Сермон

Сермон је био владар Срема у 11. веку, вазал бугарског цара Самуила.

Ahtum sermon02-sr
Територија којом је владао Сермон у 11. веку

Историја

После пада Самуиловог царства, као последњи слободни војвода владао је Сермон. Тадашњи управник Београда и Сермонов сусед Константин Диоген (отац каснијег цара Романа Диогена) позвао га је да се сусретну на сред реке Саве ради једног личног договора, а пратњу је требало да им сачињавају три слуге. Током састанка Сермон је убијен, након чега је Диоген са војском кренуо на Сирмијум (данашњу Сремску Митровицу). Када је Диоген са војском стигао до града, Сермонова удовица је, попут Владиславове удовице која је предала Самуилово царство, без борбе предала Сермонову земљу Византинцима, чиме је 1019. године Самуилово царство коначно угушено.

Сермонова резиденција се вероватно налазила у Сремској Митровици, где је ковао сопствене златнике. Три таква златника нађена су у близини Новог Сада, у једном петроварадинском винограду, што нам потврђује да се Сермонова власт простирала и на овом подручју.

Литература

Види још

Спољашње везе

Габријел Мартинез Сегура (Сиудад Фернандез)

Габријел Мартинез Сегура (шп. Gabriel Martínez Segura) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1000 м.

Ел Обрахе (Сиудад Фернандез)

Ел Обрахе (шп. El Obraje) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1234 м.

Ел Сермон Санта Ана (Сиудад Фернандез)

Ел Сермон Санта Ана (шп. El Sermón Santa Ana) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1142 м.

Ла Енкарнасион (Сиудад Фернандез)

Ла Енкарнасион (шп. La Encarnación) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1016 м.

Ла Консепсион (Сиудад Фернандез)

Ла Консепсион (шп. La Concepción) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1300 м.

Лас Аурас (Сиудад Фернандез)

Лас Аурас (шп. Las Auras) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1018 м.

Лас Лечузас (Сиудад Фернандез)

Лас Лечузас (шп. Las Lechuzas) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1000 м.

Лас Трес Уерфанас (Сиудад Фернандез)

Лас Трес Уерфанас (шп. Las Tres Huérfanas) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1000 м.

Марселино Рамос Кастиљо (Сиудад Фернандез)

Марселино Рамос Кастиљо (шп. Marcelino Ramos Castillo) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1001 м.

Мартин Васко (Сиудад Фернандез)

Мартин Васко (шп. Martín Vasco) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1000 м.

Ранчо Сан Бенито (Сиудад Фернандез)

Ранчо Сан Бенито (шп. Rancho San Benito) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1020 м.

Ранчо Санта Амалија (Сиудад Фернандез)

Ранчо Санта Амалија (шп. Rancho Santa Amalia) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1019 м.

Ранчо Сочипиљи (Сиудад Фернандез)

Ранчо Сочипиљи (шп. Rancho Xochipilli) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1000 м.

Ранчо ла Вирхен (Сиудад Фернандез)

Ранчо ла Вирхен (шп. Rancho la Virgen) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1016 м.

Сан Мигел (Сиудад Фернандез)

Сан Мигел (шп. San Miguel) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 994 м.

Срем

Срем је географски регион у Панонској низији између реке Дунав, на северу и истоку и реке Саве до ушћа у Дунав, на југу. Западна граница није јасно дефинисана. Према једном мишљењу, Срем је на западу ограничен рекама Босутом и Вуком, док према другој варијанти западну границу Срема чини западна граница данашње Вуковарско-сремске жупаније.

Уерта ла Глорија (Сиудад Фернандез)

Уерта ла Глорија (шп. Huerta la Gloria) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1010 м.

Хосе Хасо Виљегас (Сиудад Фернандез)

Хосе Хасо Виљегас (шп. José Jasso Villegas) насеље је у Мексику у савезној држави Сан Луис Потоси у општини Сиудад Фернандез. Насеље се налази на надморској висини од 1000 м.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.