Сијера Леоне

Сијера Леоне (енгл. Sierra Leone), или званично Република Сијера Леоне (енгл. Republic of Sierra Leone), држава је у западној Африци на обали Атлантског океана. На северу и истоку граничи са Гвинејом, а на југу са Либеријом на обали Атлантског океана.[2] Површина државе износи 71.740 km²[3] на којој живи 7.075.641 становник, према подацима пописа из 2015. године.[1] Име Сијера Леоне (шпански Sierra León према изворном португалском Serra Leoa) значи „планине лавице”. У историји је позната као центар трговине робљем. У Сијера Леону влада тропска клима, са разноликим околином од савана до кишних шума. Главни град је Фритаун, који је уједно и највећи град, економски, образовни и финансијски центар. Други по величини град је Бо, а остали већи градови су Кенема, Макени и Коиду Таун.

Сијера Леоне је подељена у 4 земљописне области или регије: Северна, Источна, Јужна и Западна покрајина, које су даље подељене у 14 области или округа.[4][5] Сваки округ има своју директно изабрану локалну владу, познату као окружно веће. Сијера Леоне има 6 општина: Фритаун, Бо, Кенема, Макени, Коиду Таун и Бонте, које директно бирују своје општинско веће, које предводи градоначелник. Сијера Леоне је парламентарна република, чланица Британске заједнице народа (енг. Commonwealth of Nations, или краће Комонвелт), којој је на челу председник државе, који је уједно и председник владе Сијера Леонеа. Законодавна власт је независна и на челу јој је Врховни суд. Од независности 1961. у Сијера Леону превладавају две главне политичке странке: Народна странка Сијера Леонеа (енгл. Sierra Leone People's Party или SLPP) и Свенародни конгрес (енгл. All People's Congress или APC). Постоје и друге политичке странке, али су без већег утицаја на политику.

Главна привредна грана је рударство, посебно везано уз дијаманте, а Сијера Леоне спада у 10 највећих произвођача дијаманата у свету. Осим дијаманта, извоз руда или минералних сировина је њихов главни доходак, јер Сијера Леоне спада међу највеће произвођаче титанијума и боксита, а значајан је произвођач и злата у свету. Сијера Леоне има нека од највећих налазишта на свијету минерала рутила, који се користи као снажни бели пигмент у бојама и као заштитна облога код електрода за заваривање. Успркос природних богатстава, 70% становника живи у сиромаштву.

У погледу религије у Сијера Леону превладавају муслимани (преко 60%), али постоји и снажна хришћанска мањина. Сијера Леоне се сматра међу најтолерантнијим верским нацијама у свету, будући су присутни бројни бракови између различитих верских припадника. Муслимани и хришћани веома добро сарађују, а верски сукоби су врло ретки. У Сијера Леону постоји 16 етничких група, са властитим језицима и обичајима. Две највеће групе су Менде (превладавају у југоисточном Сијера Леону) и Темне (превладавају у северном Сијера Леону). Иако је енглески језик службени језик, којим се прича у школама и државним установама, главни језик за споразумевање и трговину између различитих етничких група је крио језик (мешавина енглеског и неколико домородачких афричких језика).

Између 1991. и 2002. је владао оружани сукоб измеду Владе и герилског покрета Револуционарног Уједињеног Фронта (РУФ), у којем је погинуло преко 50 000 људи, главнина инфраструктуре у држави је била уништена, а преко 2 милиона људи је било у избеглиштву (углавном у Гвинеји је било преко милион избеглица из Сијера Леоне). Рат је био обележен бруталностима, унаказивањем цивила и трговином децом, због чега је герилски вођа Фодај Санкох оптужен за ратне злочине, а окончан је војном интервенцијом Уједињеног Краљевства и Гвинеје 2000. Након што је 18. јануара 2002. председник државе Ахмад Тејан Кабах службено објавио завршетак грађанског рата, у Сијера Леонеу је завладала демократија.

