Соломон

Соломон (хебр. שְׁלֹמֹה — Шломо; ст. хебр. Šəlomo; тиб. хебр. Šəlōmōh, (арап. Сулејман, у значењу „мир“) у хебрејској Библији (хебр. Танах, код хришћана Стари завет), је трећи краљ Израела (укључујући Јуду), градитељ Јерусалимског Храма у Јерусалиму, чувен по великој мудрости, богатству и снази, али и оптужен да је занемарио поштовање само једног јеврејског бога. Помиње се касније у многим легендама. Такође спада у ред највећих мајстора кабале, легендарних кабалиста.

Соломон
King-Solomon-Russian-icon
Цар Соломон - руска икона
Датум рођења1011. п. н. е.
Место рођењаЈерусалим
Датум смрти931. п. н. е.
Место смртиЈерусалим
ДинастијаDavidic line
ОтацДавид
МајкаВитсавеја
СупружникNaamah, Pharaoh's daughter
ПотомствоРовоам, Менелик I
Краљ Израела
ПретходникДавид
НаследникРовоам
Јеровоам

Име Соломон

Име Соломон (Шломо) значи мирољубив, а долази од хебрејског Шеломох (арапски Сулејман). Име које је Бог дао Соломону било је Једидија (што значи „од Бога вољен“) па тако неки истраживачи сматрају да је Соломон краљевско име узето или по заузимању престола или пред смрт. Име Соломон повезује се са периодом мира у Израелу за време његове владавине. (Прва књига дневника 22:7-9)

Соломонов случај је један од неколико таквих који се описују у Библији када одређене личности не задрже име које им је од Бога дато. Соломонов долазак на свет је виђен као милост Божја након смрти Давидовог и Витсавејиног претходног детета.

Библијска верзија

Соломон је други син Давида и Витсавеје. У Библији, пророк Натан саопштава Давиду да је Божја воља да његов прворођени син умре као казна за убиство Урије Хитита и његовог порода са женом му Витсавејом којег је починио Давид.[1]. После једнонедељног поста и молитве, Давид доби вест да му је син мртав и утеши ожалошћену Витсавеју која зачне Соломона.

Даљи догађаји

Соломонов живот записан је у Књизи о царевима 1–11 и 2 дн. 1–9. Владарски трон наслеђује од оца око 1037. п. н. е. (Прва књига о царевима 6:1). Отац га је одредио за свог наследника без обзира на протесте старијих синова којима мајка није била Витсавеја.

Соломон је засео на трон нешто пре очеве смрти на наговор Натана и Витсавеје да би се спречила побуна Адоније.

За време Соломонове четрдесетогодишње владавине Хебрејско царство је достигло свој врхунац. Ово раздобље се у јеврејским историјским списима са правом назива „августово доба“. Стекао је поштовање сународника скупивши само за једну годину 666 талената злата (по Првој књизи о царевима 10:13.)

Прва половина његове владавине била је далеко успешнија него друга која је, по писаним изворима, била засењена идолатријом којој се одао те његовим многобројним браковима. По Првој књизи о царевима 11:3, имао је 700 жена и 300 конкубина. Чим је засео на престо, почео је ширити границе свог царства ушавши у унију са Египтом женидбом се ћерком фараона.

Грађевине и друга дела

Соломон се окружио свом раскоши и спољашњим сјајем који је могао бити доступан неком источњачком владару, а за то време његова власт је јачала. Склопио је савез са Хирамом I, краљем Тира, који му је често био од велике помоћи у његовим подухватима. Много година пре смрти, Давид је активно учествовао у прикупљању материјала за изградњу храма у Јерусалиму у којем је трајно требало да буде смештен заветни ковчег.

Након завршетка храма, Соломон подиже многе грађевине у Јерусалиму и широм свог царства. Пуних тринаест година градио је краљевску палату у Офелу. Започиње и велике радове на изградњи система за снабдевање Јерусалима водом, гради тврђаву Милон у Септуагинти, „Акра“, за одбрану Јерусалима, а у дивљини гради Тадмор који ће служити подједнако и као трговачки центар и као војна база.

