 2009—2010. године, када је подручје Централне Србије подељено на три нова статистичка региона: Београд, Шумадију и западну Србију и Јужну и источну Србију.

Социјалистичка Федеративна Република Југославија Републике и аутономне покрајине Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Социјалистичка Федеративна Република Југославија
Републике
Покрајине
Српске земље у 20. и 21. веку
До 1918.
1918—1941.
1941—1945.
1945—1990.
1990—2006.
од 2006.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.