Diamond miners-1-
Вађење дијаманата у округу Коно.
Freetown-aerialview
Фритаун је главни град и трећа највећа природна луку на свету.
Lycaon pictus
Афрички дивљи пас је готово истребљен у Сијера Леону.
Република Сијера Леоне
Republic of Sierra Leone  (енглески)
Крилатица: Јединство, слобода, правда
(енгл. Unity, Freedom, Justice)
Химна: Величамо те, о царство слободе
(енгл. High We Exalt Thee, Realm of the Free)
Положај Сијера Леонеа
Главни градФритаун
Службени језикенглески
Владавина
Облик државеУнитарна председничка уставна република
 — ПредседникЈулијус Мада Био
 — ПотпредседникМохамед Јулдех Џалох
 — Шеф ВладеДавид Џон Франсис
 — Председник ПарламентаАбас Бунду
 — Главни судијаДезмонд Бабатунде Едвардс
Историја
НезависностОд Уједињеног Краљевства
27. априла 1961.
Географија
Површина
 — укупно71.740 km2(117)
 — вода (%)1,1
Становништво
 — 2015.[1]7.075.641(103)
 — густина98,63 ст./km2
Економија
ВалутаЛеоне
 — стоти део валуте‍100 центи‍
Остале информације
Временска зонаUTC 0
Интернет домен.sl
Позивни број+232

Име

Име Сијера Леоне (шпански Sierra León према изворном португалском Serra-Leão) значи „планине лавице“.

Географија

Положај

Државе са којима се Сијера Леоне граничи су Гвинеја и Либерија. Површина државе износи 71.740 km².

Геологија и рељеф

Sierra Leone-Mappa
Карта Сијера Леонеа

Дуж обале простире се до 100 km широка мочварна низија, прекинута планинским полуострвом Сијера Леоне на ком се налази главни град Фритаун. У унутрашњости се издижу подручја савана на северу и брежуљкастих шума на југу, а на истоку се налазе планине од којих је највиша Бинтимани (1.948 m) у ланцу Лома.

Клима

Историја

Године 1462. Португалац Педро де Синтра дошао је до обала данашњег Сијера Леонеа. Ускоро је на овом подручју основан већи број европских трговачких станица. 1787. британски филантропи су основали насеље Фритаун за ослобођене робове које је 1808. постало британска крунска колонија. Дана 27. априла 1961. земља је добила независност и постала чланица Комонвелта. Након војних удара 1967. и 1968. проглашена је република.

Sierra Leone Johannes 1732
Сијера Леоне 1732. године

Године 1991. започео је оружани сукоб Владе и герилског покрета Револуционарног уједињеног фронта (РУФ) који се борио, уз подршку либеријског председника Чарлс Тејлора, за праведнију расподелу прихода добијених продајом дијаманата. Рат је био обележен бруталностима, унаказивањем цивила и регрутовањем деце, због чега је герилски вођа Фодеј Санкох оптужен за ратне злочине, а окончан је војном интервенцијом Уједињеног Краљевства и Гвинеје 2000.

Становништво

Највеће етничке групе су Менде (34,6%), Темне (31,7%), Лимба (8,4%) и Коно (5,2%). Већина становника су муслимани (60%), следе припадници домаћих религија (30%) и хришћани (10%).

Привреда

Freetown
Фритаун - главни град

Сијера Леоне је крајње сиромашна земља с великом неједнакошћу у расподели националног богатства. Поседује значајна минерална богатства и пољопривредне ресурсе, али недостатак приивредне и друштвене инфраструктуре кочи развој. Две трећине становништва бави се некомерцијалном пољопривредом. Главни извозни производ су наплавни дијаманти, а земља зависи и од иностране помоћи која је у 2004. износила преко 600 милиона УСД.

БДП је за 2004. процењен на 600 УСД по становнику (мерено по ППП-у).

Референце

  1. 1,0 1,1 Национална агенција за статистику [1]
  2. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
  3. ^ Encyclopedia, Encarta. Sierra Leone (country). Архивирано из оригинала на датум 28. 2. 2008. Приступљено 19. 2. 2008.
  4. ^ „National Electoral Commission – Press Release” (PDF). 6. 9. 2017. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 14. 11. 2017. Приступљено 1. 2. 2018.
  5. ^ „Sierra Leone unveils new geographical map”. Africa Review. Приступљено 1. 2. 2018.

Литература

Спољашње везе

Влада
Опште информације
Новинарство
Трговина
Туризам
Телекомуникације
Друго
.sl

.sl је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Сијера Леоне.

Грб Сијера Леонеа

Грб Сијера Леонеа је званични хералдички симбол афричке државе Републике Сијера Леонеа. Грб је усвојен 1. децембра 1960. након стицања независности од Велике Британије.

Застава Сијера Леонеа

Застава Сијера Леонеа је званично прихваћена 27. априла 1961. године. Застава је хоризонтална тробојка зелене, беле и плаве боје.