За време његове владавине Израел је доживео велики економски процват. Са Тиром, Египтом и Арабијом постојале су разгранате копнене везе, а са Шпанијом, Јужном Индијом и обалом Африке поморске. Сјај и раскош Соломоновог двора били су без премца. Соломон је био чувен по својој мудрости и изрекама. Са свих страна су долазили људи да би чули мудрости Соломонове, па чак и краљица Македа из Сабе, (претпоставља се да се радило о држави у области Арабија феликс која је покривала подручје данашње Етиопије). Њихов син, Менелик I, у складу са етиопском традицијом, постаће први владар Етиопије. Соломонове мисли су сачуване у народним предањима, иако није могуће све мудре мисли у тим предањима приписати само једном човеку.

Слабљење и пропаст

За слабљење и пропаст Соломоновог царства био је оптужен сам Соломон, а његови критичари су му приговарали да је због многоженства и великог богатства постао декандентан и да се одао многим облицима идолопоклонства који су били у супротности са верским законима. Због одавања идолатрији, Соломона посећује пророк који му предсказује да ће се након његове смрти његово царство поделити (на Израел и Јудеју) и да ће његов син, Ровоам, испаштати због његових бројних грехова. Соломон умире после четрдесетогодишње владавине и бива покопан у Јерусалиму.

Соломон у Курану

Види Сличности између Библије и Курана

Соломон се такође појављује у Кyрану, где је именован као Сулејман.

Напомена

По јеврејском закону (Халака), постојао је обичај да војник који оде на ратиште, као што је био случај са Витсевејиним мужем, може својој жени дати ретроактивни развод, односно, када сматра да ће погинути или нестати може поништити њихов брак и на тај начин дозволити жени да се поново уда. Ову рупу у закону искористили су Давид и Витсавеја, што је за неке критичаре било довољно да их оптуже за наводну прељубу, иако је, заправо Витсавејин брак у том тренутку био поништен. У библијским текстовима нема елемената који би подржали ову тврдњу, пошто се наводи да је Давид спавао са Витсавејом тек пошто је Урија био послат на ратиште.

Тумачења Џорџа Ролинсона

„Соломоново краљевство,“ каже Џорџ Ролинсон, „једно је од најмаркатнијих делова целокупне библијске историје. Један мали народ који је стотинама година покушавао да опстане окружен ратоборним племенима, од којих је свако покушавало да тај народ пороби и завлада њиме, нагло је, вођен генијалним умом једног војника-краља, достигао безмерну славу и величину.“

Ролинсон наставља: „успостављено је краљевство од Еуфрата до границе са Египтом, широко преко 700 km; то исто краљевство, иако нагло створено, скоро истог тренутка је ушло у период мира који је трајао пола века. Богатство, раскош, високи уметнички домети, развијена економија, неоспоран углед међу свим великим народима тог времена - све су то благодети у којима је уживало Соломоново краљевство у том периоду, да би се на крају тог раздобља нагло урушило и пропало“.

Ролинсон закључује: „владајући народ је подељен, подански народи су слабили, нагло добијену самосталност су врло брзо изгубили, и поново почиње тешко раздобље патњи, борби, поробљавања, опоравка, понизног потчињавања и очајничких покушаја“.

Касније легенде

По рабинским казивањима, Соломону се приписују (али не у целини) делови Библије као што су Изреке, Књига проповедникова и Соломонова песма. Затим је ту Соломонова мудрост, написана вероватно у 2. веку п. н. е. где је Соломон представљен као астроном. На крају, ту су и књиге поезије Соломонове оде и Соломонови псалми.

Еуполемус, јеврејски историчар који је писао око 157. п. н. е., томе додаје и копије апокрифних писама размењиваних између Соломона и владара Египта и Тира.

Гностички спис Адамова апокалипса, који је највероватније настао између 1. и 2. века, позива се на предање у којем Соломон у потеру за одбеглом девицом шаље војску демона и представља најраније помињање касније већ уобичајене приче о Соломоновој наводној моћи да заробљава и контролише демонске силе. Ова легенда о Соломоновој моћи да контролише демоне појављује се, разрађена до у детаље, у раном хришћанском спису названом Соломонов завет пуном елемената гротескне демонологије.

Соломонова власт над демонима уобичајени је састојак каснијих јеврејских и арапских предања и у њима се Соломону приписује и поседовање магичног прстена названог "Соломонов печат".

