Свиња

Свиње (лат. Sus) су род животиња из породице свиња (Suidae). Обухватају 10 савремених врста, као и једну доместификовану подврсту, домаћу свињу (Sus scrofa domesticus) и њене претке. Сродна створења изван рода су пекари, бабируса и брадавичаста свиња. Свиње, попут свих припадника породице Suidae, воде порекло из Евроазијског и Афричког континента. Младе свиње су познате као прасићи.[2] Свиње су веома друштвене и интелигентне животиње.[3]

Са око милијарду индивидуа у сваком тренутку, домаћа свиња је међу најзаступљенијим великим сисарима на свету.[4][5] Свиње су омниворне и могу да конзумирају широк опсег типова хране.[6] Свиње су биолошки сличне људима, из ког разлога се често користе у медицинским страживањима.[7]

Свиња
Временски распон: Рани плеистоцен до садашњости
Sow with piglet
Домаћа свиња
(Sus scrofa domestica)
Sus Barbatus, the Bornean Bearded Pig (12616351323)
Борнејска брадата свиња
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Sus

Врсте

Sus ahoenobarbus
Sus barbatus
Sus cebifrons
Sus celebensis
Sus heureni
Sus philippensis[1]
Sus scrofa
Sus oliveri
Sus verrucosus
Sus bucculentus
Sus strozzi
Sus hysudricus

Физичке особине

Свиње имају издигнуту њушку, мале очи и мали реп, који је често уврнут, али понекад и прав. Имају велике наслаге сала и кратке ноге. Свака нога има по четири прста, од којих су по два значајно већа од друга два и користе се за ходање.

Имају 44 зуба. Очњаци им расту цео живот, те често трљају горње зубе од доње, да би их трошили.[8]

Имају изузетно осетљиво чуло мириса. Због тога су се свиње у прошлости често користиле за проналажење тартуфа, а и данас се за то користе у неким европским земљама.

Немајући знојне жлезде, оне се лети кад су велике врућине расхлађују ваљајући се у води или блату. То им помаже и против опекотина, као и против мува и других паразита.

Свиње су врло интелигентне, и људи широм света их узимају за кућне љубимце.

Исхрана

У исхрани су сваштоједи, што значи да једу храну и биљног и животињског порекла. Једу чак и посмртне остатке животиња, и уочено је да једу чак и мртве инсекте, црве, пиљевину, смеће, па чак и остатке других свиња. Такође једу и пацове, мишеве и мање глодаре. У дивљини углавном пасу, једу коријење, траву, воће, цвијеће и поврће. У заточеништву, свиње понекад поједу и сопствене младе, обично кад су озбиљно фрустриране и под стресом.[9]

Размножавање

Женка свиње, крмача, се може парити са 8-18 месеци старости, а крмци са 8-10. Када се опраси, свиња рађа најмање 6 младунчади, која се зову прасићи.

Кућна свиња

Неке врсте патуљастих свиња су кућни љубимци.

Врсте свиња

Подврсте

Галерија

Pig litter USDA
Pig litter USDA
Pig DSC03978
Pig DSC03978
Baby piglets
Baby piglets
Making Hogs of Themselves (NBY 428974)
Making Hogs of Themselves (NBY 428974)
PigbabiesFeriaHidalgo09
PigbabiesFeriaHidalgo09
Tamworth Pig at an Agricultural show, Corley, Warwickshire
Tamworth Pig at an Agricultural show, Corley, Warwickshire
First pig^ - geograph.org.uk - 462344
First pig^ - geograph.org.uk - 462344

Референце

 1. ^ Zoological Journal of the Linnean Society (1997), 120: 163–191.
 2. ^ „Piglet - Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary”. Merriam-webster.com. 31. 8. 2012. Приступљено 15. 9. 2013.
 3. ^ Angier, Natalie (10. 11. 2009). „Pigs Prove to Be Smart, if Not Vain”. The New York Times.
 4. ^ „PSD Online - Custom Query”. usda.gov.
 5. ^ Swine Summary Selected Countries Archived 2012-03-29 at the Wayback Machine, United States Department of Agriculture, Foreign Agricultural Service, (total number is Production (Pig Crop) plus Total Beginning Stocks)
 6. ^ „Pig And Human Digestive System”. prezi.com. Приступљено 15. 4. 2016.
 7. ^ Grush, Loren (24. 03. 2015). „Why pigs are so valuable for medical research”. Fox News. Приступљено 15. 4. 2016.
 8. ^ „ADW: Sus scrofa: INFORMATION”. Animal Diversity Web.
 9. ^ Algers B; Uvnäs-Moberg K. (2007). „Maternal behavior in pigs”. Horm Behav. 52 (1): 78—85. doi:10.1016/j.yhbeh.2007.03.022.
 10. ^ Зоо врт - 4. вежба Катедра за биологију Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду
 11. ^ Напомена: Могуће је да је врста изумрла

