Сенегал

Сенегал (франц. Sénégal, волф. Senegaal), или званично Република Сенегал (франц. République du Sénégal, волф. Réewum Senegaal), држава је у западној Африци, окружена на северу са Мауританијом, на истоку са Малијем, на југу са Гвинејом и Гвинејом-Бисао, на западу са Атлантским океаном.[2] Зеленортска Острва леже око 560 км од сенегалске обале. Гамбија скоро у потпуности лежи унутар Сенегала, окружена њиме са севера, истока и југа; са своје западне обале, територија Гамбије прати реку Гамбију више од 300 км у копно. Површина Сенегала је 196.712 км2. Главни и највећи град је Дакар.

Република Сенегал
République du Sénégal  (француски)
Réewum Senegaal  (волоф)
Крилатица: Један народ, један циљ, једна вера
(франц. Un Peuple, Un But, Une Foi)
Химна: Црвени лав
(франц. Le Lion rouge)
Положај Сенегала
Главни градДакар
Службени језик
Владавина
ПредседникМаки Сал
Облик државеУнитарна полупредседничка република
Историја
НезависностОд Француске1
4. априла 1960.
Географија
Површина
 — укупно196.712 km2(86)
 — вода (%)2,1
Становништво
 — 2016.[1]15.411.614(72)
 — густина78,35 ст./km2
Економија
ВалутаЦФА франак
Остале информације
Временска зонаUTC 0
Интернет домен.sn
Позивни број+221

1 Заједно са Француским Суданом, као део Федерације Мали.

Географија

Положај

Државе са којима се Сенегал граничи су: Мауританија, Мали, Гвинеја, Гвинеја Бисао и Гамбија. Површина државе износи 196.722 km².

Геологија и рељеф

Senegal carte
Карта Сенегала

Већи део Сенегала састоји се од таласастих пешчаних равница западног Сахела. Брдовита подручја налазе се само на југоистоку земље, у наставку масива Фута Џалон у Гвинеји. Овде се налази и највиши врх, неименована тачка на висини од 581 m близу Непен Диаха. Северну границу земље чини река Сенегал, а веће реке су још и Гамбија (река) и Казаманс. Главни град Дакар налази се на Зеленом рту, најзападнијој тачки афричког континента.

Клима

Клима је тропска са одвојеним сушним и кишним раздобљем које условљавају зимски североисточни односно летњи југозападни ветрови. Просечна годишња количина падавина за Дакар је око 600 mm, а већина их падне између јуна и октобра када је просечна температура око 27 °C; од децембра до фебруара температура се спушта на око 17 °C. Темепературе су више у унутрашњости, а количина падавина повећава се према југу, где местимично достиже и 1500 mm.

Северна област Сенегала је део Сахела, прелазна зона између Сахаре на северу и влажнијих регија према југу. Биљни свет већином је састављен од трава савана са раштрканим групама дрвећа и бодљикавим жбуновима. Јужније, у регији реке Гамбије, дрвеће постаје чешће. На крајњем југу налазе се мочваре и густе шуме палми, махагонија, бамбуса и др. Дивљина је разнолика, али већи сисари, као што су слонови, лавови, гепарди и антилопе су већински омеђени у источној половини државе која има мањи број становника. Водени коњи и крокодили се налазе у рекама. Међу бројним врстама змија у Сенегалу су кобра и боа констриктор.

Фосфати, који се налази у рудницима близу Thièsa, најважније су искористиво минерално богатство Сенегала. Залихе нафте и природног гаса су откривене у близини обале у касним 1970-им. Откривене су велики наслаге гвоздене руде, али није искоришћена због велике удаљености од путних праваца, којима би се транспортовала.

River gambia Niokolokoba National Park
Река Гамбија протиче кроз Национални парк Ниоколо-Коба

Досељавање становника у Сенегал довело је до уништавања шума за додатне фарме и дрва за огреева. Уништавање шума и повећање броја пашњака у сувој клими довело је до ширења пустиње на велика подручја у држави. У 2000. 32 % од укупне површине Сенегала било је прекривено шумама. Сенегал је највећи светски извозник егзотичних птица, а раширен је и криволов на многе животиње. Влада Сенегала покренула је програме пошумљавања за борбу против ширења пустиња и заштитила 11% (2000) државе проглашавајући те делове националним парковима и резерватима. Национални парк Ниоколо-Коба у југоисточном Сенегалу, који обухвата 9.000 km² шума и Парк Савана проглашени су светским наслеђем 1981. године. Влада је ратификовала међународне договоре о околини који се односе на разноврсност биљног света, промену климе, спречавања ширења пустиња, угрожене врсте, опасан отпад, заштиту озонског омотача, китолов и друге.