Стара краљевска легенда из Етиопије, по спису Кебра Нагаст, наводи да се краљица од Сабе вратила у своје краљевство носећи Соломоново дете. То дете ће, напослетку, наследити трон давши себи титулу Менелика I, Цара Етиопије. Он ће бити родоначелник династије која ће, уз неколико краћих прекида, владати Етиопијом све до смрти цара Хајла Селасија 1974. године.

Референце

  1. ^ „2 Samuel 12:14 But because by doing this you have made the enemies of the LORD show utter contempt, the son born to you will die.". Bible.cc. Приступљено 08. 1. 2011.

Види још

Спољашње везе

Његов претходник:
Давид
Цар уједињеног Израела Његови наследници:
Ровоам и Јеровоам
5. април

5. април (05.04) је 95. дан у години по грегоријанском календару (96. у преступној години). До краја године има још 270 дана.

Џин (натприродно биће)

Према Курану, џин (или ђин) је створење слободне воље које је Алах створио од бездимне ватре, као што је људе створио од глине.

Џинови, као и људи, имају своје друштво и живе у заједници. За људско око они су невидљиви, мада они нормално виде људе. За разлику од исламских анђела, који не могу да раде против Алаха и принуђени су да увек раде добре ствари, џинови имају слободну вољу и могу да буду добри или зли.

Улога злих џинова се поклапа са улогом демона у хришћанској вери, где они могу опседнути људе и потчинити их својој вољи.

Да заведу људе џинови често преузму другачији облик било зли или добри (нпр. животиње, растиња - грмова или човека). Џинови могу да опседну човека (тада човек постаје луд - арапски: маџнун). У исламу је јеврејски краљ Соломон познат по томе што је савладао џинове и себи их подредио. Они могу да прихвате религију, и никад се не супростављају Богу, али увек га посматрају (као анђели). Углавном су човеку љубазни и такмиче са њим за Божју љубав. Описани су у књизи Хиљаду и једна ноћ.

Претпоставља се да је извор џинова из стародавних Кананских верских шега.

Давид

Давид (јеврејски דוד драги, љубљени) је по Светом писму био краљ Израела и Јудеје. По предању био је наследник првог краља Израела Саула и владао је од 1005. п. н. е. до 965. п. н. е. Ујединио је 12 израелских племена, а наследио га је син Соломон. Давиду такође приписује писање многих псалма.

Запамћен је као најправеднији од свих старих израелских краљева, као и велики војсковођа, музичар и песник. Према предању, Бог је изабрао Давида и дао му обећање да се његова лоза неће прекинути. Јевреји верују да ће Месија, што значи „помазаник“ (онај који је изабран за краља и помазањем посвећен за ту службу), бити директан потомак Давидов. Хришћански свети списи, посебно Нови завет, указују да је Исус директни Давидов потомак. Најстарији писани документ о Давиду, такозвани натпис Тел Дана, потиче из 9. века п. н. е. За јеврејску, хришћанску и исламску културу предање o Давиду има изузетну важност.

Европско првенство у атлетици у дворани 2015 — 60 метара препоне за жене

Такмичење у трчању на 60 метара препоне у женској конкуренцији на 33. Европском првенству у у дворани 2015. у Прагу одржано је 6. марта у мулти-спортској 02 Арени.

Квалификациона норма за учешће на Првенству износила је 8,24 секунде.

Титулу освојену у Гетеборгу 2013. није бранила Невин Јанит из Турске, јер је суспендована због допинга.

Краљевство Израел (уједињено)

Краљевство Израел назив је за државу коју су у 13. веку п. н. е. формирала Дванаест племена Израела. Држава је постојала током владавине Саула, Давида и Соломона, а њена историја је описана у Старом завету. Слабост јединства државе довео је до распада државе након Соломонове смрти (око 930. године п. н. е.). Од Уједињене монархије настале су две државе: Краљевство Израел и Краљевство Јудеја.

Озлојеђеност

Озлојеђеност је снажно осећање које многи стручњаци сматрају помешаношћу разочарања, беса и бојазни. Роберт Соломон, професор филозофије на Универзитету Тексаса у Остину, ставља озлојеђеност, бес и презир на исти ступањ. Он тврди да је озлојеђеност у ствари бес према појединцима вишег статуса; бес је усмерен ка људима истоветног статуса; презир је према њему усмерен ка људима нижег статуса.

Отворено првенство Француске у тенису 1972 — мушкарци појединачно

Андрес Химено је освојио турнир. У финалу је победио Патрика Проасија резултатом 4-6, 6-3, 6-1, 6-1.

