Сена

Сена (франц. La Seine) је река у Француској дуга 777 km. Извор Сене се налази на 470 метара надморске висине у месту Сен Жермен на Сени у департману Златна обала. Ток реке углавном прати правац југоисток-северозапад. Улива се у Ламанш у близини града Аврa. Њен слив има површину од 78.650 km².

 • Об (Д) -248 km
 • Јона (Л) -293 km
 • Лоан (Л) -166 km
 • Есон (Л) -90 km
 • Орж (Л) -50 km

Притоке

 • Иер (Д) -93,5 km
 • Марна (Д) -525 km
 • Биевр (Л) -36 km
 • Оаза (Д) -302 km
 • Епт (Д) -100 km km
 • Ондел (Д) - 54 km
 • Ера (Л) -225 km
 • Рила (Л) -140 km

Департмани и градови кроз које пролази

Сена
Paris 75001 Port du Louvre Pont du Carrousel 20080713
Обала Сене у Паризу
France.seine.350pix
Слив Сене
Опште информације
Дужина777 km
Басен78.650 km2
Пр. проток563 ​m3s
Пловностдо Ножана на Сени
Водоток
Изворплато Лангр
(Департман Горња Марна)
В. извора470 m
УшћеЛаманш код Авра
Географске карактеристике
Држава/еФранцуска
НасељаПариз, Троа, Руан
ПритокеМарна, Оаза, Об, Епт, Јона, Лоан, Есон, Ер, Рисоне

Историја

Од 855. Викинзи су почели да плове Сеном, опљачкали су Нормандију и опсели Париз. Викинзи су се за стално населили на ушћу Сене око 896. После потписивања споразума 911. војводство Нормандија је признато од стране француског краља Шарла III. Од средине 16. па све до почетка 20. века снадбевање Париза дрвом за грејање одвијало се Сеном. Године 1684. краљ Луј XIV је отворио Марлијеву машину, која је служила да црпе воду из реке за фонтане и базене у Версају. 1830. почело је сређивање Сене изградњом брана. У ноћи између 19. и 20. августа 1944. прве америчке трупе су прешле Сену.

Галерија

Sena 2010

Сена у Паризу. Поглед са моста Пон Неф

Аиртон Сена

Аиртон Сена да Силва (порт. Ayrton Senna da Silva, Сао Пауло, 21. март 1960 — Имола, 1. мај 1994) је био бразилски возач тркачких аутомобила. Један је од омиљених и најбољих возача Формуле 1. Био је шампион 3 пута (1988, 1990. и 1991). Победио је у 41 трци и освојио 65 пол позиција и 19 најбољих кругова. Посебно је био познат по добрим вожњама по киши због чега је добио надимак Кишни човек.

Горња Нормандија

Горња Нормандија (франц. Haute-Normandie) је бивши регион у Француској. Основан је 1956. године, а 2016. је уједињен са Доњом Нормандијом у нови регион Нормандија.

Департмани Француске

Департмани су административне јединице Француске и многих бивших француских колонија. Сто француских департмана су груписани у 22 матична и 4 прекоморска региона. Департман Мајот (овај статус је добио 2011) не припада ниједном региону.

Ил де Франс

Ил де Франс (Île-de-France) или Париски регион је регион Француске у коме се налази 8 департмана. У региону се налази град Париз. Ово је највећи регион Француске по броју становника.

Малезијски рингит

Малезијски рингит је званична валута у Малезији. Међународни код је MYR. Један рингит састоји се од 100 сена.

Постоје новчанице у износима 1, 5, 10, 50 и 100 рингита и кованице 1, 5, 10, 20 и 50 сена.

Мозамбик

Мозамбик (порт. Moçambique), званично Република Мозамбик (порт. República de Moçambique) суверена је унитарна полупредседничка уставна република смештена у југоисточном делу афричког континента. Са површином од 801.590 km² 35. је држава по величини територије у свету, односно 15. највећа држава у Африци. Граничи се са Танзанијом, Малавијем, Замбијом, Зимбабвеом, Јужноафричком Републиком и Есватинијем на северу, западу и југу, док на истоку излази на обале Индијског океана, односно његовог дела Мозамбичког канала који га раздваја од Мадагаскара.

Земља се простире између реке Рувуме на северу и вулканског масива Лебомбо на југу. Централним делом протиче река Замбези чија долина представља географско средиште земље, а која се у Индијски океан улива пространом делтом површине прко 8.000 km². Северни део земље је знатно виши и ту се налазе бројна ниска побрђа, док је на југу пространа равница. Северни део обале је нешто виши и каменитији, док је остатак доста нижи и песковит, а уз обалу се налазе бројни корални гребени. Мозамбик се налази у зони тропске климе са јасно издвојеним влажним и сушним периодом године. Уз обалу пролази крак топле Мозамбичке струје која носи воде из екваторијалног подручја ка југу., а због чијег утицаја је релативна влажност ваздуха изразито висока током целе године (и преко 75%).

