Северно Косово

Северно Косово (познато и као Ибарски Колашин) је незванични назив за регион на северу Аутономне Покрајине Косово и Метохија, претежно насељен Србима, а који је након албанског проглашења независности остао под контролом Владе Србије. Састоји се од четири општине: Северна Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток.

За разлику од српских енклава у централном делу покрајине, које су окружене територијом насељеном Албанцима, Северно Косово има непосредну везу са централном Србијом. На територији Северног Косова и даље делују српске институције, које су саставни део политичког, здравственог, културног и образовног система Србије. Након измештања из Приштине због ратних дешавања 1999. године и привременог боравка у централној Србији, сви факултети Универзитета у Приштини смештени су на север Косова, у Косовску Митровицу, Звечан, Лепосавић, Лешак и Зубин Поток.

На Северном Косову се налази и седиште Скупштине Заједнице општина Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Површина Северног Косова је око 1.007 km² што је приближно 10% Косова и Метохије.

Од проглашења независности тзв. Републике Косово учестали су инциденти на северу. Врхунац достижу 2011. када косовска полиција покушава да заузме административне прелазе Јариње и Брњак, 2013. и након потписивања Бриселског споразума. Нова криза је избила 2017. године приликом покушаја преласка воза Београд-Рашка на територију Косова.

У складу са Бриселским споразумом планирано је укидање паралелних институција и оснивање Заједнице српских општина у коју би ушле и општине са севера Косова.

Северно Косово
Ибарски Колашин

Мапа Србије, Северно Косово је обележено наранџастом бојом
Матична државаРепублика Србија
Административни
центар
Северна Косовска Митровица
Највећи градСеверна Косовска Митровица
Службени језиксрпски
Владавина
Облик властисамоуправна регија
 — Председник Скупштине Заједнице општина Аутономне покрајине Косово и МетохијаРадован Ничић
Историја
Битни догађаји
 — Криза на северу Косова и Метохије2011 - данас
 — Бриселски споразум (2013)19. април 2013.
 — Заједница српских општинау процесу оснивања
Географија
Површина
 — укупно1,007 км2
Становништво
 — 2006.68 000
 — 2015.79 910
 — густина79 становника/км2
Економија
Валутадинар
 — код валутеRSD
Остале информације
Временска зонаUTC +1 (CET)
UTC +2 (CEST)

Спорт

На Северном Косову постоје следећи клубови:

Фудбалски клубови
  • ФК Мокра Гора (Српска лига Запад)
  • Трепча (Зона Морава)
  • ФК Звечан (Окружна лига Косовска Митровица)
  • ФК Ибар Лепосавић (Окружна лига Косовска Митровица)
  • ФК Моша (Окружна лига Косовска Митровица)
  • ФК Копаоник Лешак (Окружна лига Косовска Митровица)
  • ФК Рудар Косовска Митровица (Окружна лига Косовска Митровица)
  • ФК Сочаница (Окружна лига Косовска Митровица)
Познати фудбалери

Галерија

Kosovska Mitrovica monument

Споменик НОБ у К. Митровици

Pont "AUSTERLITZ" Mitrovica

Мост на Ибру

Holy Trinity Church, Zubin Potok

Зубин Поток, црква

Church in Northern Kosovska Mitrovica, Kosovo

Црква у северној Митровици

Kosovo ethnic map 2005-ru

Етничка карта Косова

Map of Kosovo during WW II

Северно Косово 1941. године

Flag-map of North Kosovo (Serbia)

Северно Косово мапа

Види још

Спољашње везе

Звечан

Звечан (алб. Zveçan,Zveçani) је градско насеље и седиште истоимене општине у Србији, које се налази у северном делу Косова и Метохије и припада Косовскомитровачки управном округу. Према процени из 2011. године било је 1.297 становника.Атар насеља се налази на територији катастарске општине Звечан површине 186 ha, по општинским подацима 112 ha. Назив је добио по старој утврди чији се остаци данас уздижу недалеко од града, а за коју се сматра да је једна од најстаријих тврђава на овим просторима.

Зубин Поток

Зубин Поток (алб. Zubin Potoku) је насељено место и седиште истоимене општине у Србији, које се налази у северозападном делу Косова и Метохије и припада Косовскомитровачком управном округу. Према процени из 2011. године било је 1.724 становника.