Спољашње везе

17. април

17. април (17.04) је 107. дан у години по грегоријанском календару (108. у преступној години). До краја године има још 258 дана.

Divlja svinja

Divlja svinja (lat. Sus scrofa), takođe poznata i kao evroazijska divlja svinja, je vrsta iz roda svinja (Sus). Divlje svinje su bliski rođaci domaćih svinja (Sus scrofa domestica) a žive u čoporima, uglavnom oko vlažnih šuma. To je krupna divljač koja se dosta lovi jer je veoma brojna. Za tu brojnost je zaslužan veći broj mladih u leglu i nedostatak prirodnih neprijatelja.

Iako po prirodi nisu agresivne, divlje svinje mogu biti opasne jer imaju velike kljove i jako su brze.

Демон

Демон је у религији, народним предањима и митологији натприродно биће, понекад Божија творевина које је уопштено описано као злодух (мада ван монотеистичких вера не мора бити зао) или бјес. Верује се да се демон може призвати и контролисати, што се углавном постиже магијским ритуалима. Такође се често помиње да демон „опседа“ некога или да је ушао у његово тело, под чиме се подразумева да је за поступке те особе одговоран демон или више њих, а не сама особа.

У старој Грчкој реч демон (стгрч. δαίμων - дух, више биће) није имала негативну конотацију: Платон, на пример, у Гозби као демона означава чак и Ероса (или Ерота), старогрчко божанство везано за љубав и жудњу. Са друге стране, у монотеизму демони су увек злих намера и кушају или опседају човека. Еквиваленти добрих старогрчких демона могли би се можда донекле пронаћи међу хришћанским анђелима, јер су бића створена од Бога. Најпознатије помињање демона у хришћанству вероватно је у Новом завету, када Христ истерује демоне из поседнутог човека пославши их у крдо свиња место у ништавило, тиме ослобађајући човека, и показујући самилост чак и према демонима.

У данашње доба се веровање у демоне често сматра сујеверјем, мада постоје многе религије које пропагирају веру у њихово постојање, као и она веровања која их схватају као метафоре или симболе, а не стварна бића. Веровање у демонске силе данас је најизраженије у неопаганизму.

Домаћа свиња

Домаћа свиња (лат. Sus scrofa domesticus или само Sus domesticus) или само свиња, је доместификована подврста дивље свиње (Sus scrofa; понекад се сматра засебном врстом). Узгаја се као домаћа животиња ради меса (свињетина), масти, месних прерађевина (чварци, кавурма, крвавица, сланина,...) и коже. Длака свиње се користи за прављење четака.

Младунче свиње, узраста до годину дана, назива се прасе.

Женке се називају крмаче, а мужјаци вепрови. Неуштројени приплодни крмак назива се нераст. У Војводини се уместо речи свиња често користи синоним брав.

Дудовица

Дудовица је насеље у градској општини Лазаревац у граду Београду. Према попису из 2011. имало је 701 становника.

Овде се налази осмогодишња основна школа Михаило Младеновић Сеља, школска зграда је подигнута 1968. године. Овде се налазе споменици културе Кућа породице Перлић и Кућа породице Ђурђић. Овде се налази и фарма свиња „Стевановић“, добитник Награде града Београда за пољопривреду у 2015. години.