Зелена симболизује пољопривреду, планине и природне ресурсе. Плава је симбол наде да ће природна лука у Фритауну допринети миру у свету а бела означава једниство и правду.

Пасош Сијера Леонеа

Пасош Сијера Леонеа је јавна путна исправа која се држављанину Сијера Леонеа издаје за путовање и боравак у иностранству, као и за повратак у земљу.

За време боравка у иностранству, путна исправа служи њеном имаоцу за доказивање идентитета и као доказ о држављанству.

Пасош Сијера Леонеа се издаје за неограничен број путовања.

Грађанима Сијера Леонеа је потребна виза за улазак у многе земље.

Поштанска марка

Поштанска марка је начин евидентирања и плаћања поштанских услуга. Коверте или разгледнице обично садрже мали правоугаоник на који се марке залепљују. Поштанска марка потврђује да је пошиљалац писма платио у потпуности или делимично цену поштанске услуге. Коришћење поштанских марака је најраширенији начин плаћања поштанских услуга.

Облик поштанских марака углавном је правоугаон и са зупцима, мада их има и у облику троугла и петоугла и могу бити без зубаца. Сијера Леоне и Того су издале поштанске марке у облику воћки. Бутан је издао поштанску марку која је била грамофонска плоча на којој је била снимљена национална химна. Марке су такође издаване на фолијама а не само на папиру. Сједињене Америчке Државе издале су једну пластичну поштанску марку.

У Холандији издаване су марке на сребрној фолији.

Сијера Леоне на Летњим олимпијским играма 2012.

Сијера Леоне је на Летњим олимпијским играма 2012. у Лондону учествовао са двоје спортиста, који су се такмичили у атлетици. Ово је било десето учешће Сијера Леонеа на ЛОИ од пријема у МОК.

Заставу Сијера Леонеа на свечаном отварању Игара 27. јула носила је атлетичарка Ола Сесај.

Сијера Леоне је остала у групи земаља које до сада нису освајале олимпијске медаље.

Сијера Леоне на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Сијера Леоне за учешће на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа пријавила је Соломона Бокарија као јединог атлетичара који је требало да се такмичи у трци на 200 метара.У стартној листи за трку на 200 метара њега нема , што значи да није учествовао, а тиме и Сијера Леоне није учествовала јер јој је он био једини такмичар.

Напомена:Према званичном сајту првенства и сајту ИААФ, на Светском првенству у Москви је учествовало 206 земаља. Пошто је на википедији на српском језику светско првенство обрађено са свих аспеката, па и свака земља учесница обрађена посебно, написан је и овај текст, да би се број сложио са осталим википедијама и ИААФ о броју учесница, уз овакво образложење.

Сијера Леоне на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Сијера Леоне је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа са једном атлетичарком која се такмичила у трци на 100 метара, На овом првенству представница Сијера Леонеа није освојила медаљу, нити је оборила неки рекорд.

Сијера Леоне на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Сијера Леоне је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа четрнаести пут. Репрезентацију Сијера Леона представљала је 1 атлетичарка која се такмичила у трци на 400 метара, На овом првенству представница Сијера Леонеа није освојила медаљу, нити је оборила неки рекорд.

Сијера Леоне на Светском првенству у атлетици у дворани 2012.

Сијера Леоне је десети пут учествовао на Светском првенству у атлетици у дворани 2012. одржаном у Истанбулу од 9. до 11. марта. Репрезентацију Сијера Леонеа је представљао један такмичар, који се такмичио у трци на 60 метара.

Сијера Леоне није освојио ниједну медаљу нити је остварен неки рекорд.

Сијера Леоне на Светском првенству у атлетици у дворани 2014.

Сијера Леоне је учествовала на Светском првенству у атлетици у дворани 2014. одржаном у Сопоту од 7. до 9. марта. Сијера Леоне је пријавила за једанаесто учествовање на светским првенствима у дворани једног атлетичара који је требало да се такмичи у трци на 60 метара., На овом првенству Сијера Леоне нису освојили ниједну медаљу нити је остварен неки рекорд.

Сијера Леоне на Светском првенству у атлетици у дворани 2016.

Сијера Леоне је учествовала на '16. Светском првенству у атлетици у дворани 2016. одржаном у Портланду од 17. до 20. марта . Сијера Леоне је пријавила за дванаесто учествовање на светским првенствима у дворани једног атлетичара који се такмичио у трци на 60 метара., На овом првенству такмичар Сијера Леонеа није освојио ниједну медаљу али је остварио свој најбољи резултат сезоне.