Косово (вишезначна одредница)

Косово може бити:

Косово — област у Републици Србији, на Косову и Метохији

АП Косово и Метохија — аутономна покрајина Републике Србије, чији већи део територије контролишу власти самопроглашене Републике Косово

Република Косово — самопроглашена, делимично призната држава

Северно Косово — део Косова који делимично контролише Република Србија

Мало Косово

САП Косово — социјалистичка аутономна покрајина бивше Социјалистичке Републике Србије

Рудник Косово — насеље у општини Обилић, на Косову и Метохији, Република Србија

Косово — насеље у општини Македонски Брод, Република Северна Македонија

Косово Дабје — насеље у општини Делчево, Република Северна Македонија

Косово — књига Добрице Ћосића

Косовскомитровачки округ (УНМИК)

Косовскомитровачки округ је један од садашњих седам округа Косова и Метохије по УНМИК-овој подели, а центар округа је Косовска Митровица. Округ чине општине Косовска Митровица, Лепосавић, Србица, Вучитрн, Зубин Поток и Звечан.

Овај округ заузима исту територију као и Косовскомитровачки управни округ по званичној административној подели Републике Србије.

Албанци чине већину становништва у општинама Косовска Митровица, Вучитран и Србица, док су Срби у већини у општинама Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, као и у Северној Косовској Митровици.

Косовскомитровачки управни округ

Косовскомитровачки округ је управни округ Републике Србије који се налази у југозападном делу државе и обухвата општине:

Општина Зубин Поток место Зубин Поток

Општина Лепосавић место Лепосавић

Општина Звечан место Звечан

Општина Косовска Митровица место Косовска Митровица

Општина Србица место Србица

Општина Вучитрн место ВучитрнИма укупно 275.904 становника.

Седиште округа је град Косовска Митровица.

Косовска Митровица, као средњовековна насеобина, има доста знаменитих грађевина и споменика: Црква Св. Димитрија датира из XIV века, а Црква Св. Саве из XIX века. Недалеко од Косовске Митровице налази се манастир Девич, који се први пут помиње 1578. године, а сматра се да га је подигао Ђурађ Бранковић, познати српски владар.

Вучитрн је старо место - музеј. То је било трговачко место за време владавине српског велможе Вука Бранковића, оца Ђурађа Бранковића.

У Косовскомитровачком региону постоји неколико значајних привредних организација: грађевинских, хемијских, конфекцијских и пољопривредних.

Лепосавић

Лепосавић (алб. Leposaviq, Leposaviqi или Leposaviç, Leposaviçi, или Albanik, Albaniku) је градско насеље и седиште истоимене општине у Србији, које се налази у северном делу Косова и Метохије и припада Косовскомитровачки управном округу. Према процени из 2011. године било је 3.702 становника.Површина катастарске општине Лепосавић, где је атар насеља, износи 1.400 ha.

Манастир Бањска

Манастир Бањска припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве који се налази код Звечана у северном делу Косова и Метохије. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Општина Звечан

Општина Звечан (алб. Zveçan) се налази на северу Косова и Метохије, и обухвата узак појас од Косовске Митровице до Рашке области. Седиште општине је у месту Звечан. То је једна од косовских општина са српском етничком већином. Граничи се са Општином Лепосавић на истоку, Општином Косовска Митровица на југу, и Општином Зубин Поток на западу. Источно од места се на врху брда налази православни манастир Бањска, док се на западу, на мањем брду налазе остаци старе тврђаве Звечан. Површина општине је 122,4 km² километра квадратна, и подељена је на 18 катастарских општина, на чијој се територији налази 45 насеља са укупно 16.600 становника рачунајући и 4.000 ИРЛ српске националности, и 250 избеглица из Хрватске. Ово је млада општина која је настала крајем 80-их година тако што се одвојила од општине Косовска Митровица. На последњим косовским локалним изборима је победила Српска листа освојивши 13 мандата, а за градоначелника је изабран по други пут Вучина Јанковић.

Општина Зубин Поток

Општина Зубин Поток је најзападнија од три општине са већинским српским становништвом на северу Косова и Метохије. Површина јој је 335 km2 и обухвата 64 села, од којих су нека далеко у планини и тешко приступачна зими. Број катастарских општина је 28, а проценат пољопривредне површине је 30,3. Река Ибар протиче средином општине од запада ка истоку, и на њој се налази и вештачко језеро Газиводе, дуго 35 километара. Ова општина је формирана 1987. године издвајањем насеља из тадашње општине Титова Митровица (Сл. лист САП Косова; 09/87), мада је та општина постојала све до 1965. године у данашњим границама, када је укинута и припојена општини Косовска Митровица.