Инвазија у Заливу свиња

Инвазија у Заливу свиња је био покушај инвазије наоружаних кубанских избеглица у јужној Куби који су планирале и финансирале Сједињене Државе са циљем збацивања владе Фидела Кастра 1961. и означила је врхунац америчких акција усмерених против Кубе. Америчко-кубанске тензије су започеле када је Кастро збацио режим генерала Фулхенсија Батисте 1. јануара 1959. Ајзенхауерове и Кенедијеве администрације су оцениле да се Кастрово кретање према Комунистичкој партији не може толерисати и кренули су да га збаце. Ипак, покушај инвазије је неславно прошао и постао је велика међународна срамота за Кенедијев режим. Резултујући фијаско је био проучаван као идеалан случај "групног" доношења одлука. Други, а посебно Американци пореклом са Кубе, су видели овај проблем као политичку одлуку Кенедијеве администрације да се реши досадних кубанских избеглица. Овај догађај се одразио на исходе избора пошто је велики број Кубано-Американаца изабран у амерички Конгрес и успоставио постизборне прилике који су ишли у корист Републиканској странци.

Током дебати у Савету безбедности Уједињених нација, кубански покушај да се осуди америчка инвазија није прошао због вета Сједињених Држава. Директна војна интервенција од стране САД са циљем збацивања кубанске владе ће изазвати међународне протесте против „мешања у унутрашња питања стране државе“, уобичајених у атмосфери Хладног рата. Неуспех да се оправда америчко мешање на основу међународног права је ризиковао провоцирање геополитичке освете од стране Совјетског Савеза, посебно у Трећем свету.

Дана 17. фебруара 1961, Кенеди је упитао своје саветнике да ли би свргавање Кастра могло бити повезано са испорукама оружја и да ли би могло бити могуће тврдити да су праве мете били модерни авиони-ловци и ракете које су угрожавали америчку безбедност. Међутим, у то време, Куба је поседовала совјетске тенкове, артиљерију и пешадијско оружје; њено ваздухопловство се састојало од лаких бомбардера B-26, Хокер Си Фурије (брз и ефикасан, иако застарео, ловац-бомбаредер са пропелерима) и ловце T-33 који су остали од Батистиног ваздухопловства.

Месо

Месо најчешће означава животињску телесну материју која се користи као храна. При томе се најчешће мисли на скелетне мишиће и околно везивно ткиво, но под месом се могу подразумевати и други делови животињских тела који се користе у исхрани: плућа, срце, јетра, кожа, мозак, хрскавица и бубрези. У случају меса морске фауне, може се радити и о целим телима.

Људи су ловили и убијали животиње ради меса од преисторијских времена. Напредак цивилизације је омогућио доместикацију животиња као што су кокошке, овце, свиње и говеда. То је временом довело до њихове употребе у продукцији меса у индустријским размерама помоћу кланица.

Месо се углавном састоји од воде, протеина, и масти. Оно је јестиво у сировом облику, али се нормално једе након што је било кувано и зачињено или обрађено на различите начине. Необрађено месо ће се покварити или почети да труне у року од неколико сати или дана због инфекције и разградње посредством бактерија и гљивица.

Термин месо се понекад такође користи у рестриктивнијем смислу да значи месо сисарских врста (свиња, говеда, оваца, etc.) узгојених и припремљених за људску конзумацију, чиме се искључује риба, друга морска храна, живина, или друге животиње.

Негој (Долж)

Негој (рум. Negoi) је насеље је у Румунији у округу Долж у општини Негој. Oпштина се налази на надморској висини од 36 m.

Осогово

Осогово или Осоговска планина је планина између југозападне Бугарске и североисточне Северне Македоније. Планина је дугачка око 110 km и око 50 km широка. Највиши врх планине је Руен на 2251 m надморске висине, а један од познатијих је и Царев врх (Султан Тепе), висок 2076 m.

Осогово је најсевернија и највиша планина из групе Осоговско-Беласичких планина.

Најбитнији градови у близини планине су Ћустендил у северној Бугарској Кочани и Крива Паланка у Северној Македонији.

На планини се налазе разне металне руде. Такође на планини је развијен туризам преко целе године.

Планина „Осогово“, на македонској страни има доста букове шуме, веома је богата лековитим биљкама и гљивама, као и боровницом. Од животиња има доста дивљих свиња и зечева. На 2000 метара надморске висине, на путу од рудника „Сасе“, ка Руену се налази „Хајдучка чесма“.

Свиња (Мачерата)

Свиња је насеље у Италији у округу Мачерата, региону Марке.

Према процени из 2011. у насељу је живело 25 становника. Насеље се налази на надморској висини од 47 м.

Свиња (Прешов)

Свиња (свк. Svinia) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Прешов, у Прешовском крају, Словачка Република.