Отворено првенство Француске у тенису 1974 — мушкарци појединачно

Бјерн Борг је освојио турнир. У финалу је победио Мануела Орантеса резултатом 2-6, 6-7(1-7), 6-0, 6-1, 6-1.

Отворено првенство Француске у тенису 1975 — мушкарци појединачно

Бјерн Борг је по други пут освојио турнир. У финалу је победио Гиљерма Виласа резултатом 6-2, 6-3, 6-4.

Отворено првенство Француске у тенису 1976 — мушкарци појединачно

Адријано Паната је освојио турнир. У финалу је победио Харолда Соломона резултатом 6-1, 6-4, 4-6, 7-6.

Отворено првенство Француске у тенису 1979 — мушкарци појединачно

Бјерн Борг је по трећи пут освојио турнир. У финалу је победио Виктора Печија резултатом 6-3, 6-1, 6-7(6-8), 6-4.

Отворено првенство Француске у тенису 1980 — мушкарци појединачно

Бјерн Борг је по четврти пут освојио турнир. У финалу је победио Витаса Герулајтиса резултатом 6-4, 6-1, 6-2.

Париз мастерс 1979 — појединачно

Харолд Соломон је освојио турнир. У финалу је победио Корада Барацутија резултатом 6-3, 2-6, 6-3, 6-4.

Светско првенство у атлетици на отвореном 2011 — 200 метара за жене

Трка на 200 метара у женској конкуренцији на Светском првенству у атлетици 2011. у Тегуу одржана је 2. и 3. септембра на стадиону у Тегу.

Главни фаворити трке биле су Алисон Филикс троструки светски првак и двострука олимпијска победница Вероника Кембел-Браун и најбоља у сезони Шалонда Соломон са 22,15 секунди постигнутих на првенству САД 2011. Остали кандидати биле су Кармелита Џетер, друга на ранг листи и Џенеба Тармо (четврта америчка тркачица), која је пета на радг листи сезоне.За 8 места у финалу корз полуфиналне трке аутоматски су се квалихиковале по 3 представнице Јамајке и САД, а две по резултату Деби Фергусон Макензи са Бахама и Христина Стуј из Украјине.

У финалу, Кембел-Браун је најбрже кренула из блока и направила значајну предност од Кармелите Џетер, која је полако заостајала, али је успела да заврши као друга испред браниоца титуле Алисон Филикс.

Соломон (Аризона)

Соломон (енгл. Solomon) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Аризона.

Соломон (Салаж)

Соломон (рум. Solomon) је насеље је у Румунији у округу Салаж у општини Гарбоу. Oпштина се налази на надморској висини од 305 m.

Тринидад и Тобаго на Светском првенству у атлетици у дворани 2012.

Тринидад и Тобаго су четрнаести пут учествовали на Светском првенству у атлетици у дворани 2012. одржаном у Истанбулу од 9. до 11. марта. Репрезентацију Тринидада и Тобага представљало је 7 атлетичара (6 мушкарца и 1 жена), који су се такмичили у пет дисциплине. На овом првенству Тринидад и Тобаго су по броју освојених медаља делиле 25. место са једном освојеном медаљом (бронзана). Поред тога постигнут је један национални рекорд. У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Тринидад и Тобаго су са 2 учесника у финалу заузела 24. место са 10 бодова.

Уганда на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Уганда је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа петнаести пут, односно учествовала је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Уганде представљало је 12 учесника (11 мушкараца и 1 жена) који су се такмичили у 6 дисциплина (5 мушких и 1 женска)., На овом првенству Уганда је по броју освојених медаља делила 32. место са освојеном једном, бронзаном медаљом. Оборен је један национални рекорд. У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Уганда је са два учесника у финалу делила 33 место са освојених 10 бодова.

Химна Еритреје

Државна химна Еритреје носи назив „Еритреја, Еритреја, Еритреја” (тигриња: ኤርትራ ኤርትራ ኤርትራ, арап. ارتريا ارتريا ارتريا). Усвојена је 1993. године након проглашења независности. Текст је написао Соломон Тсехаје Бераки, а музику су компоновали Исак Абрахам Мехарезги и Арон Текле Тесфатсион.

Библијски пророци
Пророци у петокњижју
Пророци у времену судија
и уједињеног краљевства
Пророци писари
Други пророци

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.