Историја

У 6. веку на подручје Сенегала насељавају се народи Волоф и Серер, а у 9. веку пристижу фулански Тукулори чија држава постаје доминантна сила почетком другог миленијума. У 11. веку до Сенегала стиже ислам којег су проширили Алморавиди. Од 14. века подручјем доминира држава народа Волоф, која се у 16. веку распада на мања краљевства.

Присуство Европљана на обали Сенегала траје од половине 15. века када су Португалци основали трговачке станице на ушћу реке Сенегал. До краја 17. века Французи су постали најјача сила на овом подручју, али нису продрли у унутрашњост све до половине 19. века. За време француске колонизације Сенегал се убрзано привредно развијао, ширило се узгајање кикирикија и изграђује се железница.

После Првог, а нарочито Другог светског рата домаће становништво Сенегала тражило је већу улогом у политичком животу, а касније и независност. Водећи сенегалски политичар постао је професор и песник Леополд Седар Сенгор, који се у почетку залагао за останак земље у заједници са Француском, а 1960. је постао први председник независног Сенегала. Сенгор је умереном политиком водио земљу до 1980. Иако је био католик ослањао се на подршку муслиманске верске хијерархије. Сарађивао је с Француском и спроводио је модификовани социјализам. Током 1980-их земља се суочила с привредним проблемима и растућом политичком нестабилношћу, а у јужној покрајини Касаманс (између гамбијске и гвинејабисауске границе) сепаратистички покрет је започео оружану борбу за независност, која већом или мањом жестином траје до данас.

На председничким изборима 2000. Социјалистичка странка, која је владала Сенегалом од независности, доживела је пораз. Дошло је до једне од ретких афричких мирних смена власти, а нови председник је постао дугогодишњи вођа опозиције Абдулаје Вејде.

Становништво

Dakar-VDN
Главни град Дакар

Највеће етничке групе су Волоф (43%), Фулани (24%) и Серер (15%). Њихови језици припадају атлантској групи Нигерско-конгоанске језичке породице. У земљи живи и око 50.000 Европљана (углавном Француза), Либанаца, и мање заједнице Кинеза и Вијетнамаца.

Најбројнија вера је ислам (94% становништва). Исламска верска хијерархија (суфијска братства) има значајну улогу у друштвеном и политичком животу земље.

Привреда

SenegalStreet
Улични трговци у Сенегалу

Иако је удео пољопривреде у сенегалском БДП-у пао испод 20%, од ње још увек преживљава већина Сенегалаца. Кикирики је најважнији извозни производ и привредни раст је великим делом зависан од рода те културе и његове цене на светском тржишту. Важно је и рибарство. У склопу владиног реформског програма од 1993. либерализовани су привредни и трговински прописи и уклоњена државна контрола над ценама што је повећало привредни раст. Велики проблем Сенегала остаје незапосленост која износи око 40% радно способног становништва.

БДП је за 2004. процењен на 1700 долара по становнику (мерено по ППП-у).

Референце

  1. ^ „World Population Prospects: The 2017 Revision”. ESA.UN.org (custom data acquired via website). United Nations Department of Economic and Social Affairs, Population Division. Приступљено 10. 9. 2017.
  2. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
.sn

.sn је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Сенегал.

Адолфо Кортез, Ел Сенегал (Ваље де Сантијаго)

Адолфо Кортез, Ел Сенегал (шп. Adolfo Cortez, El Cenegal) насеље је у Мексику у савезној држави Гванахуато у општини Ваље де Сантијаго. Насеље се налази на надморској висини од 1697 м.

Афрички куп нација

Афрички куп нација (енгл. African Nations Cup (неформално и African Cup of Nations) је главно фудбалско такмичење афричких репрезентација. Игра се у организацији Афричке фудбалске конфедерације КАФ (франц. Confederation Africane de Football). Одржава се сваке друге године од 1968., а пре се одржавало у неправилним размацима.