Сијера Леоне на Светском првенству у атлетици у дворани 2018.

Сијера Леоне је учествовао на 17. Светском првенству у атлетици у дворани 2018. одржаном у Бирмингему од 1. до 4. марта. Репрезентацију Сијера Леонеа је на њеном једанаестом учешћу на светским првенствима у дворани представљао 1 атлетичар који се такмичио у трци на 60 метара., На овом првенству Сијера Леоне нису освојили ниједну медаљу нити је остварен неки рекорд.

Сијера Леоне на олимпијским играма

Сијера Леоне је слала спортисте на сваке Летње олимпијске игре од 1968, са изузетком 1972. и 1976.. Ниједан спортиста из Сијера Леоне није учествовао на било којим Зимским олимпијским играма. Налази се у групи земаља које нису освајале олимпијске медаље.

Сијералеонски леоне

Сијералеонски леоне је званична валута у Сијера Леонеу. Скраћеница тј. симбол за леоне је Le а међународни код SLL. Леоне издаје Банка Сијера Леонеа. У 2007. години инфлација је износила 11,7%. Један леоне састоји се од 100 центи.

Уведен је 4. августа 1964. Заменио је британску западноафричку фунту. Раније је коришћен сијералеонски долар од 1791. до 1805.

Постоје новчанице у износима 1000, 2000, 5000 и 10 000 леонеа и кованице од 10, 50, 100 и 500 леонеа.

Специјални суд за Сијера Леоне

Специјални суд за Сијера Леоне је независно судско тело основано да би судило „онима који носе највећу одговорност“ за ратне злочине и злочине против човечности у Сијера Леонеу почињене после 30. новембра 1996. године током грађанског рата у Сијера Леонеу. Суд се налази у Фритауну.

Фритаун

Фритаун (енгл. Freetown) је главни град Сијера Леоне и највећи град са 1.070.200 становника (2004). Град се налази на полуострву Фритаун и излази на Атлантски океан. Област су први населили 1787. ослобођени робови Енглеске и Канаде као и робови који су побегли са Јамајке и амерички црни лојалисти. Фритаун је основан 1792. за ослобођене робове из Нове Шкотске. Од 1808. до 1874. Фритаун је био главни град Британске западне Африке. Током Другог светског рата град је служио као поморска база за Британце. Град је био поприште тешких борби за време грађанског рата током 1990-их. Као и у остатаку Сијера Леоне, у Фритауну влада тропска клима са кишном сезоном од маја до октобра. Привреда Фритауна се ослања на његову луку кроз коју пролази велики део извоза земље. Индустрија укључује паковање риба, млевење пиринча, прераду нафте и производњу цигарета. Предграђа Фритауна су: Велингтон, Киси, Клин Таун, Фура Беј, Коса Таун, Фула Таун, Конго Таун, Муре Таун, Вилбер форс и Абердин. Град побратим Фритауна је Кингстон апон Хил у Енглеској.

Фудбалска репрезентација Сијера Леонеа

Фудбалска репрезентација Сијера Леонеа (енгл. Sierra Leone national football team) национални је фудбалски тим који на међународној фудбалској сцени представља Републику Сијера Леоне. Делује под ингеренцијом Фудбалског савеза Сијера Леонеа који је основан 1923, а у чланству ФИФА и КАФ је од 1960, односно од 1967. године.

Репрезентација је позната под надимком Leone Stars (Звезде Леонеа), националне боје су плава и зелена, а своје домаће утакмице тим игра на Националном стадиону у Фритауну капацитета око 36.000 места. Најбољи пласман на ФИФа ранг листи репрезентација Сијера Леонеа остварила је у августу 2014. када је заузимала 50. место, док је најлошији пласман имала у периоду септембру 2007. када је заузимала 172. место.

Репрезентација Сијера Леоне се убраја у ред слабијих афричких селекција и тимова који се никада нису квалифковали за завршни турнир неког од светских првенстава, док су се свега два пута пласирали на континентални Афрички куп нација.

Мохамед Калон је тренутно играч са највише наступа (35) и највише постигнутих погодака (14) у историји репрезентације.

Химна Сијере Леоне

Величамо те, о царство слободе (енгл. High We Exalt Thee, Realm of the Free) назив је за националну химну Сијере Леоне.

Државе и територије у Африци
Суверене државе
Зависне територије
Непризнате државе
Суверене државе
(чланице)
Зависне територије
чланица

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.