Свињарство

Свињарство или свињогојство је грана сточарства која се бави узгојем свиња ради добијања меса, масти, коже, длаке и др. Најчешће је заступљено у областима интензивне пољопривреде, у приградским зонама и у близини центара прехрамбене индустрије.

Свињарство је добро развијено у Кини, САД, Русији и Бразилу.

Свиње

Свиње (лат. Suidae) су породица сисара у коју спада око 16 врста свиња и њихових сродника. У различитим класификацијама су сврстане у 4 до 8 родова.

Свињетина

Свињетина је друго име за месо од свиње. За разлику од говедине, свиња је врло корисна животиња, јер се за исхрану користи готово цијела.

глава

грудни врхови

леђа (кичмена сланина)

врат или вратина

прса

каре и ребра

полеђина

филе (свињска писаница, лунгић)

потрбушина

плећка или лопатица

свињски бут (с орахом и салом)

коленица

папци

репНеке религије забрањују једење свињетине као што су јудаизам, ислам.

Слоновача

Слоновача (понегдје бјелокост) је коштана материја од које су грађене кљове слонова, али и праисторијских мамута, затим нилских коња, моржева, уљешура, дивљих свиња итд. Такође се односи генерално на предмете од слонове кости.

Различите врсте слоноваче разликују се по боји и другим својствима. Уз помоћ спектроскопске методе, под микроскопом је могуће разликовати слоновачу азијског од слоноваче афричког слона.

Слоновача се може обрађивати ручно и машински. Драж овог материјала је у млијечној бјелини површине која с временом поприма жућкасти тон. Због своје скупоцјености, која потиче од њене ријеткости и тешке обраде, слоновача је одувијек била симбол друштвеног статуса.

Спиритвуд (Саскачеван)

Спиритвуд (енгл. Spiritwood) је насељено место са административним статусом варошице у централном делу канадске провинције Саскачеван. Налази се на раскрсници локалних магистралних праваца 3, 24 и 378 на око 110 км североисточно од града Северни Бетлфорд, односно око 125 км западно од града Принс Алберт.

Привреда насеља и околине почива на пољопривреди, посебно на узгоју житарица и свиња. У варошици је развијен и туризам, превасходно захваљујућу бројним језерима у околини (њих око 35), а постоји и 6 терена за голф.

Тезеј

Тезеј (грч. Θησεύς) је био атински јунак кога су сматрали панданом Хераклу. Отац му је био Егеј (краљ Атине), а мајка Етра, кћерка Питеја краља Трезене. У неким митовима се говори да му је отац био Посејдон. Најзначајније Тезејево дело било је ослобођење његове земље од тешког данка који је морао да се шаље критском владару Миноју. Слали су седам девојака и седам момака које је Миној препуштао Минотауру да их поједе. То је било чудовиште са људским телом и главом бика, које је живело у дворцу са много одаја, тзв. лавиринту, из кога је било веома тешко изаћи. Тезеј је ипак успео да убије Минотаура и да изађе из лавиринта. У томе му је помогла Аријадна, кћи краља Миноја која је заволела Тезеја и дала му клупче конца. На улазу у лавиринт, везао је један крај конца, ушао у његове одаје, пронашао и убио Минотаура, а затим помоћу конца изашао из лавиринта.

Царински рат

Царински рат се може односити на:

Српско-аустроугарски царински рат

Немачко-пољски царински рат

Црнатово (Лепосавић)

Црнатово је насеље у општини Лепосавић на Косову и Метохији. Површина катастарске општине Црнатово где је атар насеља износи 1.025 ha. Црнатово је планинско село на западним падинама Копаоникa и налази се 16 km северно од Лепосавићa. Село се дели на Горње и Доње Црнатово и Богновиће.

Гранична села су Куреље (заселак Остраћа), Земаница, Миоковиће и Лескова (заселак Белог Брда).

Средња надморска висина села је 970 метара.

Према сеоском предању село се некада звало Белатово, а назив је променило у Црнатово у знак сећања на 12 убијених мушкараца од стране Турака, који су село у црно завили. У називу села је реч црн (који је боје угљена или чађи, мрачан, таман) садржана у називу биљних врста: црни граб, трава црнуша коју народ и данас користи код лечења црног пришта, болести свиња. У делу насеља се налазе остаци старе цркве и римско гробље.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.