На првом Афричком купу нација 1957. године учествовале су само три репрезентације: Египта, Судана и Етиопије. Била је ту и Јужна Африка, али је дисквалификована због политике апартхејда коју је пороводина њена влада. Избачена је и из Афричке фудбалске конфедерације у коју се вратила 1992.

Број учесника на првенствима се повећавао, тако да су скоро све афричке државе биле укључене у такмичење, па су се морале организовати и квалификације за учешће у завршном делу, тако да је број учесника у завршници 1998. године достигао шеснаест.

Ел Сенегал (Ваље де Сантијаго)

Ел Сенегал (шп. El Cenegal) насеље је у Мексику у савезној држави Гванахуато у општини Ваље де Сантијаго. Насеље се налази на надморској висини од 1695 м.

Застава Сенегала

Застава Сенегала је усвојена 20. августа 1960. На застави се налазее панафричке боје распоређене у три једнаке вертикалне пруге. На средини се налази звезда петокрака.

Застава потиче од заставе бивше Федерације Мали која је имала исту позадину са црном фигуром у средини.

Односи Србије и Сенегала

Односи Србије и Сенегала су инострани односи Републике Србије и Републике Сенегал

Пустиња Ферло

Пустиња Ферло (Fouta Ferlo) налази се у северном делу Сенегала у Сахелској области. Смештена је између повремене реке Вале де Ферло на југу и реке Сенегал на северу и источно од језера Гијер. Захавата површину од око 70.000 km². Према типу подлоге спада у песковите пустиње.

Светско првенство у кошарци 2006.

Светско првенство у кошарци 2006. се одржало у Јапану од 19. августа до 3. септембра 2006. Првенство су организовали Међународни кошаркаршки савез (ФИБА), Јапански кошаркашки савез (ЈАББА) и Организациони комитет 2006.

По први пут након 1986. на Светском првенству се такмичило 24 репрезентације, уместо досадашњих 16.

Светско првенство у фудбалу 2002.

Светско првенство у фудбалу 2002. (служебни назив: 2002 FIFA World Cup Korea/Japan) је било 17. светско фудбалско првенство које се одржало у Јапану и Јужној Кореји од 31. маја до 30. јуна 2002. године. Титулу је освојила репрезентација Бразила победивши репрезентацију Немачке са 2:0. Репрезентација Турске је освојила треће, победом над репрезентацијом Јужне Кореје резултатом 3:2.

Дана 31. маја 1996. године Јапан и Јужна Кореја су на избору за домаћина победиле у конкуренцији са Мексиком.

Главни организатор првенства је била светска фудбалска федерација ФИФА.

Сенегал де лас Паломас (Сан Хуан дел Рио)

Сенегал де лас Паломас (шп. Senegal de las Palomas) насеље је у Мексику у савезној држави Керетаро у општини Сан Хуан дел Рио. Насеље се налази на надморској висини од 1921 м.

Сенегал на Зимским олимпијским играма 2010.

Сенегалу је ово било пето учешће на Зимским олимпијским играма. Сенегалску делегацију, на Зимским олимпијским играма 2010. у Ванкуверу представљао је један такмичар који је учествовао у две дисциплине алпског скијања.

Сенегалски олимпијски тим је остао у групи екипа које нису освојиле ниједну медаљу.

Заставу Сенегала на свечаном отварању Олимпијских игара 2010. носио је једини сенегалски такмичар алпски скијаш Лејти Сек.

Сенегал на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011.

Сенегал је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011. одржаном у Тегу од 27. августа до септембра, а представљале су га две атлетичарке који су се такмичиле у две дисциплине.На овом првенству Сенегал није освојила ниједну медаљу, а остварен је један најбољи резултат сезоне.

Сенегал на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Сенегал је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августa четрнаести пут, односно учествовао је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Сенегала представљало је 5 учесника (2 мушкараца и 3 жене) који су се такмичили у пет дисциплина., На овом првенству Сенегал није освојиo ниједну медаљу, а подтигнут је један најбољи резултат сезоне.