Општина Лепосавић

Општина Лепосавић је најсевернија општина јужне српске покрајине Косово и Метохија. Површина јој је 750 km², и налази се у долини Ибра. Ограничена је са истока падинама Копаоника, са запада падинама Рогозне, и обухвата 72 села са укупно 18.500 становника. Нека насеља која су данас у овој општини су тек 1953. године припојена Косову и Метохији (Лешак, Бело Брдо, Врачево, Бербериште)

Општина Северна Косовска Митровица

Општина Северна Косовска Митровица (позната и само као општина Северна Митровица; алб. Komuna e Mitrovicës Veriore) је општина на Косову и Метохији. Обухвата северни део града Косовска Митровица, као и два оближња села.

Република Косово

Република Косово (алб. Republika e Kosovës) једнострано је проглашена држава на територији Републике Србије, противно Уставу Србије. Влада са седиштем у Приштини, у сарадњи са НАТО пактом и Еулексом, има дефакто власт над већином КиМ, док је Северно Косово, највећа територија већински насељена Србима, под делимичном влашћу Србије, што је регулисано Бриселским споразумом од 2013. године.Према резолуцији 1244 Савета безбедности ОУН цела територија Косова и Метохије, правно гледано, налази се у саставу Србије док не буде постигнуто коначно решење. Србија не признаје једнострано отцепљење, по међународном праву, њене територије, прецизније аутономне покрајине под привременом управом Организације уједињених нација у оквиру српске суверене територије.

Мада је Републику Косово признала већина чланица ОУН, она није члан многих међународних организација. Према извештајима међународних организација, владавина закона на Косову је у лошем стању, па је присутна трговина људима, шверц дроге (до 40% хероина целе Европе), као и трговина људским органима (за време рата од заробљених Срба и након рата од оних који су их продавали).

Референдум на северу Косова

Референдум на северу Косова је референдум који је одржан 14. и 15. фебруара 2012. у четири општине Северног Косова. Гласачи су се изјашњавали о питању: „Да ли прихватате институције такозване Републике Косово?“. Циљ референдума је изјашњавање грађана о останку у саставу Републике Србије, односно изражавање опредељења да грађани Северног Косова неће да живе у самопроглашеној и непризнатој држави Косово. Референдум је симболично одржан на Дан државности Републике Србије, чиме је желело да се покаже да је Космет саставни део Републике Србије.

Северна Косовска Митровица

Северна Косовска Митровица (позната и само као Северна Митровица; алб. Mitrovica e Veriut или Mitrovicë Veriore) обухвата део града Косовска Митровица северно од реке Ибар. То је дефакто главни град Северног Косова, региона где су Срби већина и административни центар Аутономне Заједнице српских општина КиМ.

Скупштина Аутономне Покрајине Косово и Метохија

Скупштина Аутономне Покрајине Косово и Метохија је скупштина Удружења локалних самоуправа и општинских власти на Косову и Метохији.

Настала је у Косовској Митровици (у северном Косову) и представља српске општине које одбијају једнострано проглашење независности Косова. Скупштина се састоји од 45 представника делегираних од стране 26 општина.

Већина делегата су етнички Срби, али присутни су и представници Горанаца, Бошњака и ромских заједница.

Председник СЗО АП КиМ је Радован Ничић, док Министарство за КиМ и министар Горан Богдановић примењују законе које доноси СЗО АП КиМ.

Универзитет у Приштини (српски)

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици државни је универзитет.

Представљља институцију високог образовања која је настала након распуштања Универзитета у Приштини (1969–1999) као резултат Рата на Косову и Метохији. Упркос званичном називу, назива се и Универзитет у Косовској Митровици након привременог пресељења у као резултат северну Косовску Митровицу 2001.

ФК Трепча (српски клуб)

ФК Трепча је српски фудбалски клуб из северног дела Косовске Митровице. Тренутно се такмичи у Српској лиги Запад, трећем такмичарском нивоу српског фудбала. Године 1932. основали су га рудари из истоименога рудника у Косовској Митровици.

До 1999. постојао је само један ФК Трепча у Косовској Митровици, али након ратних дешавања албанска и српска страна су се поделиле и формирале одвојене клубове са истим именом. Албански клуб је узурпирао право да представља ФК Трепчa.

Клуб се 2010. фузионисао са ФК Партизаном из Косовске Митровице. Иако је седиште клуба у Косовској Митровици, своје утакмице као домаћин игра на градском стадиону Звечан у Житковцу.

Факултет уметности Универзитета у Приштини

Факултет уметности Универзитета у Приштини је државна високошколска образовна, уметничка и научна институција која реализује наставу, уметничке пројекте и научна истраживања из области музичке, ликовне и драмске уметности и друштвено-хуманистичких наука. Један је од десет факултета који раде у саставу Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.