Северна Босна (1718—1739)

Северна Босна, Краљевина Босна (нем. Кönigreich Bosnien) или Део Краљевине Босне (лат. Regni Bosniae Pars), је била територија под управом Хабзбуршке монархије између 1718. и 1739. године.[1][2] Пожаревачким миром из 1718. године, ово подручје је издвојено из османског Босанског пашалука и прикључено Хабзбуршкој монархији. Територија је обухватала Семберију и Посавину, односно подручје дуж десне обале реке Саве. Након Београдског мира из 1739. године, ово подручје је поново постало део Османског царства односно Босанског пашалука.

Краљевина Босна

Северна Босна
Bosnia1718 1739 02

Границе дефинисане Пожаревачким миром
Географија
Континент Европа
Регија Балкан
Земља  Хабзбуршка монархија
Друштво
Званични језици немачки, говорни језик: српски
Религија православље, ислам, католицизам
Владавина
Облик владавине војна управа
Оснивање 1718.
Престанак 1739.
Статус бивша покрајина
Догађаји
Претходници и наследници
Претходиле су: Наследиле су:
Fictitious Ottoman flag 3.svg Босански пашалук (Османско царство) Босански пашалук (Османско царство) Fictitious Ottoman flag 3.svg
Портал:Историја

Референце

  1. ^ Đurđev, Branislav (1953). Revue de philologie orientale et d'histoire des peuples yougoslaves sous la domination turque.
  2. ^ http://www.felbar.com/images/cro/db_web_story_607/255.jpg

Литература

Спољашње везе

Брчко Дистрикт

Брчко Дистрикт, службено Брчко Дистрикт Босне и Херцеговине, јединица је локалне самоуправе под суверенитетом Босне и Херцеговине, која је формално под заједничком управом Републике Српске и Федерације БиХ као кондоминијум, али са властитим институцијама. Према коначним подацима Пописа становништва БиХ 2013. године, у Дистрикту Брчко је пописано 83.516 лица. Административно седиште Брчко Дистрикта је град Брчко.

Брчко Дистрикт је званично успостављен 8. марта 2000. године, годину дана након коначне одлуке међународне арбитраже за Брчко (област је била предмет међуентитетског спора након потписивања Дејтонског споразума). Дистрикт Брчко је проглашен на целој територији предратне општине Брчко, од које је по Дејтонском споразуму 48 % припало РС (укључујући и град Брчко), а 52 % ФБиХ.

Власти Републике Српске нису никада званично прихватиле одлуку међународне арбитраже од 5. марта 1999. године, којом јој је овај град одузет. Том одлуком Република Српска је изгубила територијални континуитет и физички је пресечена на западни и источни део. Влада Републике Српске и даље сматра да је успостављањем Брчко Дистрикта нарушена основна структура Дејтона, којим је БиХ уређена као држава са два ентитета у територијалном размеру 49 % — 51 %. Званични став Републике Српске формулисан од стране арбитра РС је и даље на снази.

Историја Републике Српске

Република Српска је држава чији статус није коначно одређен. Настала је током распада СФР Југославије и пропасти СР Босне и Херцеговине 1992. године, када је Дејтонским мировним споразумом створена међунардно призната и независна Босна и Херцеговина, која своју целокупну државност и суверенитет црпе из два ентитета, од којих је један Република Српска, а други Федерација Босне и Херцеговине. Српски народ је од средњег века видео Босну и Херцеговину као једну од својих земаља. Босну и Херцеговину су као српску земљу видели и њени владари и феудалци у средњем веку, као и велике силе у време склапања Санстефанског мира 1878. године и у оквиру савезничких понуда датих за територијално проширење Краљевине Србије 1915. године.

Северна Босна

Појам Северна Босна може да означава:

Северна Босна (1718—1739)

САО Северна Босна

16—19. век
19—20. век
Аустријско царство Крунске земље Аустријског царства

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.