У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара), а који су бодовани тако да је први освајао 8 бодова, а последњи осми 1 бод, Сенегал је делио 53. место (1 финалиста који је заузео седмо место) и 2 бода.

Сенегал на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Сенегал је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа петнаести пут, односно учествовао је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Сенегала представљао је 1 атлетичар који се такмичио у трци на 400 м са препонама, На овом првенству Сенегал није освојио ниједну медаљу, нити је оборен неки рекорд.

Сенегал на Светском првенству у атлетици у дворани 2012.

Сенегал је учествовао на Светском првенству у атлетици у дворани 2012. одржаном у Истанбулу од 9. до 11. марта тринаести пут. Репрезентацију Сенегал представљао је један такмичар, који је такмичио у скоку удаљ.

Сенегал није освојио ниједну медаљу а постигнут је лични рекорд сезоне. У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Сенегал је са 1 учесником у финалу делила 35. место са 4 бода.

Сенегал на Светском првенству у атлетици у дворани 2014.

Сенегал је девети пут учествовала на Светском првенству у атлетици у дворани 2014. одржаном у Сопоту од 7. до 9. марта. Репрезентацију Сенегала представљала је једна такмичарка која се такмичила у трци на 60 м препоне., На овом првенству такмичарка из Сенегал није освојила ниједну медаљу али је оборила национални рекорд.

Сенегал на Светском првенству у атлетици у дворани 2016.

Сенегал је десети пут учествовао на 16. Светском првенству у атлетици у дворани 2016. одржаном у Портланду од 17. до 20. марта. Репрезентацију Сенегала представљао је један такмичар који се такмичио у трци на 60 м препоне., На овом првенству такмичар из Сенегал није освојио ниједну медаљу нити је остварио неки резултат.

Сенегал на олимпијским играма

Сенегал се први пут појавио на Олимпијским играма 1964. године и од тада Сенегал није пропустио не једне Летње олимпијске игре.

Сенегал је једна од малобројних држава са екваторијалних простора која је слала своје спортисте на Зимске олимпијске игре. Прво учешће сенегалских спортиста на Зимској олимпијади је било 1984. године и од тада Сенегал је још четири пута слао своје представнике на зимске олимпијаде. Представници Сенегала закључно са Олимпијским играма одржаним 2010. године у Ванкуверу су освојили само једну олимпијску медаљу и то бронзану у атлетици на играма у одржаним 1988. године у Сеулу.

Национални олимпијски комитет Сенегала (Comité National Olympique et Sportif Sénégalais) је основан 1961. а признат од стране МОКа 1963. године.

Фудбалска репрезентација Сенегала

Фудбалска репрезентација Сенегала (франц. Équipe du Sénégal de football) национални је фудбалски тим који представља Сенегал на међународним такмичењима: под контролом је фудбалског савеза Сенегала (франц. Fédération Sénégalaise de Football). Први пут на Свјетском првенству, Сенегал је учествовао 2002, гдје је направио велико изненађење побиједивши свјетског и европског шампиона — Француску 1:0 на првој утакмици првенства. Сенегал је стигао до четвртфинала, поставши тако трећа репрезентација из Африке, након Камеруна 1990. и Гане 2010, којој је то пошло за руком. У групној фази, након побједе над Француском, ремизирао је са Уругвајем и Данском, док је у осмини финала Сенегал савладао Шведску након продужетака. У четвртфиналу поражен је од Турске.Други пут на Свјетско првенство пласирао се 2018, након побједе над Јужном Африком 2:0.

На Афричком купу нација Сенегал је први пут учествовао 1965. године, када је освојио четврто мјесто, након пораза у полуфиналу 1:0 од Обале Слоноваче. Године 1992, Сенегал је био домаћин завршнице Афричког купа нација, гдје је поражен 1:0 од Камеруна у четвртфиналу. Најбољи резултат на Купу нација остварио је 2002. године, када је стигао до финала, у којем су поражени од Камеруна након пенала. Исти резултат је поновио и 2019. где је у финалу поражен минималним резултатом од Алжира.

Сенегал је освојио регионални Амиркал Кабрал куп, за репрезентације Сјеверне Африке, осам пута, што је рекорд.

Државе и територије у Африци
Суверене државе
Зависне територије
Непризнате државе

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.