Први становници на подручју савременог Мозамбика били су разни мањи народи из породице банту црнаца који су се на то подручје доселили још у петом веку пре нове ере из унутрашњих делова континента. Почетком XI века на мозамбичку обалу почињу да долазе арапски, персијски и сомалијски трговци који на том подручју оснивају и прва стална насеља. Португалски колонизатори почињу постепену колонизацију Мозамбика почетком XVI века, и остају на том подручју наредна четири века, све до 1975. и оснивања независне социјалистичке Народне Реублике Мозамбик. Непосредно након проглашења независности у земљи долази до крвавог грађанског рата у ком је за 15 година страдало више од милион људи. Први демократски и вишестраначки избори одржани су тек 1994. године.

Према статистичким подацима из 2017. у Мозамбику је живело 28.861.863 становника, или у просеку 36,01 ст./км2. Главни град земље је Мапуто, највећи град је Матола, а већи градови су још и Нампула, Беира, Шимојо, Келимане и Тете. Најгушће су насељена приобална подручја уз велике градове, док је централни део земље уз долину замбезија због нездраве климе најређе насељеено подручје земље. највећи део популације припада групи Банту црнаца, а бројчане највеће етничке групе су Макуа, Јао, Сена, Шона, Маконде, Свахили и други. Иако је португалски једини званични језик на територији целе земље, њега говори тек нешто око половине укупне популације, и то као други језик. Најдоминантнији говорни језици су макува, сена и свахили.

Иако је држава доста богата у природним ресурсима, најважнија привредна делатност је и даље пољопривреда, а у последње време све више се развијају индустријски и туристички сектор. Најважнији трговачки партнер Мозамбика је Јужноафричка Република, која је уједно и највећи улагач у мозамбичку привреду. Иако мозамбичка привреда доживљава константан раст у XXI веку, Мозамбик је и даље једна од најсиромашнијих светских и афричких држава.

Република Мозамбик је чланица бројних међународних привредних, политичких и културних организација, попут Уједињених нација, Афричке уније, Комонвелта, Покрета несврстаних, Франкофоније, Лузофоније, Организације исламске сарадње и других.

Обличка Сена

Обличка Сена је насељено место града Врања у Пчињском округу. Према попису из 2002. било је 52 становника (према попису из 1991. било је 126 становника).

Оса (инсект)

"Осе“ се преусмерава овде. За насељено место у Француској, погледајте Осе (Приморска Сена).

Оса је назив инсеката из истоимене породице (лат. Vespidae) у реду опнокрилаца.

Приморска Сена

Приморска Сена (франц. Seine-Maritime) департман је у северној Француској. Припада региону Горња Нормандија, а главни град департмана (префектура) је Руан. Департман Приморска Сена је означен редним бројем 76. Његова површина износи 6.278 км². По подацима из 2010. године у департману Приморска Сена је живело 1.250.411 становника, а густина насељености је износила 199 становника по км².

Овај департман је административно подељен на:

3 округа

69 кантона и

745 општина.

Руан

Руан (франц. Rouen) је лучки град на северозападу Француске. Град лежи на реци Сена. Седиште је департмана Приморска Сена и региона Горња Нормандија. По подацима из 2006. године број становника у месту је био 107.904.

Сена-Сен Дени

Сена - Сен Дени (франц. Seine-Saint-Denis) департман је у северној Француској. Припада региону Париски регион, а главни град департмана (префектура) је Бобињи. Департман Сена - Сен Дени је означен редним бројем 93. Његова површина износи 236 км². По подацима из 2010. године у департману Сена - Сен Дени је живело 1.522.048 становника, а густина насељености је износила 6.449 становника по км².

Овај департман је административно подељен на:

3 округа

40 кантона и

40 општина.

Сена (Катанцаро)

Сена је насеље у Италији у округу Катанцаро, региону Калабрија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 213 становника. Насеље се налази на надморској висини од 5 м.

Сена Ђоровић

Сена Ђоровић (Куршумлија, 22. фебруар 1977) српска је филмска, телевизијска и позоришна глумица.

Сена Комаско

Сена Комаско (итал. Senna Comasco) је насеље у Италији у округу Комо, региону Ломбардија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1880 становника. Насеље се налази на надморској висини од 302 м.

Сена Лодиђана

Сена Лодиђана (итал. Senna Lodigiana) је насеље у Италији у округу Лоди, региону Ломбардија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1236 становника. Насеље се налази на надморској висини од 62 м.

Сена и Марна

Сена и Марна (франц. Seine-et-Marne) департман је у северној Француској. Припада региону Париски регион, а главни град департмана (префектура) је Мелен. Департман Сена и Марна је означен редним бројем 77. Његова површина износи 5.915 км². По подацима из 2010. године у департману Сена и Марна је живело 1.324.865 становника, а густина насељености је износила 224 становника по км².

Овај департман је административно подељен на:

5 округа

43 кантона и

514 општина.

Сенски висови

Сенски висови (франц. Hauts-de-Seine) су департман у северној Француској. Припада региону Париски регион, а главни град департмана (префектура) је Нантер. Департман Сенски висови је означен редним бројем 92. Његова површина износи 176 км². По подацима из 2010. године у департману Сенски висови живело је 1.572.490 становника, а густина насељености је износила 8.935 становника по км².

Овај департман је административно подељен на:

3 округа

45 кантона и

36 општина.

Списак градова у Француској

Ово је листа градова у Француској (укључујући и прекоморске територије) са више од 20.000 становника по попису из 1999.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.